USA zveřejnily novou námořní strategii země. Text dokumentu byl zveřejněn na internetových stránkách námořních sil USA.

16. 3. 2015    zdrojzdrojzdroj
Konstatuje se, že dokument byl zpracován s ohledem na změněnou geopolitickou situaci a problémy v ekonomice. V textu se také znovu zdůrazňuje vliv politiky Ruska na zpracování této strategie. “Modernizace ruských ozbrojených sil, nezákonné zabrání Krymu a pokračující vojenská agrese na Ukrajině podtrhují význam našeho úsilí o bezpečnost a stabilitu v Evropě,” píše se v textu.

USA opět vyzvaly příznivce, aby prováděli společná opatření k posílení bezpečnosti.

“Jsme silnější, když jednáme společně ve spolupráci s našimi spojenci a příznivci,” je uvedeno v dokumentu Pentagon představil novou námořní strategii USA

V textu je také informace o tom, že počet amerických námořních lodí na předních liniích se zvýší na 120 v roce 2020. Námořnictvo zvýší svou vojenskou přítomnost na Blízkém východě navýšením počtu lodí tam rozmístěných z 30 na 40 do roku 2020, informuje “Gazeta.ru”.

USA si rozmyslely snížení počtu vojáků v Afghánistánu 

Obamova administrativa opustila plány na snížení počtu amerických vojáků v Afghánistánu na 5 500 do konce roku a výrazně oddaluje již dříve oznámené termíny.

V souladu s tím, co bylo původně plánováno, měla být významná část ozbrojených sil Spojených států stažena ze země do roku 2016. Ale ve skutečnosti, jak potvrzují činitelé obou stran, může Washington zvýšit počet amerických vojáků, kteří zůstanou na území Afghánistánu, na 9800 osob.

Nový americký ministr obrany Ashton Carter řekl, že Bílý dům “přehodnotil” časový plán pro stažení jednotek ze země, což je spojeno s misí boje proti terorismu v Afghánistánu. Avšak zatím nejsou žádná konkrétní a konečná rozhodnutí přijata. Američtí představitelé také posuzují “verzi, podle níž by určitá část vojáků” zůstala v zemi, nebo by se nacházela poblíž i po roce 2016, informuje Associated Press.

Barack Obama pravděpodobné využije nadcházející návštěvu afghánského prezidenta Ashraf Ghani Ahmadzai, který podporuje americký kurz, k formálnímu schválení takového vývoje.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová