Francie zaplatí přes miliardu euro Rusku

The Saker
30.4.2015
Neskutečné. Přesto pravda. Zdá se, že Francie opravdu nedodá Rusku Mistraly a zaplatí 1,1 miliardy euro v rámci vratek a pokut. Byl jsem si dost jistý, že je to vše žvást a že Francouzi je předají během „týdnů“ po prohlášení, že ne. Nedokázal jsem si ani představit, že Hollandova vláda je tak strašně stupidní. Ale pak, není zdaleka samaV tomto případě celá Říše dělá něco fantasticky stupidníhoNechme stranou ekonomiku, která je celkem jasná každému. Podívejme se na toto rozhodnutí z vojenského hlediska.

Začněme připomínkou, že rozhodnutí pořídit si Mistraly bylo politické, proti kterému byly mnozí, možná většina, velitelů ruského námořnictva. Pochopte – na Mistralech není nic špatného, jsou to skvělé a velmi výkonné věcičky. Jde o to, že nejsou příliš dobře adaptovány na ruské podmínky, vyjma Černého moře. Podle plánu měla být jedna z nich poslána Tichomořské flotile, aby ji poskytla schopnost projekce moci v „zelených vodách“ a sloužila jako velitelská loď. Kolovaly zvěsti, že druhá měla jít Černomořské flotile. V prvním případě by si to vyžadovalo spoustu velmi drahých úprav. V druhém případě by to bylo snazší, ale nezapomeňte, že tyto lodě byly objednány, když byl Krym ještě v ukrajinských rukou. Nyní, když je Krym zpět pod ruskou suverenitou, Rusko prakticky „vlastní“ Černé moře, takže doplnění o Mistral by bylo „dobré“, ale nic víc. Rovněž bych zde poznamenal, že ruské přístavy (doky) nejsou adaptovány na tento typ lodi a jejich úprava by si také vyžádala velké investice.

Jedním z nejsilnějších argumentů pro Mistraly byl fakt, že ruské loděnice prostě neměly čas a kapacitu dodat tak moderní lodě a, obzvláště, tak rychle, jako Francie. Takže tyto věci byly zakoupeny hlavně a především jako součást strategie Medveděva a jeho atlantických integracionistů, aby se vytvořily silnější politické, ekonomické, technologické a vojenské vazby se Západem, a, zadruhé, jako (velmi kontroverzní) opatření pro „zastavení rozvírajících se nůžek“.

Ale stejně jako se ekonomické sankce Západu ukázaly být požehnáním pro ruské zemědělství a silným motivem pro reformu ruské ekonomiky, tak i nedodání Mistralů bude naprostým požehnáním pro ruské námořnictvo, které nyní dostane 1,1 miliardy euro na výstavbu přesně té lodi, kterou celou dobu chtělo. A můžete si být naprosto jistí, že Rusové nyní mají kompletní plány a schémata každičkého šroubku na Mistralech a doků, které je stavěly, a že lodě, které bude Rusko stavět nyní, budou podobné, ale mnohem lépe adaptované na ruské potřeby, než ty původní.

Dám plus Hollandovi za jednu věc: kdyby se pokusil vůči Rusku o odplatu a Rusko by bylo nuceno jít k soudu a vést spor mnoho let, poškodil by pověst Francie ještě více. Ale i tak je ztráta pro Francii obrovská. Je mi také líto lidí, kteří tyto dvě skvělé lodě postavili a kteří je neuvidí se plavit pod ruskou vlajkou, protože mimo ekonomických a vojenských argumentů proti nákupu Mistralů by to byl celkem pohled, vidět je s Ka-52 na palubě.