Zacharčenko: 90 procent Debalceva je zaminováno!

Miny na cestě do Děbalceva

14.3.2015  První zprávy

Ukrajinská armáda zaminovala 90 procent Debalceva, uvedl Alexandr Zacharčenko, šéf Doněcké lidové republiky.

V polovině února došlo v oblasti Debalceve k bitvě mezi ukrajnskou armádou a milicemi domobrany. Zástupci milicí tvrdili, že je obklíčili ukrajinskou armádu v Debalceve a ukrajinské bezpečnostní síly se buď hromadně vzdaly nebo uprchly. 19. února milice oznámily, že dostaly město pod kontrolu.

Nápis na vratech – ‘Stop – miny’

Kyjev již dříve informoval, že jeho bezpečnostní síly spořádaně ustoupily od Debalceve a nachází se v Artemovsku.

„Debalceve zaminovala ukrajinská ardmáda na 90 procentech. Miny je třeba zneškodnit v celém městě. A není to očista nejen od nevybuchlé munice nebo opuštěné munice. Jsou to opravdu nášlapné miny (je zaminované depo i železnice), jsou zde nástražná zařízení, minová pole řízená i neřízená,” citovala Zacharčenka Donecká tisková agentura.

Jednim z nejvíc zaminovaných míst je seřazovací nádraží v Děbalcevu

Před pár dny oznámilo vedení DLR, že pod troskami doněckého letiště se nachází ještě několik desítek těl ukrajinských vojáků. To samé prý platí také o Debalceve.

Brzy přijdeme do Kyjeva a postřílíme všechny co nás obelhali

12.února byla v Minsku schválena dohoda, zahrnující příměří v Donbasu od 15. února, stažení těžkých zbraní a zavedení bezpečnostních pásem. Krátce po vyhlášení příměří, byla v Donbasu obnovena střelba, a obě strany konfliktu se začaly navzájem obviňovat z porušení příměří a tvrdí , že jen opětují palbu. Kyjev chce apelovat na OSN a EU, aby na Donbas zavedly mírové sily. K tomu
se ale Rusko staví odmítavě.


(kou, prvnizpravy.cz, ria novosti, foto: arch.)