Zaměstnanec Monsanto: existuje celé oddělení na diskreditaci vědců

Christina Sarich
8.4.2015    Zvědavec
Opovažte se uveřejnit vědeckou studii proti velkým biotechnologickým firmám a Monsanto vás pomluví a zdiskredituje. Poprvé zaměstnanec Monsanto potvrzuje, že v této korporaci existuje celé oddělení, s jediným úkolem „diskreditovat“ a „demaskovat“ vědce, kteří mluví proti GMO.

WHO nedávno klasifikovala glyfosát, chemikálii v nejprodávanějším pesticidu Monsanto Roundup, jako karcinogenní – což je zpráva, která opravdu věci kolem biotechnologií rozehřála. Takže Monsanto požadovala, aby Světová zdravotnická organizace (WHO) a Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) své výroky o toxicitě pro lidské zdraví odvolaly.

Společnost to požaduje, ačkoliv recenzovaná studie uveřejněná v březnu 2015 v respektovaném časopisu The Lancet Oncology provedla analýzu, která dokázala, že glyfosát je skutečně „pravděpodobně karcinogenní“.

Vice-prezident Monsanto pro globální regulační záležitosti Philip Miller řekl Reuters v rozhovoru následující:
„Zpochybňujeme kvalitu hodnocení. WHO musí něco vysvětlit.“

Již to bylo vysvětleno, pane Millere. Studie uvádí:
„Glyfosát je širokospektrální herbicid, který se v současnosti vyrábí v největším množství ze všech herbicidů. Používá se ve více než 570 různých produktech pro zemědělství, lesnictví, v městských a domácích aplikacích. Jeho používá se z rozvojem geneticky upravených vůči glyfosátu odolných odrůd plodin prudce zvýšilo. Glyfosát byl detekován ve vzduchu během postřiku, ve vodě a v potravinách. Existovaly omezené důkazy o rakovinotvornosti glyfosátu u lidí.
Glyfosát byl detekován v krvi a moči zemědělských pracovníků, což znamená absorpci. Půdní mikrobi degradují glyfosát na kyselinu aminometylfosforovou (AMPA). Detekce AMPA v krvi po otravě ukazuje na střevní mikrobiální metabolismus v lidech. Glyfosát a glyfosátové přípravky vyvolávají poškozování DNA a chromozomů u savců, a u lidských a zvířecích buněk in vitro. Jedna studie uvedla zvýšení krevních markerů chromozomového poškození u obyvatel několika komunit po postřikování glyfosátovými přípravky.“

V nedávném hovoru navštěvovaném studenty, kteří doufají, že dostanou slušnou placenou praxi ve svém oboru, se jeden student zeptal, co společnost dělá, aby popřela „špatnou vědu“ týkající se jejich práce.

Zaměstnanec Monsanto, pan William „Bill“ Moar, který poskytuje rozhovory o produktech Monsanto, aby všechny ujistil, že jsou bezpečné, možná zapomněl, že tato akce je veřejná, když otevřeně odhalil, že Monsanto má:
„Celé oddělení“ (mával rukama, aby to zdůraznil) určené k „demaskování“ vědy, která nesouhlasí s jejich.

Pravděpodobně je to poprvé, kdy zaměstnanec Monsanto veřejně připustil, že mají obrovskou politickou a finanční váhu proti vědcům, kteří se opováží uveřejnit něco proti nim. Samozřejmě, že na své internetové stránce toto diskreditační oddělení nikde neuvádí.

Tato společnost se nezastaví před ničím, aby zdiskreditovala a znehodnotila příspěvky nezpochybnitelně respektovaného Lancet a mezinárodních vědeckých subjektů WHO a IARC, mimo dalších.

Sázky jsou vysoké – nakonec, celý průmysl GMO osiv (ve kterém má v současnosti více než tří čtvrteční monopolní podíl) je založen na tom, že je Roundup ready. Glyfosát je jejich charakteristický produkt a je zodpovědný za miliardy v prodejích, když si vezmete, že osiva, která prodávají, jdou společně s jejich nejlépe prodávaným herbicidem.

V jediné veřejně pronesené větě Moar připustil, že Monsantem financovaná věda je čistá bohapustá propaganda – vlastně mají opravdu desítky, ne-li stovky zaměstnanců, kteří zajišťují, že žádná věda, která říká o jejich rakovinu způsobujících produktech pravdu, nikdy nezíská jakoukoliv důvěryhodnost v informačním věku.

Monsanto také zarazila uveřejnění zjištění regulačních orgánů, obzvláště ve Spojených státech, kde otáčivé dveře mezi agrochemickými korporacemi a vládou nikdy nekončí.