3hodiny 57 minut s Putinem. První část otázek a odpovědí……

17. 4. 2015   Sputník
Vladimir Putin během přímé linky, která trvala 3 hodiny 57 minut, hovořil o sankcích, vztazích s USA a Evropou, o situaci na Ukrajině, o dohodě s Íránem a také reagoval na několik neobyčejných otázek.
Putin: rozhodnutí politiků nejet 9. května do Moskvy bylo vnuceno Washingtonem

Prezident Vladimir Putin během přímé linky prohlásil, že Rusko respektuje volbu každého politického činitele, který se rozhodl, že nepojede do Moskvy na přehlídku vítězství, nevyloučil ale, že rozhodnutí mnoha z nich ovlivnil „washingtonský oblastní výbor”.

„Je to volba každého konkrétního politika, volba země, kterou představuje. Připouštím, že někdo nechce, někomu to zakazují ve Washingtonu, ale mnozí chtějí. Je to ale volba a budeme ji vždycky respektovat”, prohlásil Putin.

„Slavíme svůj svátek, je to náš svátek, a děláme to proto, aby na to nynější generace nikdy nezapomínala a nepřipustila nic podobného v budoucnu”, dodal prezident.

Putin: Rusko nebude požadovat penále za nedodané Mistraly

Putin ukázal USA, co to znamená hrát podle jejich pravidel Rusko nebude požadovat od Francie penále ani žádné závratné pokuty za nedodání vrtulníkových lodí třídy Mistral, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

„Musí nám ale vrátit všechno, co jsme už zaplatili”, zdůraznil v této souvislosti.

Přitom je prezident přesvědčen, že Francie peníze za Mistraly vrátí. „Vycházím z toho, že současné francouzské vedení a vůbec Francouzi jsou slušní lidé a peníze nám vrátí”, řekl Putin.

„Odmítnutí dodat lodě na základě platné smlouvy je samozřejmě špatné, avšak pro nás to, po pravdě řečeno, nemá z hlediska podpoření obranyschopnosti, žádný význam”, řekl Putin v průběhu každoroční přímé linky. Na vysvětlenou řekl, že tyto smlouvy byly uzavřeny, aby podpořily Francouze jako partnery a zabezpečily jim vytížení jejich loděnic.

Putin uvedl podmínky pro obnovení vztahů se Západem

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl podmínky pro obnovení normálních vztahů se západními státy — je to respektování Ruska a jeho zájmů. Podle jeho názoru nepotřebují světové velmoci, takové jako USA, žádné spojence, ale vazaly.

„Nebyli jsme to my, kdo tyto vztahy ničili, my vždycky hájíme normální vztahy se všemi státy, jak na Východě, tak i na Západě”, řekl Putin během přímé linky.

„Nesmíme se nafukovat, na někoho se zlobit, nebo se stranit a izolovat — to jsem neustále opakoval. Chceme spolupracovat, jsme na to připraveni a budeme to dělat i přes postoj některých vedoucích činitelů jednotlivých zemí”, prohlásil Putin.

A dodal, že s těmi, kdo chtějí pracovat s Ruskem, bude Rusko spolupracovat ve všech sférách — humanitní, ekonomické a také v oblasti vzdělání a umění.
Ruský prezident zdůraznil, že Rusko nepokládá nikoho za nepřítele.

Putin: Rusko nebude vnucovat Ukrajině, jak se má chovat

„Myslím si, že dnešní ukrajinské vedení se dopouští spousty chyb a výsledky budou negativní, tak se ale rozhodl prezident a vláda”, prohlásil Vladimir Putin.

Podle verze čtenářů Time je Putin nejvlivnějším člověkem na světě Podle jeho názoru zahání Kyjev situaci do slepé uličky, šance vyřešit problémy na Donbase mírovou cestou tu byla. Rusko nehodlá zasahovat, vlastní názor ale vyslovit může”, řekl prezident.

„Nevidíme, že by si současní vedoucí kyjevští činitelé přáli obnovovat jak sociální politiku, tak i hospodářství Donbasu. Hodně jsme o tom mluvili, všechny bylo zachyceno v minských dohodách, které podepsala ukrajinská strana, oficiální osoby, a dohody se musí plnit. Nic se ale, bohužel, nedělá”, řekl Putin.

Podle jeho slov jsme dnes svědky úplné blokády Donbasu: týká se to finanční sféry, byl odpojen bankovní systém, neplatí se sociální dávky.

Putin: Moskva nevidí důvod pro odmítnutí dodávek S-300 Íránu

Teherán projevuje značnou pružnost a zjevné přání dosáhnout kompromisů v íránském jaderném programu, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin během přímé linky.

Pokud jde o dodávky zbraní na Blízký východ, jedná Moskva velice obezřetně, s přihlédnutím k situaci v regionu, zdůraznil Vladimir Putin.

„Nejsme největším dodavatelem zbraní na Blízký východ, Spojené státy jich tam dodávají mnohem víc”, dodal prezident.

Když Putin odpovídal na otázku o námitkách Izraele proti zrušení zákazu na ruské dodávky systémů S-300 do Íránu, odpověděl: „Pokud jde o Írán, Izraeli vůbec nic nehrozí, je to výhradně obranná zbraň. Ba co víc, s přihlédnutím k událostem v Jemenu jsou dodávky S-300 zadržujícím faktorem”, řekl Putin.

Putin: Sankcí využijeme k rozvoji Ruska

Rusko nesmí strádat v důsledku sankcí Západu, je třeba jich využít k tomu, abychom se dostali na novou úroveň rozvoje, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin v průběhu přímé linky.

„Musíme využít situace, která se vytváří kolem sankcí, abychom se dostali na novou úroveň rozvoje. Možná, že bychom nic takového nedělali, ale nahrazování dovozu jsme dnes zavádět museli, a doufám, že to bude mít za následek, že se vysocetechnologická hospodářská odvětví budou rozvíjet vyšším tempem, než doposud”, řekl Putin, když odpovídal na otázku, jak dlouho bude Rusko strádat kvůli sankcím Západu.

Když prezident hovořil o rozvoji ruského hospodářství jako takového, zdůraznil, že nezávisle na sankcích byla úprava ekonomického kurzu nevyhnutelná, a vládě a Centrální bance tyto sankce jen prospěly. „Je třeba mnohem profesionálněji, důsledněji a modernějším způsobem upravovat svou ekonomickou politiku”, řekl Putin.

Putin: Rusko překoná krizi zhruba za dva roky

I přes složité makroekonomické podmínky se podařilo v Rusku zabránit roztočení inflační spirály, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Přímá linka s Vladimirem Putinem„Byli jsme nuceni potýkat se s určitými zahraničněekonomickými omezeními a to se tou či onou měrou projevilo na tempu růstu, na našem rozvoji. Avšak to, co v podstatě vidíme, je, že rubl zpevňuje a fondové trhy rostou. Podařilo se nám zabránit roztáčení spirály inflace”, řekl Putin v průběhu přímé linky.

Kromě toho ruský prezident zdůraznil: „Když se nám podaří udržovat stabilní vnitropolitickou situaci, pak se nemusíme ničeho obávat”. Podle jeho slov bude Rusko potřebovat zhruba dva roky na to, aby překonalo krizi.