Ukrajinská svodka ze dne 28.2.2015

Ernest, MP a vlk s přispěním dalších
1.3.2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Pozorovatelé OBSE se dostali na doněckém letišti 3 x pod palbu ukrajinské armády, děti zraněné při manipulací s odhozenou municí, dobrovolně se do Armády Novoruska hlásí 200 lidí, ukrajinští náckové ‘filtrují’ lidi a podezřelé strkají do koncentráků,

Ernestova část:
(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

27.02.2015 – Zpráva domobrany:
Od 20:20 ukrofašisté v Doněcku masivně ostřelují z raketometů „Grad“ letiště a osadu Okťjabrskij. Kolem 20:40 domobrana provedla odvetný úder na dělostřelecké pozice ukrajinské armády.

Zpráva Eduarda Basurina:
Dnes se se pozorovatelé z OBSE, Červeného kříže a SCKK dostali pod minometnou palbu při práci na letišti v Doněcku. Mezinárodní experti tam přijel sledovat humanitární operaci k hledání těl padlých vojáků. Představitel ukrajinského ministerstva obrany poznamenal, že pozorovatele ostřelovali třikrát. Palba byla vedena z území, který je kontrolováno ozbrojenými formacemi Ukrajiny a bylo to zaznamenáno všemi stranami, které byly přítomny na letišti. Ostřelování pozorovatelů může být spojeno s tím, že se ukrajinské orgány bojí, že budou mít problémy, výsledky humanitárních prací na letišti mohou odkrýt nová fakta nejen o skutečných ztrátách na Donbasu, ale i na dodávkách cizích zbraní do země.

27.02.2015 Přidali novináři.
V Artěmovsku obsazeném ukrajinskou armádu dvě děti byly vyhozeny do povětří municí odhozenou okupanty, jeden ze zraněných chlapců zemřel v sanitce, druhý byl hospitalizován ve vážném stavu. Nehodu oznámila tisková služba Ministerstva vnitra Ukrajiny. Výbuch nastal u obce Krasnoje v Artěmovské oblasti. Uvádí se, že lékaři už postiženého chlapce operovali. Totožnost zemřelého chlapce ještě není stanovena, podle vzhledu je mu 15-16 roků.

27.02.2015 – Zpráva premiéra DLR Alexandra Zacharčenka:
Nehledě na příměří se zájem o vstup do domobrany DLR nesnižuje. Denně přichází až 200 lidí.

28.02.2015 (00:35) – Zpráva bloggera:
Právě teď formace ukrajinských okupantů provádějí čistku v obytných čtvrtích i nebytových prostorách a průmyslových areálech. Podle očitých svědků, jsou filtraci vystaveni téměř všichni schopní muži, v některých případech prohledávají i ženy. Podle některých zpráv, operaci vedou operativní struktury, které řídí představitelé bezpečnostních služeb cizích zemí. V Mariupolu hledají „ruské diverzanty“ a sympatizanty. Počet zadržovaných v současné době jde do desítek. Lidi dopravují do dočasných filtračních táborů, kde jsou vyslýcháni a provádějí dokumentaci. Ve městě jsou sestaveny a upřesňují se „seznamy nespolehlivých„, především zástupců ruských a rusky mluvících obyvatel.

28.02.2015 – Zpráva Lifenews:
Zákeřná vražda v centru Moskvy. V Moskvě zastřelili Borise Němcova. Podle předběžných údajů, vrah vystřelil čtyřikrát na 55letého politika a z místa činu uprchl. Na následky zranění opoziční politik zemřel na místě činu. REN TV s odvoláním na své zdroje oznámila, že trestnému činu došlo na velkém Kamenném mostě. Kolem 23:40 na Němcova vystřelili několik ran z auta bílé barvy. Město oznámilo plán „Perechvat„. Na místě činu funguje vyšetřovací operativní skupina. Němcov byl jedním z organizátorů protikrizového pochodu „Věsna“ který se měl konat dnes 1.března v centru Moskvy. Na místo činu vyjel šéf GU MVD v Moskvě Anatolij Jakunin. O tom, co se stalo bylo podáno hlášení ministru vnitra Vladimiru Kolokolcevovi.

P.S. Informaci potvrzuje zdroj Interfaxu. Zdá se, že přijde něco velmi vážného … Podle analytiků jej Západ mohl přinést jako „posvátnou oběť„, aby vyprovokoval nepokoje (až do „Majdanu„) 1. března a aby znovu obvinil Rusko a zvýšil tlak před velkou válkou.

28.02.15. Zpráva médií:
Ruský prezident Vladimir Putin je přesvědčen, že zabití vůdce opozice Borise Němcova je činem na zakázku a výlučně provokativního charakteru, řekl jeho mluvčí Dmitrij Peskov.
Vladimir Putin vyjádřil hlubokou soustrast rodinám a přátelům Borise Němcova – řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.
Vladimir Putin také požadoval, aby Vyšetřovací výbor, Ministerstvo vnitra a Federální bezpečnostní služba vytvořili pro tento zločin společnou vyšetřovací skupinu.
(VIDEO – zprávy Rossia 24 o smrti Němcova)

Vyšetřování nad tělem I.Němcova začíná


VIDEO – vyjádření V. Putina o smrti Němcova – politická provokace, “posvátná oběť”, která má být využita k obžalobě vlády RF:

Džihádisté. Jak bojují a vydělávají islamisté na Ukrajině
Z Korrespondent.net dnes 16:50
Válka v Donbasu přivedla na Ukrajinu islámské radikály z celého světa.
Obvinění z účasti ve válce Čečenců v Donbasu se objevily už dávno. Přičemž představitelé tohoto kavkazského národa nejednou jeden s druhým, bojují jak na straně Ukrajiny, tak i separatistů. Novináři listu The Intercept (USA) mluvili s islamisty, kteří jsou zapojeni do války na Donbasu na straně Ukrajiny, objasnili motivy a zvláštnosti jejich činnosti.

Korrespondent.net přináší překlad článku – „Uprostřed války, Ukrajina se stává bránou džihádu“ :

Bojovníci ISIL na Ukrajině

„Naši bratři jsou tam“ řekl Chálid, když uslyšel, že půjdu na Ukrajinu. Kup si místní SIM kartu, pošli mi číslo, a kontaktují tě.“
Chalid, je to jeho pseudonym, vede pobočku islámského státu v Istanbulu. Přišel ze Sýrie, aby pomohl řídit tok dobrovolníků, kteří přijedou do Turecka z celého světa, a chtějí se připojit ke globálnímu džihádu. Teď mne spojil s Rizvanem, ‘bratrem’, který bojuje s muslimy na Ukrajině.
„Bratři“ jsou členové ISIL a jiných podzemních islámských organizací.
Jsou to lidé, kteří opustili své země a města, a nyní pomocí pseudonymů a falešné totožnosti pracují a bojují na Středním východě, v Africe a na Kavkaze. Proklouznou přes hranice bez víz.
Jedni bojují pro vytvoření nového chalífátu – ráje na zemi. Ostatní – jako Čečenci, Kurdové a Dagestánci – říkají, že bojují za svobodu, nezávislost a sebeurčení. Jsou na všech kontinentech a téměř v každé zemi, a teď jsou také na Ukrajině.
Na Západě, většina vidí válku na Ukrajině jako boj mezi Ruskem podporovanými separatisty a vládou Ukrajiny.
Ale je pravda, ž situace v zemi je nyní mnohem složitěji, zejména pokud jde o dobrovolnické prapory, které bojují na straně Ukrajiny. Údajně povolené státem, ale ne nutně kontrolované, některé prapory jsou podporované ukrajinskými oligarchy.
Méně se mluví o praporu Džochara Dudajeva, pojmenovaném na počest prvního čečenského prezidenta, a založeného Isou Munajevem, čečenským velitelem, který bojoval ve dvou válkách proti Rusku (padl cca před týdnem v děbalcevském kotli, zmiňuje se o něm i o jeho čečenském praporu ukrajinský poslanec parlamentu a velitel praporu ‘Donbas’ Semjon Semenčenko, který byl jeho příznivcem. Tito islamisté bránili Černuchyno – poz.překl.).
Ukrajina se nyní stává důležitou zastávkou pro „bratry“ jako Rizwan.

Na Ukrajině, si můžete koupit pas a novou identitu. Za více než 15 tisíc dolarů bojovník dostane nové jméno a právní doklad, potvrzující občanství Ukrajiny. Ukrajina nepatří do Evropské unie, ale je snadné vyjet odtud na Západ.
Můžete si také zařídit podnikání na Ukrajině i když ne zcela legální. Můžete si vydělat snadné peníze pro „bratry“ bojující na Kavkaze, Sýrii a Afghánistánu. Můžete si „legálně“ koupit neregistrované zbraně pro boj proti ruským separatistům a pak ji vyvézt pomocí zkorumpovaných ukrajinských celních úředníků.
„Naším cílem – získat zbraně, které budou dopraveny na Kavkaz,“ – říká Rizwan.

Proč bojují na Ukrajině

Rizwan bojoval proti Rusům ještě v první čečenské válce. Přišel na Ukrajinu, na výzvu Isi Munajeva.
„Jsem dnes tady, protože můj bratr Isa zavolal a řekl: „Je čas splatit svůj dluh,“ – říká Rizwan. „Bývaly doby, kdy bratři z Ukrajiny přišli [do Čečenska] a bojovali proti společnému nepříteli, útočníku, okupantovi.”
Tak Ukrajinec Alexander Muzyčko se stal jedním z „bratrů“ i když nikdy nebyl muslimem. Muzyčko, spolu s dalšími ukrajinskými dobrovolníky vstoupil do řad čečenských bojovníků a zúčastnil se první čečenské války proti Rusku. Velel oddílu ukrajinských dobrovolníků pod pojmenováním „Viking“. Ti bojovali pod kontrolou známého čečenského vůdce Šamila Basajeva. Muzychko zemřel loni na Ukrajině za záhadných okolností.

Rizwan je na Ukrajině téměř rok.

V 17. století byla oblast východně od Dněpru známa jako „pustina“ – nekontrolované oblasti, která přilákala uprchlíky, zločince a rolníky – místo bylo mimo dosah ruské říše. Dnes tato část Ukrajiny hraje podobnou roli, tentokrát pro Muslimské bratrstvo. Zelená vlajka džihádu vlaje na východní Ukrajině nad některými z dobrovolnických praporů. Pro mnoho muslimů jako Rizwan je válka na Ukrajině jen další krok v boji proti ruské říši. Pro ně nemá význam, zda je jejich hlavním cílem chalífát, nebo svobodný Kavkaz bez ruského vlivu – „bratry“ nespojuje národnost, ale smysl pro komunitu a solidarita.

Jak islamisté vydělávají na Ukrajině

Ale „bratrům“ sotva stačí finanční prostředky pro boj a život. Jsou chudí, a velmi zřídka získávají dotace z tzv islámských humanitárních organizací. Musejí vydělávat peníze pro sebe, a to se obvykle provádí silou.
Těžba jantaru – jeden z nápadů Rizwana, jak financovat Dudajevův prapor, ve kterém jsou muslimové z několika zemí, Ukrajinci, Gruzínci, a dokonce i několik Rusů.
„Bratři“ doufali, že ukrajinské úřady ocení jejich oddanost a ochotu obětovat své životy při obraně ukrajinské suverenity, ale přepočítali se.
Stejně jako ostatní prapory – Ajdar, Azov a Donbass – je vláda z větší části ignoruje. To jsou ozbrojení bojovníci, kteří jsou mimo kontrolu Kyjeva a ukrajinští politici se také obávají, že jednoho dne, místo aby bojovali s Rusy v Donbasu, přijedou do Kyjeva bojovat s vládou.
Rizwan se rozhodl pracovat v šedé ekonomice. V 90. letech jantarové výkopy v lesích v okolí Rovna byly ve vlastnictví státu a pracovaly špatně, proto obyvatelé začali nelegální těžbu, to byla šance na snadné peníze.
Brzy však převládla mafie. Horníci mohli pracovat, ale museli prodávat jantar mafii za pevnou cenu. Mafie byla tajně domluvena s místní policií, státními zástupci a guvernérem.
V důsledku toho i když Ukrajina oficiálně produkuje 3t jantaru ročně, více než 15 tun se nelegálně vyváží do Polska. Tam je zpracován a prodává se s ohromným ziskem. V Rovnu horníci pracují 24 hodin denně. Stovky lidí s lopatami v ruce hledají jantar.

Rizwan se chtěl dohodnout s místní mafií, ale byl odmítnut. Nyní se svými muži ochraňují doly, neumožňujíc nikomu pracovat v lese. Buď se místní bandité podělí o své zisky, nebo nikdo nebude pracovat.
Rizwanovi se nelíbí tento způsob vydělávání peněz. Ví, že ho to může přivést do vězení. Raději by byl mezi vojáky na frontě. Ale má od Munajeva jiné úkoly: organizovat akční skupinu v Kyjevě, která se bude starat o problém, pokud se někdo pokusí zdiskreditovat Dudajevův prapor.

Má také vymáhat dluhy a odrazovat konkurenty, sledovat doly v Rovnu nebo vybírat peníze z nelegálních kasin, jichž stovky fungují v Kyjevě.
Mafie ví, že nemůže nad nimi zvítězit v této hře. „Bratři“ jsou také dobře vyzbrojeni a zkušení v boji. Policie nemá zájem si je znepřátelit.
„Je to hračka,“ řekl Rizwan. „Udělali jsme to v Dagestánu. Nikdo nesundá prst ze spouště. Neboj se.“
Po cestě do Krivoj Rogu, jsme se setkali s Dimou, mladým podnikatelem. Nedávno ztratil téměř 3 miliony dolarů ze svého podnikání v Doněcku, který byl těžce poškozen válkou. Dima pracoval pro Igora Kolomojského, jednoho z oligarchů, kteří financují dobrovolnické prapory na Ukrajině.

Rizwan řekl, že mu Dima dluží spoustu peněz i když není jasné, proč. Rizwan mu vyhrožoval a vydíral. Nakonec dostal od Dimy 20.000 dolarů.
To na podporu Dudajevova praporu nestačí. Ale Rizwan má něco většího, co může nabídnout Dimovi – jantar.
(zdroj)
Odkaz na originál článku v angličtině zde.

Můj komentář: Myslím, že je zjevné, že fašismus, ač má různé názvy, je jeden -nacionální-banderovský, klerofašismus, nebo islámský fašismus – jsou to různé formy se stále stejnou podstatou.

Vedoucí SBU hovořil o ruských agentech v ukrajinských bankách
Z Korrespondent.net dnes 15:51 zdroj
Zpravodajská služba tyto osoby zjišťuje a pak deportuje, řekl Nalyvajčenko.
Poradce prezidenta Vladislav Surkov osobně dohlíží na ruské agenty, kteří pracují v ukrajinských bankách. Uvedl to vedoucí SBU Valentin Nalyvajčenko, uvádí Ukrinform.
Podle něj, ruský politik také posílá oběžníky s pokyny separatistům v DLR o tom, jak otřásat bankovním systémem Ukrajiny.
„Jedním z důkazů, že činnost této osoby (Surkov – pozn.) ve vojenském a politickém životě pokračuje, jsou jeho oběžníky, které jsou zasílány DLR jak a co dělat, jaké příkazy dávat,“ – řekl Nalyvajčenko.
Podle něj jeden z posledních zachycených oběžníků je datován v únoru letošního roku.
Šéf SBU dodal, že Surkovovy instrukce se týkají i činnosti ruských agentů v bankovních institucích Ukrajiny.
„Tyto lidi nyní ustanovujeme a budou vyhoštěni ze země,“ – řekl Nalyvajčenko.
Připomeňme, Bezpečnostní služba Ukrajiny otevřela případ proti ruské bance za „financování terorismu“.

Kontaktní skupina pro Donbas jedná – Pušilin
Z Korrespondent.net dnes 16:08 zdrojTřístranná kontaktní skupina pro řešení situace v Donbasu začala nové kolo konzultací prostřednictvím videokonference.

Finanční Majdan bude střežit praporu Kyjev-1
Z Korrespondent.net dnes 15:12 zdroj
V blízkosti budovy Národní banky mají v úmyslu demonstranti postavit stany.
Shromáždění u budovy národní banky dnes bude chránit prapor „Kyjev-1″ řekl kanál 112 Ukrajina.
„Nabídli své služby, a měli by se dnes zde objevit dobrovolníci, kteří budou střežit shromáždění,“ – řekl korespondent televize.

Šokin považuje za nelegální odmítnutí soudu vzít do vazby Jefremova
Z Korrespondent.net, včera, 23:29 zdroj
Generální prokurátor řekl, že soudkyně Oksana Princ neměla právo projednávat tuto věc.
Generální prokurátor Viktor Šokin považuje za nelegální a předvídatelné rozhodnutí soudkyně Pečerského okresního soudu v Kyjevě Oksany Prince nezadržet bývalého náměstka Nejvyšší rady, bývalého předsedu frakce Strany regionů Alexandra Jefremova.

