Ukrajinská svodka ze dne 2.3.2015

napsali Ernest, MP a vlk s přispěním dalších
3.3.2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/ 

Boje na předměstích Doněcka, likvidace loupeživých band, ukrajinské pokusy o podvody při odvádění těžkých zbraní od linie fronty,  nový režim na ukrjainsko-ruských hraničních přechodech, 

Ernestova část:

(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z vk.com/strelkov_info)

1.3.2015 – Zpráva od domobrany a civilistů LLR a DLR:
V oblasti Bachmutky tu a tam blesknou přestřelky, někdy se rozrostou do bojů střední intenzity. Místní oznámili, že ukrajinská armáda opět odešla z Novotoškovského, ale kontrolní body na okrajích zůstaly. Navíc, v noci nepřítel i domobrana ostřelovali 29. kontrolní stanoviště, na jehož území probíhal střetný boj. V blízkosti Stanici -Luganskoj je také neklidno, občas vypukne boj s použitím obrněných vozidel a minometů. V oblasti Krasnogo Luča byla policií LLR a speciálními silami kozáků zneškodněna skupina „týlových kozáků„. Místní obyvatelé uvedli, že prováděli rabování, nebojovali na frontě a nebránili hranici.  Také oznámili, že okradli 2x „kolonu“ s potravinami pro sociální jídelny, které jely z Luganska. Banda byla zneškodněna. V oblasti Písků v první polovině dne byly zjištěny boje střední intenzity. Obyvatelé předměstí Doněcka  slyšeli výbuchy a výstřely. O intenzitě a frekvenci se nezmiňují.

1.3.2015 – Zpráva domobrany:
Skupina zadržená v Krasnom Luči se pokusila unést starostu města, uvedlo tiskové centrum DLR s odkazem na prvního náměstka generálního prokurátora LLR Sergeje Gorenka. Podle něj se v předvečer členové gangu, kteří jsou vyšetřováni pro několik trestních věcí, včetně nezákonného omezování svobody dopustili ozbrojeného odporu proti orgánům republiky činným v trestním řízení. Během operace jejich zadržení byl jeden ze čtyř podezřelých zraněn.“

1.3.2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Sčastlivyj’:
Dnes jsem se podílel na odsunu zbraní, odvezli jsme asi 20ks. Náckové také něco odvezli, ale málo … jsme připraveni se za hodinu vrátit. Ukři ztrácí území. V odpoledních hodinách došlo k hloupému pokusu … a výsledek – získali jsme tank, jeden BTR, kulomet a byl zabit odstřelovač. U Pěrvomajska. Zraněn byl kamarád, civilisté neutrpěli.

Poslal Gleb Bobrov:
Píše mi starý přítel, současný zaměstnanec mariupolského přístavu: “Ukro-TV nyní ukazuje, jak ukrajinští vojáci odvádí techniku z Mariupolu. Ukazují konkrétně, jak vyjíždí z třetího průchozího portu. Ale nikdo neví, že okamžitě zajíždí do čtvrtého průchodného ve stejném přístavu !!!!! To znamená, že diváci to neví. Ale ti, kteří pracují v přístavu, to vše vidí. „Je to zajímavé, snad to naši vědí?”

Demonstranti u Národní banky Ukrajiny zastavili provoz Ministerstvo vnitra

Korrespondent.net, dnes, 17:55 zdroj

1.3.2015 – Poslal dobrovolník Alexander Žučkovský:
Dobrovolníci jsou znepokojeni změnou režimu kontrolních bodů na hranici s Ukrajinou. Opravdu, už dnes propouštějí pouze s cestovním pasem. Ale DNR a LLLR není Ukrajina, tak čeho se bát. Zjišťoval jsem situaci na všech pohraničních přechodech v Rostovské oblasti, vše je pořádku.

Zpráva novináře Alexandra Stepanova:
Domobranci nebudou potřebovat cestovní pas při přechodu z Ruska do Novorossii z regionu Rostov. To se týká prakticky všech přechodů, které se nacházejí v donském regionu s výjimkou těch, které jsou kontrolovány Kyjevem, kde občané RF se považují za cizince. Ukrajinou od 1. března zavedený vstup na její území, který Rusům povoluje pouze po předložení cestovního pasu, se nebude týkat – alespoň v blízké budoucnosti – DLR a LLR. Tato informace byla potvrzena Pohraniční stráží Ruska v Rostovské oblasti.

1.3.2015 – Poslal místní obyvatel:
V 20:15 v Doněcku opět začalo ostřelování, ta samá houfnice pálí každé dvě minuty a přiletí těžký granát.

1.3.2015 –  Poslal dopisovatel s volacím znakem ‘Stěp’:
Včera při přestřelce v Avdotinu, které se nachází na vjezdu do Starobeševské oblasti kontrolované DLR, byla zneškodněna další diverzní skupina nepřítele. Sedm diverzantů. První je zpozorovali místních, kteří věnovali pozornost cizincům, co občas byli v místním obchodu s potravinami. Občané je podezírali že provádějí průzkum v oblasti a snažili se zjistit souřadnice místa, kam v předvečer byla odvedena technika domobrany, jako součást dohody o Minsku. Skupina rychlého nasazení DLR zjistila, že okupanti se skrývají v prázdných chatách kolem Avdotina, kde byly v domech uražené zámky a okna se žaluziemi. Na výzvu, aby se vzdali, diverzanti odpověděli palbou. Při přestřelce byla část skupiny zničena, část se vzdala a některým se podařilo uprchnout. Během výslechu zadržené osoby potvrdily, že prováděli rozvědku v oblasti s cílem uskutečnění diverzí a ustanovení objektů pro dělostřelecké údery z pozic ukrajinské armády.

1.3.2015 – Zpráva domobrany LLR:
V současné době nepřítel obsadil neutrální výšinu, která byla předtím obsazena našimi vojáky, ale po stažení dělostřelectva, na žádost domobrany a jejích velitelů, výšina byla opuštěna. Důvod – nesebrané mrtvoly a bez krytí dělostřelectvem by pobyt tam byl velmi nebezpečný. 29. kontrolní bod je i nadále neutrální. Jednotky domobrany pokračují v opevňování v obcích Želobok, Směloje, 31. kontrolního bodu a na okraji Novotoškovského. Nepřítel dělostřelectvo neodvedl. Na rozkaz velení v případě pokusu o průlom, dělostřeleckého ostřelování průměrné intenzity nebo velkého útoku zahájit odvetnou palbu a je povolen protiútok a ostřelování pozic nepřítele z minometů. V současné době v neutrální osadě Michailovka mezi Kirovskom a Zolotoje, došlo ke střetnutí mezi Národní gardou a kozáky. Kozáci odrazili nepřítele u osady. A v osadě už zůstali.

2.3.2015 – Poslal dopisovatel s volacím znakem ‘Stěp’:
Bojuje se v Pískách, k Avdějevce přicházejí posily ukrajinské armády, Doněck je pravidelně pod palbou. V oblasti Písků, kde pozice domobrany a ukrajinské armády rozděluje méně než jeden kilometr, zahájili okupanti střetný boj a ostřelují obranné linie domobrany DLR, boj trval asi hodinu. Byly použity zpočátku ruční zbraně, pak minomety, a pak těžké dělostřelectvo. Současně z Avdějevky nepřátelské houfnice vystřelily směrem k mostu několik ran na Putilovský most a Gladkovku. Střety v blízkosti letiště v Doněcku se poslední tři dny nezastavily. K Avdějevce ukrajinská armáda i nadále stahuje posily, aktivně provádí rotace mužstva a soustřeďuje v této oblasti velkou údernou skupinu. Stejný proces probíhá na jihozápadním okraji města – v Kurachovu – Krasnogorovce – Staromychailovce. Rádiové odposlechy potvrzují, že ukrajinská strana sporadicky ostřeluje území DLR, včetně z raketometů „Grad“. A údaje rozvědky mluví o tom, že okupanti se chystají přijmout doplnění. Také v Pískách se očekává, že dorazí minimálně tři roty ukrajinských bojovníků.

2.3.2015 – Zpráva Lifenews:
V osvobozeném Šiškovu domobrana našla zařízení na geologický průzkum plynových polí.
Unikátní technika opustili ukrajinští odborníci prchající před domobranou LLR. Na okraji obce Šiškovo pod sněhem a deštěm rezaví drahé vybavení: několik přívěsů pro ubytování zaměstnanců, dieselagregát a zařízení pro provádění seismického průzkumu. Soudě podle značení, zařízení bylo certifikováno ve Spojených státech, a je nyní k dispozici lidu Donbasu.
Místní občané vzpomínají, že dříve v této oblasti byla dočasná základna geologického průzkumu koncernu „Ukrgasdobyča.“ Kyjevské úřady plánovali zahájit těžbu břidličného plynu ve velkém rozsahu.

Tato technika byla dodána v době, kdy v červnu ukrajinské tanky přišly do Metalistu. Jak jsme předpokládali, Kyjevské úřady plánovaly rychlé obsazení Donbasu pro další dobývání břidlicového plynu – vysvětluje místní obyvatel Vladimir.
Dříve byla pole rozdělena do čtverců a specialisté plynaři prováděli seismické průzkumy a připravovali se k instalaci těžní soupravy. Mimochodem, místní mechaniky a svářeče do práce nevzali, protože mnozí byli proti břidlicovému plynu. V táboře geologického průzkumu se usadili převážně obyvatelé západní Ukrajiny.
Jak říkají místní obyvatelé, svůj výzkum plynaři prováděli tak dlouho, dokud neodešla Národní garda. S tanky a houfnicemi a ukrajinští vojáci odvezli i část zařízení pro seismický průzkum, ale ve spěchu nestačili odvézt všechno.
Když byla Národní garda, ona zde hospodařila. Všechno roztahali. Dokonce i písi pro dobytek brali pro svoji potřebu – říká Natalja, obyvatelka Šiškova.
Jen kilometr a půl od opuštěné základny jsou kontrolní body města Štěstí, které je pod plnou kontrolou ukrajinské armády. Dokonce i nyní, uprostřed příměří,  tam není zrovna bezpečno. Místní říkají, že v pozdních odpoledních hodinách ozbrojené síly Ukrajiny a dobrovolnické prapory na sebe stříleli.
(Video zde – rusky)
(Zdroj)

2.3.2015 – Přidali novináři:
Ukrajina se začíná uvědomovat ztrátu území. Kabinet ministrů schválil seznam obcí bývalé Doněcké oblasti, na jejichž území orgány státní moci Ukrajiny nevykonávají své pravomoci. Takže mimo kontrolu Ukrajiny a s omezenou kontrolou označili 15 měst regionálního významu, zatímco v listopadu 2014 to bylo 12. Zejména je do seznamu je doplněna Avdějevka, Děbalcevo a Dzeržinskij. Odpovídající vyhláška byla podepsána premiérem Jaceňukem. Kromě toho byly do seznamu zařazeny osady městského typu (městyse) Sartana a Talakovka v sousedství Mariupolu a několik dalších osad artěmovské, volnovašské, marinské, telmanovské a jasinovatské oblasti.

2.3.2015 (11:55) – Zpráva MO DLR:
Ukrajinští vojáci 10krát porušili příměří. Během noci bylo zaznamenáno 10 porušení „režimu zastavení palby„, přibližně od 21:00 do 03:00 hodin. Ostřelovány byly většinou oblasti doněckého letiště a vesnice Spartak. Palba byla vedena z dělostřelectva, minometů a tanků. Informace o ztrátách nejsou.

Přidali novináři:

V Doněcku byly včera večer z letiště slyšet zvuky dělostřelecké palby. Mírný dělostřelecký duel mezi ukrajinskými silami a domobranou DLR skončil nad ránem. Tiskový mluvčí sektoru „A“ Vladimir Kornijaka uvedl, že obránci Novorossii čtyřikrát za noc vedli odvetnou palbu na pozice tzv. ATO v doněckém směru, a luganském směru za uplynulý den zaznamenali jedno ostřelování palebných pozic sil ATO.

2.3.2015 –  Přidali novináři:
Ukrajinský nacista a poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny Alexej Gončarenko byl moskevskou policií propuštěn na svobodu a může opustit území Ruska, kdy chce. Oznámili to dnes ráno v GU MVD. V předvečer 2.5.2014 byl banderovský aktivista, který se zúčastnil upalování lidí v Oděse, zadržen na pochodu na památku Borise Němcova. Jako občan jiného státu, má preventivní předvolání k soudu. Pravděpodobně je zadržení Gončarenka v souvislosti s událostmi 2. května v Oděse: byl totiž viděn mezi aktivními účastníky zapálení Domu odborových svazů. V Rusku bylo pro tento zločin zahájeno trestní řízení, ale vyšetřování nebylo dokončeno a jak uvedli na ministerstvu vnitra, sběr materiálů nějakou dobu potrvá.

2.3.2015 – Zpráva Lifenews:
Domobrana LLR propustila zajaté ukrajinské dobrovolníky. Dobrovolníci, kteří slíbili, že odmítnou další pomoc orgánům Kyjeva, po turné do zničeného Stachanova, se vrátí domů přes Charkov. Aktivisty ze Západní Ukrajiny domobrana zajala před dvěma měsíci, a po celou dobu strávili na území LLR. Zpočátku je Lugansk chtěli vyměnit za vojáky LLR, ale nyní je pustili bez podmínek. Domobrana dobrovolníky posadila na autobus do Charkova. Muži přiznávají, že chtějí rychle vidět své blízké.

Osud zadržených účastníků dobrovolnické mise se západní Ukrajiny pozorně sledoval korespondent LifeNews. Dříve filmový štáb navštívil ubytovnu bojovníků LLR u Lugansku, kde umístili zajatce a kontroloval podmínky jejich zadržení. Ukázalo se, že „v zajetí“ je čekala velká místnost, pohodlné postele a třikrát denně jídlo. Kromě toho, že domobrana organizovala hostům ze západní Ukrajiny volný čas a poslala je na prohlídku zničeného Stachanova, který každý den ostřeluje dělostřelectvo ukrajinské armády. Okolí města, které je jen 60 kilometrů od Luganska, za mnoho měsíců ostřelování se změnilo v trosky.
Tehdy ukrajinští dobrovolníci připustili, že tato prohlídka zásadně změnila jejich postoj k bojům v Donbasu a rozptýlila mýty, které jim poskytovala ukrajinská propaganda. Dobrovolníci se osobně přesvědčili o nepřítomnosti ruské armády a žoldáků z Kavkazu v řadách domobrany a lidském zacházení domobrany s válečnými zajatci.

V Bruselu začaly třístranné rozhovory o plynu
Z Korrespondent.net dnes 17:58 zdroj

2.3.2015 – Poslal Rostislav Antonov:
Byl jsem na frontě v místě nejbližšího styku domobrany Novorossii a ukrajinské armády v osadě Širokoje, nedaleko od Novoazovska. Postavení Národní gardy je viditelné pouhým okem, několik set metrů. Území, na kterém je domobrana je přehledné a je ostřelováno. Samozřejmě je ostřelována i silnice, po které se dostanete na frontu. Příměří je tam chápáno velmi zvláštně, a proto jsem tam jel obrněným vozem. Chci poznamenat, že obrněná auta Sběrbank jsou velmi dobrá.

Přijeli jsme bezpečně, ale už na místě jsme se dostali pod palbu odstřelovače. Přesto si myslím, že jsme dojeli dobře. Podívali jsme se, s čím bojují bojovníci Ukrajinské národní gardy: francouzské obrněné transportéry, tanky, americké termokamery, polské obvazové balíčky. Technika zemí RVHP již došla. Je jasné, že Evropa pomáhá nejen slovy, ale skutky.
Širokino dobývali domobranci Semenovského praporu pod vedením Malého. Domobranci vyprávěli, že Národní garda a prapor Azov tak rychle opouštěli pozice, že zapomněli sundat z budovy administrativy nacistickou vlajku.
Obliba nacistických znaků sehrála s důstojníky ustupujícího Azova krutý vtip. Velitelský jeep byl zastaven … památníkem ruského vojáka – osvoboditele Širokina.
Domobrana dohonila jeep a pobili nacisty. Ani jeden nepřežil. Nyní na této část bývalé Ukrajiny fašisté nejsou, to je prověřeno.
Teď je na pozicích klid. Ukrajinská armáda sem stahuje těžké zbraně a techniku. Něco odvést se nechystá. Jak dlouho bude příměří, nikdo neví a ze dne na den se čeká na obnovení bojů.

2.3.2015 – Zpráva Lifenews:
Velitel praporu „Azov“ naboural do pomníku hrdinů druhé světové války a byl zabit. Havárii jeepu vojáků Národní gardy v obci Širokyno domobrana označuje za velmi symbolickou. Velitel trestního praporu „Azov“ a jeho řidič se zabili při havárii terénního vozu při ústupu z obce Širokino. Auto narazilo do památníku hrdinů Velké vlastenecké války. Památník náraz vydržel a nezřítil se, ale dva ukrajinští vojáci byli zabiti na místě.

2.3.2015 – Zpráva ‘Russkoj Věsny’:
Spojené státy plánují umístit vojenské jednotky na Ukrajině. Americké úřady oznámily soutěž na dopravní služby na území Ukrajiny pro svůj vojenský personál „v rámci přípravy ukrajinské armády“. To oznamuje na internetových stránkách pro zadávání veřejných zakázek americká vláda. „Dodavatel poskytne veškeré vybavení, vozidla a personál nezbytné k zajištění dopravy, v souladu s podmínkami smlouvy“- citováno podle textu výběrového řízení. Dokument uvádí, že přeprava amerického vojenského personálu bude provedena z letiště ve Lvově do “ Mezinárodnío centra na podporu míru a bezpečnosti „(International Peacekeeping and Security Center — IPSC) na cvičišti Javoriv v regionu Lvov. Připomínáme, že několik měsíců před začátkem „ruského jara“ na Krymu, weby amerických vládních zakázek objednávaly rekonstrukci škol v Sevastopolu“.

Děkuji moc Erneste!


Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná: je z neděle, nikoli ze včerejška

Z informací komentátora:

Na řadě míst fronty došlo k mnoha provokacím Kyjeva s cílem vyvolat reakci domobrany. A to i s použitím zbraní, které už by měly být dávno odstraněny z linie dotyku – těžké minomety, těžké klasické i samohybné dělostřelectvo. Nejhorší byla situace na Doněckém letišti a v přilehlých obcích. Současně s dělostřeleckou palbou jsou neustále jejich pěšími jednotkami podnikány útoky na pozice domobrany s cílem je odtud vytěsnit – třeba východní část Písků nebo radarová stanice na letišti, atd.

Horko je stále v Gorlovce. pro tu jako by klid zbraní neplatil i když intenzita palby je výrazně menší v době bojů. V bývalém Děbalcevském kotli je živo v obcích tzv. nové frontové linie, kam Ukrajinci vysílají diverzní skupiny.

Živo je i na Bachmutské silnici, protože tam se Ukři snaží opět obsadit svůj bývalý 29. kontrolní bod.

Ovšem Ukrům se zde povedlo dobýt strategickou výšinu 179,5!!!!

Svou část přehledu dnes začnu v Německu, potažmo v Británii. Německý energ(etický koncern, který nutně potřebuje hotovost, aby snížil svou dluhovou zátěž dokončil obchod se skupinou Letter One ruského oligarchy Michaila Fridmana. Sankce – nesankce. Prostě 5,1 miliardy eur je 5,1 miliardy eur. RWE Fridmanovi prodá svoji dceřinou společnost DEA, která soustřeďovala aktivity RWE v byznysu nafta/plyn. Do obchodu se ovšem namontovala britská vláda, protože jeho součástí jsou také ropná a plynová pole u britských břehů a pro Brity je nepředstavitelné, aby je exploatovali Rusové. Na druhé straně, až do uvalení sankcí bylo pro ně představitelné, aby stejná ruská naleziště využívala britské koncerny jako BP… Zvláštní přístup k volnému obchodu. Britská vláda nemůže obchod jako takový překazit celkově. Může však odejmout novému majiteli těžební licence. Docela jsem zvědav, jak to bude dál. Jedna věc je těžební licence, druhá pak vlastnictví pole. A britská vláda jaksi potřebuje také příjmy z daní. Tedy i z těžby uhlovodíků.

(Zdroj)

U DWN dneska zůstaneme trochu déle.

Polsko nakupuje ve velkém německé tanky Leopard II. Kvůli ruské hrozbě. Němci dodají celkem 105 kusů nejnovější verze Leo II 2-A5 a 14 kusů staršího modelu 2-A4.

Dodejme, že Bundeswehr má k disposici celých 225 tanků, ale spolková vláda vyhlašuje, že bude také výrazněji zbrojit u vědomí ruské hrozby. Takže tanky prý přikoupí. Nejméně několik tuctů. Přesné číslo není známo.

A co Británie? Ta nyní krouží kolem sestavení rozpočtu ministerstva obrany pro příští rok. Američané totiž tlačí na Brity, aby rozhodně nelitovali peněz na obranu. Dokonce z pozice nejvyššího americké armádního velitele – generála Odierna, který je náčelníkem spojených štábů. Američané by rádi viděli, aby britská armáda byla, tak jako v Afghanistánu nebo Iráku schopna se svými divizemi stát bok po boku divizím americkým, jenže, jak prý se vyjádřil nejmenovaný americký vysoký oficír, momentálně to vypadá, že když budou Britové škrtat, tak příště místo divize pošlou Američanům jen pluk nebo dokonce jen prapor.

(Zdroj)

Zkrátka – válka a zbrojení je hodně drahý špás! Na jedné straně Britové chtějí zabránit Rusům v těžbě na britských nalezištích, takže peníze pro státní kasu mínus. Na straně druhé – podle Američanů by měli zbrojit proti Rusům. Já osobně bych to dělal za ruské peníze, být britským politikem. Mít strach z Ruska je osobním náhledem každého. Ovšem peníze jsou peníze a Rusové jinde, než v západní Evropě svou těžbu u britských břehů finálně realizovat nebudou.

Ovšem dostalo mne to Polsko s tou touhou zbrojit proti Rusovi. Poláci si nedávno vzali velký úvěr na vyfinancování kritického stavu jejich sektoru kampeliček, k tomu mají obrovské problémy s financováním těžby uhlí ve ztrátových dolech, nicméně na tanky prachy mají…Zvláštní přístup.

Ještě zvláštnější ovšem má Ukrajina. Porošenko včera opět vyhlásil, že chce mít armádu o 250 000 mužích. Ačkoli země je v technickém bankrotu. …

A ještě hůře je to s ukrajinskou ekonomikou. Jedním z jejích vlajkových sektorů byl vždy ocelářský průmysl. Nejenže jeho kapacity na opolčenské části Donbasu jsou nejspíš zničené. Schází také koksárenské uhlí, bez kterého prostě nefunguje. Ale i kdyby tohle všechno bylo k disposici, tak… tak je prostě průšvih – největší odběratel ukrajinských ocelářských výrobků – Rusko, prostě dalo na dovozy od Porošenka stopku.

Pro Ukrajinu v podstatě neřešitelný problém. Ocelárenství je páteř její ekonomiky. Má největší nebo jedny z největších nalezišť železné rudy a speciálně rudy manganové. Má dostatek vhodného uhlí. Jenže sama Ukrajina je schopna spotřebovat nanejvýše 20% své produkce. S podmínkou, že její ekonomika a průmysl šlapou. Což rozhodně není ten případ. Přidejme k tomu válku na Donbase a ruské embargo. A všechno završil pád burzovních cen v Londýně pro ocelárenské výrobky, kdy například lednová cena pro ocel na výrobu trubek se zřítila z lednových 480 $ v únoru na 290 $. Jsem zvědav z jakých peněz chce Porošenko tu armádu stavět.

(Zdroj)

No z jakých – prostě on má možnost rozprodat, co ještě ukrajinský stát drží. O černozemi už na Kose byla řeč. Tak co dalšího? Například přístav. Kosířský autor Gerd mne upozornil na následující článek ZDE, kde se píše, že Porošenko prodal Američanům, respektive investičnímu fondu «Siguler Guff & Company» přísa Iljičevsk. Jeden ze dvou funkčních, které vlastně ještě Ukrajina má. Tím dalším je Oděsa. Mariupol si, vzhledem k blízkosti fronty, můžeme klidně, jako funkční dopravní uzel, škrtnout!

Vedle přístavu se prý ještě dá na Západ prodat: část chemického průmyslu, některé strojírenské podniky, půda, železniční sít a energetika…..

Jo, válka je drahá záležitost! Ovšem Kyjev je na tom daleko hůř než oni přísloveční Zulukafři a jiní podobní, co vyměňovali kdysi zlato a slonovinu za zrcátka a korálky. Ti přírodní, naivní lidé po tom obchodu měli alespoň ty cetky. Porošenkovi zbude jen totálně zničená a spálená země. On potřebuje peníze na to, aby mohl Ukrajinu ničit a pálit dál…

Ekonomická situace Ukrajiny je opravdu tristní! Vládní dluh podle ukrajinského zdroje U112  vzrostl o 40,5% meziročně(!!!) a dnes dosahuje už 71,4% HDP. to je tedy skutečně mimořádný výkon těch, co zachraňují Edino Ukrajinu…

Z U112 přidám ještě další dvě informace:

Nejdříve tuhle, pro mne docela překvapivou (ZDE), že prý v Bruselu velmi konstruktivně probíhají jednání mezi EU, Kyjevem a Moskvou o nové plynové dohodě, která by nahradila tu končící k 31.03.2015.

A pak jednu, která zas až tak překvapivou není (přesto, že jsem tipoval opak)/ – Moskva prý Kyjev oficiálně požádala, aby splatil letos zpět úvěrovou tranši 3 miliardy dolarů, která letos maturuje. Zvláštní na tom ukrajinském článku je rozpor ve vyjádřeních ruského a kyjevského ministerstva financí. To ruské, ústy samotného ministra říká, že Kyjev poprosil o restrukturalizaci dluhu, Kyjev tvrdí, že se na Rusko s restrukturalizací ani neobrátili…
(zdroj)
Jeden z nich nepochybně lže.

Je čas se vrátit k domácím zdrojům. Takže si dáme dva linky na Parlamentní listy:

Nejdřívě tenhle (zde):

Parlamentní listy sumarizují poslední globálně politickou situaci ve světě s ohledem na politiku Spojených států. Aby tahle mimořádně specializovaná organizace dospěla k závěrům, která jste si mohli dávno přečíst na Kose! Asi nejsme tak úplně špatný, byť hodně mikroskopický server. Ale přečtěte si ten stručný výtah ze studie Stratfors sami.

Vedle Stratforu bych chtěl přivést vaši pozornost k velkému rozhovoru PL s analytikem Petrem Robejškem. Opět – náramné čtení. Pro každého, komu při slovech Rusko nebo Putin nenaskakuje okamžitě kopřivka a je schopen přemýšlet o souvislostech. Podotýkám, že Robejšek není ani nějakým omylem tzv. Putinversteher a má jasně prozápadní a proamerickou orientaci. Nicméně ideologie mu nezatemňuje schopnost myslet a činit logické závěry. Pro mne klíčový materiál dnešní svodky a velmi lituji, že si Kosa pravděpodobně nikdy nebude moci dovolit oslovit autory jeho kalibru. Mít je, byla by mise Kosy naprosto naplněna.

Petra Robejška a jeho názory – je to náramné čtení – naleznete ZDE.

Zajímavou zprávu jsem zachytil, bohužel bez dalšího komentáře na Patrii.cz
14:41 Řecká vláda požádala dopisem ruskou protistranu o uvolnění embarga na potraviny pro řecké zemědělce. (Tass)

Už není pochyb o tom, že pád cen ropy NEBYL součástí nějakého rafinovaného plánu americké vlády ve spojení se Saudy proti Rusku ve spojení s jeho ukrajinskými aktivitami! Nýbrž, že je prostě velmi drsnou hrou Saudské Arábie o nastavení produkce a cen nafty na globálních trzích. A že cílem jsou daleko spíše američtí břidlicoví producenti než ruský medvěd. Nicméně Saudové jsou tím více spokojeni, čím více krve v jiných producentských státech poteče.

Dám sem citáty ze dvou článků na Patrii:

Nejprve tenhle:

Na straně nabídky vidíme naopak růst, a to zejména díky hydraulickému frakování v USA. K tomu musíme přidat zmenšující se sílu kartelu OPEC. Jeho cílem je zajistit stabilní ceny, které se budou držet nad cenami tržními. Tak vysoké ceny ale vedou k podvádění. Pokud má kartel fungovat, musí Saúdská Arábie jako jeho vůdce akomodovat zvyšování produkce u těch, kdo podvádějí. Jinak ceny ropy klesají. Saúdové pak ovšem čelí tomu, že se jejich podíl na trhu zmenšuje. Nyní se tak rozhodli, že svou těžbu snižovat nebudou a tím poslali ceny ropy do volného pádu.

Zdroj.

A pak tento:

Tři měsíce poté co Saúdská Arábie dala jasně najevo, že je připravena nechat ceny ropy volně padat se ukazuje, že strategie začíná fungovat. Američtí těžaři postupně omezují těžbu, přepracovávají investiční plány a ponechávají tisíce pracovníků ve stavu nečinnosti.

Kroky, které Saúdská Arábie učinila, jako vedoucí země OPEC, na zasedání 27. listopadu minulého roku za účelem ochránit svůj podíl na trhu se zdá, že již přináší kýžený efekt. Ceny ropy propadly na úrovně, které donutily jak americké, tak nečlenské státy OPEC omezit těžbu. Další kroky budou pravděpodobně učiněny na dalším zasedání OPEC v červnu.

Že strategie funguje, potvrzuje lehce rostoucí poptávka po ropě, klesající investice do další produkce a obecně se začíná objevovat nižší produkce. Tato změna je určitě k dobru.

Počet těžebních věží pro těžbu ropy v USA poklesl o 37 minulý týden na celkových 1019, což je nejméně od června 2011. Od pátého prosince bylo zatím pozastaveno 556 těžebních zařízení.

A velké společnosti typu Royal Dutch Shell Plc nebo Chevron Corp. oznámily osekávání nákladů na průzkum nových nalezišť ve výši téměř 50 mld. USD od prvního listopadu.

Zdroj. 

Před necelým měsícem jsme napsal článek ohledně ruské ekonomiky. Ve vztahu k sankcím, pádu rublu a cen ropy
Pár úvah o ruské ekonomice.

A mimo jiné jste tam mohli najít i tohle:

Dnes, alespoň já tak interpretuji výstupy z analýzy Mezinárodní agentury pro energii (IEA), je spíše pravděpodobné , že Saudi inkasují těžké ztráty proto, aby cenou bojovali proti nové a nepříjemně velké americké konkurenci, zaplavující břidličnou ropou světové trhy! Chtějí to osladit hlavně Američanům a jejich novým zdrojům, které jim nevyhovují! Rus je příjemný vedlejší produkt.

Ano, Rusko trpí dramatickým propadem cen ropy. Bez debat. Dnes se vyplácí těžit ropu tam, kde celkové náklady na její produkci a dopravu jsou max. 45USD barel. A to tedy rozhodně naleziště v Severním ledovém oceánu a podobných lokalitách nejsou! A nikdy nebudou. Tady se cena snadno vyšplhá na dvojnásobek. Jinými slovy – ano Rusko bude nepochybně postiženo tím, že nebude mít k disposici další zdroje za ty, které budou dočerpávány. Nicméně – kdyby je mělo otevřené, tak co??? Trh je s cenami nafty tak nízko, protože je NADPRODUKCE ropy! Mělo by náklady, ale nemělo by výnosy! Nebo by produkovalo za každou cenu. Se ztrátou.

Rubl se bezesporu propadl. Vlivem sankcí /otázkou je o kolik?/ a samozřejmě poklesem ceny černého zlata. Tenhle druhý faktor je rozhodující.

Jenže si opět dovolím tvrzení kacířské – k pádu rublu by došlo i kdyby nebylo Ukrajiny, Krymu, sankcí a války na Donbase!!!

A rozhodně by nebyl o moc menší, než ten, kterého jsme svědky! Jestli vůbec. Protože k tomu propadu na ropě prostě dojít muselo. Břidličné technologie se startovaly dávno před ukrajinskou krizí. A jejich cílem nebylo dostat na kolena Rusko, ale odstranit fatální závislost US A na dovážených uhlovodících!!! Ještě před necelými dvěma roky /srpen 2013/ byly USA největším dovozcem ropy a tudíž byly snadno zranitelné a vydíratelné.

Je nesporné, že projekt se až překvapivě dobře povedl. Tedy zatím. Nikdo ještě neví, jak budou frakovací technologie dlouhodobě úspěšné a v neposlední řadě, jak se snesou s životním prostředím. A jak unesou tenhle saudský atak.

To je pro Rusy v tuto chvíli celkem lhostejné. Jejich měna prostě trpí a nikoli málo. Jenže mým závěrem s kauzy je, že by se jim to přihodilo v každém případě!

Těší mne, že jste si to, co včera přinesly renomované ekonomické servery, jste si na Kose mohli přečíst už 12. února…

Myslel jsem, že se dnes obejdu už bez Němcova. Nemohu. Kosíř JP mi posla následující vtip:

Baví se Obama s Merkelovou o časových pásmech a jaký to přináší trable.

Merkelová říká: To mi povídejte, jednou jsem volala japonskému premiérovi, chtěla mu poblahopřát ke zvolení – a v Tokiu byly 3 hodiny ráno, já ho vzbudila, no děsnej trapas…

A Obama povídá: „To nic není, to já volal včera Putinovi ať dá okamžitě vyšetřit tu vraždu Němcova – a tam bylo tři hodiny před tím!“

Nebo že by to vtip vůbec nebyl? Jak by nasvědčoval screenshot z Wikipedie, který zveřejnil slovenský server Alexander Ivanovič Možajev:

Zdrojovou stránkou toho screenshotu je tato adresa:

https://ru.wikipedia.org/w/index.php?title=Убийство_Бориса_Немцоваoldid=68909813


Část MP:

Svodka od Ukrů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Jeden ukrajinský voják byl zabit během minulého dne: vydána aktuální mapa ATO.
02.03.2015, 13:07 zdroj

Informační a analytické SNBO Ukrajiny vydalo aktuální mapu zóny ATO na východní Ukrajině k poledni 2. března.

Podle úřadu, bylo za poslední den zoně ATO pozorováno největší napětí v oblasti obcí Avdějevka a Písky.

Pozice sil ATO byly více než 10 x ostřelovány ozbrojenci ručními zbraněmi, granátomety, minomety a dělostřelectvem. Také pracoval nepřátelský odstřelovač.

Kromě toho, v oblasti obce Luhanské, Artěmovského kraje, Doněcka, NVF ostřelovaly a pokusily se zaútočit na opěrné body sil ATO. Všechny útoky byly odraženy.

V této souvislosti se nezastavují dodávky značného množství zbraní a vojenské techniky z ruské strany přes rusko-ukrajinskou hranici v Doněcké a Luhanské oblasti

Tuto informaci potvrdil americký velvyslanec na Ukrajině Jeffrey Payette. Podle diplomata, mají Spojené státy důkazy o tom, že se ruští důstojníci a generálové účastní bojů na východě Ukrajiny.

„Víme, že Rusko využívá systémy moderních elektronicky naváděných raket třídy „země-vzduch“… Pravidelná ruská armáda se podílela na obsazení Děbalceva … Rusko poslalo od prosince stovky a stovky kusů těžkých zbraní …“ – řekl Payette.

Také nepřítel provádí přesun těžkých zbraní a vojenského vybavení, především směrem na Mariupol.

V průběhu uplynulého dne jeden ukrajinský voják zahynul, 4 – byli zraněni.

* Dnes jsem marně lovil a lovil nějaké zajímavosti z Ukropova, bojové informace kromě svodky SNBO žádné, stále jen Němcov už třetí den – Ukropové ho museli milovat… a různá jiná protiruská propaganda. Tedy něco málo, co jsem našel, nabízím dále.

Kolik vojenské techniky ztratila Ukrajina během ATO: detailní infografika.
02.03.2015, 12:03 zdroj

Během doby ATO na Donbasu ukrajinská armáda ztratila asi 426 kusů vojenské
techniky.

Důkazem toho je infografika, připravená odborníky „Slovo a skutek“.

http://i.obozrevatel.ua/8/1692695/inner/523581.png

Mezi největší ztráty bojovníků je IL-76, 5 Mi-24 vrtulníků, 5 Mi-8 vrtulníků, 236 bojových vozidel pěchoty, 78 tanků, 42 houfnic různých ráží, a další.

Jak uvádí „Pozorovatel“, podle OSN za dobu vedení ATO na Donbasu bylo zabito více než 6000 lidí.

Dobrovolník prapor „Ajdar“ již neexistuje – Ministerstvo obrany.
02.03.2015, 10:46 zdroj

Dobrovolný prapor „Ajdar“ byl přeformovaný na 24. samostatný úderný prapor pozemních jednotek VSU.

To bylo oznámeno v tiskovém centru ministerstva obrany Ukrajiny s odvoláním na generálního štábu VSU.

„Vzhledem k nutnosti právní úpravy o existenci dobrovolných praporů, stejně jako k prevenci protiprávních činností některých představitelů dobrovolných jednotek, bylo rozhodnuto generálním štábem, přeformování na bázi dobrovolných praporů bojových jednotek ozbrojených sil,“ – píše se v prohlášení.

„Z dobrovolnýho praporu „Ajdar“ byl vytvořen 24. samostatný úderný prapor pozemních jednotek, který je podřízen vojenské části A-1314″ – řekli v tiskovém centru.

Velení praporu provedlo pečlivý výběr vojáků, kteří se připojili do řad nového praporu.

Velitelem byl jmenován podplukovník Evgenij Ptašnik.

„Aby se zabránilo korupci, 24. praporu byl udělen nový identifikační kód“, – řekli na