Putin o připojení Krymu k Rusku: Rusko se zachovalo tak, jak muselo

10. 3. 2015   Sputnik
Ruský prezident Vladimír Putin prozradil podrobnosti o událostech z března minulého roku, kdy se Krym, na základě referenda, připojil k Rusku.V dokumentárním filmu Krym, cesta do vlasti, jehož fragment odvysílala televize Rossija 1, Putin řekl, že krátkou dobou před referendem byl proveden sociologický průzkum, aby bylo zjištěno, jak se k myšlence návratu do RF staví sami Krymčané.

„Vyjasnilo se, že těch, co si přejí návrat k Rusku tam je 75% z celkového množství. Rozumějte, byl proveden uzavřený sociologický průzkum mimo kontext samotného připojení. Pro mě se potom stalo zřejmým, že pokud k tomu přistoupíme, tak podíl, nebo množství těch, kteří by chtěli, aby k této historické události došlo, bude mnohem vyšší“, poznamenal ruský prezident.

„Konečný cíl spočíval v tom, abychom dali lidem možnost vyjádřit svůj názor, pokud jde o to, jak chtějí dále žít… Pro sebe jsem si pomyslel, že pokud to tak budou chtít, tak tomu i bude. Znamená to, že tam budou s nějakou velkou mírou autonomie, s nějakými právy, ale jako formální součást Ukrajiny. Ať to tak klidně je. Pokud ale budou chtít něco jiného, tak je přeci nemůžeme nechat na holičkách“, řekl Putin.

Mluvčí MZV USA Jennifer Psakiová dokumentární film Krym, cesta do vlasti ohodnotila negativně a označila ho za lživý. To i přesto, že ho neviděla a udělala si o něm obrázek jenom ze „zpráv“. „Samozřejmě, viděli jsme zprávy o obsahu dokumentárního filmu. Neviděla jsem více, než zprávy v daný okamžik,“ přiznala se. Vysvětlit novinářům svůj pohled Psakiová nemohla. „Nemám více podrobnějších informací,“ vysvětlila.

Krym a Sevastopol se staly ruskými regiony poté, co tam v březnu 2014 proběhlo referendum, ve kterém se většina obyvatel vyjádřila pro vstup do Ruské federace. Podle smlouvy o připojení, všichni obyvatelé Krymu se uznávají za občany Ruské federace, pokud nenapsali žádost, že si chtějí ponechat ukrajinské občanství. Podle informací Federální migrační služby si žádost o odmítnutí ruského občanství podalo pouze 3.427 lidí. Celkem na Krymu žijí přibližně 2 miliony obyvatel.