Zpravodajské služby Ukrajiny mohou unášet osoby z DLR a LLR

23. 3. 2015     zdroj a celý rozhovor s Malomužem zde
 

Nová ukrajinská rozvědka má právo pracovat na okupovaných územích pod krytím: speciální služby mohou unášet teroristy z tzv. LLR a DLR. Bylo to řečeno ve vysílání “Podrobností týdne” Nikolajem Malomužem, bývalým šéfem zahraniční zpravodajské služby Ukrajiny.


“Dříve neměla naše rozvědka právo působit na svém území. Nyní máme nepřítele v naší zemi, znamená to, že můžeme pronikat do teroristických skupin. Teď budou mít rozvědka a odborníci zmocnění k operacím na území republik a k vyvážení jejich osob na území Ukrajiny”, vysvětlil Malomuž.

Podle něj působila ukrajinská rozvědka úspěšně na území sousedních států a infiltrovala mezi teroristy. Nyní bude na tomto základě vytvořena síť agentů pro pseudorepubliky.

“Informace o úderu na “dvojčata” 11. září byla předána do Ameriky několik měsíců předem. Měli jsme obrovskou síť agentů v teroristických organizacích. Budeme používat jejich metody a již nenastanou takové tragédie, jako tomu bylo v Ilovajsku,” zdůraznil Malomuž.

Mimo jiné je členům bezpečnostních služeb dovoleno “pronikat do mezinárodních teroristických, zločineckých skupin nebo organizací, a také do organizací, které se zabývají podvratnou činností proti Ukrajině, aby se předešlo jejich nelegální činnosti, aby se tato činnost přerušila a aby se identifikovali ti, kteří jí napomáhají.”

Podle bývalého šéfa výzvědné služby byly ukrajinské silové struktury již dříve připraveny ke speciálním operacím s cílem unést vůdce samozvaných republik Donbasu a Krymu (Malomuž zmínil zejména Sergeje Aksjonova – premiéra Krymu, který ukrajinské úřady považují za Ruskem okupovaný).

Změny zákona o zpravodajské činnosti Nejvyšší rada přijala dne 19. března.

V průvodní zprávě k dokumentu se uvádí, že jeho cílem je zlepšení účinnosti zpravodajské činnosti “v kontextu s ozbrojenou agresí ze strany Ruské federace.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová