Ukrajinská svodka ze dne 20.03.2015

napsali MP, Mireček a vlk s přispěním dalších
https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Dneska musím začít sdělením, že nebude Ernestova část . A to pro příští tři dny, kdy má nějaké svoje pojížďky. Takže budeme bez ruské a opolčenské části.

 Část MP – převážně z ukrajinských zdrojů:

(dorazí později a bude přidána v průběhu dne)
Mirečkova část – z denního hlášení pozorovatelů OBSE:

Stručný překlad a přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE na Ukrajině dle informací obdržených do 19. Března 2015 18:00

(Odkaz na původní článek – http://www.osce.org/ukraine-smm/145901)

Mireček: Dneska je info od OBSE výrazně více optimistické než v minulých dnech. Doufejme, že to není klid před bouří. Dnešní svodku se vyplatí přečíst už kvůli velmi trapné situaci, která se stala ukrajinské SBU.
Z oblasti doněckého letiště slyšela SMM jenom dvě kulometné dávky (5-10 ran) vycházející z letiště.

V Horlivce (DLR) SMM viděla 65 dřevěných beden, z nichž jedna byla otevřená a obsahovala protitankovou munici. Mezi 10:55 a 11:12 SMM zaslechla asi 40 výbuchů odpovídající dopadům střel z těžkého dělostřelectva nebo minometů asi 5 kilometrů jihovýchodním směrem. V 11:57 SMM slyšela 4 výbuchy odpovídající odchozí palbě pocházející ze zhruba stejné lokace. Ve 12:00 pak dva další z východního směru 5 km.

SMM potkala ruského generál-plukovníka z Joint Centre for Control and Co-ordination (JCCC). Ten prohlásil, že od 23. března jak ukrajinští tak ruští představitelé z JCCC naplánovali zřízení pozorovacích bodů u Doněckého letiště a Širokyne. Na těchto pozorovacích stanovištích by mělo být 3-5 ruských i ukrajinských důstojníků, kteří budou mít na starosti monitorování, registrování a zastavení porušování příměří, kterého budou svědky.

V Avdějevce (Ukrajina) SMM zaslechla zhruba 15 dopadů minometných granátů v rozmezí 11 minut.

Z výhodného pozorovacího místa 5 km západně od Širokyne (DLR) SMM přes dvě hodiny pozorovala 3 ukrajinské tanky střílející více než 90 střel na pozice DLR v Širokyne. SMM také slyšela zhruba 30 dopadů tankových nábojů dopadající v blízkosti ukrajinských sil a také viděla dávku 82mm minometných granátů dopadající asi půl kilometru od pozic druhého SMM týmu na ukrajinském území.

Ihned po té co jeden pracovník SMM vystoupil z vlaku v Kramatorsku (Ukrajina), tak k němu přišli tři muži v civilním oblečení a se zbraněmi v pouzdrech (dva z nich měli na sobě kukly). Dříve než byl pracovník SMM požádán o identifikaci, byl okamžitě spoután a něco mu přehodili přes hlavu (v originále hooded). Jakmile se pracovník identifikoval byl s omluvami propuštěn. Muži se pak identifikovali jako členové Státní Bezpečnostní Služby Ukrajiny (SBU).

V Proletarskem (LLR) SMM zaslechla 12 explozí mezi 12:45 a 13:40 ve vzdálenosti 10-15km.

V Kapitanove, Muratove, Hrechyshkyne a Putylyne (Ukrajina) množství místních obyvatel a armádních příslušníků informovali SMM že situace je klidná, místní lidé si ale stěžovali na složitou socio-ekonomickou situaci.

SMM znovu navštívila tři ukrajinská úložiště těžkých zbraní, vše v pořádku. Poprvé SMM navštívila 8 obdobných úložišť DLR a LLR zavedla SMM na tankové depo v Luhansku, i zde vše v pořádku. Ani jeden ze signatářů ale doposud nedodali SMM informace o výchozím stavu těžkých zbraní aby SMM mohla provádět systematické ověřování.

Mireček: Včera jsem vás informoval o tom, že nechápu, proč OBSE najednou teď zmiňuje, že DLR ani LLR nedodali info o lokaci jejich stažené techniky. Přišlo mi to dost podezřelé, ale teď je to ještě divnější. Je doopravdy náhoda, že OBSE si v jedné svodce stěžuje na to že DLR a LLR neplní tuto část dohody a to vůbec poprvé za tu dobu, co svodky čtu, a hned druhý den jede kontrolovat 8 úložišť DLR a jedno LLR? K tomu bych ještě doplnil, že svodka OBSE je často vydávána až odpoledne následující den. Takže přesto že nevím přesný čas publikování svodky ze včerejška, je vysoce pravděpodobné, že včerejší svodka šla ven v době, kdy už OBSE určitě měla informaci o tom, že mají kontrolovat úložiště DLR a LLR.

Další pozorovaná technika:
Gorlovka (DLR) – 2 tanky T-72 vyjíždějící z chemičky kam byl před tím odmítnut SMM přístup
Jenakijevo (DLR) – 2 tanky T-72, 2 samohybné houfnice
Mičurinske (DLR) – 3 tanky T-72
Křižovatka 9 km od Doněcku (DLR) – 2 tanky T-72
Blízko Kurachova (Ukrajina) – protitanková řízená střela na věži obrněného vozidla pěchoty
Makejevka (DLR) – 3 náklaďáky typu Ural vezoucí bedny které jsou používány pro transport raket do Gradů
V jižním předměstí Doněcku (DLR) – 5x Strela protiletecké systémy namontované na pásových vozidlech
Muratovo (Ukrajina) – vyprošťovací tank a dvě obrněná vozidla pěchoty
Blízko Smoljaninova (Ukrajina) – 4 obrněná vozidla pěchoty každé táhnoucí 122mm dělostřelecký systém
Nižnoje (Ukrajina) – tank T-62

Mireček: dost z toho co je tady hlášeno ale dle mého názoru nespadá do kategorie zbraní, které mají být odsunuty dle dohod z Minsku. Nevím proč to tedy OBSE tak vyjmenovává, např ta PVO Strela, munice a vyprošťovací tank.

Bránění svobody pohybu SMM v daném období:
Na dvou různých ukrajinských checkpointech poblíž Volnovachy nebyl SMM povolen průchod (v jednom z případů to vedlo k tomu že SMM nemohla vyzvednout svůj dron). Dřívější SMM patrola která tudy projížděla projet mohla ale pouze po 40 minutovém čekání
LLR checkpoint v Stachanove – SMM bylo řečeno aby se vrátila na předchozí chekpoint z důvodů vlastní bezpečnosti.
Ve staré továrně ve Stckhanově, kde SMM viděla dvě obrněná vozidla pěchoty, nebyl SMM povolen vstup.

Díky Mirečku.

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná: nenašel jsem


Vlkova část:

Nejdříve začnu upozorněním. Včera, v reakci na zprávu holandské RTL News, že její novinář na Ukrajině našel zbytky rakety BUK – hlavici, jakož i  střepiny a že mu potvrdili jeho experti, že to musí pocházet pouze a jedině z výzbroje ruské armády, jsem položil veřejně následující tři otázky jednomu z kosířů, který má prokazatelně nespornou kvalifikaci na ně odpovědět. Protože ty protiletadlové raketové komplexy v minulosti hodně dobře znal.

1 – může se hlavice BUKu trhat do těch nepravidelných fragmentů, které ukazuje RTL News. Já několikrát slyšel, že v hlavici jsou šrapnely pravidelného tvaru

2 – jak může někdo určit nějaký kus kovu, že pochází z BUKu, když nikdy nic z něj jednoduše nemohl mít v ruce!

3 – je možné odpálit raketu BUK, aby hlídkující AWACSI – jeden v Polsku a jeden v Rumunsku, nezachytili jeho elektronickou stopu, radar a další doprovodnou elektronickou komunikaci?

Mám už k dispozici jeho odpovědi. Původně jsem je zamýšlel zveřejnit okamžitě. Neudělám to. Schovám je na pondělek, kdy je největší čtenost a udělám z nich hlavní článek dne. Však si sami přečtete proč. A věřte, že to bude stát opravdu za to! Vnadím vás, naprosto záměrně, už nyní. Ale ty dva dny to budete muset vydržet. Vojtěch má opravdu co říci.

Pojďme k denním zprávám.

Začnu, jako vždycky, kosířským výběrem:
Nejdříve cosi ve vlastní věci. Kosíř JN mi poslal svou mailovou korespondenci s jedním pravověrným. Stojí za přečtení:

Milý vlku, omlouvám se, ale dovolil jsem si bez Vašeho předchozího svolení na FB zveřejnit Vaši emailovou adresu, snad jsem Vám tím nezpůsobil nějaké potíže. To by mne vážně mrzelo…

Bylo to v kontextu těchto příspěvků:

Milan Hůla:
Co říkáte na to, jak ruští vojáci zahájili okupaci východní Ukrajiny a pak to vydávali za národnostní problém. Mimochodem: Při posledním otevření humanitárních koridorů z Debalceva na Rusko a Ukrajinu – oficiální statistika odchodů – 90 lidí do Ruska a 700 lidí na Ukrajinu. Je vidět, že ruští agenti pracují na tisíce procent.
Skutek je však zcela jiný.J N

Já na to,
Milane, neříkám nic. Dlouhodobě se této problematice velmi poctivě, to na rozdíl třeba od ČT, věnuje stránka
https://vlkovobloguje.wordpress.com/

kde si můžete přečíst každý den zprávy z Ukrajiny a to z obou stran. Ze strany separatistů i ze strany vládnoucí momentálně Ukrajině. Názor si udělejte sám. Mimochodem včerejší pořad paní Jílkové také nebyl k zahození…

Milan Hůla
Už jste si zjistil, od koho je placená KOSA NOSTRA? Zkuste to. Výběrem i pravdivých zpráv lehce udělám dojem přesně opačný než jaká je skutečnost. To není žádné velké umění. A to dělají tyto plátky. Chce to akorát trochu přemýšlet a ne jen stříhat odkazy.
J N

Nevím, od koho je placená ta stránka a ani nevím, jak bych to mohl zjistit. Její autor, důchodce, tvrdí, že ji provozuje na své náklady a já nemám důvod mu nevěřit. Ostatně to s ním můžete probrat sám. Zde je jeho emailová adresa vlkp@post.cz. Ještě jednou se omlouvám, pokud by se pan Hůla ozval, ať víte s kým máte tu čest…

JN má zbytečné obavy. Mail na vlka je uveden na Kose a  denně se můžete přesvědčit, že funguje. Jinak by moje část svodky byla podstatně kratší.

K člověku jménem Milan Hůla – zjevně je názoru, že každý, kdo nevidí svět úplně stejně, je placený agent Moskvy. V tom případě mu doporučuji, kdyby sem náhodou zavítal, aby si přečetl tenhle článek:

Třetí narozeniny Kosy

Cosi se tam o Kose, vlkovi a financích dozví. Například to, že Kosa vychází už přes tři roky a většinu z té doby se věnovala zásadně domácím tématům. Takže sotva mohla vzniknout jako nějaká ruská hlásná trouba. Natož placená. A  také to, že Kosa dost pravděpodobně za pár dnů skončí. Protože vlk je zcela vyčerpán. Panu Hůlovi bych ještě vzkázal pár věcí:

1- moje babička by nejspíš konstatovala, kdyby mohla, jo vlkouši, každej soudí podle sebe. Nepochybuji, že člověku Hůlovi imponoval včera u Jílkové / dále se tomu ještě vrátím/ Kalousek. Chápu, že si myslí, že všichni musí být jako on, tedy že každý musí mít za zády nějakého kamaráda Hávu a tak podobně. Sděluji mu, že nemusí.

2- kdyby četl Kosu a denní svodku,nemohl by napsat takovou šílenost ohledně odjezdu lidí z Debalceva. Z toho města, těsně před závěrečnými boji uteklo skoro 10 000 lidí. Byl otevřen humanitární koridor po dohodě obou stran. Vlastně – bylo jich otevřeno několik. Ten ukrajinský fungoval ok. Opolčenci nestříleli. Ty na opolčenské území se ocitly pod těžkou ukrajinskou palbou. Přesto většina lidí riskla cestu na opolčenská území. Je to v příslušných datumech v Ernestově části a to včetně fotodokumentace.

Onen poměr 700/90 o který se opírá, skutečně nastal. Jeden den. Kdy opolčenci vypravili autobusy podle dohody, ovšem ukrajinská strana nedodržela svůj slib a  neoznámila obyvatelům, že tyhle autobusy přijedou! Takže o nich nikdo nevěděl. Nic více, nic méně. I to je v příslušné svodce na Kose zdokumentováno.

Člověk Hůla si evidentně opatřuje určité informace o dění na Donbase. Dost by mne zajímalo, jestli zdroje, s kterých čerpá, uvádějí stanovisko všech stran. Tak jako to je na Kose zavedeným standardem! (a jak to přináší i Nová republika – pozn.red.) Od samého počátku vzniku svodek. Tedy že zde lze nalézt informace z ruských a opolčenských zdrojů, proti nim stojí oficiální svodka ukrajinského ministerstva obrany a ukrajinských medií, dále zajímavosti, vážící se ke konfliktu ze západních – konkrétně německy mluvících zdrojů a naposled i svodka od pozorovatelské mise OBSE! A to včetně map jednotlivých stran, pokud jsou tyto k dispozici!

Jeho, v podstatě urážka, Kosy a mé osoby je mi lhostejná. Není sám. Mám s tím své zkušenosti. A to jak od různých pravověrných červenokaretníků, tak od jejich komplementárních doplňků z druhé strany. Mohl bych sem dát klidně velmi obdobné maily od jistého LK. A vyznělo by to stejně.

Takže tolik ve vlastní věci.

Další mail mi došel od AK. A zde je jeho obsah:

Narazil jsem na krátké video, které je informačně prakticky o ničem, ale velice poučné o úrovni a kvalitách sloupů ukrajinské státní moci. V tomto případě o Kolomojském a jeho rozhovoru s reportérem Rádia Svoboda. Způsob vyjadřování, slovník, vystupování se v ničem neliší od způsobu, s jakým jsem měl možnost se osobně seznámit počátkem 90-ých v Moskvě, když jsem jako zástupce jedné české společnosti nosil výpalné banditům. Teprve v druhé polovině 90-ých se podařilo eliminovat vliv těchto banditů uzavřením smlouvy s ochrannou strukturou (poněkud méně banditskou). Z uvedeného videa je zřejmé, že pilíře státní moci na Ukrajině jsou zcela v rukou banditů.
(VIDEO ZDE)
Nna základě tohoto se pak vůbec nelze divit, že podnikání na Ukrajině je ovlivněno i například takovými excesy, jako je následující video ze skutečné události na Edino Ukrajině, které je dostupné na YouTube v originále, jak bylo na Ukrajině natočené. Zde ho komentuje Anatolij Šarij.
(VIDEO ZDE)

Myslím, že to bude pro Vás zajímavé, nehledě na to, že jak tvrdíte, ruština není Vaší silnou stránkou.

Vlk soudí, že pro čtenáře, kteří ovládají trochu ruštinu, to bude poučné také. Prostě do ukrajinské firmy napochoduje Pravý sektor, ta je obviněna, že je proruská z jakéhosi malicherného důvodu a přes veškerou svoji obranu, Edino Ukrajinci je v podstatě zlikvidována. Prostě byla ruská nebo proruská. Punktum. Stalo se ve městě Vinica.

Ještě několik slov k publikaci „Maily českého experta z Ukrajiny“.

Já mám manželku ze Lvova, sám jsem tam v 70-ých studoval, mám tam řadu známých a přátel, prakticky ve všech oblastech Ukrajiny. Rodina bratra manželky bydlí v Sevastopolu. Syn má manželku rovněž z Vinické oblasti, kde bydlí její příbuzní. Ze všech informací mohu, aspoň si to myslím, dostatečně objektivně hodnotit situaci na Ukrajině. Jen na okraj. Ještě v roce 1998 švagr byl pokutován daňovým úřadem ve Lvově za to, že jeho firemní záznamník se ozýval klientům v ruštině. To byl také jeden z důvodů, proč se v roce 2000 odstěhoval ze Lvova do Sevastopolu. To je také důvod, proč jsou moje názory blízké (i když ne totožné) Vašim.

Je mi velice líto prostých Ukrajinců. Neviním je, jelikož prakticky od školních lavic jsou jím vtloukány do hlavy nesmysly o výjimečnosti ukrajinského národa. Ukři jsou kolébkou zemské civilizace. Ukři postavili egyptské pyramidy. Černé moře vykopali Ukři. A mnoho dalšího. To je ale postupné oblbování celého národa po dobu přes 20 let. Dá se to změnit? Snad ano, ale uběhne dalších minimálně 20 – 30 let a to ještě za předpokladu, že stávající útvar pod názvem Ukrajina totálně krachne. To by ale musela proběhnout i nacionalizace majetků nakradených oligarchy a je to možné? Asi sotva. Takže pravděpodobně na Ukrajině to může vyřešit, (i přes její odpornost a mé hluboké nepřijetí) asi jenom válka. Asi jsem moc velký pesimista. Je mi z toho smutno.

Díky za příspěvek AK!

Hodně dobré a zajímavé video – s českými titulky, mi poslal nick John Smith. Opravdu – Putinovy odpovědi na otázky redaktora BBC na tiskové konferenci mají hlavu a patu. Něco takového do ČT ovšem nikdy nepronikne.

Včera jsem dával ve své části svodky informaci z E15, kde jaksi bylo naznačováno, že Merkelová značně změkla a ujišťovala Rusko, že smlouva o přidružení Ukrajiny, Gruzie nebo Moldávie naprosto neznamená členství těchto zemí ani v  EU, a už vůbec ne v NATO, a že ruské zájmy budou vzaty v potaz. Hledal jsem německý originál, protože jsem pochyboval o správnosti takového výkladu toho, co kancléřka skutečně řekla. Zejména co do smyslu.

Kosíř VM příslušný text našel na oficiálních stránkách spolkové vlády – jo vlku, nejvyšší čas, skončit, když jsi tohle opomenul!!! :(.

Konkrétně ZDE.

A bohužel mne opět můj instinkt nezradil. E15 dalo překladu, dle mého názoru jiný význam, než doopravdy má.

„Cílem není přistoupení k EU nebo NATO. Východní partnerství platí nezměněně, není zaměřeno proti nikomu a také ne proti Rusku.“

Kancléřka dále velmi litovala toho, že Putin pro Ukrajinu, Moldávii a Gruzii postavil otázku buď a nebo.

Prý tento případ je pravý opak: prý z něj mohou profitovat všichni. A  prý v tomto směru bude EU svou vyjednávací pozici posilovat.

A cílem členů EU je prý podpora a výstavba funkčního právního státu*) a úspěšného tržního hospodářství.

(* Na Kosovu se pokouší EU přes 15 let budovat ‘stát práva’, zmizelo tam přes 50 Mld euro a kde nic, tu nic – dál vládne drogová magie a zločinci z UČK si ohýbají právo a zákony jak chtějí. občas vytrousí do příkopů u silnic těla nějakých nepohodlných svědků. – pozn.NR)

Chce si mi konstatovat – ano, paní kancléřko a  Země je osmiboký hranol! Je zvláštní, že připojení Ukrajiny a ostatních k EU nemá za cíl členství. Je zvláštní, že EU mluví například o náhradě ruského zemního plynu, aby byla na Rusku  energeticky nezávislá atd. atd. Slova jsou slova a  činy jsou činy. A  v souvislosti s tím mi poslal naprosto ilustrativně skvělý článek Borise Latty z bratislavské pravdy – chacal.
(ZDROJ ZDE)

Ten se zabývá právě přijatým Zákonem o zvláštním statusu Donbasu. Náramné čtení. A základní sdělení postavil na citacích z ukrajinských zdrojů. Dám sem kousek, ale vřele doporučuji, abyste si ho dali celý! Náramná počteníčko. Skvěle vyargumentované:

….normu O dočasnom poriadku miestnej samosprávy v niektorých regiónoch Doneckej a Luhanskej oblasti ukrajinskí poslanci schválili už v septembri. Tentoraz ju však inovovali s tým, že pozastavili platnosť niekoľkých kľúčových bodov do uskutočnenia nových komunálnych volieb na východe krajiny. Povstalci síce ešte minulý rok v novembri zorganizovali komunálne voľby, ale Kyjev ich výsledky neuznal.

„Pritom sa tvári, že súhlasí, a v skutočnosti je proti,“ parafrázuje znamenitého humoristu Arkadija Rajkina riaditeľ kyjevského Centra politického výskumu Michail Pogrebinskij v súvislosti s plnením minských dohôd zo strany Kyjeva a s „inováciou“ poslancov.

Dohody z Minska síce obsahujú schválenie zákona o osobitnom štatúte, ale v jehonajnovšej podobe chýbajú dôležité časti z pôvodne parlamentom schválenej právnej normy. Porošenkov návrh obsahuje podmienku, podľa ktorej zákon bude platiť až po nových komunálnych voľbách v inkriminovaných oblastiach, čo v minských dohodách nie je. Navyše, hlasovanie sa má uskutočniť až po návrate spomínaných území pod kontrolu Kyjeva.

„Pravdepodobne až potom, keď sa stúpenci Pravého sektora vyrovnajú so svojimi odporcami,“ ironizuje Pogrebinskij s tým, že štatút začne platiť až vtedy, keď bude riadiť územie nejaký Jaroš. Viacerí pozorovatelia upozorňujú, že takýto vývoj sa nebude páčiť napokon ani nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, ktorá je súčasťou lídrov normandského formátu. Ak však najnovšie rozhodnutie Kyjeva nevyvolá z jej strany tlak na prezidenta Porošenka, tak podľa mnohých to bude znamenať zmrazenie konfliktu.

Zatiaľ však Merkelová pred štvrtkovým rokovaním únie ubezpečovala, že protiruské sankcie nezrušia „iba kvôli splneným prvým bodom minských dohôd“. „Bolo by to nespravodlivé,“ cituje agentúra RIA Novosti nemeckú kancelárku.

Pritom, ako vyplýva z „inovácie“ zákona o osobitnom štatúte v Donbase, sotva je „spravodlivé“ rozhodnutie poslancov v Kyjeve, ktoré ignoruje 4. bod dohody. A ten jasne konštatuje: „Prvý deň po stiahnutí začať dialóg o spôsobe uskutočnenia komunálnych volieb v súlade s ukrajinským zákonodarstvom a so zákonom o dočasnom poriadku miestnej samosprávy v niektorých regiónoch Doneckej a Luhanskej oblasti, ako aj o budúcom režime v týchto oblastiach na základe spomínaného zákona.“ Teda dialóg Kyjeva s už existujúcimi predstaviteľmi odporcov súčasnej vládnej moci. Ibaže Porošenko s nimi odmieta rokovať a aj preto iba ústne dal súhlas so závermi dokumentu známeho ako Minsk 2. Samotné dohody za Ukrajinu preto podpísal spoločne s predstaviteľmi samozvanej Doneckej a Luhanskej republiky exprezident Leonid Kučma.

„Ak únia nevytvorí tlak na Porošenka, tak nielen že konflikt bude zmrazený, ale DĽR aj LĽR sa zmenia na územie orientujúce sa na ekonomické spojenie s Ruskom a ešte viac sa vzdialia od Ukrajiny. Schválený návrh zákona je tak z pohľadu ukrajinskej územnej celistvosti škodlivý,“ konštatuje aj Pogrebinskij.

Takže je to jednoduché – jestli opravdu účast Ukrajiny NENÍ namířena proti Rusku, pak Merkelová jistě donutí Porošenka, aby naplnil svou část Minských dohod, místo aby se z ní naprosto primitivním způsobem vylhával! Jak doposud bez jakékoli sankce ze strany EU činí. A v Bruselu včera rozhodli, že co se sankcí týče, tak konečný verdikt odloží do léta, ovšem s tím, že budou prodlouženy do konce roku, protože do té doby by proces, dle Minských dohod měl být naplněn. A  když bude naplněn, sankce mohou být prý zmírněny. Jenže, jak vidno, ono je naplnit, kvůli Kyjevu, nelze!

K tom bych ještě dodal, že intervjůk ČT v Bruselu – Vostal, ve včerejších hlavních zprávách ČT, citoval zklamaného presidenta EU – Tuska, který měl polským novinářům sdělit, že i přes demonstrovanou sankční jednotu, nejméně polovina členů Unie nechce o nějakém zostření ani slyšet a  že dokonce začíná být problémem udržet je na současné úrovni.
V německém tisku, kde se v drtivé většině zabývají nočním jednáním Merkelové Holanda, Junckera a  dalších špiček EU s Tsyprasem, kde z něj zase udělali hadr na podlahu a z Řecka nesvéprávného otloukánka, pokud zmínka o sankcích je vůbec významněji akcentována, lze najít titulky jako – Sankce? Hardlineři prohráli!
Že by se do Evropy vracel rozum? Nechce se mi tomu věřit.
Spíše bych si tipnul, že dokud nebude bezezbytku Řecko kapitulovat před EU, tak aby nemohlo cuknout, zůstanou sankce u ledu. Aby do toho Řekové nehodili vidle.
Mimochodem, můj pocit z toho, co řekla Merkelová ohledně partnerství Ukrajiny, sdílí i exRadar Klvaňa. Viz jeho výrok na Parlamentních listech:
Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že cílem asociačních dohod s Ukrajinou (a dalšími státy) není členství v Evropské unii a NATO. Je to podle vás správně? Jde o jakési taktické prohlášení. Kdo ví, jak bude situace vypadat za deset let? Vývoj nelze odhadnout.

A jak bychom ta slova Merkelové měli chápat, když se celou dobu tvrdilo, že asociační dohoda je pro Ukrajinou jakousi zárukou vstupenky do EU? Asociační dohoda byla přece rozbuškou Majdanu a následné války na východě Ukrajiny. Bylo to tedy všechno zbytečné a Ukrajinci bojovali nadarmo za svoji evropskou budoucnost, která nepřijde?

“O členství v EU a NATO musí především rozhodnout samotní Ukrajinci. Pokud na ně jednou budou připraveni hospodářsky a politicky, Rusko nesmí mít veto. Byla by to zrada ukrajinské demokratické revoluce.”

Ovšem absolutní výlev ex-Radara přišel až nakonec jeho rozhovoru s Parlamentními listy. Radím, abyste se nejdříve pohodlně posadili, zhluboka nadechli a  a pro jistotu oběma rukama chytili pevně desky stolu a  pak si přečetli toto:

“Nepředpokládám, že patříte k zastáncům účasti prezidenta Miloše Zemana na květnové oslavě konce druhé světové války v Moskvě. Nicméně není to odmítání účasti ze strany evropských státníků jen prázdným gestem? Tyto přehlídky Rusové, kteří přinesli ve válce nejvíce lidských obětí, pořádají pravidelně, vítězství nad nacismem je pro ně citlivá záležitost a nemá jít o nějakou politickou akci…

Každá akce se koná v nějakém kontextu. A současný kontext je takový, že účast politika na této akci je neslušná. Je nepřímou podporou ruské propagandy, protože ruský režim se samozřejmě chopí oslav konce války propagandisticky. Mimochodem — v jednom je současná situace užitečná: říkat obsazení Československa Rudou armádou v květnu 1945 osvobození, vyžaduje zavřít oči nad tím, co se dělo v následujících třech letech: posílení komunistů, podrývání demokracie a nakonec puč nastolující totalitu. Nešlo podle mě o žádné osvobození. Rudá armáda Československo dobyla. Jeden totalitní režim byl v krátké době nahrazen jiným. Osvobození se konalo v západní Evropě, kde naopak západní spojenci z diktatur udělali prosperující demokracie.”

