Ukrajinská svodka ze dne 20.4.2015

napsali Ernest, MP a  Mireček, s přispěním dalších
21.4.2015 Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/ 


Olga Moroz – další zavražděná ukrajinská novinářka – a profesní novinářské organizace na západě k vraždám mlčí a ČT neinformuje, boje u Širokyna – 400 výbuchů za den, zprávy z opolčenských o ukrajinských pramenů, .. a další …

Zavražděný Oleg Kalašnikov byl kyjevskému režimu nepohodlný – chystal oslavy Dne vítězství.
Ernestova část – převážně z opolčenských a ruských zdrojů:
(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

19.04.15 Poznámka experta Konstantina Ščemelinina.
9.května na Donbasu očekávají tvrdé boje. Minulý týden v oblasti tzv protiteroristické operace neubyly střety. Ukrajinská armáda používá všechny možné typy zbraní od ručních zbraní po těžké dělostřelectvo. V současné době dochází k tlaku ozbrojených sil Ukrajiny. Probíhají místní boje, které se zaměřují pouze na určité oblasti. Význam pokusů o obsazení doněckého letiště ukrajinskou armádou je v získání kontroly nad územím Doněcka. Boje musí utichnout brzy, ale později se v každém případě znovu obnoví. Nejtěžší boje se očekávají 1. a 9. května. Fronta se pravděpodobně nepohne. Teď tam probíhá jen průzkum a provokace, ne boje, jaké jsme viděli v lednu a únoru letošního roku. Půjde-li ukrajinská armáda do útoku, ztratí každý den 300 mužů. Budou-li poziční boje (jako v zimě 2015), ztráty ukrajinské armády budou asi 50 lidí denně, to znamená, do dvou tisíc vojáků měsíčně. Pokud budou probíhat manévrovací boje (jako v létě 2014), – ztratí 19.000 lidí za dva měsíce, nebo 300 lidí denně.

19.04.15 Zpráva Dmitrije Stěšina.
Počet ostřelování pozic a měst v LLR-DLR za poslední den se blíží k číslu 80. 120 to už je aktivní nepřátelství. Problémy s benzínem skončily. Opravují se cesty, zasypávají jámy štěrkem. Montují se nové dopravní značky. Zmizeli inteligentní chudí, dostali důchody. Protivzdušná obrana Doněcka trénuje na ukrajinských bezpilotních letounech. V poslední době sestřelili jeden téměř v centru města, druhý v Nižněkalmiuské vodní nádrže, nad DMZ.

Z pohřbu Olesi Buziny

19.04.15 Zpráva novinářů.
Pohřeb spisovatele a novináře Olesja Buziny, který byl zabit několika výstřely před jeho domem, je ve skutečnosti první takovou masovou politickou akcí v Kyjevě, která má výrazný protivládní charakter. Rozloučit se s jedním z nejvýznamnějších autorů moderní Ukrajiny, stojícím v opozici současné moci, přišly stovky lidí. Různého věku a různých politických názorů, ale sjednoceni v opozici proti postmajdanské moci. Už ve dvoře obvyklé sovětské panelové výškové budovy, kam přivezli z márnice rakev s tělem, došlo k první politické konfrontaci. Truchlící docela tvrdě požádali, aby odešli novináři TV kanálu „1 + 1″, ve vlastnictví notoricky známého dněpropetrovského oligarchy Igora Kolomojského. Přímo je obvinili z nepřímého zapojení do smrti Olesja Buziny a podněcování k nenávisti v zemi. Je těžké říci, jak oprávněné jsou tyto obvinění v souvislosti s konkrétními novináři, ale fakt je více než pozoruhodný.

U rakve stojí matka a manželka zesnulého. Ale nepláčou jen ony, někteří nenápadně, jako by se styděli za své slabosti, utírají slzy, jiní nemohou pomoci pláč. „Nelze zabít člověka za jiné názory“ – nebrzdí své emoce žena, na kterou mířily otázky novinářů. „Prý jdeme do Evropy! Kde je vaše tolerance?” – „Oles je můj přítel, se kterým jsme plánovali oslavit Velikonoce společně,“ – řekl Dmitrij Skvorcov, kyjevský publicista. – Dokonce i ti, kteří ho milovali, znali nekonzistenci Olesji jako tvůrce, spisovatele, historika. Ale když si Pán vezme muže na Svatý týden, to je znamení, že člověk je označený Bohem. Je nepravděpodobné, že se na vraždě podílí moc, ale její nezpochybnitelnou vinou je to, že nemůže uklidnit a ovládat radikální živly, které chtějí vidět Ukrajinu pouze pro Ukrajince, jako jednonárodní stát“. A rakev odnášejí do autobusu. Dalším bodem trasy pohřbu – kostel Životodárného pramene v Kyjevě-Pečerské Lavře, kde se koná pohřební bohoslužba. Bohužel, kostel je malý, vejde se do něj pouze malá část z obrovského počtu lidí, kteří se přišli rozloučit. Odtud jdeme na Berkovecký hřbitov. Zde je již mnoho lidí, kteří čekají až do konce pohřebního obřadu. Jakmile vynesli z autobusu rakev začíná opět rozpor s novináři. Když lidé vidí kameru s logem „1 + 1″, lidé začnou skandovat: „Vrazi! Vrazi!”

U rakve je přeplněno. Vystupují přátelé, kolegové a dokonce i ti, kteří neznali spisovatele. Avšak těch, kteří jej neznali osobně, je zjevně většina.

Nálada je s každým vystoupením více radikální.

Zazněly výzvy vyjít do Kyjeva 9. května se svatojiřskými stuhami, občas lidé skandovali „Svobodu ukrajinskému lidu“, „fašismus neprojde“, a dokonce i zpívali „Svatou válku“.

„Historie moderní Ukrajiny bude rozdělena do dvou částí: před a po vraždě Buziny – řekl jeden z řečníků. – A věřte mi, že Ukrajina už bude jiná.

další videovideo
http://cs621516.vk.me/u230925975/video/l_54516be3.jpg

20.04.15. Poslal dopisovatel s volacím znakem „Samur“.
Ukrajinské raketomety „Grad“ přijely na hranici s Ruskem a jsou připraveny na provokace. Obyvatelé regionu Charkov, žijící v blízkosti hranic s Ruskou federací, upozornili, že ukrajinští vojáci rozmístili v hraničním pásmu raketomety „Grad“. Ale hlavné raketometů míří na území Ukrajiny. Místní lidé naznačují, že se připravuje provokace se střelbu. Ukrajinské „Grady„ budou střílet na svém území a pak Ukrajina obviní Rusko z ozbrojené agrese.

20.04.15 Video zpravodaje News front.
Sen Porošenka, za který bude hořet v pekle! Do protileteckého krytu s dětmi v rajonu Petrovskij v Doněcku, byla doručena pomoc od deváté třídy ortodoxní školy v Belgorodu. Dříve chráněnec USA na Ukrajině Porošenko řekl, že ukrajinské děti budou chodit do školy a zahrad a děti Donbasu budou sedět ve sklepích. Zejména tak chtěl vyhrát válku, to znamená provést genocidu civilistů. Vidíme strašné následky ukro-americké agrese, díky kterým obyčejní mírumilovní lidé s dětmi jsou nuceni žít v krytech a sklepích, protože jejich domy zcela nebo zčásti zničili okupanti, kteří nyní, v podmínkách vyhlášeného příměří nadále systematicky ostřelují Doněck.

(video)


20.04.15 Video čečenských dobrovolníků.

„Čečenci z domobrany zajali ukrajinského okupanta a mluví s ním srdce k srdci.“ (Ukrajinec jim před tím ve videu vyhrožoval, že je všechny pobije :-D)) – pozn. NR)
(video)

Jsou mezi českými novináři tací, kteří nám budou namlouvat, že ukrajinský dobrovolník praporu Azov na fotografii ukazuje, je vysoko skáče jeho pes …

20.04.15 Zpráva „Russkoj Věsny„.
V obci Širokino explodovalo za uplynulý den 410 min, vystřelených z ukrajinských pozic. Doněcké tiskové agentuře to řekl ruský zástupce ve společném centru řízení a koordinace příměří v Donbasu, generálplukovník Alexandr Lencov. Včera, po odchodu z OBSE zahájili masivní, zpočátku kulometnou, pak minometnou palbu, a došlo i na dělostřelectvo. Hlavním důvodem je velké napětí stran. V oblasti Širokina zůstávají jednotky ukrajinského praporu „Azov“. Hlavní ostřelování a střety přicházejí právě z jihu. Obec Širokino, která se nachází mezi Mariupolem a Novoazovskem, kontrolovaným domobranou DLR je nejvíce napjatým místem u linie fronty.

 Žoldáci dobrovolnického praporu nad tělem jednoho z nich.

20.04.15. Zpráva od zástupce náčelníka štábu BTGr 5, Alexandra Matjušina (volací znak „Varjag“).
Poslední „Den vzpomínek“ byl poznamenán čerstvými střety a ostřelováním měst a obcí DLR. U doněckého letiště vypukl boj s novou silou. – Bojovalo se ručními zbraněmi a dělostřelectvem. V oblasti osady Písky nadále brání útokům ukrajinských vojsk domobranci 5. praporu republikové gardy, praporu „Vostok“, „Somáli“ a „Sparta“. Nepřestávají boje u Gorlovky. Na jihu, v blízkosti Širokina se situace zhoršila. Tam ukrajinští okupanti denně vystřelí více než čtyři sta granátů a min na to, co zůstalo z této obce. Podle rozvědky ukrajinské jednotky nadále posilují a rozvinují své síly u Avdějevky a v doněckém směru. Na jižním úseku fronty ukrajinské síly s výjimkou pluku „Azov“ se tvrdě zakopávají a vytvářejí silnou obrannou linii. Pokud jde o humanitární situaci v republice, postupně se srovnává. Pokračují výplaty důchodů, sociální pomoci a platů zaměstnancům veřejného sektoru. Také se nadále vydává humanitární pomoc a obnovuje Ukrajinci zničená infrastruktura ve městech.“

20.04.15 Zpráva „Russkoj Věsny„.
Pět ukrajinských okupantů zemřelo při zásahu granátu do skladu s municí v blízkosti Doněcka. Pět ukrajinských vojáků okupačních jednotek bylo dnes zabito poblíž Doněcka.Oznámil to dobrovolník Georgij Tuka. „U Doněcka při minometném ostřelování byl zasažen sklad munice. Výsledek – detonace. Zabila kluky ze složeného oddílu vzdušných sil Ukrajiny. Pět mrtvých a jeden zraněný“- napsal Tuka. Podle něj byly souřadnice bodu, ze kterého byla palba provedena, zaznamenány americkým systém, který je v této oblasti. Je třeba uvést, že takzvaný mluvčí ATO Sergej Danilenko řekl v komentářích, že i když nedochází ke střetům mají síly ATO ztráty. „Dá se říci, že tyto střety teď neprobíhají, ale zároveň vidíme aktivitu nepřítele ve všech oblastech, i v Doněcké oblasti, většinou probíhají stále. Proto, říci, že probíhají bez následků, nemůžeme. Ztráta jsou,” – řekl Danilenko.

20.04.15. Fotky z Charkova.
U vjezdu do Charkova neznámí partyzáni povalili stěnu v barvách ukrajinské vlajky. Jak a čím ji povalili není známo. Místní říkají, že výbuchem.

20.04.15 Poslal Eduard Basurin.
Za poslední hodiny bylo zaznamenáno 26 porušení režimu klidu zbraní ze strany ukrajinských sil V důsledku útoků byli vážně zraněni dva domobranci. Šestkrát bylo území republiky ostřelováno z minometů, jednou – z protiletadlových zařízení, 19 krát použito granátometů a ručních zbraní. Pod palbou ukrajinské strany byly osady Spartak, Žabičevo, Širokino, Lozovoje a Pantelejmonovka. Také byla ostřelována oblast „Volvo Centra“ a doněckého letiště. Ukrajinské síly i nadále provokují, za použití tanků, minometů, protitankových řízených střel, granátometů a ručních zbraní. Na jižním okraji Širokina bylo provedeno intenzivní ostřelování z těžkých zbraní (120 mm a 82 mm). Minulý den ukrajinské síly vypálily víc než 400 ran na Širokino. Jsme přesvědčeni, že ukrajinské velení úmyslně ohrožuje zástupce mise OBSE. Chci upozornit na souvislost těchto provokací s příchodem poradců NATO na území Ukrajiny, jejichž práce bude zahájena, podle oficiálních zdrojů, od 12. dubna do 6. května.

S & P snížila rating Kyjeva na předbankrotový
Korrespondent.biz, dnes, 12:50  zdroj

Lavrov radí Ukrajině, aby „ani nemukla“ o jednotném státu
Z Korrespondent.net dnes 14:15  zdroj

Po balíčku dekomunizačních zákonů Ukrajiny „by se neměla ani muknout“ o jednotné formě zřízení, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.
„Jak se vůbec mohu mluvit o tom, že Ukrajina bude jen unitární stát, že na východní Ukrajině lidé budou oslavovat banderovce?“
Podle jeho názoru, Ukrajina dnes vytváří atmosféru odtržení. Minimálně kvůli způsobu života obyvatel Donbasu.
Tyto lidi, kteří chtějí žít tak, jak byli zvyklí ve své vlastní zemi, oficiálně prohlašují za teroristy, na ně pořádají hony, na celé Ukrajině visí bilboardy s vysvětlením, jak odhalit separatisty, ty, kteří chtějí žít po svém a ne ukrajinsky, vytváří články trestního zákona, který trestá separatismus trestem odnětí svobody“- řekl na tiskové konferenci.
Dříve Lavrov vyzval Kyjev, aby okamžitě poskytl zvláštní postavení odděleným oblastem Donbasu. Ve stejné době ujistil, že „druhý Krym“ nebude, protože Moskva důrazně podporuje územní celistvost Ukrajiny.
Připomeňme, že 6. prosince na setkání s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem, ruský prezident Vladimir Putin připustil, že Donbass nemůže existovat bez Ukrajiny, „protože obě části části území potřebují jedna druhou.“

Zacharčenko o demilitarizace Širokina: Je to schizofrenie
Z Korrespondent.net dnes 14:57 zdroj

Premiér samoprohlášené „Doněcké lidové republiky“ Alexander Zacharčenko ostře vystoupil proti myšlence demilitarizace Širokina.
Podle něj v souladu s návrhem ukrajinských sil by museli separatisté DLR ustoupit hluboko do svého území, a ukrajinští vojáci by ve skutečnosti zůstali na současných pozicích.
„Ukrajinští vojáci dostali mou odpověď: schizofrenie se zhoršuje na jaře a na podzim. Žádná demilitarizace takovýmto způsobem nebude,“ – citovala ho Doněcké tisková agentura.

Na Ukrajině, vytvoří síly pro speciální operace
Z Korrespondent.net dnes 15:45 zdroj

Generální štáb podpořil vytvoření samostatné struktury sil pro speciální operace (SOF), podřízené ministerstvu obrany. Uvedl to náčelník generálního štábu Úřadu zvláštních operací Sergej Krivonos během tiskové konference, zprávy UNN, „Podporuji myšlenku,vytvoření sil pro zvláštní operace – jejichž součástí budou síly pro informační a psychologické operace a vojenské speciální jednotky v ozbrojených silách,“ – řekl Kryvonos podporující iniciativu nevládní organizace „Centrum pro obranné reformy“ s konceptem sil pro speciální operace podle amerického modelu.

Děkuji Erneste!

Část MP – převážně z ukrajinských zdrojů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě

Nová mapa ATO.
20.dubna 2015, 15:26 zdroj
Odborníci Ukrajinského Krizového média-centra vypracovali mapu událostí v zóně protiteroristické operace ve východní Ukrajině, z pondělí 20.dubna.

Mapa byla zveřejněna na internetových stránkách informačního analytického centra SNBO.

Připomeňme, že do Lutigina během posledních 24 hodin dorazila kolona ruských obrněných vozidel. Na Donbasu teroristé a ruští žoldáci jako i dříve používali typy zbraní (tanky, dělostřelectvo /včetně raketometů „Grad“/, 120 mm minomety), které mají být odvedené z demarkačních linii stran.

Jak uvádí „Pozorovatel“, Ruskem podporovaní teroristé vybudovali v okupovaném Luhansku velký vojenský tábor. Ve městě je nasazeno šest velkých samostatných jednotek o celkovém počtu 5,5 až 6.000 lidí.

Ministerstvo vnitra potvrdilo smrt ukrajinských vojáků při nehodě poblíž Dimitrova.
20.dubna 2015, 13:19 zdroj

Zástupce vedoucího ministerstva vnitra v Doněcké oblasti Ilya Kiva oznámil o nehodě v obci Grodovka,jež je nedaleko Dimitrova, Doněcké oblasti, při které podle něj zahynuli tři ukrajinští vojáci, dva byli vážně zraněni.
To řekl Kiva televizního kanálu „24“. Podle něj k incidentu došlo v dopoledních hodinách dne 20. dubna.

http://i.obozrevatel.ua/8/1711980/gallery/866718.jpg

„Kluci se vraceli z mise, byli to vojáci. Zda-li v obci Grodovka ztratili kontrolu, se nyní vyšetřuje. Narazili do betonových pilířů a zemřeli. Nyní je tato skutečnost předmětem šetření,“ – řekl.
(zkráceno)

19.04.2015 | 12:39 (Kyjev) | Nehody | joinfo.ua

Rozvědka VSU chytila návodčici radikálů: matka dvou dětí je vinna smrtí civilistů.  (zdroj)

Ukrajinský voják VSU Vadim Vovk komentoval zprávy z ATO a řekl, že se rozvědčíkům podařilo zneškodnit návodčici, která předávala militantům souřadnice pro minometné útoky.

Na své stránce na Facebooku Vadim Vovk zveřejnil informaci, že se ukrajinským rozvědčíkůpodařilo odhalit a úlovit diversantku, která byla návodčicí radikálů, ostřelujících obce z minometů. Zprávy z ATO jsou takové, že vinou diverzantky zahynuli nejméně tři lidi, píše Joinfo.ua.

Podle něj má návodčice v posledních několika dnech na svědomí tři obyvatele z Granitnogo a několik raněných.

„Spálit tu kurvu v pekle. Ale podle spolupracovníka agentury, kam jsme dodali Kremelskou teroristku, je velmi pravděpodobné, že náš „nejvíce spravedlivý a humánní soud na světě“ jí může osvobodit pod jakoukoli záminkou.
(Pozn.např.- Má dvě malé děti, blízcí příbuzní oficiálně nejsou .. atd.)

* Myslel jsem si že VSU bojuje s rusko-teroristickými vojsky a ona zatím žena a civilistka, předává informace jakýmsi radikálům – tedy připustíme-li, že toto vše není jen výplod fantazie tohoto ukro-hrdiny a na fotografii není zaznamenán
prostý teror proti civilistce.

Ve Lvově začíná cvičení s vojáky USA
20.dubna 2015, 07:13 (zdroj)
Na Javorovském cvičišti 20. dubna startují ukrajinsko-americké cvičení „Fiarles Guardian – 2015″.
– (pozn. překl. Fiarles Guardian – Neohrožený Ochránce)

To je uvedeno na webových stránkách Ministerstva obrany.

V Mezinárodním centru mírové a bezpečnostní akademie vojsk, pojmenované po hejtmanovi Sagajdačnovi, 20. dubna, proběhlo slavnostní zahájení ukrajinsko-amerických velitelsko-štábních cvičení (se zahrnutím vojsk) „Fiarles Guardian – 2015″.

Předpokládá se, že v rámci cvičení se zúčastní 290 výsadkářů z americké armády a 900 ukrajinských vojáků.

Jak uvádí „Pozorovatel“, „Pravý Sektor“ provedl cvičení podle standardů NATO.

Porošenko řekl, jaké další země vyšlou své jednotky na Ukrajinu.
20.dubna 2015, 16:27  (zdroj)

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko během zahajovacího ceremoniálu ukrajinsko-amerického vojenského cvičení „Fiarles Guardian – 2015″ na cvičišti Javorov ve Lvovské oblasti řekl, jaké země se rozhodli vyslat zástupce svých
ozbrojených sil na Ukrajinu.

To oznamuje, podle tisková službá prezidenta Ukrajiny.

Podle zprávy, Porošenko řekl, že se „k tomuto programu vedle Spojených států připojí partneři z Kanady, Velké Británie, Polska a dalších zemí NATO, stejně jako Austrálie.“

„Tato mezinárodní spolupráce nám umožní účinně plnit úkoly, které stojí před Ukrajinou a to nejen k ochraně naší územní celistvosti a suverenity, ale také k ochraně svobody a demokracie v Evropě a ve světě,“ – řekl prezident

Odpověď na otázku, je-li dostatek takové podpory, prezident poznamenal, že před šesti měsíci, Ukrajina nemohla dostat takovou pomoc, protože nikdo nechtěl spolupracovat a to zejména kvůli výrazné korupci v armádě. Dnes se situace změnila díky přijatým opatřením a práci dobrovolníků a nyní je možnost získat pomoc ve formě techniky a organizovat takové cvičení. „V současné době Ukrajinské armádě a státní správě důvěřují, takže je možné předávat techniku a vést cvičení“ – řekl prezident.
(zdroj)

MH-17 na závěr:

* Už jsem si myslel, že návštěva expertů na místě pádu Boenigu MH-17, proběhne bez povšimnutí – no, mýlil jsem se.
Ukropové, podpoření pochybnostmi západních „expertů“ mají opět jasno že Rusko lže!

Smrt Boeingu-777: Rusko opět uklouzlo na svých lžích.  (zdroj)

* Úvod článku ( článek nebudu překládat celý, protože je neúnosně dlouhý, tedy něco přeložím a něco doplním stručně, svými slovy – budou označeny jako vždy * takto)

„V rychlosti pádu až 200 kilometrů, v čase 17 hodin 21 minut 35 sekund se na místě zničeného Boeingu-777 objevil nový signál o vzdušném objektu. Tento vzdušný objekt je stabilně pozorován radarovými stanicemi v Ust-Doněcku a Buturinskoje po dobu 4 minut. Dispečer požaduje charakteristiku objektu, data o jeho parametrech nemůže získat, protože s největší pravděpodobností, letadlo není vybaveno systémem pro sekundární identifikaci, což je typické pro vojenské letadlo.”

* Dále jakýsi italský profesor Gespare, tvrdí že signály na obrazovce radaru, by spíše mohli být z ulomků zasaženého Boeingu, nežli signály jiného bojového letounu.. “Pravděpodobnost, že bod na radaru záznamu – je vrak MH17, je velmi velká, mluvíme o velké části letadla,“ – souhlasí sním Bob Bevelander.. – * dálší to expert.
Tím co zaznamenali ruské prostředky kontroly „upozorňení“, mohou být padající trosky sestřeleného „Boeingu“, souhlasí profesor Delftské University Pete van Genderen. „To je pravda, padající trosky jsou nejpravděpodobnějším vysvětlením,“ – řekl v rozhovoru Van Genderen ve vysílání NOS 15.dubna. Bývalý expert na radary v nizozemském Aerospace Laboratory Nederlands Lucht-en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), Van Genderen také pracoval ve firmě Thales, která vyrábí radary v Nizozemsku. Laboratoř NLR kanálu NOS komentář nedala, protože laboratoř se podílí na oficiálním vyšetřování tragédie. V nizozemském Cechu dispečerů řízení letového provozu (VNLG), odpověděli, že „se nespojují žádné závěry“ se záznamy z ruských radarů.

14.dubna Nizozemsko pokračovalo v práci na místě havárie Boeingu-777, u obce Petropavlovsk.
Hledají stopy DNA dvou pasažéru, kteří ještě nebyli nalezeni. Již ve čtvrtek, nizozemští experti našli lidské ostatky. Zástupci mise řekl nizozemské televizi, se chystají ke kontrole půdy v hloubce 20 – 30
centimetrů v oblasti, kde velký kus letadla dopadl na zem a roztavil se hliník. Vyhledávání byly přerušeny v listopadu loňského roku, jak v oblasti dopadu trosek pak už bylo příliš nebezpečno pro práci, kvůli vojenským akcím. Po příměří mezi separatisty a ukrajinskými orgány, se situace zlepšila, fronta se posunula o 50 km a mise charakterizovala bezpečnostní situaci na místě za uspokojivou.

* Dále Ukři píší že se kolem jedné z trosek z MH-17, roztočil mezinárodní skandál, kvůli tomu, že jí měli vystavovat jako exponát v ruském muzeu – to je „neuctivé, hořké a velmi neslušné“ – řekl v pátek ministr zahraničních věcí Nizozemska Bert Koenders v rozhovoru s ANP.

Navzdory pokusům v Ruska obvinit Ukrajinu z útoku, v důsledku kterého na Donbasu „zemřelo“ malajské dopravní letadlo Boeing-777, světově uznávaní experti obvinili Kreml z manipulace s fakty.

Rusku se nepodařilo, vydat úlomky vraku za stíhačku VSU, hlásí „Radio Svoboda“

Mezinárodní experti odmítli ruskou verzi, že malajské letadlo bylo sestřeleno loni v létě ukrajinskými ozbrojenými silami. Prioritou zůstává verze, že letadlo bylo sestřeleno ze ZRK „Buk“ ruské výroby a s největší pravděpodobností, za účasti ruské posádky. Nizozemsko obnovilo práce na místě havárie Boeingu-777. Ministr zahraničních věcí Nizozemska je pobouřen plány vystavit kus sestřeleného letadla do ruského muzea.

Na záběrech ruského radaru, snímcích posledních minut letu MH17 není žádný objekt, podobný bojovému letadlu. To oznámili 15. dubna současně čtyři experti na řízení letového provozu v programu Nieuwsuur na holandské televizi. Krátce po nehodě u Doněcku, oficiální Moskva oznámila, že „ruské prostředky řízení letového kontroly zaznamenaly stoupání letadla ukrajinských ozbrojených sil, pravděpodobně Su-25, ve směru od malajského Boeingu-777, který havaroval 17.července. „Vzdálenost Su-25 od Boeingu-777 byla 5,3 km,“ – říká se webu ministerstva obrany.

* Dále tři západní experti tvrdí, že záběry z ruského radaru neobsahují důkaz že tam bylo jiné letadlo – třeba, že stíhačka dělá příliš ostré pohyby a zobrazuje se na radaru jen po velmi krátkou dobu, tedy závěr je ten, že 4 minutový záběr na radaru jistě museli být jen trosky MH-17.

Přídavek z Cassadu :

Fronta u Doněcku – Fotografie z BPL.
http://colonelcassad.livejournal.com/2150116.html
18. dubna 23:14

http://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/698535/698535_1000.jpg

Ještě pár snímků z BPL VSN – pozice chunty z fronty u Doněcku. Fotografie, ukazují, jak je z hlediska opevnění organizovaná taktická obrana chunty v některých oblastech.

http://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/696094/696094_1000.jpg
Severovýchodě od Gorjanka.

http://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/696324/696324_1000.jpg
Cesta ze Staromichajlovky do Krasnogorovky.

http://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/696746/696746_1000.jpg
Pozice, odkud vedou palbu SAU chunty pod Želannym (v zóně odvedení těžkých zbraní).

http://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/696932/696932_1000.jpg
Příkopy v oblasti Želannogo.

http://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/697103/697103_1000.jpg
Dělostřelecké pozice chunty u Krasnogorovky, odtud se provádí zejména ostřelování předměstí Doněcku.

http://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/697365/697365_1000.jpg
Zátarasy a příkopy v okolí Netajlovo.

http://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/697640/697640_1000.jpg
Příkopy západně od Orlovky.

http://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/697943/697943_1000.jpg
Palebné pozice poblíž Orlovky.

http://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/698141/698141_1000.jpg
Příkopy západně od Pervomajskogo.

http://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/698535/698535_1000.jpg
Pozice chunty v oblasti Plesšeevo.

http://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/699133/699133_1000.jpg
Příkopy východně od Ševčenko.

http://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/698831/698831_1000.jpg
Blokpost u Suchoj Balki.
+ krátce od El-Murida z Jemenu :
Jemen. Současnost.
http://el-murid.livejournal.com/2339958.html
19-Duben-2015 00:30

Mluvčí Saúdské koalice oznámil výsledky bombardování za období od jejich počátku. Zvláště, informoval o potvrzeném úmrtí 2571 osob, z nichž 381 je dětí.

(ČT24 nás dnes poinformovala, že si boje v Jemenu vyžádaly celkem 800 obětí – no, zdá se že, ČT to ví vše lépe než tento Saudský mluvčí..)

https://pbs.twimg.com/media/CCfSawKUIAAKwK6.jpg

Existují zprávy, že se kmenové milice provincie Hadramaut zmocnily armádních skladů 27. brigády s taktickými raketami a odpalovacími systémy. Vzhledem k tomu, že armáda – to jsou kmenové milice, problém s odborníky při uplatňování u kmenů určitě nebude:

https://pbs.twimg.com/media/CC4tUrGUUAETMlm.jpg

Útoky Šíitských milicí na objekty v jižních provinciích Saúdské Arábie a v první řadě na Najran, mají systémový charakter. Dosud jsou to jen pohraniční potyčky, ve kterých hynou saúdští vojáci. Oznamuje se o zabití 4 lidí a zranění 20-ti pohraničníků za poslední den.

https://pbs.twimg.com/media/CC296XeW0AA8V95.jpg

Saúdská Arábie kupuje kmeny loajální Hadimu. Oznámila o uvolnění pomoci Jemenu ve výši 274 miliónů dolarů. Je jasné, že Jemenem se rozumí Hadi a ti, kteří ho podporují.

Děkuji MP!

Mirečkova část -denní svodka OBSE:

včera denní přehled OBSE nebyl.

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná: dnes link dodal Petronius

Z informací komentátora:

Celkově se včera situace na frontách uklidnila, což prý může souviset s nevlídným počasím.

Tradičně napnutá byla situace kolem Doněcka – Písky, letiště, Spartak. Pozice opolčenců jsou zde pod trvalou palbou dělostřelectva Ukrů a vždy následuje útok pěchoty podporovaný obrněnou technikou. Domobrana zatím všechny útoky odrazila. Podobné je to u Grolovky. Palba Ukrů jde z Majorského a Artomovska. Zde je konkrétním cílem pozemních útoků osad 6-7.

Na Luganské frontě panuje sice momentálně větší klid, ale Kyjev zde soustřeďuje značné síly v okolí Bachmutské silnice. Opolčenci zase k obraně. Boje se vedou ve Stanici Luganskoj a obcích kolem ní – Bolotnom a Syze.

A samozřejmě horko je i v Širokynu na které Ukři vedou neustálou palbu a  v podstatě obec srovnali se zemí.

Vypátrali kosíři:

Tahle dnešní část je poznamenána tím, že včera hrála Viktorka v Teplic už v  18,00 hod. Takže jsem do ni stačil dát v podstatě jen to, co mi do ní od vás přišlo buď včera ráno nebo hned po obědě. Musíte uznat, že když se dějí tak světodějné věci, jako že Viktorka může získat až osmibodový náskok na Spartu, musí všechno ostatní počkat.

Takže co jste mi včera poslali?

Ačkoli to do svodky o Ukrajině příliš nepatří, tak s  dávnou minulostí to rozhodně mnoho společného má. Šéf FBI James Comey vystoupil ve washingtonském Muzeu holokaustu s projevem, který následně otiskl list The Washington Post. Kde konstatoval, že na holocaustu neměli podíl jen Němci, ale i jinak hodní a spořádaní občané z jiných zemí. A mezi nimi jmenoval také Polsko. V Polsku se kolem toho ovšem zdvihla obrovská bouře, Vlád asi pozvala amerického velvyslance, atd.atd. Obrovské protesty proti tomu Conneyovu výroku. Vyjádřil se prezident, premiérka, prostě každý, kde je schopen pronést souvislou větu…I nesouvislou. Za všechny je to shrnuto zde od JM :
(zdroj)

proč to dávám do ukrajinské svodky? Důvody mám tři. Všechny mají co dělat co dělat s nedostatečnou historickou pamětí Poláků:

1- zcela zjevně zapomněli na masakr v Jedwabnem v roce 1941, který je naprosto prokázán a nezpochybnitelný. Pro neznalé podrobnosti např. zde (zdroj).
Podobně existují prameny, které Polákům velmi krutě vyčítají jejich naprostou lhostejnost při povstání ve Varšavském ghettu.

2 – je zvláštní jak dnešní polské ostentativní nepřátelství k Rusku vymazalo skutečnost, že Rusové naprosto jasně zachránili Poláky před totálním vyhlazením a  ti dnes mluví o tomhle aktu jako o  další okupaci…

3 – téma souvisí s Ukrajinou! Někteří Poláci, (viz předvčerejší svodka) už přeci jenom pochopili, z jakých kořenů vyrostli ti, co dnes, do značné míry vládnou na kyjevské Ukrajině a koho si Polsko vypěstovalo za sousedy.

Pro mne je ovšem nadmíru zajímavé, jak rychle se Polákům vrátila jejich historická paměť, když jim někdo připomenul jejich vlastní temnou minulost!

Jako na zavolanou mi poslal chacal následující mail:

DenníkN a jeho novinár Mirek Tóda sa venujú problematike „hybridného mieru“ na Ukrajine:
(zdroj)

Keď si prečítate článok zistíte, že minské dohody porušujú len separatisti a Rusi a Kyjev a jeho vojaci aj napriek úmrtiam prímerie 100% dodržujú. Jednoducho, objektivita novinára Tódu sa nezaprela.

Inu přesně z toho důvodu přeložil Mireček onu tabulku porušení Minských dohod, kterou vydali pozorovatelé OBSE! A proto jsme se spolu domluvili, že nebude součástí běžné svodky, nýbrž vyjde jako samostatný článek a link na něj bude založen na stránku Kosy Fakta o Ukrajině!!! Bylo nám jasné, že všelijací Todové budou psát jak píší. Lež má na Kose krátké nohy.

Pokud máte plné zuby žvanilů typu Mirek Toda a chcete něco, kde je hodně zdravého rozumu, rád posloužím linkem z Parlamentních listů, na který mne paralelně upozornil JK.

Pokládám tenhle příspěvek ze své části za klíčový a opět, kdyby jste měli zvolit z ní jeden jediný odkaz, kvůli nedostatku času, dejte prosím tohle:
(zdroj zde)

Prostě Jan Schneider je třída sama pro sebe! Náramné čtení! Vytáhnu z toho dvě maličkosti:

a/  2. května v  16,00 hod bude v Praze na Hradčanském náměstí pietní shromáždění za oběti Oděsské grilovačky. prosím kosíře, kteří to mají v reálném dosahu, aby tam vyrazili. A rád uveřejním následně reportáž, pokud ji někdo napíše a nafotí!

b/  Jan Schneider se stejně jako já podivuje roli Poláků v ukrajinském konfliktu a jejich neuvěřitelné historické krátkozrakosti.

Ale zbytek článku je daleko zajímavější, to mi věřte!

Nick ziss09 přispěl tímhle mailem:

mne zaujalo, že původně zuřivě protiruský Ondřej Neff vyjádřil pochybnosti o vnímání reality ze strany Ukrajinské vlády:
(zde)

Je to tak krátké, že to sem dám celé:

Kde zůstala realita

Už si říkáte, že je to prostoduchá putinovská propaganda a ona je to pravda, ledaže naletěla i Česká tisková kancelář, že totiž ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin a jeho vláda uváží, zdali vlezou do NATO. Podle toho, jaké záruky na bezpečnost Ukrajiny NATO nabídne. Takže se uvidí, zatímco vstup do Evropské unie je hotovka.

No a taky to vypadá jako prvoplánová putinovská propaganda, že se na Ukrajině projevuje Ukrajinská povstalecká armáda UPA a ta že vraždí prorusky orientované občany. Tohle opravdu může provokace být, nicméně situaci to opravdu neuklidňuje. S údivem pak můžeme brát na vědomí vysvětlení ukrajinského činitele, že vraždit mohou opravdu nacionalisté, avšak ruku jim vedou ruské tajné služby.

Tohle opravdu žádný Schwarzenbergův neo-Marshallův plán nevyřeší. Projekty tohoto druhu mohou vyvolávat iluze s nebezpečnými důsledky. Prohlášení ukrajinského ministra naznačuje, že je mu realita pojem neznámý.

Od Histspeeda přišel odkaz na německý Die Welt, na článek o amerických instruktorech na Ukrajině a ruské reakci:
(zdroj)

Ano, Rusko bere rychle stoupající počet tzv. západních vojenských poradců na Ukrajině jako provokaci a velké zostřování konfliktu. Ačkoli Obama zatím pevně, jak se píše v článku, odolává přání amerických jestřábů zostřovat situaci dodávkami zbraní.

Tím jsme se vlastně přes kosíře dostali k mojí vlastní části svodky:

Na stejné téma jako Die Welt píše, se stejným závěrem i rakouský Der Standard. A navíc přidává, že v pátek došlo k další vraždě, zřejmě nepohodlných kyjevskému režimu. Tentokráte se obětí stala lokální novinářka z Chmelnické oblasti Olga Moroz.

Olga Moroz – další zavražděná ukrajinská novinářka

Nejsem překvapen, že v Čechách od Pazderky nebo Karase, či kohokoli jiného o tom není slovo, a  že to nezachytil ani MP na ukrajinských zdrojích.

Už dlouho jsem tady nezveřejnil nic od mého velkého oblíbence a klidně dodám – i nedostižného vzoru, Erika Besta. Nějak mi před časem utekl tenhle jeho skvělý miničláneček, který popisuje jak snadno lze vyrobit aféru a  dokonce i zákon, ovlivňující zásadně mezinárodní dění:
(zde)

Vrátím se také ještě k Parlamentním listům. Nezaujal mne na nich jen Jan Schneider. Ale také článek o tom, že jakési kyjevské noviny jménem Delovaya Stolitsa si dávají práci a dokumentují vždy 5 největších lží ruské propagandy za minulý týden. Jejich poslední hitparádu najdete zde:
(zde)

To tedy budete zírat!

A můj výběr?
Začnu informací z Hospodářek
EU chce ztrestat Gazprom! Za zneužívání monopolního postavení…

Mám, pro všechny případy, zajímavý německý zdroj, který pečlivě monitoruje zprávy, týkající se ukrajinského konfliktu. Včera jsem tam toho vykutal docela dost. Začnu jejich linkem na článek v britské Telegraphu, který hovořil s velitelem amerických pozemních sil generálem Hodgesem.

Nemohu do anglického originálu a musím se spokojit s tím, co z něj převzali Němci. Ale i tak to stojí za to!

Hodges hned na začátku konstatuje, že USA nemají naprosto žádný zájem o nějakou férovou rivalitu s Ruskem. Jediné, co je zajímá je, jak by nad ním měli navrch. Je proto velmi znepokojen stavem, kdy Rusové, podle něj, v mnoha směrech smazávají nebo smazali technologický náskok Američanů ve vojenské oblasti. A chce, aby americká superiorita byla obnovena, ačkoli je názoru, že Rusko, ani přes zjevný pokrok svých vojenských schopností není pro USA rovnocenným soupeřem. Zajímavá jsou závěrečná slova německého výběru – mezi USA a Ruskem prý ještě není studená válka. Ani prý být nemůže zatím, protože US aby Rusko měli rády jako spojence v boji proti nukleárním ambicícm Iránu a islámskému terorismu…

Značně velký prostor věnuje můj německý zdroj článku amerických autorů Grahama Allisona a Dimitri Simese v americkém časopise The National Interest.
(zdroj)

Uvádím, že Allison je těžká váha – director of the Harvard Kennedy School’s Belfer Center for Science and International Affairs a bývalý tajemník ministra obrany a Dimitri Simes zkušený a vážený novinář.

A oba, alespoň podle toho, co přeložili Němci, se neberou servítky a z eskalace ukrajinského konfliktu, který podle nich může přerůst v horkou válku, viní jak ruskou tak americkou stranu. Mít angličtinu, užil bych si tenhle článek určitě daleko víc. Protože je značně rozsáhlý a evidentně nabytý fakty.

Mnohokrát už Kosa psala o tom, že Ukrajina je ekonomicky na huntě a nutně, při současném stylu politiky musí být ještě hůře. Nepřímo na tutéž notu „hraje“ i německý Handlesblatt:

Už nadpis je pěkný – Rekordní nezaměstnanost na Ukrajině – touha po nějakém ukrajinském Tsiprasovi.

Ano, ten titulek je přesný a z celého článku kyjevské zpravodajky listu určitě nejlepší. Tsiprase by Ukrajina potřebovala. Místo Porošenka s Jaceňukem! Protože hned jak zavládne delší období míru, dostihne tenhle zbankrotovaný kvazistát ekonomická realita. Tak jako dostihla hlavního hrdinu artiklu 34 letého kyjevského číšníka z Kyjeva – Michaila. Který ve své beznadějné situaci najít v dnešním Kyjevě novou práci, vidí jedinou reálnou možnost – emigrovat. Jenže neumí jazyky…

Já dodávám, že by neměl váhat. Dřív než ho pošlou na frontu. Tam absence jakékoli gramotnosti naprosto nevadí.

No a nakonec dáme zase jednou malou legrácku. Poslal ji také ziss09 zejména pro vyznavače hesla, že je lepší se mýlit s USA než mít pravdu s Ruskem: