Nursultan Nazarbajev: 97,75% hlasů

Nursultan Nazarbajev, prezident republiky Kazachstán,
ve filmu Vl. Solovjeva “Prezident”

Petr Ďoubalík
29. 4. 2015,
Prezidentem Kazachstánu zvolen opět Nursultan Nazarbajev (nar. 1940)
O volbě kazašského (kazachstánského) prezidenta v minulých letech lze dohledat články na internetu. Česká masmédia vždy poctivě přidávala porci zpochybnění regulérnosti hlasování. Nyní byl N. Nazarbajev zvolen opět prezidentem a velký rozruch to v našich sdělovadlech neudělalo. S jistotou to tvrdit nemohu, neboť jsem si už před rokem zakázal sledovat ČT (ze zdravotních důvodů), ale na internetu nic moc nevidím, proto tuto informaci předávám.

Nursultan Nazarbajev se netají přátelstvím s Vladimírem Putinem. Naposled bylo možno slyšet jeho názory ve filmovém dokumentu “Prezident”. Kazachstán spolupracuje s Ruskou federací v klíčových oblastech. Nazarbajev je prezidentem již od roku 1990 (!), v roce 1991 vyhlásil nezávislost Kazachstánu. Právě proběhlé volby byly tedy i “referendem” o spokojenosti obyvatel se stavem země a politickou orientací, s dosavadní prací prezidenta. Ze strany pozorovatelů nebylo hlášeno narušení či problémy.

N. Nazarbajev přichází složit prezidentskou přísahu

Výsledná čísla by pro nás mohla být zajímavá nejméně ze dvou pohledů.

První je ten, že lidé v Kazachstánu jsou asi spokojeni a nějaké velké změny nechystají. To může být pro protiputinovsky zmanipulované kusy u nás nepochopitelné. Jejich problém.

Druhý pohled je ale možná ještě zajímavější: pro Českou republiku by to byla volební účast z říše snů. Vzpomeňme na rekordní volební účast v naší poslední prezidentské (a první přímé) volbě v roce 2013. Hysterické výkony médií, burcování mládeže, vypjatá situace, kdy se zdálo, že všichni žijí jen volbou prezidenta. Volební účast v prvním kole 61%, ve druhém 59,11%.

Nursultan Nazarbajev byl nyní zvolen prezidentem s podporou 97,75% hlasů při volební účasti 86,69%. Tušilo se, že měl vítězství předem jisté. V podobné situaci by u nás zůstalo mnoho voličů doma a v klídku by okopávali zahrádku, jeli na chalupu nebo sledovali seriálek a na chození k urně by z vysoka hodili bobek. Co zvedlo zadky Kazachů, o tom můžeme všichni přemýšlet.