Francouzská vojenská zpravodajská služba se postavila proti protiruské NATO hysterii


13.4.2015    Svobodné noviny

Šéf francouzské zpravodajské služby zpochybnil tvrzení NATO, že se Rusko připravuje k útoku na Ukrajinu, s tím, že se jejich agentům nepodařilo zjistit jakoukoliv činnost, která by k tomu signalizovala – ať před nebo po začátku ukrajinské krize.Prohlášení šéfa francouzské vojenské rozvědky, generála Chrostophe Gomarta, bylo zveřejněno na internetových stránkách Národního shromáždění.


Pohlaváři NATO zpívají pořád stejnou mantru o „ruské invazi“ od chvíle, kdy loni začala na Ukrajině krize. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, stejně jako jeho předchůdce Andres Togh Rasmussen, prohlašovali při každé příležitosti, že je ruská armáda přítomna na Ukrajině, ale neposkytli nikdy důkazy k podpoře tohoto tvrzení.

„Náš závěr se nakonec ukázal jako správný, protože, i když byli na ukrajinské straně skutečně vidět nějací ruští vojáci, byl to jen trik, jak učinit nátlak na prezidenta Porošenka, spíše než pokus o invazi na Ukrajinu,“ uvedl generál Gomart.

Tyto poznámky učinil šéf francouzské rozvědky v kontextu s rolí Francie v NATO. Gomart poznamenal, že je momentálně aliance ovládaná americkou inteligencí, zatímco francouzská výzvědná služba není brána tolik v úvahu.

„Francie se nenechá zmást. Francie má své vlastní zdroje informací, a jsme si vědomi toho, jaká je příčina krize na Ukrajině,“ uvedl Philippe Migault, expert na Ukrajinu z University mezinárodních a strategických vztahů, poté, co byly zveřejněny Gomartovy poznámky.

Ruští poslanci pochválili Gomartovy poznámky a uvedli, že jsou „studenou sprchou“ uprostřed „proti-ruské hysterie na Západě.“

Frants Klintsevich ze strany Jednotné Rusko uvedl, že tato zpráva ukazuje, že americká rozvědka pracovala jen na splnění politické objednávky.

Mezitím, v pátek, pět severních evropských států, včetně členů kteří nejsou v NATO- Finsko a Švédsko, podepsali prohlášení o rozšíření vojenské spolupráce v boji proti „ruské agresi na Ukrajině.“

Vzhledem k tomu, že Finsko a Švédsko mají v úmyslu spolupracovat s NATO, mohlo by to naznačovat jejich přání připojit se k alianci, což by mohla Moskva vidět jako akt agrese, varoval norský analytik obrany Janne Haaland Matlary.

„Finsko a Švédsko se také rozhodly, že ponechají svá cvičení standardům NATO, což by mohlo znamenat krok na cestě směrem k NATO. V současné době pro tyto země neexistují žádné politické důvody, proč do NATO vstoupit, veřejné mínění není dostatečně vystrašené, a bude zapotřebí referenda. Ale to, co se nyní děje, stále vypadá jako příprava na členství,“ řekl Matlary v pátek novinám Aftenposten.

Velitel finských ozbrojených sil, Jamo Lindberg v sobotu uvedl, že Rusko nepřijalo žádné kroky, které by mohly být považovány za hrozbu vůči Finsku. „Mezi Petrohradem a poloostrovem Kola, Rusko má jen jednu leteckou základnu a jeden sklad s vojenským materiálem.