Ukrajinská svodka ze dne 30.3.2015

napsali Ernest, MP, Mireček a vlk s přispěním dalších 
https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Demonstrace na oslavu ukrajinských bojovníků se změnila ve frašku, ukrové koncentrují síly a připravují se na útočnou operaci velkého rozsahu, italský ministr zahraničí chce odvolat sankce proti Rusku, ministr RF Lavrov odešel z jednání o íránském jaderném programu, Ukrajinci po velkohubých prohlášeních, že nebudou kupovat z Ruska plyn náhle žádají o roční prodloužení dosavadní smlouvy, zabití civilisté palbou ukrjainské amrády v době příměří, a další ….


Ernestova část – převážně z opolčenských a ruských zdrojů:
(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

Média: Řecko má v úmyslu požádat o pomoc Rusko
Ruská služba DW, dnes, 20:41 zdroj

Řecko chce požádat Rusko o podporu ekonomiky země.
Uvedlo to v neděli 29. března německé vydání zpráv Spiegel Online. Podle něj bude vláda Alexise Tsiprase v Moskvě žádat o snížení ceny zemního plynu pro řecké spotřebitele. Kromě toho, Atény chtějí zrušit ruské embargo v případě některých řeckých zemědělských produktů – zejména, čerstvého ovoce.
Ministr průmyslu reformy, ochrany životního prostředí a energetiky Řecka Panagiotis Lafazanis a parlamentní zástupce vládnoucí strany SYRIZA Thanasis Petrakos mají v úmyslu obrátit se s touto žádostí na ruské vedení během své dvoudenní návštěvy v Moskvě, které je naplánováno na 30. a 31. března,
„Pro Řecko je tato návštěva velmi důležitá, chceme prohloubit naše vztahy s Ruskem v oblasti energetiky, a také doufám, že získáme značné výhody“, – řekl Petrakos zpravodaji Spiegel Online. V pondělí 30. března se řecká delegace setká s ministrem energetiky Alexandrem Novakem a šéfem „Gazpromu“ Alexejem Millerem. V současné době, „Gazprom“ kontroluje téměř 70 procent řeckého trhu s plynem.
Brusel dříve zamítl žádost Řecka o poskytnutí 1,2 miliard eur. Země eurozóny nenašly právní základ pro poskytnutí finančních prostředků z Fondu rekapitalizace bank Aténám, oznámila ve středu 25. března agentura Reuters.
Fitch snížila úvěrový rating Řecka o dvě úrovně najednou.

Jaceňuk slíbil přivést do státem vlastněných podniků zahraniční vedení
Z Korrespondent.net dnes 19:40 zdroj

29.03.2015 – Zpráva Eduarda Basurina.
V Širokinu byl okupanty ostřelován civilní automobil. Při výjezdu ze Širokina ve směru na Bezimennoje na auto „Tavria“, ve kterém byli dva místní obyvatelé, z pozic ukrajinských okupantů byla vystřelena protitanková řízená střela. Palbou ukrajinské armády byl jeden civilista zabit. Podle dostupných informací, poskytnutých naší rozvědkou, postavení na západním okraji Širokina obsazují jednotky Národní gardy. Ukrajinská armáda 8 krát v posledních hodinách porušila příměří. Situace v DLR se v podstatně nezměnila a je i nadále napjatá. Ostřelovány byly Gorlovka, obec Žabičevo a oblast doněckého letiště.

29.03.2015 – Zpráva na památku hrdinů.
Dva stateční domobranci byli zabiti když vezli civilistům kulatinu. Jejich Kamaz byl zbaběle rozstřílen v době příměří.

29.03.2015 – Poslal dopisovatel s volacím znakem „Samur“.

Ukrajinská strana nepřestala porušovat příměří. Doněck dělostřelectvo ukrajinské armády ostřelovalo plošně, palba také zasáhla obec, která je vedle doněcké kovovýroby. Všechny ostřelované prostory jsou v rajonu Kyjevskij v Doněcku. Noc ze soboty na neděli a první polovina neděle v osadě dolu Okťjabrskij byly relativně klidné. Je třeba poznamenat, že v ostřelovaných oblastech Doněcka se postupně zlepšují životní podmínky. Dodávky elektřiny byly obnoveny téměř všude, voda ve vodovodu je dodávána i když nepravidelně. Opravy se provádějí i v doněckých válcovnách kovů, čemuž se snaží zabránit ukrajinští okupanti. Pravidelně zahajují palbu na tento podnik. Klid zbraní večer ukrajinští vojáci porušovali i pod Jelenovkou. Střelba z minometů a lehkých děl periodicky vznikala od 19:00 do 20:30 (MSK).“

29.03.2015 – Přidali novináři.
Trestní zákoník doplňují paragrafem o odmítání akceptace agrese země agresorem. V parlamentu je podán návrh zákona, který má kriminalizovat veřejné odmítání faktu vojenské agrese zemí, která je uznána za zemi-agresora. Podle údajů internetových stránek parlamentu byl tento návrh zákona №2486 registrován v ukrajinském parlamentu 27. března. Dokument byl předložen na posouzení vedení parlamentu. Autorem je poslanec Oleg Ljaško a Jurij Čižmar. Návrh zákona navrhuje doplnit trestní zákoník o paragraf, který stanoví za tento „trestný čin“ trest odnětí svobody na dobu 3 až 5 let s konfiskací majetku nebo bez ní. 

30.03.2015 – Video a komentář od Zachara Prilepina.

Bez legrace. Vysvětlí někdo, co se děje?
Shromáždění v Nikolajevu. Vystupuje hrdina ATO říká, „Děkuji vám za vše!“ – Odpovídají mu křikem „Chcípni!“. Končí svůj projev o vítězstvích ATO heslem „Sláva Ukrajině!“ – Na odpověď dav volá: „Svoloči!“ To je co – město diversantů? Neboli kyjevský Maidan – to není celá Ukrajina? A pokud v Charkově, Záporoží a Oděse zatýkali, rozháněli a zastrašovali desítky tisíc lidí – znamená to, že tito lidé už neexistují? A co když existují?
(VIDEO)

30.01.2015 – Zpráva domobrany.
Bylo oznámeno, že některé mrtvoly okupantů, které byly údajně ponechány na polích, jsou zaminovány. A teď, aby je bylo možné sebrat, potřebujeme týmy ženistů.

Od dopisovatele s volacím znakem „Samur“:
Ukrajinští vojáci se připravují na jaro: k Volnovaše stáhli více než 10 000 vojáků. Skupina ukrajinských vojsk rozmístěných u Volnovachy nadále roste. Ukrajinské velení stahuje do oblasti tankové, motostřelecké a dělostřelecké jednotky. Celkový počet osob pod Volnovachou se zhruba rovná vševojskové divizi (podle klasických stavů sovětské armády – 10.500 lidí). Ukrajinští vojáci se nacházejí jak v Volnovaše a na územích sousedících s městem. Navzdory částečnému rozptýlení v dislokaci volnovašské skupiny ukrajinské armády hustota vojsk je odhadována jako poměrně vysoká. Rostoucí koncentrace vojsk je obvykle znakem velké útočné operace.

30.03.2015 – Z rozhovoru Vasilie Lanového.

V Evropě mi novináři říkali do očí: „Proč se v Rusku s vaším vítězstvím vytahujete? My už jsme zapomněli.“ Zeptal jsem se: „Kolik dní Vaše země vzdorovaly Hitlerovi?“ Mlčí. Pak jsem pokračoval: „Polsko si podmanil za 28 dnů, a za stejnou dobu ve Stalingradu Němci byli schopni dobýt jen několik domů. V Dánsku to trvalo přesně den. A celá Evropa byla obsazena za tři měsíce. A osvobodit ji museli naši vojáci. A za jakou cenu! Miliony životů sovětských vojáků byly položeny za osvobození evropanů od fašismu v Evropě.“ Ale Evropa raději na to zapomíná.

30.03.2015 – Poslal dobrovolník s volacím znakem ‘Syč’:
Dva dny jsem byl pryč. Téměř dva dny nemáme světlo. Za prvé – po zhoršení počasí nám přivezli rychle zimní uniformy. Oblékli jsme ji a pěkně se dívali jak nacisti mrznou (jejich uniforma je nyní u armádních jednotek Ukrajiny). Ukři znovu silou jedné roty zašli na 29. kontrolní stanoviště. My jsme pomocí minometů tam trochu poštípali. Hned jejich média uvedla, že „jejich“ 29. kontrolní bod byl ostřelován raketomety. No, ať řvou. Nás v posledních třech dnech ostřelovali 120-krát. Teď jsem dostal zprávu, že obyvatelé Luganska slyšeli exploze. Takže obyvatelé Luganska, a obecně všech frontových měst v příštích 3 dnech, bez nějaké zásadní nutnosti, na ulici nevycházejte. Za prvé, počasí, mírně řečeno, není moc dobré a za druhé, existuje nebezpečí provokace okupantů. Máme od rána poplach. Jednotky NM a kozáků v Sokolnikách byly od rána ostřelovány ze samochodných děl už 3 krát. Je to alarmující. Jsou příliš drzí. Ukři i nadále stojí v útočné sestavě a rozvinuli všechno dělostřelectvo. U nás je to stejné. Jen dělostřelectva je málo, odvedli jsme všechno velkorážné. Ale teď se připravuje k návratu … Ukři jsou si toho vědomi, a přijímají opatření, aby se zabránilo „překvapení“.

30.03.2015 – Zpráva novinářů.
V Kyjevě, aktivisté zmlátili novináře z Nového Zélandu – Jareda Morgana, který žije v Kyjevě od roku 2011 a pracuje jako volný novinář. Sám napadený napsal: „Slyšeli, že mluvím anglicky do telefonu, přišli a ptali se, zda jsem nezapomněl, že jsem na Ukrajině. Odpověděl jsem, že miluji tuto zemi, a jsem pyšný na Majdan atd. a uslyšel jsem: „Ty …… banderovský!“ „Dál si to pamatuje špatně. Probudil se se v noci“, – říká přítel napadeného Aleksin. Podle něj k útoku došlo v osm hodin vedle domu, kde žije Morgan. Třem mladým mužům se nelíbily, pro-ukrajinské názory novináře. Diagnóza:.. Otřes mozku, pohmožděniny, – řekl nám zástupce vedoucího tiskové služby policie Kyjeva Irina Levčenko. Hospitalizaci cizinec odmítl.

