Kam míří Česká televize?

Pavel Kováčik 
14.3.2015  První zprávy

Prezident Miloš Zeman ostře vystoupil proti České televizi. Stejně tak reaguje jeho tiskový mluvčí, Jiří Ovčáček.

Odebrat České televizi koncesionářské poplatky v současné době nic neřeší. Česká televize je veřejnoprávní médium, které má sloužit občanům k pravdivé informovanosti. Některé, zvláště zpravodajské relace, jsou vnímány občany z různých zorných úhlů. Někteří hovoří o podjatosti, jiní o manipulaci, další o potlačování některých názorů – ať už jednotlivců či politických subjektů.

Tak jako v každé jiné profesi i zde pracují lidé, kteří by měli svou práci vykonávat poctivě. Požadavky na odvolání generálního ředitele rozhodně tuto situaci koncepčně neřeší. Stížnosti na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání jsou na denním pořádku. Na jedné straně Česká televize, na druhé ti, kterým její forma zpravodajství nevyhovuje. Je těžké soudit všechny stejným metrem, stejně jako v každé jiné profesi, tak i zde najdeme poctivé a zanícené lidi, kteří vzali svou práci jako poslání, ale i ty, kteří ji berou jen jako zdroj příjmů.

Část zpravodajství je přebírána ze zahraničí, svým vlivem do obsahu se snaží zasahovat i Evropská unie. Již název tohoto média nese slovo česká a tou by také televize měla především zůstat. Má proklamovat názory našich občanů, politiků i odborníků, a to bez ohledu na to, kdo je momentálně politicky u moci.

A proto jedním z řešení je začít jednat o celkové koncepci ČT, jejím hospodaření, případně dalším financování. Zastavení koncesionářských poplatků není podle mě opatřením, jež by zlepšilo kvalitu zpravodajství, které každý z nás denně sleduje.


Autor je poslancem za KSČM