Lavrov nazval Zacharčenka a Plotnického uznanými lídry DLR a LLR

23. 3. 2015    zdroj
Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnický jsou uznanými lídry samozvané Doněcké a Luganské lidové republiky, protože podepsali Radou bezpečnosti OSN schválené Minské dohody na řešení situace na východě Ukrajiny. Toto prohlášení bylo učiněno ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v rozhovoru pro program “Vesti v subbotu” na TV kanálu “Rusko 1”.


Zároveň Lavrov nazval jako nedůležitou skutečnost, že podpisy Plotnického a Zacharčenka jsou na Minských dohodách bez uvedení funkcí.

“Minské dohody jsou oficiálně připojeny k textu rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2202 a jsou jeho nedílnou součástí. Jména těchto osob jsou zakotvena v konsenzuálním dokumentu Rady bezpečnosti. A co víc, v přípravných fázích v rámci kontaktní skupiny (v souvislosti s Ukrajinou – pozn.”Lenta.ru”), když LLR a DLR jmenovaly své zplnomocněné zástupce pro jednání, se s nimi nechtěly kyjevské orgány státní moci setkávat. A nyní – “Dejte nám Zacharčenka, dejte nám Plotnického” – znamená to, že tyto osoby mají pro Kyjev jakýsi legitimní význam,” řekl Lavrov.

Podle ruského ministra zahraničních věcí ” všichni vidí” tuto nedůslednost.

“Ale problém je v tom, že i Američané i Evropané (v menší míře) se cítí velmi nepříjemně, když jsou nuceni kritizovat Kyjev. Všemožně se tomu snaží vyhnout. Ono jakoby poskytli útočiště, podpořili novou ukrajinskou vládu, mnohé jí odpustili, ale zdá se, že zbytečně”, uzavřel šéf ruského ministerstva zahraničí.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová