Německá média: USA ztratily status světové velmoci

13. 4. 2015    zdrojpůvodní zdroj
Status USA jako světové velmoci se začal hroutit v Sýrii, pokračoval na Ukrajině a dalším neúspěchem Američanů se stává Jemen, soudí noviny Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN). Zklamání vývojem v Sýrii vedlo k hledání viníků, v důsledku čehož se rychle zjistilo, že odpovědnost za “syrské fiasko” Ameriky má Rusko. 

Publikace zdůrazňuje, že ve skutečnosti to byl Vladimír Putin, kdo jednal na Středním východě, řídil se hlasem rozumu a mohl také ochránit vlastní zájmy v této oblasti. Washington se s tím těžko smiřuje, protože takovou “vojenskou a morální převahu Američané doposud považují za svou výsadu,” je uvedeno v článku.

Je třeba poznamenat, že zhoršení vztahů s Ruskem a nová studená válka nepřinesly Američanům nic jiného než sebeprosazování. Tlak na Moskvu s použitím sankcí prohloubil rozkol jak v EU, tak i uvnitř evropských zemí, a na daňové poplatníky v USA dolehl v podobě další zátěže, píše DWN.

Podle autorů článku utrpěly USA porážku v konfrontaci s Čínou, kdy mnoho zemí, které Washington považoval za své věrné spojence, se rozhodlo vstoupit do Asijské banky infrastrukturálních investic se sídlem v Pekingu.

Publikace také píše o “erozi občanských práv v USA,” kdy již 14-tý rok prováděná protiteroristická kampaň vypadá jako “groteskní prezidentské představení pro jednoho herce” a slouží jen jako nástroj pro příští prezidentskou štvanici. Krizi v Jemenu vnímá DWN jako past připravenou samotným Washingtonem. Letecké údery Saudské Arábie na Jemen neodsoudily ani Spojené státy, ani Evropská unie: “západní hodnoty” padly za oběť “zákonným zájmům bezpečnosti” a veškerá západní politika se ukázala být politikou dvojího metru. V Jemenu USA odsoudily státní převrat a podporují stávající vládu, na Ukrajině je vše přesně naopak.

“Hlavní slabina Ameriky ve světě je spojena s popíráním vlastních morálních zásad,” soudí Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Pro Novou republiku přeložlila PhDr. Vladimíra Grulichová