Jaceňuk žádal Merkelovou o další peníze pod záminkou ochrany EU před Ruskem


4. 4. 2015    zdroj
Německá kancléřka Angela Merkelová hostila 1. dubna ve své administrativě hlavu kabinetu ministrů Ukrajiny Arsenije Jaceňuka. Setkání se zúčastnil také ministr financí SRN Wolfgang Schäuble. V předvečer setkání pověděl Jaceňuk novinářům o roli své země v Evropě. Ukazuje se, že Ukrajina nyní chrání Evropu před Ruskem a “Rusy podporovanými teroristy.” Ukrajinský premiér samozřejmě neupřesnil, jak Evropu chrání ostřelování civilních měst stanicemi “Grad” a “Hurricane”, které provádí ukrajinská armáda, ale i tak výrok vyzněl velmi nadneseně.

Paní Merkelová nešetřila chválou vůči svému ukrajinskému protějšku (nebo satelitu), a také vůči jeho zemi. Pochválila Jaceňukovu vládu za “působivé kroky” v boji proti korupci a vytvoření na Ukrajině finanční transparentnosti. A to i přesto, že Merkelová zcela nedávno, po návštěvě ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, kritizovala Jaceňukovu vládu za zpoždění při provádění těchto reforem. To znamená, že spolková kancléřka konstatovala, že méně než za jeden měsíc se Ukrajina změnila ze strašně zkorumpované země s rozpadající se ekonomikou ve zcela příkladného ukázkového kandidáta na připojení do “evropské rodiny národů.”

Celkově Merkelová uvedla, že Německo chce pomáhat Ukrajině a jen čeká, kdypak ukrajinští kolegové Německu upřesní, ve kterých projektech konkrétně potřebují pomoc.

Jaceňuk se vyslovil, že v dosažených dohodách s Německem je nutno nasměrovat investice do zemědělství a energetiky na Ukrajině, a také co nejdříve uskutečnit konferenci dárců finanční pomoci Ukrajině. Premiér kancléřce přislíbil, že bude vybudována “nová Ukrajina s novým zřízením,” a jediné, co tomu brání, je samozřejmě Rusko, no a nedostatek finančních prostředků.

Neobešlo se to pochopitelně ani bez pro západní politiky už tradiční pětiminutovky obviňování Ruska ze všech smrtelných hříchů.

Jaceňuk zabrousil i k tomu, že Kyjev splnil všechny podmínky Minských dohod, ale, ejhle, Rusko ne. Kancléřka Merkelová přitom pilně přikyvovala svému ukrajinskému protějšku.

Merkelová přijala přihrávku a zdůraznila, že na Donbasu musí proběhnout volby, protože to je součástí balíku Minských dohod. Upřesnila, že příprava těchto voleb se bude konat na zasedání ministrů “normandské čtyřky.” Přičemž Merkelová poznamenala, že cílem těchto voleb je v konečném důsledku přístup současné ukrajinské vlády k vlastní hranici, která je rusko-ukrajinskou hranicí.

Jaceňuk se chopil iniciativy a ujistil kancléřku, že pozice prezidenta a premiéra Ukrajiny se neliší ani v otázce realizace Minských dohod, ani v otázce provádění ekonomické reformy. “Jsme připraveni uspořádat volby, protože nemůžeme mluvit s teroristy, ale jen s legitimní vládou,” prohlásil Jaceňuk.

Na tiskové konferenci po setkání se novináři Jaceňuka zeptali, jak posuzuje zprávu komise Evropské rady o nedostačujícím vyšetřování vražd v průběhu dění na Majdanu v zimě roku 2013 a 2014. Jaceňuk se rozhodl věc nekomplikovat a obvinit Rusko z vytváření podmínek, v nichž se vyšetřování událostí stalo nemožným. Merkelová Jaceňuka podpořila a novinářům řekla, aby neočekávali brzké vyšetření této záležitosti.

Když se ještě jednou navzájem ujistili v upřímném přátelství, vzájemné nenávisti k Rusku a světlých vyhlídkách Ukrajiny na cestě do Evropy, hlavy vlád připomněly i historii. Jaceňuk opět obvinil Rusko ze snahy “privatizovat historii Ukrajiny” s odkazem na diskusi o účasti Ukrajinců na vítězství nad nacistickým Německem. Premiér Ukrajiny navrhl oslavit 8.květen jako den evropského smíření a solidarity.

Jaceňuk se úplně dostal do ráže a nakonec zvolal: “My zvítězíme!”

Za celým tímto politickým divadýlkem se rýsovalo zcela konkrétní téma, s nímž premiér za kancléřkou přiletěl. Ukrajina jednoduše potřebujete ještě větší finanční podporu od Západu a konkrétně od Evropy.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová