Nacistické muzeum v Londýně

28. 4. 2015    zdroj

Britský novinář Graham Phillips byl napaden pracovníky muzea Stepana Bandery v Londýně. V pondělí 27. dubna to Phillips sám oznámil v rozhovoru pro televizní kanál “Rusko 24” a ukázal záznam útoku. Ruští diváci Phillipse znají jako jednoho z mála západních novinářů, kteří pracují na Donbasu. Když se reportér dozvěděl, že v Londýně je “Muzeum osvobozeneckého boje Bandery”, rozhodl se ho navštívit a zjistit, co je tam vystaveno. 

Phillips byl hlavně šokován samotnou existencí nacistického muzea v britském hlavním městě.

Novinář se pokusil vstoupit do budovy muzea se spuštěnou kamerou, ale byl zastaven jeho zaměstnanci. Zaměstnanci urazili Phillipse a prohlásili, že má špatnou pověst, a pak jej prostě ztloukli. Je pozoruhodné, že všechno se stalo před zapnutou kamerou. Na místo incidentu přijela policie, ale neposkytla Phillipsovi žádnou pomoc. Pořádková stráž poukázala na to, že muzeum je soukromé a správa má právo odmítnout návštěvu komukoli.

V “Muzeu osvobozeneckého boje Bandery” jsou uloženy artefakty a některé dokumenty, týkající se činnosti Ukrajinské povstalecké armády (UPA) a Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN). Obě tyto organizace přímo spolupracovaly s nacisty během druhé světové války. V Rusku jsou uznány extremistickými a jsou zakázány.

Phillips už více než šest měsíců pracuje na Donbasu jako válečný zpravodaj. Stihl být zraněn střepinou, byl v zajetí u ukrajinských bezpečnostních služeb, a také byl podroben výslechu britskou policií v souvislosti s častými cestami na Donbas.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová