Jak poznat lživou propagandu.

Mireček
7.4.2015 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com 
Mirečka už znáte. Má v „patronátu“ denní informační sumář pozorovatelské mise OBSE v Ukrajinské svodce. Nicméně dnes zažívá na Kose premieru, co by samostatný autor. A protože jeho článek pokládám za naprosto zásadní, jde na sklo dnes, tedy v ten den, kdy bude určitě nejvyšší čtenost z celého nového týdne.


Citát, který je připisován (podle některých zdrojů) americkému senátoru Hiramu W. Johnsonovi praví „První obětí každé války je pravda“. Jedna z mála věcí, na které se dle mého názoru shodnou jak fanatičtí zástupci USA i Ruské Federace i ti kteří se na aktuální válku na Ukrajině dívají nezaujatě, je to, že jsme zavalení obrovským množstvím propagandy. Nemůžeme nijak ovlivnit to, že všechny strany konfliktu se budou pokoušet používat propagandu pro zesílení názorů a idejí své strany, ale pro to aby si každý mohl udělat obrázek o skutečném dění je třeba odlišit propagandu pravdivou od lživé.

To je v dnešní době na jednu stranu velmi komplikované a na druhou zase jednodušší. Komplikovanost odhalení lživé propagandy spočívá v jejím vývoji. Například dnešní propaganda ve srovnání s propagandou za druhé světové války, to je nebe a dudy. Pokud máte čas, můžete si přečíst následující špičkový článek, který rozebírá propagandistické zprávy o bitvě o Stalingrad v nacistickém tisku za druhé světové války http://www.fronta.cz/bitva-o-stalingrad-v-nemeckem-tisku. I v dnešním světle velmi poučné.

Situace má ale i světlé stránky. Vyvíjí se nejenom propaganda ale i běžné technologie, které umožňují dnešním příjemcům propagandy snadněji než dříve odhalit lež od pravdy. Nejmocnější zbraní proti lži se tak stává i jeden z nejpoužívanějších propagandistických nástrojů – internet.

Chci se s vámi podělit o pár mých tipů a triků jak poznat zjevnou lež a použití se vám i pokusím ukázat na příkladech:

Užití zdravé nedůvěry
Cui bono – komu to prospěje
Dohledání zdrojů
Analýza fotek
Nemohl by to udělat někdo jiný?
Jazyková bariéra

1. Užití zdravé nedůvěry

Jednoznačně nejlepší lživou propagandou je taková propaganda, u které vás ani nenapadne, že by se mohlo jednat o lež a tak ani nezačnete danou informaci ověřovat. Proto nejdůležitější zásadou, které byste se měli držet, je nedůvěra. Pokud budete pochybovat o všem, co je vám předkládáno máte největší šanci na odhalení lži.

V následujícím článku je uvedena informace o tom jak Nulandová doslova sprostě jednala s ministrem zahraničí RF. Hned jak jsem si ten článek přečetl, jsem si řekl „tohle není možné“. Ne že by Nulandová nemluvila jako dlaždič a nebyla všeho schopná, ale je to schopná politička, ta by si dala sakra pozor na takové jednání. Jenom proto, že jsem si řekl „tohle není možné“, tak jsem si začal k tomu dohledávat informace a skutečně jsem přišel na to, že se jedná o lež.

2. Cui bono – komu to prospěje

Každá propagandistická lež má za cíl upravit vnímání člověka tak aby to prospělo tvůrci lži. Tohle je další indikátor toho, abyste si řekli „Pozor!“ tady je něco podezřelého. Pokud se předkládaná informace až příliš hodí do krámu jedné ze stran, zkuste danou informaci ověřit.

3. Dohledání zdrojů

Jeden z hlavních nástrojů proti propagandě. Pokud má totiž propaganda působit seriózním dojmem, je často doplněna zdrojem informací. U lživé propagandy je pak často buď zdroj uveden nejasně a tak aby pokud možno nešlo ověřit dohledáním (např. jenom odkazem na jméno novin kde informace vyšla) nebo na daném zdroji nelze informace vůbec dohledat. To bylo i řešením příkladu z bodu 1. Původní článek je dle toho tento kde je uvedena i původní „citace“ – A shocking report published by the Ministry of Foreign Affairs (MoFA). Jenže hledáním na serveru MoFA jsem zjistil, že v ten den nevyšla žádná zpráva, a když jsem se tam pokusil vyhledat slovo „Nuland“ tak jsem nenalezl nic.

4. Analýza fotek

Upravovat na počítači obrázky dnes umí spousta lidí. Zaplať bohové však jenom málo lidí to umí udělat tak, aby nešly dohledat stopy, které napovídají jejich úpravu. Chce to hodně času naučit se informace z fotek správně interpretovat, ale například na této stránce vám na sérii příkladů umožní se to naučit.
Na této stránce máte možnost (sice pouze v angličtině) projít v max několika hodinách lekcemi, ve kterých jsou vám předkládány upravené fotografie a vašim úkolem je úpravu odhalit. Na těch stránkách také naleznete samotný nástroj na analýzu fotek (v pravém horním rohu stranky, možnost „upload“).

Podívejme se tímto nástrojem na domnělý obrázek raket. Pokud do uvedeného nástroje snímek nahrajete, jasně poznáte, že fotka raket jako takových je nejspíše pravá, ale text pod tím někdo upravil. To že je tento obrázek uveden „STOP mediální manipulaci“ je už jenom výsměch toho kdo tuto úpravu provedl.

Další příklad – můj otec mně jednou požádal, abych ověřil pravděpodobnost jednoho článku na serveru http://aeronet.cz, když jsem se probíral daným článkem, oslovil mně jiný prý ukazující důkazy, které spojují akci „červená karta“ s velvyslanectvím USA. Článek mně zaujal, protože hrál na moji strunu (podceněný bod 1) ale zde byla tato fotka z demonstrace. Když si obrázek důkladně prohlédnete tak i bez toho, abyste použili výše uvedený nástroj, tak si můžete všimnout toho, že transparenty Reagana jsou nějak moc jako přes kopírák. Pokud budete ještě pozornější tak si můžete všimnout, že hlavně nedává moc logiku ukazovat transparent na opačnou stranu, než ukazují všichni ostatní a než je podium 🙂 Když nahrajete tenhle obrázek do výše uvedeného nástroje, jasně pomocí ELA zjistíte, že Reagany tam někdo domaloval. Tím se pro mne tento zpravodajský server stává fuj fuj propagandou a nehodlám ho dále číst.

5. Nemohl by to udělat někdo jiný?

Na této stránce můžete najít štvavý text proti muslimům, podle kterého předseda Australského parlamentu prohlásil, že muslimští přistěhovalci v zemi se musí přizpůsobit aktuální Australské kultuře (tedy ne Aboriginské, kterou tam běloši zlikvidovali :)) nebo mají táhnout pryč ze země. Nejjednodušší jak odhalit takovouto lež je spolehnout se na to že už to někdo jiný udělal za mne 🙂 Pokud tu nejvíc „klíčovou“ větu zkusíte zadat do vašeho internetového vyhledávače, máte velkou šanci zjistit, že už někdo vypátral původ této lži. V tomto případě když jsem dal vyhledávat „Celý svět potřebuje takového vůdce!“ pomocí Googlu hned první odkaz vedl na informace o lživosti tohoto článku.

6. Jazyková bariéra

Problémem při použití zmíněných technik může být jazyková bariéra. Například já neumím rusky a tak u hodně ruských zdrojů jsem „líný“ informaci dohledávat. Ale i na to tento problém v dnešní době existují nástroje. Například pro prohlížeč Firefox který používám, existuje následující doplněk, který umožní „přeložit“ celou stránku do jazyka kterému rozumíte. Je to sice trochu jazyk „Ano můj pán, Mugabe být dobrá sluha“ takže na běžné čtení to moc není, ale na to abyste v textu byli schopni něco dohledat, už to stačí. Alespoň pro mě ano.

Na závěr bych byl rád, abyste si všimli, že jsem celou dobu mluvil o rozpoznávání lži a ne pravdy. Pravda se totiž hledá mnohem hůře, protože většinou jde hůř dokázat. Pokud u někoho uvidíte jenom malou lež v obsáhlé zprávě, pomůže vám to považovat za nedůvěryhodnou celou jeho zprávu. Bohužel obráceně s pravdou to už tak nefunguje 🙁 Přeji vám, aby vás nikdo nedokázal obelhávat.