Incident u Reichstagu

Petr Sedláček
24.4.2015 Vaše věc


Média u nás žijí v těchto dnech plánovaným průjezdem Nočních vlků. Nic podstatnějšího v souvislosti s blížícím se 70.výročím ukončení II. světové války v Evropě veřejnosti nabídnout asi nedokáží. Chápu, ono je to tak krásně protiruské téma! „Putinovi motorkáři“ a jejich plánovaná cesta po evropských památnících jejich padlým předkům se tak díky mainstreamu stává v očích části veřejnosti nebezpečnější, než tanková kolona.

Jak tomu bude s „vlky“ napoví příští dny. Ty dnešní ale už ukázaly, že lidská hloupost a zaslepenost pořád ještě nad úctou a slušností leckde vítězí. Naposledy v Německu. Konkrétně v Berlíně. Přímo u Reichstagu. Dveře německého spolkového sněmu se tam před Rusy zavřely.

Jednalo se o delegaci, vedenou Anatolijem Karpovem. Světoznámý šachista je jedním z účastníků průjezdu několika automobilových veteránů, motocyklů i dalších vozů s ruskými poznávacími značkami Běloruskem, Polskem a Německém na počest 70.výročí konce války. Toto putování, nazvané Cestami slávy, začalo 18.dubna v Moskvě u memoriálního komplexu na Poklonné hoře a ukončeno má být 2.května v Turgau. Při té příležitosti je ve městě na Labi, kde v roce 1945 došlo k památnému setkání sovětských a amerických vojsk, plánována řada vzpomínkových a společenských akcí. Chybět nemá ani mezinárodní výsadba stromů pro budoucí živý památník konce války, jimž se tak má stát Háj vítězství.

S návštěvou Berlína se počítalo od počátku. Přitom to nemělo být jen obyčejné zastavení. „Podle plánu se měly delegace vítězných mocností setkat v Reichstagu. Zástupci USA, Velké Británie a Francie byly vpuštěny dovnitř, my ale ne. Řekli nám, že o naší návštěvě nic nevědí, že nedostali žádnou oficiální žádost. Přitom naše velvyslanectví příslušné dokumenty zaslalo s předstihem. Jenže oni řekli, že nic takového k dispozici nemají a je jim líto,“ popisuje neuvěřitelně trapnou událost Anatolij Karpov, který zůstal s krajany před zavřenými dveřmi.

Trapnosti pak pokračovaly. Kolem ruské delegace se na schodech spolkového sněmu shromáždili lidé s ukrajinskými vlajkami a začali členy delegace agresivně napadat. Jaké to celé vzalo konec zahraniční zdroj už neuvádí.

Buď jak buď a podstatné je to, co se už stalo. Ukázalo se až jak daleko může zajít nenávistná, naprosto hloupá kampaň. Rusové dnes už zřejmě pokračují ve své cestě do Torgau, ale „berlínská pachuť“ v nich zákonitě zůstává.

Je smutné, že i u nás se najde dost lidí, kteří třeba Berlíňanům za ten trapas zatleskají. Uvidíme. Třeba se mezi aplaudujícími najdou i tací, kteří by například rádi svými těly zatarasili vchod na Olšanské hřbitovy a znemožnili tak Nočním vlkům uctít památku tam pochovaných sovětských vojáků. Necháme se překvapit. Ono totiž otázkou pořád ještě zůstává, zda ruští motorkáři přes rozpoutanou nenávist a rusofobii do Prahy vůbec dorazí. Poláci jim už vjezd zakázali.