Takže žádné osvobození! Uvažuji nad tím, co by asi s Klvanou provedli lidé někdy kolem 9.května 45. Ale i později. Kdyby něco takového vyjevil. Nejlépe v terezínském ghetu a podobných zařízeních. A že to tu potom převzal bolševik? Důsledek Mnichova s II.ww. A  akcentace obav z osudového nepřítele českých zemí – Německa.

(* Rudá armáda odešla z Českoslovneska na podzim 1945, takže posílení vlivu komunistů proběhlo za její   n e p ř í t o m n o s t i  – pozn.red. NR)

V souvislosti s Klvaňou a jeho pojetím historie se musím vrátit ke čtvrteční přestřelce u  Jílkové na téma Ukrajina. Pokud jste neviděli, k nalezení ZDE

Musím konstatovat několik věcí:

1- celkový dojem z pořadu byl pro mne velmi tristní. Byla to exhibice Kalosuka, Votápka, a  toho třetího na jejich straně. Prý to je lékař.

2 – fandové kyjevských demokratúrů to měli dokonale zkoordinované. Jednak jich byla v tzv. hledišti pro veřejnost většina a  hlavně, byla tam dokonalá synchronizace. Nic podobného nebylo na straně oponentů. Tam byl každý sám za sebe.

3 – když jsem slyšel sestavu pro pořad, napsal jsem o ní toto:

Kalousek se nejspíš okamžitě pokusí urazit Kollera s Vyvadilem a  možná i Obrtela, Votápek bude zase jednou překonávat sám sebe, že by jistý baron závistí zezelenal. Ale soudím, že Koller s Vyvadilem si nenechají nic líbit. Měl by to být ohňostroj jedna radost.

Ohledně Kalouska a Votápka jsem se trefil. Bohužel ne s  Kollerem a Vyvadilem. Koller tam byl jen jako divák a nahradil ho Kováčik. Toho jsem pro jistotu, stejně jako Dr. Obrtela jako diskutéry nekomentoval. Protože speciálně u Kováčika mne napadlo, že bude slabým článkem opoziční sestavy. Což se potvrdilo. A Obrtel byl prostě pro pravověrné příliš snadným cílem.

Kováčik s  Vyvadilem, resp. jejich výkon, pro mne osobně byl velkým zklamáním! Vyvadil byl jediný, kdo měl na to utřít Kalouska. Rétorsky. To by ovšem musel mít o Ukrajině načteno. Aby všechny ty laciné bláboly, které nutně musely, od Kalousků a  Votápků a toho třetího nebo z jejich publika, zaznít, dokázali vyvrátit jasnými fakty. Jenže ani Vyvadil ani Kováčik neměli načteno!!! Byli na tom stejně jako jejich protějšky – místo konkrétních faktů jen obecné proklamace. Prostě se, tak jsou z politiky zvyklí, se spolehli, že to nějak ukecají. Neukecali.

Podle mne v konečném vyznění protimainstreamový pohled na věc značně poškodili! Píši to velmi nerad, ale ten dojem bohužel mám.

4 – velmi mne zklamala nereakce některých členů protimainstreamového publika, které i tak bylo v menšině. U jiných mne zarazila jejich očividná hloupost.

Začnu tou hloupostí. Byl tam jakýsi mladík – politilog, který argumentoval protimainstreamově. Jenže jeho pravověrný soused ho okamžitě veřejně napráskal, že tam má sebou Bílou knihu, vydanou ruským velvyslanectvím! Pak už si mohl onen člověk politických říkat co chtěl a jeho pozice byla směšná. Naprosto nechápu, že někdo jde takhle vybaven na ostrou debatu do TV studia.

(* Bílá kniha je souhrn faktů – zločinů ukrajinské chuntou proti vlastním spoluobčanům. Fakta nejsou propaganda. Nová republika žádá v současné době o možnost postupného otištění Bílé knihy na svých stránkách. Pokud je mi známo, nyní vychází pokračování Bílé knihy, protože ta přeložená do češtiny končí svou faktografii v červnu 2014 – pozn.red. NR -v.d.)

Ovšem ještě hůře na mne působila naprostá absence v diskusi dvou lidí, kteří do ní rozhodně zasáhnout měli, protože vědí a znají a druhá strana by na ně ani náhodou nestačila – míním Martina Kollera, který nebyl u řečnického pultíku , ale v auditoriu a  Ivana Davida, který seděl vedle něj. Oba mají něco, co neměl Dr. Obrtel nebo kdokoli jiný z protimainstreamového publika – totiž zkušenost z televizní kamerou a  neměli by z ní blok! A navíc o problému znají jako málo kdo.

Nechci být za chytrého, po boji říkat, co kdo měl na co odpovědět. Ale kdybych šel na takovouhle debatu, měl bych zatraceně nastudováno! A byl bych rozhodně připraven na nejpravděpodobnější bláboly typu:

– ruská armáda bojuje na Ukrajině. Bojuje na Ukrajině, když náčelník generálního štábu Kyjeva výslovně a do ukrajinských zdrojů sdělil, že UK Army NEBOJUJE a NEBOJOVALA s ruskými jednotkami?

– jde o nový Mnichov a my si pamatujeme obsazení v roce 68

Přímo se nabízela odpověd – takže Mnichov a Srpen 68? fajn. Jak to, že Rusové jsou pro vás i po 40 letech věční usurpující bolševici a u Němců tato historická zátěž věčné agrese náhle naprosto neplatí. Lidice tu mají na svědomí Rusové nebo Němci? A že dnešní Němci jsou demokraté a  exces nehrozí? A co zítra nebo pozítří? Rusové do Čech přišli celkem 3x. Z toho dvakrát jako vítaní spojenci – za Napoleona v roce 45. A jednou jako okupanti. Němci sem přišli prý, podle jakési studie, co jsem kdysi četl, v  průměru každých 12,5 roku. Jak pravděpodobné je, že to Němcům vydrží a jak to, že sem Rus zase dojde? A hlavně, jak to, že někdo má dědičný hřích jiný je ho, po daleko horším excesu, automaticky zbaven?

Zcela tristní pro mne bylo, že když tam třetí Kalosek drze tvrdil, že Majdan byl

a – levicový

b – že na něm zahynulo 150 lidí díky palbě Berkutu,

a nikdo mu nebyl schopen hlasitě razantně opáčit, že by si měl opatřit informace alespoň z ČT, když už ne z BBC nebo ARD, protože i na ČT dokonce takový Pepa Pazderka před pár dny, v den prvního výročí Majdanu, vyjevil, že s tou střelbou to asi bylo trochu jinak. Že stříleli asi i majdanští a dokonce snad jako první!!!!

Nemluvě už o tom, že kyjevský šéf vyšetřovatel před nedávnem potvrdil, že řada majdanistů byla zastřelena ze zbraní, které Berkut určitě neměl.

Chci předejít mailům, že tam nikdo neoponoval. Doktor Obrtel to zkusil. Ale bohužel to nebylo dostatečně důrazné, tvrdé a vyargumentované. Ti, kteří věděli a  znali nebo měli vědět a znát – mlčeli.

Proč o tom pořadu u Jílkové píši – byla to vzácná a ojedinělá příležitost střední mase voličů podat jasné a nezkreslené informace, které prostě mainstream zamlčuje. A tato šance byla trestuhodně promrhána a  nebude opakována. Nyní totiž nelze ČT obvinit, že nedala prostor jiným názorům. Jen ti, co ji měli naplnit, selhali. Nenačetli, nevěděli, nezasáhli. Je mi líto, ale takhle to vidím.

A na konec dám tři zajímavosti.

Bloomberg přinesl informaci, že Západ a USA přehodnocují snahy o odpojení Ruska ze systému SWIFT, protože při zkoumání dopadů se jaksi mělo ukázat, že by vznikly západním firmám velké kolaterální škody!
(zdroj zde)
Osobně si myslím, že to je reakce na to, že Čína oznámila, že bude mít do půlroku svůj vlastní clearingový bankovní mezinárodní systém. A  že Rusko by nejen nebylo potrestáno, ale SWIFT by začal ztrácet klientelu a Západ informace o pohybech peněz svých protivníků…

Pokud je ta informace pravdivá, pak SWIFt jako zbraň jednoho použití dokonce ani tu jednu ránu nestačila vystřelit! A  Západ na tuto hloupost – pohrávání si se SWIFTem, za nějaký čas, v globálním konfliktu s Čínou, těžce doplatí.

A podle ukrajinské agentury UNIA jsou další dvě ukrajinské banky v platební neschopnosti – Kyjevskaja Rus a  Astra banka.
(zdroj zde)

To jméno té první – Kyjevskaja Rus je podle mne symbolické. Jsem zvědav, kdy bude v platební neschopnosti nikoli banka s  tím jménem, ale stejnojmenná země.

A nakonec další facka pro Kyjev od tureckého prezidneta Erdogana, který je tam na státní návštěvě. Agentuře UNIA sdělil, že plynovod ‘Turecký proud’, který má přes Turecko přivést ruský plyn na hranice EU a  tím vyřadit z jeho přepravy definitivně Ukrajinu, je velmi zajímavý a užitečný projekt. Má pravdu.

(zdroj zde)