30.03.2015 – Přidali novináři.
Tisková služba prokuratury charkovského regionu oznámila, že dnes neznámí partyzáni vyhodili do povětří železniční cisternu s palivem pro ukrajinskou armádu na stanici „Osnova„. Poznamenala, že cisterna byla poškozen a palivo uniklo. Nedaleko vesnice Novoluganskoje místní obyvatel najel na minu. 30.března to oznámila, tisková služba Ministerstva vnitra Ukrajiny v „Doněcké oblasti.“

GPU zahájila trestní stíhání bývalého velitele praporu „Ajdar“ Melnyčuka
Z Korrespondent.net dnes 14:12 zdroj
Bývalý velitel praporu je podezřelý z organizování únosu bývalého šéfa podniku Ukrspirt.

Ministerstvo spravedlnosti označilo odmítnutí soudu, zvážit zákaz komunistické strany za sabotáž
Z Korrespondent.net dnes 14:50  zdroj
Ministerstvo spravedlnosti pokračuje v soudním řízení o zákazu komunistické strany a požaduje co nejrychleji vyhlásit rozsudek. Oznámil to ministr spravedlnosti Pavel Petrenko.

V Doněcké oblasti vytvořili Radu obrany
Z Korrespondent.net dnes 15:46  zdroj
Rada bude kontrolovat výstavbu opevnění v regionu.
Předseda doněcké vojensko-civilní správy Alexander Kichtenko podepsal dekret o zřízení Rady v oblasti obrany.
„Rada obrany Doněcké oblasti bude koordinovat práci na stavbě opevnění oblasti“, – píše se v prohlášení DonOGA.
Členy rady jsou šéfové měst a okresů, zástupci donucovacích orgánů a součástí státní správy, a vojáci.

Ministerstvo vnitra prověřuje angažovanost Kolomojského v pokusu o vraždu
Z Korrespondent.net dnes 14:01  zdrojVyšetřování angažovanosti Kolomojského v případu pokusu o vraždu právníka Karpenka ještě nebylo zastaveno.
Ministerstvo vnitra prověřuje informace o možném zapojení Igora Kolomojského v pokusu o vraždu právníka Sergeje Karpenka.
Uvedlo to ministerstvo v odpovědi na žádost poslance z „bloku Porošenka“ Mustafy Najema.

Kyjev supermarkety obviněny z nafukování cen potravin
Korrespondent.biz, dnes, 13:26 zdroj

DLR a Kyjev si mohou vyměnit zajatce příští týden
Z Korrespondent.net dnes 13:07 zdroj
V „republice“, říkají, že dostali seznam 19 lidí, které je Ukrajina připravena vyměnit.
Výměna zajatců mezi DLR a Kyjevem by se mohla uskutečnit příští týden, řekla „komisařka pro lidská práva“ Darja Morozovova.

Vyšetřování vraždy Němcova odhalilo organizátora vraždy – media
Z Korrespondent.net dnes 13:05 zdroj
V případě vraždy ruského vůdce opozice Borise Němcova, se objevil nový člověk. Vyšetřovacímu výboru Ruské federace (MRS) a operativním pracovníkům se podařilo zjistit jméno a příjmení osoby, která může být organizátorem a možná dokonce objednavatelem vraždy. V pondělí 30. března to napsal list Kommersant s odvoláním na zdroje blízké vyšetřovacímu týmu.

SKR zná jméno a příjmení osoby, která, podle svědectví údajného pachatele vraždy, Zaura Dadajeva, dala auto „ZAZ“ a zbraň ke spáchání trestného činu, a navíc slíbila po 5 milionech rublů všem účastníkům vraždy. „Je jí organizátor, a možná i objednavatel vraždy, který se představil jako Ruslik“, – píše se v listu.
Dosud po něm nebylo pátráno: vyšetřovatelé shromažďují další důkazy o jeho případné účasti na trestné činnosti, protože dosud o něm mluvil jenom Zaur Dadajev, který spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení. Jméno a příjmení osoby, zapojené do případu, nebylo zveřejněno, ale je známo, že je krajanem obviněných.

30.03.2015 – Zpráva novinářů.

Domobrana DLR aktivně cvičí na tankových polygonech. Jednotky domobrany DLR pokračují v pravidelných cvičeních s cílem zlepšit připravenost. V DLR jsou si dobře vědomi, že je příměří – to není mír a plné nepřátelství může vypuknout každou chvíli. Z tohoto důvodu je nutné, aby „měli suchý prach“ a nepolevovali ani na vteřinu. Na různých polygonech probíhají pravidelná cvičení tanků, pěchoty a dělostřelectva. Zpravidla, se cvičí obvyklé vojenské dovednosti: přesnost, součinnost různých druhů vojsk, evakuace raněných, atd. Po návštěvě cvičení tankistů není pochyb o tom, že obrněné pěsti domobrany jsou v pořádku. Na polygonech je naprosto pracovní prostředí. Při plnění úkolů je domobrana velmi soustředěná, vzniká pocit, že nejsou na cvičení, ale ve skutečném boji. Možná, je to tím, že většina z nich neví jenom z doslechu, co je to válka, ale zná opravdový boj. 

30.03.2015 – Fotky novinářů.

Kontrola místa ostřelování civilního auta u obce Širokino pracovníky OBSE. Podle údajů ministerstva obrany DLR, ukrajinské síly 29. března u osady Širokino vystřelily protitankovou střelu na civilní vůz „Tavria“, ve kterém byly dva místní obyvatelé. Zásahem byl jeden z nich zabit, druhého mají v péči lékaři.

Gazprom požádal ruskou vládu, aby povolila slevu Ukrajině
Korrespondent.biz, dnes, 16:28 zdroj
Vedení společnosti Gazprom oznámilo, že možnost slevy stanovuje smlouva mezi Gazpromem a Naftogazem.
Vedení společnosti Gazprom se obrátilo na ruskou vládu, se žádostí o poskytnutí slevy na plyn pro Ukrajinu. Oznámil to generální ředitel Alexej Miller, v TV kanálu „Rossia 24″.

Množství nezaměstnaných na Ukrajině se bláží ke dvěma milionům Korrespondenr.net, dnes, 17:10 zdroj

http://voenkor.info/content/6828

Delegace kongresmanů USA přijede do Kyjeva. Cílem návštěvy – testovat pevnost režimu Porošenka, hlásí RIA Novosti.
Během návštěvy amerických zákonodárců na Ukrajině se bude diskutovat o dodávkách smrtících zbraně v trestním řízení a přidělení nové půjčky Kyjevu ve výši 1 miliardy dolarů.
Skupina amerických činitelů v čele s vůdcem republikánské většiny v kongresu Kevinem McCarthym a šéfem výboru pro ozbrojené služby Parlamentu Williamem Thornberrym.
Delegace USA má jeden požadavek – zahájené vládní reformy na Ukrajině musí pokračovat.
Zákonodárci posoudí, jak se realita splňuje očekávání Bílého domu.
Připomínáme, před dvěma měsíci Kyjev navštívil americký ministr zahraničí John Kerry.

http://voenkor.info/content/6827

Ukrajinská armáda při ústupu musí zničit průmyslové objekty, aby nezůstaly obyvatelům Donbasu.
S touto iniciativou přišel časopis „Ukrajinský týden“, který nastolil otázku podniků, které zůstávají na území mimo kontrolu Kyjeva, oznámil „PolitNavigator.“
„Co se s nimi stane, pokud Rusko bude pokračovat v ofenzívě?” – ptá se deník. – Samozřejmě, že my všichni doufáme, že ukrajinská armáda dokáže zastavit agresora a nenechá ho jít dál na území Ukrajiny. Ale pod Ilovajskem a Děbalcevem nápor nepřítele nezadržela. Proto je nutné nyní přijmout opatření v případě rozsáhlého útoku útočníků.
V tomto listu se uvádí, že ukrajinská armáda neměla dostatek odhodlání zničit tyto objekty.
„Nikdo z ministerstva obrany stále nemůže jasně vysvětlit, co dělat s průmyslem při ústupu – běduje „Ukrajinský týden“. Prostě nechat nepříteli? Ale v tomto případě ho motivovujeme k dalšímu postupu. Vyhodit do vzduchu, evakuovat zařízení? Tak to dělala sovětská armáda v roce 1941, když ustupovala z Ukrajiny. Vědí-li bojovníci, že po obsazení města dostanou jen ruiny, je nepravděpodobné, že budou mít motivaci k útoku. Ale ukrajinská armáda nemá dostatek odhodlání realizovat takový scénář.

http://voenkor.info/content/6826

V posledních dnech se situace na frontě nezměnila. Intenzita ostřelování Doněcka o víkendu klesla, přesto 28.března aktivní boj byl v oblasti Gorlovky. Ve večerních hodinách téhož dne ozbrojenci „Pravého sektoru“ a „Azovu“ provedli průzkum bojem v Širokinu u Mariupolu. Intenzivní boj probíhal přes tři hodiny a to i přes bouřlivé počasí, oznámil „Vojennyj obozrevatěl„.
Na území LLR pokračují výměny úderů na Bachmutce. 27. března ukrajinská strana tvrdila, že byla ostřlována z raketometů „Grad“ u Novotoškovské. Na východním okraji Novotoškovské v noci z 28. března se více než tři hodiny bojovalo.
V noci na 27. března nepřítel stáhl do Stanici Luganskoj více než 200 kusů různých samochodných děl. Aktivní přestřelka byla zjištěna v Stanici Luganskoj 28. března. Jednotky domobrany LLR ovládají oba břehy řeky Severskij Doněc v oblasti Stanici Luganskoj.

30.03.2015 – Prohlášení ruského ministra obrany Sergeje Šojgu. Ruské ozbrojené síly splnily úkol a rozvinuly na Krymském poloostrově plnohodnotné vojenské seskupení. V současné době, podle Sergeje Šojgu, seskupení na Krymu se skládá z 96 jednotek a útvarů. Do budoucna plánujeme zvýšit bojové možnosti této skupiny. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil nasadit na poloostrově soběstačnou skupinu sil, která je schopna zaručit ochranu národních zájmů v tomto směru. 

Přidal novináři.
V Starobělsku (ukrajinskou armádou okupované území LLR) během hádky po společné konzumaci alkoholických nápojů voják pobodal svého kolegu. Konflikt proběhl v soukromém pokoji v čerpací stanici Starobilsk, kde dočasně dislokována jedna z ukrajinských vojenských jednotek. Mezi kolegy začal spor během společného pití alkoholických nápojů. Během hádky voják s výkřikem „zabiju separa!“ nožem bodl svého kolegu.

Ministerstvo spravedlnosti žádá SBU, aby prověřila Simonenka kvůli financování separatistů
Z Korrespondent.net dnes 17:58  zdroj

Ministerstvo spravedlnosti žádá, aby prověřovali informaci o zvolení Simoněnka do předsednictva pléna komunistické strany RF.
Ministr spravedlnosti Pavel Petrenko apeloval na Bezpečnostní službu Ukrajiny, aby zkontrolovala šířící se informací o zvolení poslance předsedou Komunistické strany Ukrajiny Petra Symoněnka do prezidia pléna Komunistické strany Ruské federace. Uvedla to tisková služba ministerstva spravedlnosti v pondělí 30.března.

Ukrajina nemůže počítat s bezvízovým režimem s EU – Ministerstvo zahraničních věcí Lotyšska
Z Korrespondent.net dnes 18:42 zdroj

Ruská federace odmítla uznat diplomatickou imunitu Savčenkové – advokát
Z Korrespondent.net dnes 18:57  zdroj

Díky Erneste!

Část MP – převážně z ukrajinských zdrojů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Během uplynulého dne zahynul jeden Ukrajinský voják: mapa ATO.
30.března 2015, 13:05 zdroj

Informační a analytické centrum SNBO Ukrajiny vydalo aktuální mapu zóny ATO na východní Ukrajině k poledni dne 30. března.

Podle úřadů se situace na východě Ukrajiny postupně stabilizovala – v uplynulém dni nebylo pozorováno použití obrněné techniky, konvenčního a raketového dělostřelectva.

Nicméně ozbrojené provokace radikálů pokračují po celé demarkační linii s výjimkou východní části Luhanské oblasti.

Místy největšího napětí se včera staly o. Širokino u Mariupolu, o.Granitnoje, mezi Mariupolem a Volnovachou. Také v o. Trechizbenka u Bachmutské silnice došlo ke střetu: radikálové zaútočili na ukrajinské rotní opevnění. Útok byl odražen.

Během uplynulého dne byl v bojích 1 ukrajinský voják zabit, 3 – byli zraněni.

Jak uvádí „Pozorovatel“, během noci provedli teroristé tři palebné útoky po pozicích sil ATO u Mariupolu.

* V podstatě opsaná svodka ze včerejšího dne.

General Umanec mluvil o cílech Putina na Ukrajině.
30.března 2015, 13:52 zdroj

Ruské vedení se nevzdá svých úkolů ve vztahu k Ukrajině, dokud ukrajinská armáda významně nenavýší svou vojenskou sílu. Takový názor na tiskové konferenci v „Pozorovateli“ vyjádřil gen. Dmitrij Umanec.

„Pozemní koridor na Krymu je jedním z cílů Putina. Měl i více cílů. – Díky Bohu, ne všechny byly splněny. Je to i naše zásluha – našeho lidu, nášeho státu, ale hlavní věc, na kterou nesmíme zapomínat je, že Putin nevidí Ukrajinu bez ruského dohledu,” – zdůraznil generál.

Na otázku „Pozorovatele“ k odhadu pravděpodobnosti nových pokusů na organizaci pozemního koridoru, generál řekl: „K dnešnímu dni, se cca 15-20.000 ruských vojáků nachází spolu s s radikály v Doněcké a Luhanské oblasti. Plus, na hranici s Ukrajinou stojí seskupení nejméně 40-50 tisíc mužů, po zuby ozbrojených. My máme v Doněcké a Luhanské oblasti asi 40 tisíc mužů. To znamená, že je to do jisté míry vyrovnáno. Ale hranici s Ruskem máme asi 400 kilometrů dlouhou, takže musíme pokrýt celou hranici – my nevíme, kde Putin provede útok. A on může vytvořit pěst a udeřit v jednom směru, například v Mariupolu – aby vytvořil tento koridor.“

Podle Umance, v tomto případě „bude hodně obětí na obou stranách,“ „ale jestli před sebe Putin tento úkol postavil, tak je to v zásadě možné. A je třeba s tím počítat.

Jak věří Umanec, v konfrontaci s Ruskem musí Ukrajina jednat současně ve dvou směrech: politicky a vojensky. Na jedné straně je třeba demonstrovat silnou diplomatickou pozici, na druhé – zvyšovat vojenskou sílu a posílovat armádu. Podle jeho názoru, je to jediný způsob, jak zabránit totální invazi ruské armády na území Ukrajiny.

Dříve generál Umanec vysvětlil, proč je nutná „přestávka“ na Donbasu.

Zacharčenko nařídil militantům „DLR“ odevzdat zbraně.
30.března 2015, 07:24 zdroj

Vůdce „DLR“ Alexandr Zacharčenko nařídil radikálům, aby odevzdali své zbraně.

To bylo oznámeno na webu „Ministerstva DLR.“

Je třeba poznamenat, že se tak děje k „udržení zákona a pořádku v  „republice“. “Hlava republiky“ Alexandr Zacharčenko nařídil svým dekretem: do 4.4.2015 všem osobám, které nejsou součástmi mocenských struktur“, odevzdat své zbraně a střelivo. “Ministerstvo vnitra „DLR“ bylo pověřeno prováděním opatření k zadržení, odzbrojení a izolaci osob, které nesplní tyto požadavky,” – píše se v prohlášení.

Uvádí se, že osoby, které nesplní ve stanovených časových termínech odevzdání zbraní, budou označeny za band-formace a bude u nich provedeno odzbrojení (eliminace), prostřednictvím provedení speciálních operací a jejich postavení před trestní odpovědnosti v souladu s platnými právními předpisy „DLR“.

„Žádáme obyvatele, k aktivní pomoci v občanském uvědomění úřadu vojenského velitele o případech porušování požadavků vyhlášky hlavy „DLR“. Příjímání zbraní a střeliva budou provedeny v orgánech úřadu vojenského velitele,“ – poznamenávaji teroristé.

Jak uvádí „Pozorovatel“, v „DLR“ se přiznali ke smlouvě s Ruskem.

Přídavek z Cassadu:

Nikolajev vítá „hrdiny ATO“.

30. března 14:49 zdroj

Mítink na počest „hrdinů ATO“ v Nikolaevu se změnil na trapas. Příchozí na setkání Nikolajevci se rozhodli vyjádřit na adresu „hrdinů“.

* Zde je video z mítinku Nikolajevčanů :

** Popiska po videem praví:

Nikolajev – setkání „hrdinů ATO“, shromážděni násilím státní zaměstnanci křičí „hanba“, „fašisti!“

Dovolujeme si Vás upozornit na skutečnost, že toto není mítink opozice, ale oficiální akce na počest „veteránů ATO.“

+ jeden z postřehů El-Murida k nejnovější válce v Jemenu.

El-Murid se, krom Ukrajiny, věnuje i válkám v Sýrii, Iráku a nejnověji i v Jemenu – není to sice o Ukrajině, ale zajímavé je to v tom, že jde o akci západní koalice podporující Saudy a na druhé straně toto odsoudili Rusko, Čína a Iran.

Přidám i obrázek – mapku , kdo je zde pro a kdo proti :

Sestřelený pilot
30-Mar-2015 16:46  zdroj

Podle TASSu, Huthisti dnes v poledne moskevského času zajali jimi sestřeleného pilota saúdského letadla nad Saná.

Ztráty letadel a pilotů koalice vzbuzují dojem, že oblast, kterou bombarduje koalice, nevypadá zas tak snadno zpracovatelná ze vzduchu: hory nutí piloty letět níže během přístupu k cíli a stávají se tak zranitelní vůči prostředkům mobilní a stacionární protivzdušné obrany rebelů.

Hovořit o nízkém výcvik pilotů není na místě – saúdské letectvo je na docela slušné úrovni, piloti mají značnou praxi a pravidelně se účastní cvičení a školení.

Nicméně, ztráty jsou již poměrně vysoké – tři potvrzená letadla za týden leteckých úderů na nijak moc dobře vyzbrojené rebely, to je pro „Modern Warfare“ (moderní válku) hodně.

Přitom, pokud se letectvo používá nikoli ve spojení s pozemními silami a má možnost vést samostatné údery, nedostává se do vážného ohrožení. V případě, kdy letectvo bude muset podporovat pozemních sily v těsné blízkosti nepřítele, budou jeho ztráty nevyhnutelně vyšší.

Je nepravděpodobné, že tato úvaha nějak inspiruje a ovlivní Saúdské vedení, zjevné cíle a záměry vojenské operace ji minimalizují už na počátku.

Díky MP!

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská: není

 Interaktivní komentovaná: nenašel jsem.

Vlkova část:

Začneme tradičně u kosířské pošty. U toho, co jste zajímavého našli vy.

Začnu chacalovým slovenským výběrem. Dal hned tři linky.

Soros je ochoten na Ukrajině investovat 1 miliardu. (zdroj) Německá media píší, že dolarů, slovenská že EUR . Ono je to vlastně dneska už jedno. Nicméně Soros je ochoten tu miliardu dát za dvou podmínek – které v  článku nejsou, ale jsou na německých verzích – třeba zde:

a – západní politici mu zajistí příslušné politické klima

b – bude si moci vybrat, do čeho bude chtít investovat. On sám mluví o  dvou sektorech pro své investice – zemědělské půdě a  infrastruktuře. A podmínkou, dodávám výslovnou podmínkou je, že investice ponese příslušný zisk.

Jenže on Soros v tom interview pro rakouský Standard řekl ještě cosi jiného, co nikdo nepokládal za nutné reflektovat. Tedy kromě Kosy 🙂

Tohle: Kdyby nebylo Merkelové, tak žádné sankce proti Rusku nebyly.

Má pravdu. Jen by mne zajímalo, jestli na to přišel sám nebo také chodí číst na Kosu, kde to bylo uvedeno už asi před půl rokem… 🙂

S McCainem evidentně mají v Německu potíže. Zejména tamní soc. dem. a  zelení. Ale myslím, že ho mají plné zuby všichni, kdo netouží nezbytně po III. světové válce.(zdroj)

Tohle je jen překlad do slovenštiny původního článku Reuters o průzkumu ve Spojených státech, koho nebo co tam pokládají za nebezpečí pro USA. A Pro mne nejzajímavějším údajem rozhodně není to, kolik Američanů pokládá za největší nebezpečí pro Ameriku Al Kajdu nebo Severní Koreu, ale to, že Putina pokládá za hrozbu č. 1 25%, Assada 23% , Ale 27% demokratických respondentů za největší postrach Ameriky pokládá republikány a o demokratech si totéž myslí 22% republikánů. (zdroj)

Jinými slovy i v Americe už si je veřejnost vědoma, že jejich politici jsou nejméně tak nebezpeční jako ti nejnebezpečnější zahraniční lídři! Mají pravdu! Naprostou pravdu. McCain je toho nejlepším příkladem. Jen by bylo potřeba, aby si tenhle průzkum přečetli vítači a konvojhujeři. To by byla rána mezi oči!

Když jsme zase u vítačů a konvojhujerů. Českým internetem letí následující video, které mi poslal Pertpavel. Pravděpodobně už jste ho viděli. Z mého pohledu je naprosto dokonalé. A  vtipné. Na rozdíl od článků s fotografiemi vítání německých jednotek v československém pohraničí Sudetáky po Mnichově! To mi rozhodně neimponuje a  ani se mi to nelíbí. Je to stejné jako srovnávání Putina s Hitlerem a Mnichov s Krymem. Nic takového na Kose nemáme zapotřebí. Ale tohle video je prostě dokonalé!

K průjezdu konvoje mi poslal zajímavost i ZH:
http://188.65.73.179/tc/Default.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1

Cesta Rozvadov-Praha-Bohumín

515 km, cena 4243 Kč

Stryker náprav 4+, Emise 2

Počet 115 Celkem jen mýtné 4243*115= 487.945 Kč, přičemž nevím jak vysoké je mýto v Neděli, kdy mohou jezdit JEN kamiony s potravinami a STRYKERY!

Mýto pro 4+ a Emise 2, je přes týden (do pátku 15:00) dálnice= 8,24 Kč a 3,92 Kč pro silnice I.tř.

Kolik bude stát doprovod, ubytování a stravování o tom MO neřeklo ani ň.

http://tn.nova.cz/clanek/americky-konvoj-se-blizi-do-ceska-otazky-a-odpovedi.html#g_482862
zde je cena 175 780 Kč, jak přesné na 10 kačky!

Ale jak by řekl občan Schwarzenberg – svoboda něco stojí a bavit se o pár paštikách je přece nedůstojné. Škoda, že on a podobní neřeknou také – tak mi to zacálujeme z vlastní kapsy!

Další srandičku mi poslal AE. Je to fotka. S příznačným názvem – Botička.

A co má vlk ve svém výběru?

Přesně před týdnem, s tradiční kyjevskou velkohubostí, pustil jejich ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn, že Kyjev se podle něj po zimě bez ruského plynu obejde. Přesně řekl tohle:

„V této chvíli nemusíme kupovat plyn od Ruska. Jednoduše jej kupovat přestaneme, máme reverz.“

A jak že to bylo včera?

Takhle (zdroj zde)

„Naftogaz vítá návrh Evropské komise prodloužit takzvaný zimní balík do konce příštího zimního období,“

Tedy chtějí prodloužení současné smlouvy, která končí dnes o JEDEN rok.

Došlo na to, co napsala Kosa v reakci na tu kyjevskou plynovou svalovinu … Tohle bude ještě zajímavé divadélko. Hodně zajímavé. Bude třeba naplnit zásobníky v západní Evropě …

Přiznávám, že mám husí kůži z těch idiotů, co chtějí „sedlat koně a mluvit s Rusem z pozice síly!”

Na německém Focusu jsem našel zajímavé video ohledně právě probíhajících válečných konfliktech na zeměkouli. K nalezení zde.

Já z něho vytáhl tenhle, vše říkající screenshot:

 
Na tuhle mapu by se zatraceně dobře měli podívat především ti, co melou o ruském ohrožování a válečnických choutkách! Rusko je zapojeno nějak maximálně do tří destinací z té mapy hrůzy:

Ukrajina, Abcházie a Osetie a  Sýrie. Zkusí někdo spočítat angažmá Západu?

Focus ale, jak jsem zjistil, také dělá svou vlastní „Ukrajinskou svodku“.

Vytáhnu z ní dvě věci:

1- Lavrov včera odpoledne předčasně opustil jednání o iránském jaderném programu.

Prý je ochoten se okamžitě vrátit. Ale až bude nějaká realistická naděje na dohodu. Což zatím není. Jak jsme psal v  závěru minulého týdne – jednat s Iránem o atomové dohodě a paralelně s  tím povolit spuštění saudské ofenzivy proti jeho spojencům v Jemenu? Dvě navzájem se vylučující věci!

Naše /vaše ČT se o tom Lavrovově odjezdu jaksi opomenula vůbec zmínit. Prý nějaké problémy jsou, ale…. Tak uvidíme zítra. Kdy prý je konečná.

2 – dánský ministr zahraničí Martin Lidegaard se bojí ruské propagandy a řečeno jeho slovy ji má za masivní a  odpudivou. A prý je nutno ruskojazyčným menšinám v cizích státech zprostředkovat a zpřístupnit korektní informace!

No já myslím, že to je daleko jednodušší. Stačí, aby ruskojazyčné menšiny kvůli užívání ruštiny nikdo neoznačoval za teroristy a neposílal na ně armádu a nezakazoval jim užívání ruštiny. A pokud jde o menšiny v baltských státech, pak by stačilo opravdu málo – aby mohly požívat občanských práv, které garantuje EU všem občanům členských států. Ovšem s výjimkou ruskojazyčných menšin v Litvě, Lotyšsku a Estonsku! Více není potřeba!

A svůj dnešní výběr uzavřu na DWN.

Začnu tímhle (zdroj):

Nizozemská prokuratura veřejnou výzvou hledá svědky, kteří by mohli potvrdit video, které je na sítích ohledně transportu BUKu přes povstalecká území a potvrdili by odpal rakety!!!

Chápete to? V dnešní době, s dnešními technickými prostředky, kdy špionážní satelity neustále snímkují celou zeměkouli a  to jak ve viditelném, tak infračerveném spektru, nepřetržitě létají monitorující AWACSy a oni hledají svědky, aby zřejmě potvrdili tu skládačku Bellingcatu!!!!???

Proč nepožádají CIA, BND, Mossad, MI 6, NSA a  vím já ještě koho všeho, aby jim uvolnili, co z uvedeného dne a prostoru k sestřelu mají ? Tohle je fakt akt čirého zoufalství. A jen tak mimochodem – v  článku je i tahle věta:

Der Zeugenaufruf heiße jedoch nicht, dass bereits eindeutig feststehe, dass die Maschine von einer Boden-Luft-Rakete abgeschossen worden sei, erklärte die leitende Staatsanwaltschaft in Rotterdam. «Dafür sind mehr Untersuchungen notwendig.»

Výzva svědkům /na internetu/, aby se přihlásili, neznamená, že jednoznačně existuje varianta , že MH17 bylo sestřeleno raketou země – vzduch, říká vedoucí holanský prokurátor: „K něčemu takovému jsou nutná další vyšetřování.“

Myslím, že další komentář není třeba. Můj závěr je jednoznačný – kdyby měli důkazy o povstaleckém nebo ruském BUKu a jeho odpalu a ty by s využitím dostupných zpravodajských prostředků – satelity, AWACSy a  radiorozvědka, v případě ruského nebo opolčenského odpalu, k dispozici rozhodně dávno byly, už by je svět dávno znal. Podle mne hned v prvním týdnu po sestřelu. Jenže ony zřejmě jaksi nejsou.

Takže z toho soudný člověk musí vyvodit jediné dva možné závěry:

1- MH 17 nebyl sestřelen BUKEm, ale …

2- MH 17 byl sestřelen raketou, ale .. no ukrajinského původu a z ukrajinského protiletadlového komplexu.

Takže se za každou cenu, rok po události, internetem !!! hledají svědci! Jejich svědectví bude bráno jako důkaz!! Sehnat jich několik stovek v Kyjevě jistě nebude žádný problém.

Neméně zajímavý je další kousek z DWN (zdroj zde)

Popisuje vnitropolitickou ukrajinsko ologarchickou scénu a to, co na ní hrají Američané.

Ti prostě dali ukrajinským oligarchům na vybranou – buď se zapojí tak, jak potřebují Američané nebo budou ohnuti silou. Viz případ Kolomojský. A jak silou? No zkrátka Američané nechají bojovat jednoho oligarchu proti jinému.

Normálních obyvatel se nikdo na nic ptát nebude. Majdan, aspoň v začátcích, pro normálního Ukrajince, byl protest proti oligarchům a jejich systému. Takže nyní je mají všude a Američané, s těmi povolnými počítají jako s reálnou politickou silou. A dám se centrální infografiku článku. Stojí za to:

Pěkná mapa, že? Je zajímavé, že většina těch nejtěžších oligarchických vah pochází z Donbasu…

Ano Kyjev bojuje za Evropu, svět a demokracii. Děsím se kyjevské demokracie!

A dneska poslední a závěrečný kousek je také z DWN (zdroj) – 

Italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni dal, podle DWN, rozhovor Financial Times. Kde měl mimo jiné uvést, že je na čase, aby EU přehodnotila svou politiku vůči Rusku a  nejméně některé sankce zmírnila, pokud je už nechce zrušit úplně. Důvody proto jmenoval dva – jednak se podle něj výrazně uklidnila situace na Ukrajině a hlavně – Evropu ohrožují nebezpečí další – minimálně s Ukrajinou a tamním konfliktem srovnatelná – velká rizika pro Unii jsou podle něj rozprostřena „od Mali po Pakistán“. Jmenoval za všechny Libyi a tamní občanskou válku, která generuje obrovský proud utečenců, kteří míří především do Itálie. Tomu by podle něj Evropa měl a čelit. A nejlépe společně s Ruskem.

Zkrátka – ne všichni na Západě jsou „vítači“ a  konvojhujeři“ a chtějí mermomocí do jaderné války….

Naštěstí.