Poznámka: Proti bývalému poslanci a předsedovi parlamentní frakce Strany regionů bylo generálním prokurátorem vzneseno obvinění pro přijetí zákonů, které usnadňovaly trestní stíhání pro trestnou činnost na Majdanu v lednu 2014. A proti soudkyni bylo vzneseno obvinění pro provedení legálního právního úkonu, který však neodpovídal přání Generálního prokurátora.

Rusko je připraveno posoudit slevu na plyn od dubna
Korrespondent.net, včera, 23:35 zdroj

28.02.2015 – Zpráva domobrany Novorossii:
Během noci, byly četné případy porušování příměří ze strany ukrajinské armády a neúspěšných pokusů vyvolat odpověď domobrany. Od obce Želobok ostřelovali pozice domobrany LLR u obce Krymskoje z ručních zbraní a těžkých kulometů. Z ručních zbraní vedli palbu na pozice domobrany DLR v oblasti dolů číslo 6 a 7. Okupanti stříleli od obce Majorsk. V oblasti letiště v Doněcku byly pozice domobrany DLR ostřelovány třikrát z minometů. Hlavní úsilí ukrajinské armády se zaměřilo na obnovu bojeschopnosti a činností zaměřených na posílení svých pozic. Skutečnost porušení režimu příměří z ukrajinské strany byl zaznamenán přítomnými zástupci mise Mezinárodního Červeného kříže a OBSE na letišti. Také od vesnice Písky byla vedena minometná palba na pozicejednotek ministerstva obrany DLR v oblasti dolu „Okťjabrskij„. Ztráty domobrana nemá. Stažení těžkých zbraní ukrajinských sil nebylo pozorováno.

28.02.2015 – Zpráva domobrance „Dobryj“:
Vražda Němcova vyvolává ne lítost nebo škodolibost, ale spíš nepochopení “komu to bylo potřeba?” Je to buď další „spor mezi hospodářskými subjekty“ nebo někdo zase potřeboval posvátnou oběť a la Politkovská a Starovojtov, kteří jsou už v podstatě zapomenuti.

Ano, Španělé, o kterých psali novináři, že byli ve Španělsku zatčeni – to jsou naši z oddílu. Minimálně tři (doufejme, že do Krasnogo ruce evropských křivých soudců nedosáhnou). V poslední době mi psali, že už shromáždili skupinu a brzy vyjedou. Teď sháníme peníze na právníky a vyvoláváme vlnu v médiích. Doufám, že „španělská osma“ bude osvobozena mnohem rychleji, než „kubánská pětka„.

28.02.2015 – Zpráva domobrany:
V Slavjansku ukrajinská armáda chytá lidi na ulici, bez vznesení obvinění. Takovým způsobem zadržují většinu civilních občanů, připravují „výměnnou banku“ pro výměnu zajatých ukrajinských vojáků, zajatých domobranou lidových republik.

Zpráva dobrovolníka Andreje:

V posledních dnech byly většinou jen pěchotní boje vyprovokované ukrajinskou armádou ve směru Marinka a Krasnogorovka. Celkově je situace klidná. Přicházejí informace, žeokupační ukrajinské jednotky se nacházejí nedaleko od obcí Marinka a Staromichajlovka.“

28.02.2015 – Zpráva Lifenews:
Ve Španělsku byli propuštěni dobrovolníci, kteří bojovali za Novorossii.
Podle zpráv z médií, osm mužů propuštěno na svobodu v průběhu vyšetřování do soudního rozhodnutí. Osm španělských občanů, kteří bojovali v Donbasu v dodrovolnickém praporu „Vostok“, bylo zatčeno v pátek v Katalánsku, Madridu, Asturii, Estremaduře, Murcii a Navarře. Podle Europapress byli po výslechu propuštěni, ale museli podepsat slib, že v průběhu šetření se dostaví k soudu na předvolání. Všem zadrženým osobám hrozí minimálně čtyři až 15 let vězení na základě parafrafu 591 o „zločinu proti státní neutralitě„. Kromě toho, dobrovolníci jsou obviněni z vražd a držení střelných zbraní a výbušnin.
Zadržení osmi Španělů během takzvané operace „Danko“ proběhlo v pátek 27. února členy Generální informační služby národní policie Španělska za koordinace Úřadu Národního soudu, v jehož působnosti jsou zločiny spáchané španělskými občany v zahraničí.

Jak bylo oznámeno LifeNews, všem zadrženým osobám je 20-30 let a jsou z různých komunistických organizací ve Španělsku. Tři ze zadržených byli ve španělské armádě. Lze předpokládat, byla zjištěna totožnost dvou dobrovolníků: 27-letý Rafael Muñoz Pérez a 22-letý Angela Davila-Rivas. Nicméně, policisté nepotvrdili tyto údaje.

Španělský blogger Deloy Fountain (na obrázku), který přijel do Donbasu, aby se zúčastnil vojenských operací řekl LifeNews, že zadržení jeho krajanů ve Španělsku je protiprávní. Věří, že úřady se snaží zastrašit ty, kteří chtějí jít do zóny konfliktu na pomoc civilistům, včetně poskytování jim lékařské péče.
Připomeňme že dobrovolníci z celého světa se připojují k domobraně. V létě loňského roku vstoupili do řad domobrany dobrovolníci z Itálie. Tehdy do Doněcku přijeli zástupci italské antifašistické organizace „Millenium“, aby vyjádřili svou podporu Doněcké lidové republice. Je známo, že v domobraně jsou dobrovolníci z Ruska a Polska. Kromě toho se hovořilo o vytvoření plnohodnotné mezinárodní brigády, ve které by působili Italové, Španělé, Francouzi a Kanaďané.

Premiér DLR dal pokyn k zajištění dodávky výrobků z Ruska
Korrespondent.biz, dnes, 13:44 zdroj
Hlavním ekonomickým partnerem DLR bude Rusko, řekl Zacharčenko.
Premiér DLR Alexander Zacharčenko dal pokyn představitelům „republiky“ s cílem zajistit dodávku výrobků z Ruska.
„Blokáda, kterou zavedla Ukrajina, je vážnou hrozbou. Nemáme ani potraviny, ani palivo,“ – řekl a uložil vládě, aby zajistila dodávky výrobků z Ruské federace.
Kromě toho, Zacharčenko dal pokyn připravit ekonomiku na uvedení rublu do oběhu na území DLR. „Hlavním hospodářským partnerem naší země je Rusko,“ – cituje jej Doněckátisková agentura.
Dříve zplnomocněnec DLR v kontaktní skupině Denis Pušilin řekl, že Ukrajina neplní dohodou z Minsku a posiluje hospodářskou blokádu odtržené DLR a LLR. Podle něj je nezbytné k nápravě situace zahájit obchodní a podnikatelské vztahy „republiky“ s Ruskem.

Smuteční pochod na památku Němcova všichni schválili
Z Korrespondent.net dnes 13:04 zdroj
Ruská opozice se dohodla s moskevskou radnicí o uspořádání smutečního pochodu na památku zavražděného politika Borise Němcova 1. března v centru Moskvy, uvádí RIA Novosti.
„Dohodli jsme se s kanceláří starosty, že v centru Moskvy bude uspořádán smuteční pochod. Sejde se u metra Kitaj-gorod a půjde k mostu, kde se vražda stala“ – řekl člen RPR-Parnas, vůdce opozice Ilja Jašin.
Podle něj je pochod naplánován na 15:00. Kromě toho v kanceláři starosty slíbili pomoc a informovat občany.

28.02.2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem „Rog“:
Pokračujeme v odvodu zbraní. Naše svépomocně vyrobené minomety, které jsou menší než 120 mm zůstávají na pozicích, tanky, obrněné vozy, protiletadlové zbraně také. V Lugansku vytvořili svůj vlastní druh techniky -….. Na tahače postavili protiletadlové zbraně a protitankové řízené střely. Dostali jsme auta, která výborně podporují pěchotu. Deset těchto strojů přišlo k nám na naši pozici. Takže máme na pozicích AGS, PTUR a protitankové zbraně. V této souvislosti, můžeme říci, že jsme schopni se udržet tu jednu hodinu, dokud nepřijdou posily a první baterie se dostanou na svá místa (těžké minomety, houfnice a grady dokážou dorazit za hodinu). Na frontu začaly přijíždět první jednotky nováčků. – kteří již prošli výcvikem. Zároveň stále přijímáme bojovníky. Na cvičišti v tomto okamžiku je polovina mužstva, které chceme nabrat. 4000 je na cestě, a asi 1000 již bylo vyškoleno v jejich specializacích. Vedoucí představitelé LLR a DLR řekli, že by chtěli, aby naše armáda měla 100,000 mužů, ale v blízké budoucnosti bude možné pouze 75 000. Vzhledem k tomu, že je nutné vojáky vyzbrojit (s tím teď není problém), vybavit (jsou problémy s množstvím) a poskytnout techniku a  zabezpečení. V technice jsme v počtech dohnali ukrajinskou armádu, v dělostřelectvu mají dvojnásobnou převahu a ve výkonném těžkém 5x („Směrčí“ a „Uraganů” máme málo a to nemluvím o taktických raketách). A v pěchotě – oni teď přivedli celou zálohu na Donbas – se 70.000 bojovníky, kteří nyní stojí na frontě – je to 115 000. Až do zimy na frontě měli asi 75,000 vojáků ukrajinské armády, nácků atd. Ale zemřelo asi 4000 + zneschopněno (ranění) asi 1000! Celkově, obě strany nyní uvádějí do bojové pohotovosti své jednotky.

28.02.2015 – Poslal vojenský pozorovatel:
Od zítřka vstoupí v platnost přitvrzené podmínky při překročení rusko-ukrajinských hranic. Nyní při vstupu na Ukrajinu budou vyžadovat pas. Toto omezení je stanoveno na Ukrajině, takže v opačném směru to není. Do Ruska bude možné jezdit na vnitřníu krajinské dokumenty. Jemnost je, že takové omezení bude zavedeno i na hraničních přechodech z Ruska na území DLR a LLR. Nyní se na vnitřní ruský pas „sem“ nedostaneš. Na území LLR a DLR se vztahují všechna přeshraniční pravidla Ukrajiny. Paradoxem je, že na těchto hraničních přechodech nebude pouštět „sem“ právě ruská pohraniční stráž. Ve skutečnosti budou sloužit jako ukrajinští. Tuto informaci mi potvrdili dobrovolníci, kteří se chystali doslova ze dne na den jít do Doněcka. Byli upozorněni, že bez cestovního pasu je ruská pohraniční služba nepustí. Ještě jedna novinka – ruská pohraniční stráž má zakázáno přijímat jakékoliv doklady vydané DLR, LLR a Novorussií. Pouze standardní ukrajinské dokumenty.


Trestní pluk „Dnepr-1″ ukrajinského ministerstvo vnitra vyhlásil nábor dobrovolníků
(zdroj)
se specializací řidič – mechanik, spojař a velitel bojových vozidel a vojáků se znalostí anglického jazyka. Uvedl to během tiskové konference v Dněpropetrovsku poslanec parlamentu a „čestný velitel pluku“ Jurij Bereza, oznamuje zpráva UNN.
Podle poslance, vojáci se znalostí anglického jazyka jsou nutní pro další přípravu ve Spojených státech.
„V současné době pluk potřebuje řidiče – mechaniky, protože jsme dostali lehké tanky. Teď přesedneme z pikapů, které prakticky vojáka nechrání, na lehké tanky. V současné době jsme již dostali 14 tanků, 20 máme na cestě. Kromě toho potřebujeme spojaře a velitele bojových vozidel. Potřebujeme také lidi se znalostí anglického jazyka, protože právě jednáme se Spojenými státy, aby poskytly nějaké zbraně, a my potřebujeme určitý počet lidí, kteří pojedou na školení ve Spojených státech. Potřebujeme vzdělané lidi, kteří jsou ochotni bojovat v pluku „Dněpr-1″, – řekl Bereza.

„Vidím možnost, že po válce pluk „Dněpr-1″ bude základem podle vzoru jednotek amerického, kanadského SWAT. To už je téměř stanoveno vládou. To je důvod, proč je nezbytná pro nás znalost anglického jazyka“ – řekl Bereza .

Ministerstvo zahraničí Spojených arabských emirátů popřelo tvrzení Porošenka že Abu Dhabi bude dodávat Ukrajině zbraně. 
(zdroj)
Uvedl to poradce vedoucího arabského ministra zahraničí Faris Al-Mazrui, uvádí TASS.
„Nedávná dohoda o vojensko-technické spolupráci mezi SAE a Ukrajinou nepředpokládá jakékoliv smlouvy o dodávkách zbraní z Abu Dhabi ukrajinské straně,“ – poznamenal.
Podle diplomata, tento dokument – je jen část o „budoucího systému spolupráce mezi oběma zeměmi“ v oblasti vojensko-technické spolupráce.
Dříve bylo oznámeno, že se Porošenko dohodl s orgány Spojených arabských emirátů o dodávkách zbraní. 24.února president Ukrajiny přijel na jednání do hlavního města státu.
Tak byl Porošenko opět chycen při lhaní veřejnosti.

28.02.2015 – Zpráva domobrany:
Střety v průběhu dne byly pozorovány v oblasti Bachmutky, Popasnoj, Krasnogo Pachara a Trojickoje. Nepříteli ostřeloval minomety naše pozice v oblasti Mironovka a Krasnoj Pachar. Na Bachmutce se nepřítel pokusil obsadit 29. kontrolní bod, dorazila včas obrněná skupina domobrany, která zastavila jejich postup a zničila několik okupantů a odrazila útočníky. Také na tomto úseku byly zaznamenány minometné útoky na naše postavení v oblasti 31. kontrolního bodu a na východním okraji Novotoškovského. Divezní skupiny nepřítele v oblasti Popasnaja se pokoušely projít naše pozice na okraji města, domobrana potlačila všechny pokusy a zničila 2 skupiny za jeden den. Nepřítel ostřeloval naše pozice v Krasnom Pachare z tanků. Reagovali jsme z protitankových RPG a PTUR a důsledku čehož nepřítel ustoupil. Také z Trojického z tanků byly ostřelovány naše pozice kryjící polní cesty, které vedou z Krasnogo Pachara do Veselogorovky.

28.02.2015 – Zpráva ‘Russkoj Věsny’:
Minulý večer se srazila domobrana a ukrajinská armáda v boji u Děbalceva, uvádí tiskové středisko ATO. Uvádí se, že od 20:50 do 22:15 u obce Luganskoje pokračoval boj mezi domobranou DLR a ukrajinskými vojáky s lehkými zbraněmi.

Zpráva domobrany:
Včera a dnes, na okraji Slavjanska včetně nad slavným Vostočným známým z bojových svodek, kroužil vrtulník ukrajinského letectva. Stroj, který přiletěl z kramatorského letiště, udělal pár kol ve vzduchu a vznášel se nad Slovjanskem v malé výšce. Skutečnost, sama o sobě nevýznamná, ale potvrzuje informace, že velení ukrajinské armády své letectvo, během letní kampaně loni rozbité, opět přivádí do bojové pohotovosti“.

Díky Erneste!

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná: nenašel jsem

Ačkoli o vraždě opozičního politika Borise Němcova referují oba kolegové, musím tuto záležitost také zmínit. Ta vražd a v Moskvě má předpokládané echo – Západ to bere jako další důkaz Putinovy zločinné prohnanosti a  ukazuje na něj prstem jako na přímého, či alespoň nepřímého viníka té vraždy. Nikdo se nezabývá tím, že Putinovi a  jeho Rusku, kromě problémů, by tahle vražda, nemohla vůbec nic přinést.

Samozřejmě, že prim hraje Kyjev. Tam přímo prší různé fantasmagorické nápady, proč Putin nechal Němcova zavraždit. Tímhle nemá smysl se vůbec zabývat.

Nepochybně Němcovovu smrt využije tzv. ruská demokratická opozice, která chystá protestní pochody, které jistě jen shodou náhod probíhají hned po vraždě Němcova. A  Němcov nepochybně bude nyní vývěsním praporem těch, kteří se na demonstracích zúčastní. Ačkoli každému trochu myslícímu jedinci musí být jasné, že Němcov nepředstavoval pro Putina naprosto žádné politické nebezpečí. Byl prostě jen jedním z mnoha opozičních náčelníků, kterými se Rusko jen hemží, ale kterým zoufale schází také nějací indiáni.

Nebudu spekulovat o tom, která z možných vyšetřovacích verzí, já osobně jich vidím asi osum:

-Němcov byl zavražděn na pokyn Kremlu

-Němcov byl zavražděn na pokyn někoho z opozice, aby s etato zmobilizovala

-Němcov byl zavražděn na pokyn někoho ze zahraničí, aby se zmobilizovala opozice a Putin měl problém

-Němcov byl zavražděn na pokyn Kyjeva, aby Putin měl problém

-Němcov byl zavražděn obchodními konkurenty na základě nějakých svých byznys aktivit

-Němcov byl zavražděn na základě nějakých ryze soukromých sporů

-Němcova zavraždil šílenec typu toho našeho z Uherského Brod

-Němcov byl zavražděn omylem.

Nebudu je ani rozebírat, ani zkoumat na míru pravděpodobnosti, vím ale zcela jasně jedno – buď je Putin nebezpečný a rafinovaný a nanejvýš sofistikovaný protivník, vyškolený KGB (pak nevraždil ani přímo, ani nepřímo) nebo je to idiot, kterým cloumají velikášské vášně (a pak dal nějaký pokyn k vraždě, navíc pár set metrů od Kremlu!!!!). Obojí najednou funguje pouze v představách Štětinů a podobných. Nicméně, když jsem prohledával internet, kde bych našel cosi zajímavého, neotřelého k tomuto tématu, narazil jsem na následující věc:

Je to přesně tři roky, co těsně před posledními ruskými prezidentskými volbami se dostali do tvrdé diskuse kolem politické vraždy na objednávku do sporu veřejně – Putin a  Němcov!!!!

Putin (tenkrát ruský premier a prezidentský kandidát) tehdy v jejich vzájemné televizní debatě prohlásil, že kolují informace o tom, že má být zavražděna nějaká čelná figura v opozičním táboře a to na objednávku samotné opozice a  jemu a jeho vládě to má být přišito na triku! Němcov na to tenkrát ve studiu reagoval velmi tvrdě – jestliže vláda a její tajné služby tyto informace mají a nezabrání té vraždě, jsou spoluviníky!

Náhoda? Možná. Možná nikoli. Vyberte si!

Zdroj.

Část MP:


Svodka (nejen) od Ukrů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Poltorak oznámil dodržování „ticha“ na Donbasu. Tymčuk – naopak: mapa ATO.
28.únor 2015, 13:40 zdroj

Podle ministra obrany Stěpana Poltoraka tuto noc v oblasti ATO v Donbasu nebyly pozorovány žádná porušení příměří.

Ozbrojenci ani jednou neostřelovali pozice ukrajinské armády, uvádí jeho slova „Interfax-Ukrajina“.

„Od půlnoci až do doby, kdy jsem dorazil na Vojenskou akademii ve Lvově, nebylo žádné ostřelování našich pozic,“ – řekl Poltorak ve Lvově v sobotu 28.února.

Podle něj Ukrajinská armáda odvedla 100 mm zbraně, ale pokud teroristé poruší podmínky, bude ukrajinská armáda připravena reagovat.

Dále poznamenal, že má ukrajinská armáda dostatek síly a prostředků k ochraně Mariupolu.

„Jsme připraveni vést bojové operace. Město je technicky vybaveno, je zde dostatek prostředků a sil na ochranu města Mariupol“, – ujistil Poltorak.

Štáb ATO později rovněž potvrdil že noc proběhla v klidu.

Je třeba poznamenat, že za poslední den úmrtí u ukrajinských vojáků nejsou, 3 byli zraněni.

Současně v denním souhrnu vedoucí skupiny „Informační odpor“ Dmitry Tymčuk na Facebooku poznamenává, že v oblasti jihovýchodně od Dokučajevska formace rusko-teroristických sil během poslední tři dnů aktivně napadaly minomety a klasickým dělostřelectvem předsunuté pozice ukrajinských vojsk.

Podle údajů, „IO“, se během včerejška aktivity ostřelování zesílily, což vyvolalo odvetná opatření ukrajinského dělostřelectva. Byla nakryta dvě palebná postavení teroristů palbou ukrajinského dělostřelectva (jedno z nich – minometná baterie, 4 minomety).

V oblasti Majorska během dne pokračovaly střety mezi teroristy a silami ATO s ručními zbraněmi a granátomety. Navzdory příměří, ozbrojenci pokračují ve snaze vyhnat ukrajinské jednotky z jejich současných pozic. Jak uvádí „Pozorovatel“, v sídle ATO řekli, že v oblasti Mariupolu je plně dodržován režim „ticha“.

Podle Tymčuka ozbrojenci „odvádějí“ techniku ze zóny ATO demonstrativně, vlastně dělají přeskupování a přesuny mužstva a techniky.

V oblasti Mariupolu pozorovan plný režim „ticha“ – velitelství ATO.
28.únor 2015, 08:47 zdroj
Noc z 27. na 28. února se vyznačovala výrazným poklesem počtu útoků a plným příměřím v některých oblastech zóny ATO.

Uvádí se v tiskovém centru ATO na Facebooku.

Zejména včera, od 21:00 v Luhaňské a Mariupolské oblasti nepřítel dodržoval režim „ticha“.

Ve stejné době, v blízkosti obce Luhaňské, nedaleko Děbalceva od 20:50 do 22:15 pokračoval boj s použitím ručních palných zbraní. Ukrajinští vojáci odrazili útok nekontrolovaných ozbrojených gangů na své pozice.

V Doněcké oblasti ve 23:30 teroristé použili dělostřelectvo na pozice sil ATO, který brání vesnici Kamenka. Včera kolem 20:30, poprvé od začátku příměří, ilegální ozbrojené formace z „Gradů“ ostřelovali Avdějevku, Toněňkoje, Opitnoje.

* Na ukrovských webech je „higlight“ dnešního dne bezpochyby smrt – vražda ruského opozičníka Němcova. Už včera jsem o tom četl na Cassadu, kde Rožin předpovídal že to spustí humbuk od Kijeva až po Washington.., no nemýlil se.

Tento článek událost popisuje (ZDE)

Že prý spolupředseda opoziční „RPR-Parnas“ Boris Němcov, byl zastřelen na Zamoskvoretském mostě, kde měl schůzku se svou přítelkyní, ukrajinskou modelkou Annou Duritskou. Vrah do něj vypálil 7-8 ran s pistole. Ujel pak s pomocníky autem.

Článek dále přidává své postřehy a různá prohlášení, např. že :

– Prezident Ukrajiny Porošenko řekl, že Němcov měl důkazy o přítomnosti ruských vojsk na Ukrajině.
– opoziční vůdce Garry Kasparov obvinil ze smrti Němcova ruské úřady, i když přiznal, že Putin dal sotva rozkaz ke střelbě.
– S prohlášením k vraždě vystoupila šéfka evropské diplomacie Federica Mogherini. Také vyzval k vyšetření vraždy francouzský prezident Francois Hollande a několik dalších politiků.
– V Kyjevě vzdali hold Borisu Němcovi. Před velvyslanectví RF pokládají květiny.
– Ruský propagandistický kanál LifeNews ukázal ukrajinským novinářům pronajatý byt ukrajinské modelky, která byla svědkem vraždy Němcova.

** No je to skutečný hit ukro-médií a voda na mlýn Kijevu, jen během hodiny se na „Pozorovateli“ objevilo na toto téma 6 článků!

Dále se v tomto článku (ZDE) opět probírá „hladovějící chuděra“ Savčenková, návodčice střelby a vražedkyně ruských novinářů. A o čem že zde v souvislosti sní píší?

– Prý se objevily zprávy na soc.sítích že Savčenkova kvůli své hladovce ve vězení zemřela – píše na FB jakýsi ruský politolog Gleb Pavlovsky.

– Dále pak že tyto informace vyvrací Elena Alexeeva, oficiální zástupce ministerstva vnitra RF i její právník.

„Naděžga Savčenková je naživu. Nepodléhejte provokacím a fakies,“ – napsal ve svém blogu na Twitteru právník.

Jak uvádí „Pozorovatele“, 27. února Naděžda Savčenková oznámila, že hodlá vyhlásit hladovku.

* Bez ohledu na to, jak se mi příčí tento mediální zájem, zejména mimo Ukrajinu o osud této vražedkyně, je zajímavé jaké okolo toho kolují fámy, např., že 27 února Savčenková prý, dle „Pozorovatele“, ohlásila hladovku, dle soc.sítí je už mrtvá a třeba dle „Radiožurnálu“, jak jsem si asi před dvěma dny vyposlechl v rádiu cestou v autě, hladoví už asi od 14.prosince loňského roku.
Tak si můžete vybrat, co se vám bude líbit více.
Nevím, je to sporné jak dlouho lze vydržet bez jídla, ale 2 měsíce to už je na hraně smrti.
A Naděžda STÁLE ŽIJE !

** Ale mnohem spíše to vypadá jen na přerušovaný „tyjátr“ hladovění, jak ostatně dokazuje i „Pozorovatel“, když píše o (opět) zahájení hladovky 27.února.

Přídavek z Cassadu:

PMC Green Group a dodávky zbraní na Ukrajinu.
(zdroj)

PMC Zelená skupina a dodávky zbraní na Ukrajinu.
(zdroj)

KyberBerkut představil novou várku dokumentů o možném zapojení PMC Green Group jako „překládky“ pro dodávky zbraní na Ukrajinu.

My, KyberBerkut jsme získali přístup k souborům uloženým na elektronickém zařízení jednoho ze zaměstnanců soukromé vojenské společností “Green Group“, která byla nedávno na návštěvě v Kyjevě, jako součást delegace americké armády.

Dokumenty ukazují, že Spojené státy neodmítají myšlenku poskytování smrtících zbraní Kyjevu, ale chtěli by získat podporu evropských spojenců. S cílem přiklonit na svou stranu vzpurné partnery, obávající se o bezpečnost zbraní, pokud bude přijato takové rozhodnutí o jejím dodání, Washington nabízí svěřit své zkušené odborníky ze západních soukromých vojenských společností, které, samozřejmě „dobrovolně“ přicházejí bojovat proti Donbasu.

Dopis od výkonného ředitele PMC «Green Group» náčelníku Generálního štábu
VSU Muženkovi :

http://www.cyber-berkut.org/img/green1.PNG
http://www.cyber-berkut.org/img/green1.1.PNG

Skutečnost, že zástupci «Green Group“ nikoli poprvé přijeli do Kyjeva, ukazuje několik dokumentů:

http://www.cyber-berkut.org/img/green3.1.PNG
http://www.cyber-berkut.org/img/green3.2.PNG
http://www.cyber-berkut.org/img/green3.3.PNG
http://www.cyber-berkut.org/img/green3.4.PNG
http://www.cyber-berkut.org/img/green3.5.PNG
http://www.cyber-berkut.org/img/green3.6.PNG
http://www.cyber-berkut.org/img/green3.7.PNG

Ostatní dokumenty zaměstnance “ Green Group“ jsou k dispozici ke stažení na následujícím odkazu:
Dokumenty spolupracovníka“Green Group“

Dokumenty důstojníka Green Group (záloha) 

Dokumenty důstojníka Green Group (záloha)

My jsme KyberBerkut! My Nezapomeneme! My neodpustíme!
(Zdroj)
Je to již třetí americká PMC (* soukromá vojenská společnost, pozn. MP) aktivně zapojená do občanské války na Ukrajině. Na jaře roku 2014 se aktivně podílely PMC Greystone a Academi (dříve Blackwater). Činnost v této oblasti souvisí s zjevným skluzem v konečném rozhodnutí o dodávkách zbraní přes Bílý dům.

Pro ty, kteří nerozumí ukrajinsky, selskému rozumu a dalším – tak jako politické rozhodnutí v USA stále nebylo přijato a Evropané jsou nerozhodní, tak se USA v podstatě snaží protlačit na Ukrajinu soukromé vojenské společnosti, které budou používat americké zbraně poskytované „dobrovolníkům“ z ukrajinské strany, kteří ve skutečnosti budou žoldáci z amerických PMC. Hlavním cílem tohoto plánu – s pomocí využití moderních amerických zbraní zvýšit ztráty mezi ruskými „dobrovolníky“ s cílem posílit „kvašení“ v Rusku.