Speciální služba Ukrajiny bude reformována podle tradic OUN-UPA

2. 4. 2015    zdroj
Šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny Valentin Nalivajčenko se domnívá, že rezort by měl přijmout tradice a pojetí práce bezpečnostní služby OUN-UPA 1930-1950-tých let. Uvedl to v rozhovoru pro “Den”, který byl zveřejněn 1. dubna.

Zejména v odpovědi na otázku o reformě bezpečnostních složek Nalivajčenko řekl: “Pro SBU není třeba vymýšlet něco navíc, je důležité navázat na tradice a pojetí práce bezpečnostní služby OUN-UPA 1930-1950-tých let. Pracovala proti agresorovi během dočasné okupace území, měla výchovu k vlastenectví, vojenskou kontrarozvědku a opírala se o mírové ukrajinské obyvatelstvo, jehož bezprecedentní podporu měla.”

“Když jsem byl ještě v opozici, důkladně jsme prostudovali tradice lidí, kteří tvořili a řídili bezpečnostní služby OUN. Při reformě SBU navrhneme jít nejen cestou od pojmů kágébé, ale i od struktur, které nejsou vlastní našim bezpečnostním orgánům. Například místo správ a departementů musíme důrazně přejít na “referantury” a okruhy,” poznamenal šéf SBU.

Když konkretizoval, čím přesně se bude obnovená SBU lišit, Nalivajčenko řekl, že pracovníci zvláštních služeb budou mít “větší kontakt s veřejností a možnost zapojit externí pracovníky nejen na základě náboru, ale také na základě veřejné podpory, vlasteneckých akcích a veřejného odmítnutí všech projevů separatismu.” “Vždyť obyčejní lidé vidí mnohem lépe než jakákoli zpravodajská služba, kdo a jak se staví k separatismu,” řekl Nalivajčenko.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová