Lhát až do hořkého konce

zpr
25.4.2015 E-republika

Lhaní skončilo, válka v Iráku také, a mrtví už nepromluví. Apologie Judith Millerové hezky zapadla do řady všech ostatních prominentních lží prominentních novinářů, které už byly odhaleny.

Krátké zprávy upozornily na zajímavý článek webu Mother Jones nazvaný Lži o válce v Iráku na časové ose. S odstupem málem deseti let je možné vidět, jak otřesné lhaní a manipulace probíhaly ohledně války v Iráku. Hlavní události jsou dané do časové osy včetně dat, kdy se o nich dozvěděla veřejnost. V podstatě lze říci, že hlavní vládní lži Bushe mladšího, Cheneyho a spol. měly asi 2-3letý předstih před tím, než se o nich dozvěděla veřejnost. To souvisí s prací prominentních novinářů, kteří se za své lhaní nestydí ani dnes. Klasický případ v přímém přenosu najdete zde.

   

Judith Millerová, prominentní novinářka New York Times je zde v rozhovoru o své knize The Story: A Reporter’s Journey. Tato dáma poněkud lehkého pera se stala slavnou šířením lží o “zbraních hromadného ničení”, které měl mít na přání Bushovy administrativy Irák přinejmenším od roku 2003. Lhaní skončilo, válka také, a mrtví už nepromluví. Powellovy trubičky s údajným antraxem vystavené v OSN jsou dnes stejně slavnou epizodou, jako Chruščevovo mlácení botou o řečnický pult. Celou historii lhaní o druhé válce v Iráku ukazuje tento dokumentární film. Klíčová role Judith Millerové v celém vládním cirkusu je zmíněna od 28. minuty.

Nyní přišla obligátní otázka, alespoň od části těch novinářů, kterým zbylo kouska cti a slušnosti: “Nestydíte se za své zprávy o Iráku?” Odpověď Judith Millerové hezky zapadla do řady všech ostatních prominentních lží prominentních novinářů, které už byly odhaleny.
Ne, necítím se vinna. Jako novinářka jsem udělala vše, co bylo v mých silách, abych upozornila Američany na zpravodajské informace, které měl bývalý prezident a viceprezident a které je vedly k vyhlášení války.

Skvělé. Prominentní novinářka korporátek zvaných NYT řekla, že její práce znamenala a dosud znamená, že má být tiskovou mluvčí americké vlády, CIA a Pentagonu. Toto je dobré mít na mysli, když posloucháme televizi a čteme noviny. Kde jsou ty časy, když její kolegové Carl Bernstein a Bob Woodward začali v roce 1972 pro deník The Washington Post vyšetřovat aféru později nazvanou Watergate. Případ vedl až k rezignaci prezidenta USA a je dodnes považován za největší kauzu v dějinách žurnalistiky. Dnes WP funguje stejně oddaně jako zmíněná novinářka. O jeho podílu na válce v Iráku a manipulacích ohledně Ukrajiny jsme psali v článku Proč média o důležitých věcech lžou.

 

Související články: