Naryškin pojmenoval vzorec, podle kterého vznikla řada tragédií ve světě

14. 4. 2015    zdroj
Syntéza neznalosti a arogance násobená blokádou nepohodlné informace, občas nezastřenou pomluvou, už zplodila tragédie na Blízkém, Středním východě i na Ukrajině. Prohlásil to předseda Státní dumy Ruské federace Sergej Naryškin během zasedání rady expertů v dolní komoře parlamentu. Naryškin poukázal na to, že “existující potenciál expertízy je minimálně podceňován, a v některých případech vidíme dokonce známky degradace, když bez komplexní a nestranné analýzy problémů jsou přijímána unáhlená, předurčená a často politicky motivovaná rozhodnutí.”

Podle předsedy Státní dumy je “velmi příznačným a dokonce i symbolickým příkladem řada anekdotických prohlášení představitelů amerického ministerstva zahraničí v souvislosti se situací na Ukrajině, která ukazují, jak chabě ovládají problémy, které se derou řešit.”

“A právě taková syntéza neznalosti a arogance násobená blokádou nepohodlné informace, občas i nezastřenou pomluvou, už zplodila tragédie na Blízkém, Středním východě i v jiných oblastech světa. No a kromě toho destabilizovala celý systém mezinárodních institucí, mimo jiné i v oblasti bezpečnosti,” řekl Naryškin. “V důsledku toho se svět dostal do krizové situace a východisko je jediné – hledání společných řešení v průběhu takové hluboké odborné analýzy a odborné debaty,” řekl předseda Státní dumy. Naryškin je přesvědčen, že “Rusko může a musí přinášet výrazný příspěvek do téměř všech klíčových diskusí o mezinárodních problémech – bylo tomu tak po staletí a již z tohoto důvodu jsou snahy izolovat Rusko a vyhnout se názorům Ruska kontraproduktivní a marné.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová