Lawrence Summers: “USA ztrácejí vedoucí roli v globální ekonomice”

8. 4. 2015        zdrojpůvodní
Čína začala vytvářet Asijskou banku rozvoje infrastruktury (AIIB) v říjnu 2014, ale již více než 50 zemí vyjádřilo přání stát se zakládajícím členem, protože banka je koncipována jako alternativa k západním zdrojům úvěrů. Jde o takové instituce, jako je Světová banka, Mezinárodní měnový fond a Asijská rozvojová banka. Spojené státy odmítly účastnit se AIIB a odvolávají se při tom na obavy o řízení a transparentnost nové instituce. 


Bývalý ředitel Národní ekonomické rady při prezidentovi USA Lawrence Summers prohlásil, že Amerika v podstatě udělala všechno pro formování této banky. “Je to fiasko strategie a taktiky Washingtonu, což bylo dlouho očekáváno. Ale stalo se důvodem revize přístupu USA ke globální ekonomice, “napsal.

Uvedl zejména jako příklad odmítnutí amerického Senátu ratifikovat dohodu o reformě řízení, která by zvýšila na dvojnásobek zdroje dostupné MMF zvýšením příspěvků kapitálu zemí z rozvíjejícím se trhem. “To by posílilo důvěru ve světové ekonomice. Ještě důležitější je, že by to bylo bližší pro pochopení ekonomické síly takových zemí, jako je Čína a Indie, a vedlo by to k získání části hlasů MMF těmito zeměmi úměrně s jejich novou ekonomickou váhou,” řekl Summers.

Břemena jiného druhu vedla k rozšíření omezení infrastrukturních projektů, financovaných v rámci stávajících rozvojových bank. “Politika blokování financování jiných zemí prostřednictvím stávajících institucí, podporovaná USA, uvolnila Číně cestu k vytvoření asijské investiční banky,” říkají odborníci.

Dva profesoři na univerzitě v Georgetownu také kritizovali americkou politiku vůči AIIB v The Washington Post a upozornili, že USA “mohou skončit ztrátou amerických investorů z důvodu potenciálních výhod soukromých investic do infrastruktury Asie.”  zde

Summers vysvětlil, že chápání perspektiv rozvoje AIIB hlavou USA je možné nazvat skutečným diplomatickým fiaskem. “Zpackali jsme to,” tak charakterizovala M. Albrightová v této situaci liknavost vůdce USA a celého kongresu. Poznamenala, že pokud by se Washington rozhodl připojit k AIIB, dalo by mu to příležitost prosazovat své názory na transparentnost ekonomických základů v jiných státech.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová