Zmlátí nás “kluci z Majdanu” za Georgijevskou stužku?

15. 3. 2015, Petr Ďoubalík, zdroj: zde

Úvod NR (Ď.): Procházet se současným Kyjevem s Georgijevskou lentou (Svatojiřskou stuhou) na klopě může jen sebevrah. Stužka se stala v novodobých dějinách symbolem vítězství nad nacismem ve druhé světové válce (1). Dnes je navíc symbolem nesouhlasu se státním převratem na Ukrajině (“Euromajdanem”). Kdo by se odvážil chodit se stužkou po ulicích Kyjeva, na vlastním těle by poznal, jak chutná importovaná “demokracie”. Na zfanatizované radikální skupiny působí tato stužka jako červený hadr na rozzuřeného býka. 


Překlad článku z Rusvesna.su (13. 3. 2015):

Poslanec Nejvyšší Rady, bývalý šéf regionu Oděsa, Nikolaj Skorik adresoval dotaz na ministra vnitra Ukrajiny Arsena Avakova, aby zjistil, zda je na Ukrajině zakázána Georgijevská lenta a Vlajka Vítězství nebo není.

Poslance zajímá konkrétní otázka: jaký trest hrozí Ukrajincům, kteří budou používat tyto symboly, a to velmi brzy – během oslav 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce.
Pokud není Georgijevská stužka zakázána současnými zákony Ukrajiny, budou zajišťovat struktury Ministerstva vnitra Ukrajiny bezpečí a ochranu občanů, kteří budou používat stužku jako symbol vítězství?
To není zbytečná otázka, když vzpomeneme, jakou nenávist mají k těmto symbolům nacionálně úzkostliví Ukrajinci z radikálních skupin “Pravého sektoru”, OUN-UPA (Organizace ukrajinských nacionalistů – Ukrajinská povstalecká armáda) a dalších probanderovských struktur.
Ministr vnitra Ukrajiny zatím neodpověděl. Zdá se, že pan Avakov byl touto otázkou hodně zaskočen, protože oficiálně není Georgijevská stužka ani Vlajka vítězství na Ukrajině zakázána. I když neoficiálně za ně mohou být lidé nejen biti, ale i zabiti.
V této době nejsou ukrajinští policisté připraveni chránit lidi, mající na klopě černooranžovou stužku, protože se sami bojí odvety ze strany radikálů.
Je nepravděpodobné, že by se hlavní ochránce práva Ukrajiny přiznal, že ani on, ani jeho oddělení prostě nemůže chránit běžné občany před ultranacionalisty a dalšími radikály, kteří bojují jak s památníky, tak s vlajkami.
Tím víc, že na Ukrajině se už dlouhou dobu nerespektují zákony žádné.
Překlad: Ď.

Doslov NR (Ď.):

Na majdanu zahynulo mnoho lidí, včetně policistů Berkutu. Policisté nespáchali sebevraždy – byli zavražděni. Zraněné zabijáky, dle Kalouska (2) “kluky z Majdanu”, nám, s fašistickými metodami sympatizující zástupci státu, přivezli do republiky k léčení. Neznáme jména “kluků”, nevíme kolik stálo jejich léčení a kdo ho zaplatil, neznáme jejich další osud, nevíme, kde teď běhají a na koho si nyní brousí zuby, nože, hole, tyče, dlažební kostky, molotovovy koktejly… Dá se ale předpokládat, že pokud zůstali na našem území, mohou být nebezpečím pro každého, kdo neprovolává slávu Banderovi, Ukrajině a “gerojam”. A nejen oni. Jsou vzorem pro podobně laděné skupiny u nás. Nedopusťme, abychom se ve vlastní zemi báli použít protifašistický symbol!

fašistické symboly na Ukrajině 2014

pochodňové pochody radikálů – kamarádů naší současné vlády

vlastenectví – nacionalismus – nacismus, fašismus

tito veterání Georgievskou stužku rozhodně nenosí

mnoho symbolů pěkně pohromadě

blahoslavení chudí duchem

každý má nějaké “hrdiny”

partička

kde jsme to jen tyhle symboly vídali?

také do Polska jezdí dělat tento výkvět demokracie radost

a u nás někteří stále nechápou, proti komu vlastně na JV Ukrajiny bojují. “Fašisté? – ale jděte!…”

toto podporují zástupci ČR, tak ať se s nimi kamarádí soukromě, já je za kamarády nechci (Ď.)

(1) Svatojiřská stuha, zdroj: wikipedia, zkráceno:
ruský symbol vojenské cti. Její historie sahá do 18. století, v moderních dějinách je zejména spojovaná s hrdinstvím vojsk Rudé armády v období druhé světové války, zejména jako odkaz na tzv. gardové jednotky. Stuha je oranžová se třemi černými pruhy.
Symbolické veřejné užití
Malá svatojiřská stužka se nosí jako symbol památky vítězství nad nacismem ve druhé světové válce. Poprvé se tak stalo 9. května 2005 u příležitosti 60. výročí Dne vítězství, kdy tisková agentura RIA Novosti a občanské sdružení Studentská obec uspořádaly celospolečenskou propagační akci Georgijevská stužka (stužka se od té doby stala v Rusku a příbuzných zemích neoddělitelnou součástí oslav Dne vítězství). Počet stužek objednaných před Dnem vítězství se pohybuje v milionech kusů.
Na jaře 2014 se svatojiřská stužka pro svůj proruský význam stala symbolem proruské opozice proti hnutí Euromajdan na východě a jihu Ukrajiny. Kvůli podobnosti s pruhy mandelinky bramborové dostali její nositelé od Ukrajinců přezdívku kolorady (mandelinky).

(2) v diskusním pořadu ČT s M. Jílkovou