Prezident Miloš Zeman: Víte, jaký má můj kancléř plat? Má stejný jako ten předchozí

21.4. 2015 První zprávy

Miloš Zeman odpovídal na otázky novinářů po Žofínském fóru
Plat kancléře prezidenta Miloše Zemana Vratislava Mynáře je probíraný medii několik měsíců. Nakonec Pražský hrad odhalil nejenom kancléřův plat, ale i jeho zástupce a jedenácti ředitelů odborů. Na otázku novinářů prezident odpověděl otázkou.

“Víte, jaký měl plat předchozí kancléř? ” ptala se hlava státu novinářů, kteří jej obklopili po skončení Žofínského fóra a jeden z nich se zeptal s představou, že prezidentův kancléř je přeplácený, na výšku platu Vratislava Mynáře. Jelikož Milošovi Zemanovi nikdo neodpověděl, odpověděl si sám.
“Má stejný jako ten předchozí kancléř,” prozradil prezident s poznámkou, že neměl žádné nutkání k jeho zvýšování a Vratislav Mynář má tedy stejný plat, který náležel i kancléři Václava Klause Jiřímu Weiglovi, který byl ve funkci v letech 2003–2013.

Pražský hrad zveřejnil i příjmy vedoucích pracovníků své kanceláře. Z informací na webových stránkách Hradu se dozvíte, že ředitelé odborů v roce 2014 měli výplatu včetně odměn v průměru 50 tisíc až 80 tisíc Kč čistého za měsíc. Průměrný čistý měsíční příjem vedoucího kanceláře Vratislava Mynáře činil 119 636 korun. Foldyna: To by museli být padlí na hlavu, aby šli za 8 tisíc dělat

Jeden zpravodajský web si vymyslel hned anketu, kde se můžete vyjádřit …

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář bral loni v průměru 119 tisíc korun čistého. Zdá se vám to… neodpovídající, odpovídající, je vám to šuma fuk? Hádejte, jaká odpověď převládá?

Svůj plat Mynář sdělil v médiích až koncem předchozího týdne, když se tak rozhodl až poté, co k tomu dostal souhlasné stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů, které si vyžádal.

Průměrné platy vedoucích pracovníků Pražského hradu najdete Zde …
Pro přehlednost uvádíme ještě přehled vedoucích kanceláře prezidenta republiky, který najdete na Wikipedii …
Karel Schwarzenberg, 1990–1992
Luboš Dobrovský 1992–1996
Ivan Medek, 1996–1998
Ivo Mathé, 1999–2003
Jiří Weigl, 2003–2013
Vratislav Mynář, od března 2013