Le Temps: Zpráva RE o dění na Majdanu – krutá rána Kyjevu!

Frédéric Koller 

9.4.2015 Le TempsPrvní zprávy

Odpovědní za vraždy získali nějakou formu amnestie, neboť jsou součástí stávajícího systému na Ukrajině, kde soudy, policie a úřady jsou řízeny oligarchy, píší švýcarské noviny Le Temps.

Zpráva Rady Evropy o vyšetřování střelby na Ukrajině během Majdan je hroznou ránou vedení země, píše ve švýcarském vydání Le Temps novinář Frederic Koller.

Poradní skupina Rady Evropy na Ukrajině již dříve uvedla, že vyšetřování v Kyjevě není v souladu s Evropskou úmluvou o lidských právech. Podle Rady Evropy, jsou všechny důvody se domnívat, že Ministerstvo vnitra Ukrajiny vytvořilo překážky účinnému vyšetřování a koordinovaná komunikační politika mezi vyšetřujícími orgány neexistovala.

„Je to krutá rána pro kyjevské proevropské orgány. Bohužel není překvapující,” uvedl novinář.

Princip Majdanu a politika dvojích standardů

Koller cituje názor aktivistky za lidská práva Marii Tomakovou, která prohlásila, že skuteční organizátoři zabíjení na Majdanu přijali nějakou amnestii.

„Soudní systém, policie a úřady představují velkou mafii, která je řízena oligarchy. Na ty, kteří mají na svědomí vraždy, se vztahují různé amnestie, protože jsou stále součástí systému. A to vítězí nad otevřeností,” cituje Koller aktivistku za lidská práva.

Novinář je přesvědčen, že Ukrajina sama o sobě má zájem zjistit pravdu o událostech na Majdanu. Pravda je nezbytná nejen kvůli obětem, ale také by měla „zajistit, že země může být obnovena na základě společné historie, ne teoriích o spiknutí, které vylučují jed,” uvedl Koller.

Koller závěrem doufá, že zpráva Rady Evropy dává prezidentu Ukrajiny Petro Porošenkovi „páku pro reformu soudnictví a ministerstva vnitra”.

(kou, prvnizpravy.cz, letemps.cz, foto: arch.)