Ukrajinská svodka ze dne 15.3.2015

napsali Ernest, MP, Mireček a vlk s přispěním dalších
16.3.2015 Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/ 

Boje na několika místech Donbasu, obě strany si vyčítají porušování příměří, oběšený Jaceňuk, zmizení Putina a fámy,  ostudný dopis 130 českých a slovenských veřejných osobností tak trapně připomíná ‘zvací dopis Libeňáků’, plánovaný zastrašovací průjezd americké obrněné techniky republikou směrem na východ.


Ernestova část, převážně zr opolčenských a ruských kanálů:
(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

14.03.2015 (21:10) Zpráva dobrovolníka Daniela:
Okupanti pokračují v ostřelování pozic domobrany Donbasu v oblasti Gorlovky. Používají dělostřelecké systémy a těžkých pěchotních zbraní a tanků. Ukrajinská armáda stahuje vojenskou techniku a vojáky do svých pozic v Dzeržinsku.

Přidal novinář Dmitrij Ognějev:
Příměří je příměří. Jděte do prostoru letiště a poslouchejte hudbu příměří. Raketomety jsem neslyšel, nebudu lhát, ale minomety a ruční zbraně „zpívají„, že to překračuje limit.

Rusíni v Zakarpatí chtějí autonomii provincie – média
Z Korrespondent.net dnes 20:34  zdroj
Kongres rusínské organizace Zakarpatí se rozhodl usilovat o uznání rusínské národnosti od ukrajinských úřadů.
Rusíni v Zakarpatí požadují uznání jejich státní příslušnost a autonomie kraje prostřednictvím dialogu s Kyjevem, prohlásil vůdce karpatských Rusínů Peter Gecko, uvádí TASS.
„Bylo opatření, a byla přijata rozhodnutí. Rozhodnutí sjezdu sleduje cíl požadovat uznání rusínské národnosti a požadovat plnění výsledků referenda o autonomii z roku 1991 prostřednictvím dialogu. V minulosti to nebylo. Teď se soustředíme na dialog, nikoli konfrontaci,“ – řekl Gecko.
Podle rusínského vůdce, „sjezd si klade za cíl dosáhnout uznání výsledků referenda z roku1991.

Rusíni v Zakarpatí neposkytli žádné prohlášení ohledně uznání autonomie regionu – média
Z Korrespondent.net dnes 22:04  zdroj

Rusíni v Zakarpatí se poprvé dozvěděli o kongresu 14. března. Rusíni v Zakarpatí neposkytli žádné prohlášení ohledně uznání autonomie hranou a poprvé se dozvěděli o kongresu, který se údajně konal 14. března, to napsal šéf Národní rady Rusínů v Zakarpatí Eugene Župan Ukrajinská Pravda.
„Právě jsem mluvil s Jurijem Prodanem, předsedou Společnosti Duchnoviče, která je uvedena ve zprávě. Ujistil mě, že poprvé slyšel o kongresu 14. března a o rozhodnutí, že jeho organizace je údajně podporované,“ – řekl Župan.

Takže si dáme co o tomto sjezdu psaly naše Parlamentní listy dne 14.9.2014 ??
(zde)
Rusíni a Maďaři společně sněmovali v Budapešti. A do Kyjeva poslali zásadní požadavek

14. 9. 2014 21:03
Uznání výsledků referenda, které proběhlo v zakarpatské části Ukrajiny v roce 1991, požadují po kyjevské vládě účastníci Kongresu Celosvětového sněmu Maďarů a Celosvětového sněmu Podkarpatských Rusínů, který skončil v pátek v Budapešti.
Takže máme jasno kdo lže.

15.03.2015 Zpráva z okupované Oděsy.
Dnes v Oděse na Žvaneckého bulváru, u památníku „oranžové revoluce“, byla oděskými antifašisty provedena akce na zastrašení „svidomich“: byla pověšena figura, zrádce a nepřítel národa, který prodal zemi do otroctví MMF – Jaceňuka!“

(Tuto zprávu a fotografie přinesla Nová republika včera)

15.03.2015 – Poslal dobrovolník ‘Jan’:
Nedodržení řady důležitých bodů,“minské smlouvy“ a neustálé boje s nepřítelem malými i těžkými zbraněmi a nepřátelské útoky dělostřelectvem ráže 120 mm a větších v oblastech Doněcka (na letišti, Písky, Putilovka), Gorlovky (u Majorska, důl „Jižní„), Širokino, zvyšují napětí na frontě. Kromě toho, ukrajinští okupanti přisouvají čerstvé motostřelecké,tankové a dělostřelecké jednotky na severní a na jižní linii vymezení, posiluje a staví nová opevnění v blízkosti obydlených obcí. Nepřítel provádí doplnění muničních skladů a rozmístění dělostřeleckých jednotek. Nepřítel už několik dní provádí vojenská cvičení v týlu i na předním kraji obrany. Provádí postupný přesun letectva na jižní a severní letiště nacistů. Kyjevské síly připravují sérii provokací proti legálně zvolené vládě Novorossii -byly zjištěny nepřátelské jednotky v přestrojení za ozbrojené síly domobrany Novorossii, které se nacházejí v místech dislokace ukrajinských sil.“

15.03.2015. Z rozhovoru s dobrovolníkem Alexandrem Žučkovským:
Na rusko-ukrajinských hranicích posílila hraniční kontrola. Připisuji to zvýšenému pašování a rozšíření černého trhu. Kromě toho, se stahují k ruské hranici vojenské jednotky. A na vstupu a výstupu občanů začali přísněji kontrolovat, Náklady propouštějí výběrově. V podstatě umožňují provážet lidem, kteří dlouhodobě spolupracují s pohraniční stráží a MČS a přísně kontrolují doklady k nákladům. To platí i pro většinu neškodných – jako jídlo a oblečení, dokonce léky se teď nedají provézt. Je těžké říct, jak dlouho potrvá takový režim, ale myslím, že je to dočasné opatření, To se nestalo poprvé. Přes hranice vozí spoustu kontrabandu, od uhlí a měděného plechu po náhradní díly zasažených tanků. Vzpomínám si, před dvěma měsíci na hraničním zastavili auto, které vezlo 10 tun mědi.

I přes probíhající proces odstraňování těžkého dělostřelectva a výrazný pokles intenzity bojů (to vliv nemá), zůstává riziko obnovení nepřátelských akcí. U luhanských hranic s Ruskem zintenzivnil „Vojentorg“. Zdá se, že v nejbližší době se mohou obnovit boje, zejména v LLR a naši vojáci se na ně aktivně připravují, aby podpořili domobranu a chránili pohraniční zónu. Na obranu republiky budou použity trofejní zbraně, zabavené zejména v kotlích, a ruské jednotky na hranicích mohou být použity v případě porušení dohod v Minsku. Přítomnost ruských vojáků na hranici, má psychologický dopad na ukrajinské armády.

15.03.2015 – Poslal Edward Basurin:
Za poslední noc na ukrajinská armáda 37 krát ostřelovala území DNR a pozice domobrany. Nejintenzivnější palbě bylo vystaveno Veseloje, které se nachází v blízkosti doněckého letiště. Na Veseloje včera večer dopadlo nejvíce ze zjištěných ostřelů ze strany ukrajinské armády. Ukrajinská armáda také ostřelovala letiště. Používala automatické granátomety, ruční zbraně, minomety. Ztráty domobrana v důsledku ostřelování nemá. Údaje rozvědky naznačují, že ukrajinská strana se intenzivně připravuje na válku. Rekonstrukční práce v Doněcku pokračují. Ráno 15. března je bez proudu 17 trafostanic, nefunguje 33 kotelen.

15.03.2015 (13:14) – Poslal obyvatel Dokučajevska:
Ve městě je úplné ticho, jako klid před hroznou bouří. V obci Novotrojeckoje je velké seskupení Národní gardy a techniky. Říká se, že po celé délce linie jsou místní střety. Velký boj je v Širokinu a Granitnom“.

Přidal obyvatel Konstantinovky:
U nás v Konstantinovce střílejí již 2 hodiny, od 11:00, podle sdělení obyvatel, vše dopadá ve směru Gorlovky. Ve městě je velmi hlučno.

Zpráva domobrany Gorlovky:
„Výbuchy v blízkosti osady Kočegarka. Stručně řečeno, utečte z ulic v celé této oblasti. Je možná provokace. Také naši ženisté ničí nevybuchlou munici, je těžké rozlišit, kde ostřelují Ukři a kde pracují naši ženisté.

15.03.2015 – Napsal dobrovolník Daniel z Gorlovky:

není jasné, co se děje ve městě. Nacisté ostřel ují pozice domobrany, pokoušejí se o průlom z Magdalinovky. Nyní se urychleně provádějí bojová opatření.

Poslal Eduard Basurin.
Za poslední den ukrajinské síly více než padesátkrát porušily příměří v Donbasu. V posledních dnech jsme zaznamenali 55 porušení, většinou bezpečnostní síly použily minomety ráže 82 a 120 mm. Většina útoků byla zaznamenána na severním okraji Doněcka. Počet porušení se zvyšuje. „

15.03.2015 – Poslední příspěvky novinářů:

Pilotka Naděžda Savčenková, která je obviněna z účasti na smrti ruských novinářů, přibrala pár kilogramů. To je závěr ukrajinských lékařů, kteří navštívili v předvečer zadrženou, uvádí UNIAN. Dříve, komisařka pro lidská práva Ella Pamfilovova uvedla, že ukrajinští lékaři vyšetřovali Savčenkovou tři a půl hodiny.

Do domobrany, která brání Donbas před ukrajinskými silami, přišlo více než 100 občanů Německa,
oznámil v neděli list Welt am Sonntag
. Jde hlavně o přesídlence ze zemí bývalého Sovětského svazu. Nicméně v řadách domobrany jsou i bývalí vojáci Bundeswehru. Podle německého práva, se němečtí dobrovolníci, zapojení do bojů na východě Ukrajiny, nemusí bát trestního postihu ve vlasti.
Nákladní automobily mimořádné kolony s humanitární pomocí ruského ministerstva pro mimořádné situace, dorazily 15. března do Makějevky. Celkem do Makejevky přišlo 29 kamionů.“

15.03.2015 – Video dopisovatelů:
Domobrana nacvičuje taktiku útoku v podmínkách jarního tání v LLR. Cvičný prostor se nachází jižně od Krasnogo Luča, směrem k ruské hranici. V současné době probíhá vojenské cvičení 4. motostřelecké brigády. Její součástí je prapor“ Batman „, „ Svatý Jiří“ a mnoho dalších praporů, které bojovaly v létě roku 2014. Domobrana propracovala útočné taktiky a potlačení pozic protivníka. Nyní jsou boje pozastaveny. Na jak dlouho, to bude záležet na politicích. Navzdory tomu, bude příprava mužstva probíhat ve dne i v noci. Domobrana Donbasu získává zkušenosti a lze ji právem nazvat armádou Novorossii. Nemůže polevit, ukrajinská strana hromadí síly a přesunuje je na linii kontaktu. Kyjev nechce dodržovat podmínky dohod z Minska a připravuje se na novou fázi bojů najihovýchodě bývalé Ukrajiny.

http://vk.com/video-57424472_171301052?list=380a4f264f81689d4a

http://vk.com/video-57424472_171301035?list=3389274d37eef3799f

Putin: Pokud by se situace na Krymu opakovala, udělal bych totéž
Z Korrespondent.net dnes 16:43  zdroj

Porošenko přijel do Německa na setkání s Merkelovou
Z Korrespondent.net dnes 14:57  zdroj

V GPU pochybují o sebevraždě oděského prokurátora
Z Korrespondent.net dnes 12:09   zdroj

SBU oznámila zadržení kameramana televizního kanálu „Novorossia“
Z Korrespondent.net dnes 11:54  zdroj
Zadržený byl obyvatelem Chmelnické oblasti, který na podzim roku 2014 odešel do Doněcka.
Jak bylo uvedeno na stránce úřadu, občan z Chnelnické oblasti se na podzim 2014 se přestěhoval do Doněcku a našel si tam práci jako kameraman „Novorossia TV“.
„Zločinec spolu s novináři natáčel zakázané videomateriály pro program „Lenta Novostěj“ pro „Novorossia TV“, nejednou natáčel zprávy s vedoucími teroristických skupin působících v doněcké a luganské oblasti,“ – uvedla SBU.
Bylo zahájeno trestní řízení podle části. 1 článku 258-3 trestního zákoníku Ukrajiny (účastv teroristické organizaci a podpora teroristické organizace).
 

(Poznámka NR: tak vida, kameraman jen za to, že natáčí rozhovory a publicistiku se může stát zločincem. Vědí to Míra Kras a Pepa Pazderka? A jestlipak to českým divákům sdělí?)

Porošenko: dohoda z Minska nefunguje
Z Korrespondent.net dnes 17:19  zdroj
Porošenko řekl, že separatisté i nadále porušují příměří.
Prezident Ukrajiny Porošenko řekl, že podle jeho názoru dohody z Minska nefungují, píše německý list Bild.
„Ukrajina zcela splnila každou položkou dohody z Minska. Z naší strany bylo příměří zavedeno okamžitě, ale opolčenci udělali pravý opak,“ – řekl Porošenko.
Poznamenal, že separatisté i nadále porušují příměří a vyzval k novým sankcím proti Rusku.

V pátek večer, 14. listopadu obytná čtvrť 405 byla zasažena ostřelováním. Bylo zabito pět Gorlovčanů, včetně dvou dětí, zraněno 12 civilistů.(ukrajinský zdroj zde.) Podle údajů oddělení ŽKCH, je važně poškozen bytový fond: poškozena konstrukce v domě 17 na Bessonově ulici, stejně jako v domě 1 na Magistralné, kde bylo zničeno šest bytů. V řadě domů bylo poškozeno zasklení. Zasklení bylo poškozeno v dětské mléčné kuchyni ve škole číslo 41 a na gymnáziu „Intelekt“, kde kromě toho byla poškozena podlaha tělocvičny.

Můj komentář: Tak vypadá okamžité příměří podle pana Porošenka a jeho armády.

15.03.2015 – Přidali novináři:
Drzost nacistického státu nezná hranic. Ukrajina žádá, aby Rusko odepsalo státní dluh. Natalia Jaresko v čele ministerstva financí Ukrajiny řekla, že vláda v Kyjevu žádá, aby Rusko odepsalo státní dluh. Ministryně zdůraznila, že nelze očekávat od Kremlu zvláštní zacházení. To potvrdil její ruský protějšek Anton Silvanov. „K uzavření dohody o snížení zadlužení Ukrajiny nejpravděpodobněji bude třeba spolupráce s ruskou stranou,“ – řekl Natalia Jaresko, ministryně financí Ukrajiny. Obavy doprovázejí slova ruského kolegy Jareskové Antona Silvanova, který potvrdil, že se Ukrajina v únoru obrátila na Rusko se v této věci. Ruský ministr financí odpověděl, že Kreml není připraven na odklad nebo snížení splátky.

15.03.2015 – Zpráva z okupované Oděsy”
V Oděse byla provedena rozsáhlé ideologické sabotáž. V současné době v Oděse ve vchodech a na zastávkách městské hromadné dopravy aktivisté Novorossii hromadně rozšířili letáky proti americko – banderovské okupaci a proti mobilizaci. Obyvatelé stovek domů, když vycházeli na ulice, našli ve svých poštovních schránkách protibanderovské letáky“.

Poznámka NR: v textu letáku, který je nadepsán – Rok po Majdanu – následky – je kritizována devalvace hřivny, prudké zdražování téměř všeho, krvavá občanská válka, odvádění mládeže na frontu na smrt, ale jen děti obyčejných lidí, zůstává vláda oligarchů – jak se to vše nazývá: Genocida národa. O “americko – banderovské okupaci” není v tomto letáku řeč.

Díky Erneste za dodávku!

 Část MP z převážně ukrajinských zdrojů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě

Ozbrojenci provokují Ukrajinskou armádu: mapa ATO.
15.března 2015, 15:54  zdroj

V sobotu 14. března členové ilegálních ozbrojených skupin provedli 34 ozbrojených provokací proti silám ATO.

To oznámilo informační a analytické centrum SNBO.

Největší počet provokací z ručních palných zbraní a AGC bylo zaznamenáno u obce Širokino a v okolí doněckého letiště, v okolí vesnice Luhanské pracoval odstřelovač.

„I dnes po půlnoci ozbrojenci provedli dvě ozbrojené provokace proti našim vojákům v oblasti Opitnoho a v 06:15 ostřelovali pozice sil ATO u obce Širokino, za použití minometů,“ – řekl při denní briefingu zástupce štábu ATO plukovník Andrej Lysenko.

Ukrajinští vojáci zahájili palbu a uhasili palebný bod nepřítele. Podle poradce ministra vnitra Zorjana Škirjaka, nepřítel pokračuje v koncentraci těžké techniky, tanků, obrněných vozidel a dělostřelectva u Novoazovska, Stachanky a v okolních osadách.

Proruští bojovníci nadále hromadí síly a těžké zbraně v Artěmovské, Mariupolské a Luhanské oblasti. Dochází k aktivizaci nepřátelských sabotážních a průzkumných skupin, zejména v Doněcké a Luhanské oblasti.

Jak bylo oznámeno dříve, ozbrojenci imitují stažení těžkých zbraní, zatímco se jejich technika vrací zpět na bojové pozice nebo se skrývá v průmyslových oblastech a vzdálených zemědělské oblastech.

Zároveň nepřítel pokračuje v intenzivním průzkumu k získání informací o postaveních ukrajinské armády. Během posledního dne bylo zaznamenáno 13 přeletů nepřátelských BPL.

V průběhu uplynulého dne obětí mezi ukrajinskými vojáky nejsou, 1 je zraněný.

Rusko hrubě porušilo zákony vjezdem 20-tého „gumkonvoje“ na Donbas.
15.března 2015, 11:15  zdroj
Státní pohraniční služba Ukrajiny vydala oficiální prohlášení týkající se vstupu do Doněcké oblasti další „humanitárního konvoje“ z Ruska, který dorazil na Donbas ráno 15. března.

Jak uvedli „Pozorovateli“ ve Státní pohraniční službě – pohyb 20-tého tzv. „gumkonvoje“ je zjevným porušením mezinárodních a vnitrostátních právních předpisů a podmínek odsouhlasených s Mezinárodním výborem Červeného kříže.

Navíc, vzhledem k tomu, že ruská strana neposkytla informace o způsobu dodání, druhu nákladu a místě přechodu hranic, ukrajinská mezirezortní skupina v žádném případě ani vizuálním pozorováním, účast na odbavení nákladu neakceptovala.

Připomeňme si, že ruský MČS-níci nazývají tento konvoj „mimořádný“ a tvrdí, že se v něm údajně nachází 700 tun humanitární pomoci, včetně hnojiv a semen pro jarní setbu.

Porošenko vyzval stavět opevnění podél hranic měst.
15.března 2015, 10:18  zdroj
Prezident Ukrajiny Porošenko hovořil o důležitosti budování efektivní obranné linie.

O tom hlava státu hovořila na setkání s vedoucími regionální státní správy v sobotu 14. března, oznamuje tiskové služba prezidenta.

„Když vezmeme v úvahu naše zkušenosti, nejlepší příklady projektů opevnění, bunkry, umístění opěrných bodů, musíme stavět co nejdříve co nejefektivněji, hloubkovou obranu. Každý region by se měl podílet na opevňovacích pracích, pokud se nechceme střetnout s nepřítelem na hranicích svých měst,” – řekl prezident.

Tak, pro každou oblast bude přidělena část prací, s odpovědností za dodržení za termínů a kvality.

Jak uvádí „Pozorovatel“ 14. března Porošenko uspořádal setkání k otázkám obrany.

* Páníček si přeje válku, hold Poroš musí začít stavět.
** A aby jste si nemysleli, že vám sem snad dávám nějaký brak či bulvár tak se o tom můžete přesvědčit zde:

„Pozorovatel“ se dostal do top 25 webů, které používají Ukrajinci.
13.března 2015, 16:16  zdroj
A zde to máte i graficky znázorněno :

Ukrajinci začali více prodávat valuty, než nakupovat.
15.března 2015, 13:52  zdroj
V únoru 2015 Ukrajinci prodali více valut, než si nakoupili. Tento trend nebyl pozorován dlouhých 8 měsíců, od června 2014.
Objem deviz nakoupených bankami od jednotlivců činil 194.3 mil. dolarů. Objem valut prodaných populaci byl výši 67.9 mil. dolarů, oznamují webové stránky Národní banky Ukrajiny.
(zdroj)
Současně, čistá tržba (převis nabídky nad poptávkou) valut populaci v 2/2015 činila 126.4 mil. dolarů.

Všimněte si, že po dvou měsících r. 2015, čistý prodej valut populaci dosáhl 145,8 mil dolarů (v ekvivalentu).

Kromě toho, je pozitivní trend pozorován i v březnu. Od 13. března, saldo těchto operací činilo téměř 70 milionů dolarů.

Připomeňme, že hlava Národní banky Ukrajiny Valerije Gontareva připustila odstranění omezení devizového trhu, při zachování trendu směrem ke stabilizaci trhu.

Přídavek od El-Murida:

Tři hrozby
12-Mar-2015 21:48   zdroj
Počet obětí eboly dosáhl a přesáhl 10 tisíc lidí. Už v té době, kdy prezident Obama oznámil, Ebolu jako hrozbu pro lidstvo spolu s ISIL a Ruskem, bylo jasné, že nic dobrého pro ty, kteří jsou ebolou ohroženi nečeká. Tak se i stalo: vržení lékaři k podmanění virusu a karanténní vojenská komanda USA, zcela zničili stávající mechanismus sebezničení nemoci, čímž počet obětí překročil obvyklé číslo 5 krát – a dosud ukončení epidemie není vidět.

Jakákoliv exotická nemoc typu žluté zimnice, rovněž ebola, spavá nemoc a infekční paraziti *dracunculiasis (* GWD- tzv. guinejští červy infikující pitnou vodu, pozn.překl.), je exotikou, protože zasahuje jen velmi malou oblast území s rychlým šířením a vysokou úmrtností. Všechno dohromady vytváří uzavřený systém, kdy propuklá nemoc velmi rychle zabije nakažené, kteří vzhledem ke vzdálenosti oblasti od míst velkého shromáždění lidí prostě nemají čas, infikovat dostatečný počet lidí, kteří by pomohli k šíření epidemie. Takto nemoc vypukne a umírá – až do příště. Protože je výroba specializované vakcíny nerentabilní, kvůli malé komerční návratnost.

Lidi léčí bez fanatismu – většinou podpůrnou léčbou. Smrt části nemocných umožňuje přežít všem ostatním. Přírodní mechanismus pracuje tímto způsobem.

Avšak tentokrát, se vše změnilo. Došlo k politické zakázce – a nemoc byla vzata vážně. Výsledek k dnešnímu dni – zahynulo pětkrát více lidí než obvykle, protože nebyla žádná vakcína, tak ani žádná nemoc není poražena. Z lékařského hlediska k vykázání vítězství žádných důvodu není.

Zato USA izolovaly 3000 lidí a vzaly pod kontrolu, pod záminkou karanténních opatření, obrovská území Libérie, Sierry Leone a Guineje – a čistě náhodou, přesně tam, kde Čína projevila svůj zájem o naleziště ropy a zemního plynu. Zdá se, že ebola zůstane netlumený problém, který umožní zápasit s ní tak dlouho, jak to bude nutné.

Zhruba podle stejného schéma USA bojují s další hrozbu pro lidstvo – islámským státem. Nelikvidují ho a ani ho nenechají zkolabovat z jakéhokoli důvodu. Tím si zajištují záminku ke své nekonečné přítomnosti v regionu, mobilizaci svých spojenců v nesmyslném boji proti vytvořenému přízraku. No, pro populaci v regionu jsou účinky stejné jako v případě eboly – přírodní mechanismy řešení epidemie radikalismu jsou zničeny, islámští teroristé, kteří předtím byli exotickým rysem kraje, se nyní změnily na jeho klíčový problém.

Třetí hrozbou pro lidstvo podle Obamy, bylo jmenováno Rusko. Vzhledem k tomu, jak především Amerika bojuje se předchozíma dvěma, není pochyb o tom, že by zde bylo přijatelným výsledkem zničení naší země a přeměnění ji na zdroj katastrofických problémů pro všechny kolem ní. Vše pro to, aby měly USA možnost, zabývajíc se touto katastrofou, mobilizovat všechny, kterých se to týká. Pod jejich vedením, samozřejmě.

Ukrajina – je jen první fáze boje. Spuštění katastrofy, kterou nám připravily
Státy. Není žádný důvod pochybovat o tom, že s jejím spuštěním budou USA
i nadále bojovat s třetí hrozbou pro lidstvo – to jest, s námi.

Díky MP za příspěvek!

Mirečkova část – informace od OBSE:

nejsem si jistý jestli dneska přijde, protože Mireček vyrazil na lyže. Uvidíme. V každém případě – ať si hory a lyže užije!

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná:  nenašel jsem.

Vlkova část:

Čím začít?
Putinem? Kterého Edino Ukrajinci slavnostně pochovali – viz:

Nicméně – Putin jednoduše zmizel. To je fakt. A  existuje x způsobů, jak prostě fámy rozehnat. A  nebyl použit žádný. Což je také fakt.

Pokud se vedou řeči o tom, že je ve Švýcarsku, kde mu nějaká sportovkyně, jako bokovka, povila další dítě, je to brnkačka. Prostě úsměvná záležitost. Stejně jako informace z Rakouska, že Putin trpí silnými bolestmi zad a  do Moskvy měl dokonce prý odletět nějaký významný rakouský ortopéd, aby to dal do pořádku, viz:
(Zdroj)
Horší je, že když proskajují sice nepodložené, ale obsahově katastrofické informace typu, které například posbíral včera na různých webech Navajamm. Dám skoro celý jeho mail v originálu, jak mi jej poslal. Ačkoli jsme se oba soukromě shodli, že si neumíme představit, že by Britové opravdu jaderně napadli Rusko. Nicméně – nebezpečím je to, že už něco takového někdo může vážně zvažovat a pustit do světa. Velkých válek, které zavinila malá hloupá fáma svět zažil nekonečné množství. Ale teď ten Navajamm:

po prečítaní Vašej horkej noviny som sa porozhliadol po internete, lebo som napätý po Vašich avízach vo svodke, že v nedeľu treba očakávať zásadné vyhlásenie Kremľa. Našiel som celú zbierku informácií, ktoré ste uviedli na Kose, aj o chorobe, aj o potomkovi vo Švajčiarsku, aj o štátnom prevrate. Šokovala ma však táto správa z RINF (americká):

http://rinf.com/alt-news/featured/surprise-uk-nuclear-attack-against-russia-this-week-is-averted-by-intelligence-leak/

Titulok znie: „Nepotvrdená správa o prípravách Ruska na jadrovú vojnu“.
V stručnosti sa tam píše o tom, že Veľká Británia plánovala proti Rusku prekvapujúci jadrový útok a Rusko sa to vďaka úniku informácií a analytikom z Kaspersky Labs dozvedelo. Moment prekvapenia teda pominul a Rusko je vraj v stave najvyššej bolovej pohotovosti proti jadrovému útoku. Zároveň treba očakávať, že Rusko sa bude cítiť vo vojnovom stave s Veľkou Britániou. Voči USA zatiaľ nie, hoci sa nepredpokladá, že by táto akcia nebola z britskej strany konzultovaná s USA.
Že nemusí ísť o kačicu, potvrdzuje aj tento odkaz:

http://www.eutimes.net/2015/03/russia-warns-state-of-war-exists-as-uk-nukes-prepare-first-strike/

Titulok: „Rusko vyhlasuje, že je vo vojnovom stave, pretože Veľká Británia pripravuje prvý jadrový úder.“
V tejto správe sa uvádza niekoľko ďalších podrobností. Napríklad to, že Rusi sa o tejto akcii dozvedeli preto, že časť pokynov pre jednotky prvého úderu sa chybou softvéru dostala do siete ruského Telekomu, kde ho informačná rozviedka zachytila. Podľa správy práve teraz prebiehajú krízové rokovania medzi Ruskom a Západom.
V súvislosti s vyššie napísaným známe vyhlásenie Roberta Scalesa vo Fox News, že je čas začať vo veľkom zabíjať Rusov, sa javí ako veľmi nešťastne „načasované“.

Podobně prosíval internet Slava H. A poslal mi zajímavý mail z kterého vyjímám toto:

Co se staví u Kremlu?

Vladimir Putin neobjevuje na veřejnosti, přibyly nyní i nezvyklé obrázky z moskevského Rudého náměstí. Na tomto slavném náměstí, které těsně přiléhá Kremlu, totiž těžká technika staví něco velkého, něco, co prozatím nejvíce připomíná nějakou velkou tribunu. Několik fotografií z této stavby se objevilo na sociální síti Twitter. Účel stavby je však zatím neznámý.

Nezdá se vám těch spekulací trochu nebezpečně mnoho? Mně osobně tedy ano. Chtělo by to rychlé a zásadní zklidnění.
Něco se rozhodně, nejméně kolem Putina, děje. Bloomberg, podle ruské verze Forbesu, měl přinést informaci, že ruský prezident zřekl jednoho ze svých nejvěrnějších – Jurije Sečina, s kterým to táhl přes 20 let..
(viz zdroj)
Sečin šéfuje Rosněftu a  Putina prý nahněvalo operování Rosněftu ohledně vydání nových tranší firemních dluhopisů, které tehdy velmi srazilo kurs rublu. Málem absolutně.

Navajamm mi poslal další zajímavý link

http://novostiua.org/news/65705-blihajshij_soratnik_putina_srochno_pokinul_rossiju_vmeste_s_semjej

kde se konstatuje, že Rusko měl opustit i další Putinův důvěrník – Surkov. A to dokonce s rodinou.
A do toho vzkazuje dřívější další blízký Putinův důvěrník a poradce z USA Andrej Illarionov, že Putin musel podstoupit v Moskvě mocenský souboj s ruskými jestřáby a měl ho prohrát. Takže bude rychle vystřídán. Stejně jako jeho věrní.
(zdroj)

Všechno těžké a nebezpečné spekulace. Bylo by nejvýš na čase jim udělat přítrž. Zdaleka nikoli jen v zájmu Ruska. Problémem ovšem je, že více méně, mrtvou rybu ohledně Putina předvádí, podle ruské verze Forbesu, jeho tiskový tajemník Dmitrij Peskov….
(zdroj)

Nic, co by se mi líbilo! Je načase dát jasnou informaci.
Přejděme na běžnou operativu, aby nás ty spekulace nezavalily.
Německý zbrojní koncern má v úmyslu dostat z německé vlády nejméně 120 milionů Eur za zablokovaný, před tím ovšem schválený kontrakt na dodávky Rheinmetallu pro moderní výcvikový polygon ruské armády. Obchod nakonec zakázal vicekancléř Siegmar Gabriel /SPD/ a  šéf německé zbrojovky je toho názoru, že protizákonně.
(zdroj)
Die Welt informuje – (zdroj zde)
že na straně opolčenců bojuje nejméně 100, ale možná více německých občanů. A ukrajinský velvyslanec s tím má docela velký problém… Prý by s tím spolková vláda měla něco dělat. Kdyby ovšem byli ti Němci členy takového Azova, tak…

O tom, jak to v Kyjevě myslí vážně s nějakým mírem, příměřím nebo zvláštním statutem pro Donbas nejlépe vypovídají autentické výroky šéfa vládní strany Svoboda – Olega Ťahniboka.

“Ruko je příčinou všeho zla, odvěký nepřítel civilizace a Ukrajiny. Musí být poraženo a rozděleno na 30-40 malých států .A začít je potřeba s tím na Donbase. A proto nebude na Ukrajině žádné příměří a žádný zvláštní statut!”

Znovu opakuji – říká šéf vládní kyjevské partaje a samozřejmě sloup demokracie! Na stránkách své vlastní strany!
(zdroj)

A pokud by někdo měl za to, že jde o rafinovanou ruskou propagandu, tak pro jistotu dám i video, kde to říká prokazatelně osobně:

Takový Štětina by nyní prohlásil – ojedinělý hlas! Ostatní jsou demokraté. Takže pro tyhle mám další link z ukrajinských zdrojů. S vyhlášeným demokratem Dmytro Jarošem. To je také člen vládní většiny. A demokrat přímo příkladný.
Tak ten dal interview přímo tiskové službě Pravého sektoru. Kde říká cosi dost podobného.
(zdroj zde)
Přiznávám, že psaní mé části svodky mi přináší stále větší a větší depku. Například tehdy, když narazím a něco takového, co je cosi jako válečné provolání nikoli mým národům, ale dopis následujícím adresátům

Vážený pán David Cameron – premiér Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska

Vážený pán Barack H. Obama – prezident Spojených štátov amerických

Vážená pani Angela Merkel – kancelárka Spolkovej republiky Nemecko

Vážený pán François Hollande – prezident Francúzskej republiky

Vážený pán Donald Tusk – stály predseda Európskej Rady

Vážený pán Jean – Claude Juncker – prezident Európskej komisie

který podepsalo prý asi 130 intelektuálů a významných osobností z České a Slovenské republiky!

Ten dopis naleznete, včetně jmen signatářů – ZDE

A tihle jsou úplně na stejné vlně jako Ťahnibok nebo Jaroš!

Co že to napsal říká Ťahnibok? Že Rusko je nepřítel civilizace a  Ukrajiny? A musí být zničeno?

A co nám říkají Urbanové, Petrušky Šustrové, Michal Horáček, Kocáb, Štefan Hríb, Fedor Gál, Hřebejk, Joch, Doležal a víc než stovka dalších?

Chápeme snahu evropských lídrů o mírové řešení pomocí rozhovorů v duchu tradic a hodnot evropského humanismu a poválečného vývoje v Evropě. Znepokojuje nás však, že toto úsilí je zneužíváno k pokračování a prodlužování agrese. Už dávno nastal čas na poskytnutí účinné a rozsáhlé vojenské a ekonomické pomoci napadené Ukrajině; napadené proto, že její obyvatelé se rozhodli usilovat o svobodu, lidskou důstojnost a členství v Evropské unii.

Je to v podstatě totéž! Jen daleko více uhlazené a méně přímočaré, než to, co říká nácek Ťahnibok. Smysl je ale úplně stejný.

Co že říká nácek Jaroš? Že s povstalci se prostě nevyjednává!

A co že říkají ti, co jsou evidentně rozhodnuti nastartovat v Evropě třetí světovou válku?

Tohle:

Občania Ukrajiny sú obdarení neodcudziteľnými právami, medzi ktoré patrí právo na život, slobodu a usilovanie o šťastie a demokraticky zvolenú politickú budúcnosť. Nikto nemá právo im v tomto usilovaní brániť.

Jaksi zapomněli dodat, že stejně jako nácek Jaroš jsou toho názoru, že ono právo na ty nezcizitelné hodnoty – právo na život, svobodu, usilování o štěstí a  demokraticky zvolenou politickou budoucnost mají podle jejich /Jarošova/ názoru jen někteří ukrajinští občané. Ti, kteří ze západu země přijeli s  tanky, raketomety, děli a další technikou na východ střílet na své občany, kteří mají úplně jiný názor. Patrně ve shodě s názorem jiného čelného kyjevského demokrata – Jaceňuka jsou názoru, že jde o podlidi, co nemají žádný nárok na cokoli!

A je zcela a naprosto charakteristické, že všichni tihle zvláštní a  výběroví demokraté svůj, pro mne něco mezi zvacím dopisem a prohlášením Mým národům doplnili ještě tímhle obrázkem:

 
 
Nezlobte se, že dnes už nic dalšího nepřidám. Je mi z těch, co si v Čechách a na Slovensku přivlastnili výklad slov demokracie a svoboda docela zle. Jakkoli jsou mezi nimi lidé, řekněme – vážení. Ovšem vážení jak ještě dlouho? Když prostě nezadatelná občanská práva a svoboda v jejich pojetí, platí jen pro někoho! Kde byli se svým protestem, když se od Srbska trhalo Kosovo? Kde byli loni 2. května, když v Oděse ti jejich místní demokratičtí souputníci upalovali jinak smýšlející v Domě odborů?

Chci těm 130 a případným dalším říci – nečekám, že vy kvůli mé svobodě nebo kvůli nezadatelným právům mé rodiny a přátel jste ochotni zemřít. Nebo strpět jakoukoli sebemenší újmu. Obdobně si já i moje rodina a přátelé, vyhrazujeme právo neumírat za vaše nanejvýš selektivní hodnoty, typu právo na sebeurčení pro Kosovo ano, pro Krym nebo Donbas ne. Právo na život v Kosovu ano, v Oděse nebo na Donbasu ne. atd. atd. Chcete li nějak pomáhat vládě, co se k moci v Kyjevě dostala naprostým pošlapáním čerstvě podepsané dohody mezi tehdejším řádně zvoleným ukrajinským prezidentem a  vůdci tehdejší majdanské opozice, dohody zprostředkované, podepsané a  garantované ministry zahraničí Německa, Francie a Polska, je to vaše věc. Kdyby ta dohoda tenkrát byla dodržena a naplněna, byl například Krym pořád ukrajinský. Klidně prodejte část svých majetků a věnujte je vašim ukrajinským demokratům druhu Jaceňuk, Ťahnibok, Jaroš. Klidně ať za ně nakoupí zbraně. To je vaše věc a vaše volba. Chcete li pomoci zničit ruského agresora osobně, ok. I to je vaše věc. Jaroš vás jistě rád přivítá ve svých trestních praporech. Všechny do jednoho. Ale kde berete právo určovat jiným, na co půjdou jejich daně a  dokonce hrát smrtící hru s jejich životy a  vykřikovat cosi, co silně zavání mobilizací a světovou válkou? Kdo si myslíte, že jste?

Že tím, že se o vás sem tam píše v novinách a vaše obličeje známe z televize jste pro svět nějak cennější, než my, bezvýznamní a BEZMOCNÍ? Že z titulu své veřejné známosti máte právo si zahrávat s našimi životy?

Zdá se, že už dávno jste vy všichni zapomněli například na tohle:

Mezi intencemi post-totalitního systému a intence­mi života zeje propast: zatímco život směřuje ze své podstaty k pluralitě, k pestrobarevnosti, k nezávislé sebekonstituci a sebeorganizaci, prostě k naplnění své svobody, post-totalitní systém vyžaduje naopak monolitičnost, uniformitu, disciplínu: zatímco život chce vytvářet stále nové „nepravděpodobné“ struk­tury, post-totalitní systém mu vnucuje naopak „nejpravděpodobnější stavy“. Tyto intence systému pro­zrazují, že jeho nejvlastnější podstatou je orientace k sobě samému; k tomu, aby byl stále důkladněji a bezvýhradněji „sám sebou“, tím, čím je; a aby tu­díž stále rozšiřoval svůj akční rádius. Člověku slou­ží tomuto systém jen do té míry, do jaké je to nezbytné k tomu, aby člověk sloužil jemu; cokoli „navíc“, tedy cokoli, čím člověk přesahuje své předem vymezené postavení, reflektuje systém jako útok na sebe sama. A má pravdu: každá taková transcendence ho skutečně – jako princip – popírá. Lze tedy říci, že vnitřním cílem post-totalitního systému není, jak se to obvykle při prvním pohledu jeví, pouhé zachová­ní moci v rukách vládnoucí skupiny; tato sebezá­chovná snaha jako sociální fenomén je podřízena čemusi „vyššímu“: jakémusi slepému samopohybu systému. Člověk – ať už má jakékoli místo v mocen­ské hierarchii – není pro tento systém něčím „o sobě“, ale jen tím, kdo má tento „samopohyb“ nést a kdo mu má sloužit: proto i jeho touha po moci se může trvale uplatňovat jen potud, pokud je její směřování identické se „samopohybem“.

Já nikoli. Dobře se podívejte do zrcadla. Nad svou hlavou žádnou svatozář opravdu nemáte! Váš hlas a můj hlas si jsou /snad ještě pořád/ rovné.