O vraždách odpůrců nacistického režimu v Kyjevě česká média a politici mlčí

Zavražděný O. Buzina

Ondřej Mrázek
19. 4 2015 První zprávy

Nejhorší obavy kritiků nového ukrajinského režimu, legitimizovaného i Českou republikou, se naplňují. Místo slibované demokracie přichází teror. Po sérii vražd opozičních politiků přichází na řadu novináři, kteří se snaží psát pravdu. V českých médiích se objevily zmínky první zmínky o ukrajinském teroru až poté, co se jim začala obšírně věnovat britská a německá média. 

„Je to nepředstavitelná hrůza! Teror! Kam jsme se to dostali? Zákon už dávno nefunguje, jen ozbrojené skupiny vrahů zabíjejí lidí s odlišnými názory, kteří se ocitli na černých seznamech. Nemám slov, je to hrůza a děs!“ napsal před pár hodinami na své stránce v sociálních sítích reportér nezávislé televizní stanice Kanal 17 poté, co byl neznámými útočníky v maskách ve dvoře svého domu v Kyjevě zastřelen čtyřmi výstřely jeden z nejpopulárnějších opozičních novinářů, historik a spisovatel, píšící ukrajinsky i rusky, Oles Buzina. Byl otevřeným odpůrcem protiteroristické operace na východě země a v této souvislosti zlidověl jeho výrok, že Ukrajina „nepotřebuje chirurga, ale psychologa“. Varoval před tím, že v zemi vzniká nová diktatura.

„Je to otevřený hon na čarodějnice. Smrt hrozí všem nám, kdo nedržíme hubu a krok!“ dodal novinář z Kanálu 17. Podle jeho slov se obětí násilí stávají všichni, kdo se stali svědky střelby na Majdanu, při které před více než rokem zahynulo přes sto lidí.

Série čistek, zatýkání, mučení a vyhrožování osobnostem, které otevřeně kritizují Porošenkův režim, už trvá několik týdnů. V českých médiích se zprávy o fyzické likvidaci odpůrců kyjevského režimu objevily až poté, co se jim začal podrobně věnovat západní média. Naposledy byl včera v Kyjevě, také před domem, kde bydlel, „popraven“ bývalý poslanec za proruskou Stranu regionů Oleg Kalašnikov.

„Členy Strany regionů, která podporovala svrženého prezidenta Janukoviče, zachvátil strach, napsal včera v rozsáhlém článku britský The Guardian. Cituje dalšího politika opoziční strany Sergeje Larina, podle kterého se ukrajinská Generální prokuratura změnila v kárné komando. Nekonečné výslechy, mučení a výhrůžky už podle něj vedly k sebevraždám nebo nedořešeným vraždám několika lidí. „Je to spravedlnost na zakázku,“ dodal politik pro The Guardian.

Vraždy politiků opoziční strany, která kritizuje poslední vývoj na Ukrajině i válku proti Luhansku a Donbasu, měly většinou souvislost s vyšetřováním trestných činů, kterých se měli dopustit již za Janukovičova režimu. Vražda opozičního novináře a spisovatele Oless Buziny je ovšem zlomem, který otřásl veřejným míněním. V Kyjevě je plánováno několik demonstrací proti válečným praktikám, které vláda uplatňuje na své nepřátele. Zároveň má jít o demonstrace za zastavení války na východě, kde byl v posledních dnech zaznamenán prudký nárůst ozbrojených střetů a intenzivní ostřelování obytných čtvrtí Doněcku. Čeští politici zatím mlčí jako jeden muž. A to přesto, že část odpovědnosti za to, co jejich političtí favorité u moci na Ukrajině provádějí, dopadá i na jejich hlavu.

Související článek:
Janukovyčův spojenec Oleg Kalašnikov byl zavražděn v Kyjevě