Prostě je upálili. Prostě je zabili. A je klid

oděsa

Petr Meduna
26.4.2015  Vaše věc
 

Skandál vyvolal vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška odpovědí na jednu z otázek v exkluzivním rozhovoru pro portál Neovlivni.cz. Vyjadřuje se ke způsobu, jak zabránit opakování událostí, které proběhly na východě Ukrajiny. Šokující je řešení, které podřízený ministra Lubomíra Zaorálka očividně považuje za správné. 

Bartuška, studentský vůdce z listopadu 1989, šokuje odpovědí související s dotazem redaktora Davida Binara, zda jsme připraveni na zelené mužíky třeba v Tallinu nebo i my v Česku. Říká:

„Na druhou stranu jsme velmi podrobně sledovali model, který byl použit na východě Ukrajiny, v Doněcku, Luhansku a v dalších městech. Šlo to jakoby přes kopírák a popírá to teorii o lidovém povstání. Skupina civilistů obsadí budovy administrativy, muži, ženy, děti. Do dvou dnů se tam začínají nosit zbraně, ženy a děti odcházejí, zůstávají ozbrojenci. Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u  silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé.“

Vedle řady lidí velmi tvrdě na tuto zcestnost zareagoval na facebooku poslanec Jaroslav Foldyna, který prý bude žádat ministra Zaorálka, aby tohoto rádoby diplomata okamžitě z ministerstva vyhodil. Navíc po  posouzení Bartuškových slov právníky je prý připraven podat i trestní oznámení. Jistě bude zajímavé sledovat, jak s požadavkem u vlády a  zejména L. Zaorálka pochodí. Ministr zahraničních věcí bude mít příležitost zákrokem proti V. Bartuškovi, kterého do funkce přivedl již Alexandr Vondra, ukázat, zda skutečně řídí ministerstvo, o jaké zázemí se opírá či chce opírat. Jestliže ale neudělá rázný krok, bude definitivní diskreditace nejen Zaorálka, ale i celé sociální demokracie.