Porošenko povolil georgijevské stužky i vlajky s hákovými kříži

24. 4. 2015    zdroj
Ukrajinci, kteří se narodili ve stejný den jako Lenin, nebudou stíháni: Rada zmírnila zákon o dekomunizaci, který byl přijat 9.dubna… Z podnětu bloku prezidenta, který neriskoval podepsat zákon, zakazující veteránům nosit řády a lidem žít v bytech, získaných v dobách SSSR, odhlasovalo 23. dubna 232 lidových poslanců změny do zákona o odsouzení komunistického a národně-socialistického (nacistického) totalitního režimu na Ukrajině a zákazu propagace jejich symboliky. 


Tím spíš, že on-line sítě ostošest šíří fotografie Ljaška, Avakova, bohoslovecké Tymošenkové s georgijevskými stužkami na hrudi: do nedávné doby ukrajinští politici slavili 9. květen ověnčením se totalitními symboly.

Jak vysvětlil předseda parlamentu Vladimír Grosman, změny jsou zaváděny v souvislosti se zjištěnými nesrovnalostmi v dokumentu. Jsou odsouhlaseny s vedoucími všech frakcí koalice. Ve skutečnosti se Porošenko prostě neodvážil podepsat daný dokument, protože se obával exploze lidového pobouření a protestních akcí 1. a 9. května: podle sociologických průzkumů chtějí 3/4 Ukrajinců slavit Den vítězství. A zákon zakazoval veteránům nosit řády a řádové stužky, nosit vlajky vítězství atd.

Nyní prezident “rozmotal klubko”: v souladu se změnami se zákaz používání komunistické symboliky netýká dokumentů mocenských orgánů a místní samosprávy, které byly vydány do roku 1991, originálů bojových zástav, státních vyznamenání a náhrobků. Muzea a knihovny mohou také klidně spát: nebudou je pálit a ničit, jak to slibovali ukronacisti. Komunistické a sovětské symboly jsou povoleny pro použití v muzeích, na výstavách, v knihovnách, a také v uměleckých dílech, která byla vytvořena před nabytím účinnosti zákona. Vědci se také nemusí znepokojovat: zákon nebude rozšířen na proces vědecké činnosti, zejména v oblasti výzkumu. Jurij Lucenko, který vyzýval k plivání na hroby sovětských vojáků včetně vlastního otce, je také zahanben: není zakázáno používání symbolů na náhrobcích, které jsou na pohřebištích z doby rekonstrukce historických událostí.

Soukromé a archivní sbírky, stejně jako objekty antikvárního obchodu zůstanou nedotčeny, tím spíš, že celý Andrejevský svah je zahrnut ušankami střihu z roku 1943, buďonovkami a hodinkami pro velitele, což cizinci s oblibou nakupují. Předdefoltní a ožebračená Ukrajina potřebuje valuty více než boj s přízraky komunismu.

Nicméně, na nacisty poslanci také nezapomněli: svastika a “lebky” jsou legalizovány, takže například karatelé z “Azova” mohou neohroženě chodit s nacistickými vlajkami a emblémy po ulicích, pořádat shromáždění a zastrašující akce – za propagandu se to nebude považovat. Nové změny zákona umožňují použití komunistických a národně-socialistických (nacistických) symbolů za předpokladu, že to nepovede k propagaci trestuhodného charakteru komunistického režimu 1917-1991 a nacistického totalitního režimu. Jinými slovy řečeno, je to časovaná bomba, která zaburácí 9. května, kdy se proti sobě střetnou lidé s georgijevskými stužkami a hákovými kříži. Ani jedno ani druhé není zákonem zakázáno, což znamená, že jsou vytvořeny příznivé podmínky pro vypuknutí občanského konfliktu v “jednotné zemi”…

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová