Rusko nabídne Řecku nové půjčky a slevu na plyn

8. 4. 2015   Reformy
Zatímco Řecko strávilo velikonoční víkend (nikoliv pravoslavných Velikonoc) ujišťováním MMF (tj. „instituce“ a ne kriticky důležitého třetího člena Trojky, který se nemá jmenovat), že těch 450 milionů € splatných této „instituci“ Christiny Lagarde zaplatí, přestože Řecku oficiálně (spíše než jen neoficiálně) dochází peníze a je nuceno upřednostnit splátku svým věřitelům před výplatami mezd a penzí, tak jeho ministerský předseda v současnosti vyhodnocuje, jaký provést Plán B, až zítra navštíví Vladimira Putina, tj. jeden den před dvěma závěrečnými termíny pro Řecko, jednak pro splátku MMF, a pak druhý pro spotřebování hotovosti.

Jak hlásí FT: „Až ve středu Alexis Tsipras v Kremlu navštíví Vladimira Putina, tak bude mít šanci, že by tento východní manévr řeckého premiéra mohl přinést okamžité ovoce: abychom byli přesní kiwi, broskve a jahody. Atény si dělají naděje, že Moskva zruší odvetný zákaz řeckého měkkého ovoce, aby tak demonstrovala závaznou sílu rusko-řeckých vztahů, zrovna když oba tito vůdci pociťují diplomatické ochlazení vztahů s Evropou kvůli Ukrajinské krizi a kvůli aténské sáze s výkupem z dluhů.“ Samozřejmě, že každičké laskavosti žádané Řeckem, tj. každému „co“, bude odpovídat přiměřené ruské „za co“, a právě tohle dělá evropským diplomatům starosti – konkrétně, až si Putin s Tsiprasem z líčka na líčko vylijí srdíčko, tak kolik z toho vypadne podstatnějších věcí než jen nějaké to prodané jablíčko. „Hrozný strach budí ve světě podezíravých vyšších činitelů spiknutí „Trojského koně“, při němž Rusové vytáhnou miliardy záchranných půjček výměnou za řecké veto na sankce – což by byl krok, který by rozbil jednotu Západu ohledně Ukrajiny.“

Ale žádný takový šok se ještě tento týden nečeká. Ovšem s tím, jak se Atény blíží k hranici nesolventnosti, tak roste obava z možnosti, že by se radikálně levicová vláda pana Tsiprase mohla obrátit v zoufalství k Moskvě. To by vyvolalo největší paniku nad řeckým strategickým zařazením od US Marshallova plánu z roku 1947 iniciovaného k záchraně této země před komunistickými partyzány, které strana Syriza pana Tsiprase až do dnešních dnů velebí.

Jiní doufají, že tahle návštěva Tsiprase je pouze, řekněme slaměný strašák v podobě Trojského koně s cílem vyvolat v Evropě strach, že by Rusko mohlo rozprostřít svá chapadla do této země, která je pořád ještě členem Eurozóny, a že je to pouhý „fígl do rozhovorů s Německem a s Eurozónou o vykoupení z dluhů. I přes historické a kulturní vazby i sovětskou romantiku u Syrizy, si analytici myslí, že Řecko je příliš spjaté se Západem – přes členství v EU a v NATO – a že je příliš zadlužené, aby si ho sankcemi poškozené Rusko koupilo jako spolehlivého spojence.“

„Řekové Ruska využívají jako způsobu k popichování a vystrašení Berlína. Tsipras chce ukázat, že má i jiné možnosti,“ řekl Theocharis Grigoriadis, expert na řecko-ruské vztahy na Svobodné universitě v Berlíně.

„Nemá ale vůbec v úmyslu udělat z Řecka ruský satelit. A Rusové to vědí. I Němci to vědí. Je to čistě jen divadlo, řecká hra, a mám obavy, že to vypadá, jako když pudl zkouší zastrašit lva.“

To je ale na 100% špatně, protože každé rozhodnutí má své nabídky a poptávky. A jediné, co by to pro Rusko obnášelo, aby si rozšířilo „satelity“ o jeden další národ, by bylo nabídnout takovému národu dostatek slibů a dárků, když ten je navíc celých posledních 5 let na pokraji sociálního a ekonomického kolapsu.

Takové jako slevy na všechny dovážené energie, a co je ještě lepší, konsolidační půjčky – které by přišly za podmínek nižšího „zbídačování“ než cokoliv, co by mohlo Řecko dostat od Evropy. Což je přesně ta mrkvička, se kterou bude podle ruského Kommersantu, jak o tom referuje Reuters, Rusko před řeckým premiérem vnadit. Od Reuters: Rusko by mohlo Řecku, až řecký ministerský předseda přijede tento týden k návštěvě Moskvy, nabídnout slevu na dodávky plynu a nové půjčky, ohlásil v úterý ekonomický deník Kommersant, když citoval zdroj z ruské vlády.

Mluvčí Kremlu minulý týden řekl, že ruský president Vladimir Putin s Tsiprasem plánují, až se setkají k rozhovorům, diskuse o ekonomických vztazích a o EU sankcích na Moskvu, a k tomu podle Kommersant dojde ve čtvrtek.

„Jsme připraveni uvážit záležitost slevy na plyn pro Řecko,“ uvedly tyto noviny s citací nejmenovaného ruského vládního zdroje.

Ruský státem kontrolovaný výrobce Gazprom to odmítl komentovat. I ministerstvo energetiky to odmítlo komentovat.

Tento zdroj řekl, že Rusko bude chtít výměnou za slevu a nespecifikované půjčky přístup k řeckým aktivům. Tento zdroj ale žádná konkrétní aktiva neuvedl.

Cena za plyn účtovaná Gazpromem v posledních týdnech spadla, když ji táhnou nižší ceny ropy. Gazprom v roce 2013 říkával, že chce získat DEPA, ale svou nabídku zrušil, když se mu nepodařilo získat dost garancí ohledně finanční pozice DEPA. Tak tolik k ruským návrhům. Zůstává však ta nejdůležitější otázka: co bude Rusko za tyto klíčové laskavosti na oplátku požadovat,a bude Řecko ochotno to přijmout? A pak zase, když Řecku dochází hotovost, tak to by mohlo být právě tím podnětem, který potřebuje, aby otevřelo cestu k vyjednáváním, o kterých až donedávna říkalo, že potud, pokud bude součástí Eurozóny, tak až tak daleko nikdy nezajde.
Přeložil Miroslav Pavlíček