Paříž poprvé obvinila Kyjev z nedodržování Minských dohod


4. 4. 2015    zdroj
Kyjev neplní povinnosti při politickém urovnání na východě Ukrajiny. Takové připomínky vznesla podle francouzského deníku Le Monde Paříž vůči Kyjevu, když mu vytkla porušení Minských dohod.


“Prezidentovi Ukrajiny Petru Porošenkovi se nepodařilo přijmout zákon, který by zaručil uspořádání místních voleb ve východních oblastech země a aktivní decentralizaci, uvedl francouzský list s odvoláním se na zdroj z okolí francouzského prezidenta Francoise Holanda. Kyjev stanovil takové podmínky, které nebyly předpokládány Minskými dohodami.”

Podle francouzského deníku vzbudilo mimořádnou nespokojenost Paříže usnesení přijaté Nejvyšší radou. Podle dokumentu může Donbas získat zvláštní status až po komunálních volbách. Ale takové dodatečné podmínky odporují Minským dohodám. Podle deníku se to stalo příčinou pro kritiku Západu, který “začíná projevovat podráždění a připomíná, že podpora není bezvýhradná.”

V důsledku toho, poznamenává Le Monde, bude mít odklon Kyjeva od Minských dohod nepříznivý vliv na diskusi o ústavní reformě na Ukrajině, která by měla být dalším krokem při vnitropolitickém urovnání.

Pro Novu republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová