Operace „ Neohrožený strážce“: USA začínají s výcvikem ukrajinských vojáků

21. 4. 2015   Spiegel online
I přes varování Ruska začaly USA s výcvikem ukrajinských vojáků. Během šesti měsíců mají vycvičit 900 příslušníků Národní gardy. Mluvčí ministerstva obrany USA řekl ve Washingtonu, že v bezpečnostním centru v západoukrajinském Javorivě v blízkosti polských hranic bude 300 amerických vojáků cvičit Ukrajince. USA vycházely z toho, že během šesti měsíců vycvičí asi 900 ukrajinských vojáků.


Americká vojenská pomoc je součást partnerství mezi Kyjevem a Washingtonem, řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko na začátku operace „ Neohrožený strážce“. Ukrajinská armáda teď bude nově vybudována a „po dlouhé době“ povstane z popela jako fénix.

Národní garda je podřízena ukrajinskému ministerstvu vnitra a skládá se zejména z bývalých bojovníků Majdanu. Kromě toho podporují USA Kyjev vojenskou výzbrojí, jako jsou obrněná vozidla, ochranné vesty, radarové systémy a přístroje pro noční vidění, dodávky zbraní Washington dosud odmítá.

Na Ukrajině také pracují desítky britských vojenských školitelů. Navíc se očekává asi 200 vojáků z Kanady. Porošenko řekl, že v budoucnu se na výcviku armády budou ještě podílet vojáci z Polska a „ mnoha jiných zemí“. Doufá také v dodávky zbraní. Američtí vojáci přijeli do Mezinárodního centra pro zajištění míru a bezpečnost v Javorivě v blízkosti Lvova minulý týden.

Rusko varovalo, že takový výcvik může příměří na východní Ukrajině učinit ještě více křehkým. „ Účast školitelů a expertů z třetích zemí na ukrajinském státním území samozřejmě nepřispívá k urovnání konfliktu“, řekl mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov. „ Naopak: Může to situaci vážně destabilizovat“.

V ozbrojeném konfliktu mezi proruskými separatisty a vládními jednotkami na východě Ukrajiny bylo podle údajů OSN od jara 2014 zabito více než 6000 lidí. Kyjev a Západ již dlouho obviňují Moskvu, že podporuje proruské rebely na východní Ukrajině. Rusko tato obvinění odmítá.

Pro Novou republiku přeložila Mgr. Zdeňka Holešová

Spiegel online: Operation „ Furchtloser Wächter“: USA beginnen Ausbildung ukrainischer Soldaten, 21.4.2015