Ukrajinská svodka ze dne 28.4.2015

Opolčenka

napsali Ernest, MP a  Mireček, s přispěním dalších  
29.4.2015 Kosa zostra čili  https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Kyjev přiznává porušování minských dohod ‘diverzními akcemi’, akce partyzánů z Oděsy, svědectví o mučení a ponižování zajatců ukrajinskými silovými strukturami, 62 ostřelování opolčenských území za jeden den, ‘klid před bouří’ na mnoha místech fronty, ruští komunisté míří do Kyjeva na oslavy Dne vítězství,  Evropa nechce vyzbrojovat Ukrajince, protože by předali zbraně doněcké domobraně …a mnoho dalších …

Polský T72 předaný ukrajinské armádě. Prý ho má následovat dalších 300 kusů.
Ernestova část – převážně z opolčenských a ruských zdrojů:
(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

Západní partneři se bojí poskytovat zbraně do Kyjeva, protože věří, že ukrajinská armáda v průběhu nezdařené operace „daruje“ zbraně domobraně DLR a LLR, oznamuje NA „Charkov“.
(zdroj)
Západní partneři neoceňují příliš vysoce profesionalitu ukrajinských ozbrojených sil a bojí se jim dát zbraně.
V USA a Evropě se obávají, že ukrajinské síly jednoduše „ztratí“ zbraně, a ty by se dostaly do rukou domobrany.
Za skutečnost, že Západ ještě nezačal dodávat zbraně na Ukrajinu, mají odpovědnost sami Ukrajinci. Kyjev úplně prohrál informační válku kolem událostí v Donbasu, protože je neschopný přesvědčivě vyvrátit tezi o značných trofejích trofejí získaných separatisty během bojů. Nyní se Západ obává, že jeho nejnovější zbraně v případě dodávek na Ukrajinu by mohly padnout do rukou domobrany„– řekl výkonný ředitel Centra společenských vztahů Evgenij Magda.
Připomeňme, ukrajinský premiér Jaceňuk nedoufá získat z Evropy zbraně. Uvědomil si, že pomoci Ukrajině, v boji, se svými vlastními občany se nikdo nechystá, takže začal žebrat o zbraně pod záminkou ochrany hranic Evropské unie.

10 zahraničních investorů podalo žaloby proti Ukrajině
Z Korrespondent.net dnes 00:12  zdroj

Nejméně 10 zahraniční investoru podalo žaloby proti Ukrajině, aby chránili své vlastní zájmy.
Oznámil to náměstek ministra spravedlnosti Anton Jančuk. „V závislosti na povaze uvedených nároků právní důsledky mohou být různé. Je to spor nebo další etapa sporu. Obecně platí, že ve více než 10 sporech jsou přihlášeny pohledávky proti Ukrajině“, – řekl Jančuk.
Dodal, že mezi těmito soudními spory jsou i iniciativy ruských investorů. „Rusko je mezi těmi deseti a to je jejich absolutní cynismus“ – řekl náměstek ministra spravedlnosti.
Nicméně, poznamenal, že ruský„Gazprom“ nepředložil nároky proti Ukrajině na ochranu své investice.
„Není to „Gazprom“. Ve Stockholmu, je obchodní spor mezi dvěma podnikatelskými subjekty a my nyní hovoříme o sporech zahraničních investorů se státem podle dvoustranných dohod“, – řekl Jančuk.
Podle jeho názoru, je Ukrajina připravena hájit své zájmy v těchto věcech.
„Na to jsme institucionálně připraveni, protože dlouhou dobu ministerstvo má příslušné útvary a lidi, kteří znají mezinárodní arbitráž. Mimochodem, je to zajímavá zkušenost, protože takových lidí na trhu je málo. Potřebují přiměřenou odměnu, protože je to skupina expertů, kterou soukromý sektor velmi přetahuje, protože mají speciální zkušenosti a znalosti„– řekl Jančuk.
Jak bylo oznámeno dříve, kancelář generálního prokurátora do konce dubna dokončí dokumenty pro podání k haagskému tribunálu a dál je na vládě, řekl náměstek generálního prokurátora Ukrajiny Vitalij Kaskov.

27.04.15 Poslal dopisovatel.

„Přicházejí informace o probíhajících přestřelkách a bojích v Pískách. Střílejí ruční zbraně a kulomety různých ráží a minomety 120 a 80 mm, samochodná děla i tanky. Kromě toho neustále pracují odstřelovači. Ukrajinská armáda ostřelovala oblast „Metro“ a doněcké letiště. Od 19:00 ve směru od obce Avdějevka začaly pracovat „Grady„.

Zbytky ukrajinské techniky u Ilovajska

27.04.15 Přehled zpráv domobrany, místních občanů a zdrojů MO LLR.
Během dne došlo k 62 ostřelováním: 9 krát z tanků, 7 krát zBBM, 16 krát z minometů, 19 krát z granátometů a protitankových systémů, 4 krát z protileteckých zbraní, 1 krát z protitankového děla „Rapir“, 5 krát z houfnic a samohybných děl. Na celé frontě probíhaly přestřelky z ručních zbraní a odstřelovačské souboje. 2 diversní skupiny nepřítele se neúspěšně pokusily proniknout do LLR. Na obloze bylo pozorováno 12 dronů nepřítele. Nedošlo k žádnému útoku nepřítele. Byly zaznamenány 3 střety mezi Národní gardou a ukrajinskou armádou. Ztráty ukrajinské armády za den – 7 lidí bylo zraněno, 1 BTR poškozen, zničena jedna protiletecká zbraň. Ztráty domobrany – 2 zranění, 2 BTR a 1 BMP poškozeny. Domobrana LLR provedla za uplynulý den několik plánovaných cvičení. Na největším se zúčastnilo 1000 vojáků a 80 kusů techniky. Očekáváme, že v nejbližších dnech začne Ukrajinská armáda s nepřátelskými akcemi.

28.04.15 Zprávy dopisovatelů.
V Doněcku je neklidno. Na okraji je slyšet kulometná palba. Na Pískách nepřestávají střetnutí. Dnes byl těžce zraněn známý brazilský dobrovolník Rafael Lusvarghi. Podle očitých svědků, brazilský dobrovolník, poručík Rafael Lusvarghi, byl těžce zraněn, když se jeho jednotka účastnila bojů v oblasti doněckého letiště. Byl hospitalizován. 

Zpráva domobrany:
Večer začalo narůstat napětí na frontě u města Štěstí. Kolem 22:05 ukrajinská armáda ostřelovala z protileteckých zbraní ZU-23-2 pozice domobrany u města Štěstí, je pozorována vysoká aktivita dronů a pozorovány pokusy diverzních skupin nepřítele proniknout za frontu.

27.04.15 Zpráva domobrany, civilistů a zdrojů MO LLR.
Během dne bylo 62 ostřelování: 9 z tanků, 7 z bojových obrněných vozidel, 16 z minometů, 19 z granátometů a protitankových systémů, 4 z protiletadlových zbraní, jeden z děla“ Rapir“, 5 z houfnic a samohybných děl. Na celé frontě probíhaly přestřelky z ručních palných a odstřelovací souboje. 2 diverzní skupiny nepřítele podnikly nepovedený pokus proniknout do LLR. Na obloze bylo pozorováno 12 dronů. Nedošlo k žádnému útoku, byly zaznamenány 3 střety mezi Národní gardou a ukrajinskou armádou… Domobrana strávila den v LLR několika plánovanými cvičeními. V největším se zúčastnilo 1000 bojovníci a 80 kusů techniky. Očekáváme, že v nejbližších dnech začne ukrajinská armáda nepřátelské akce.

Přidala domobrana:
Ve večerních hodinách začalo růst napětí na frontě u města Štěstí. Kolem 22:05 ukrajinská armáda ostřelovala z protileteckých zbraní ZU-23-2 pozice domobrany u Štěstí. Byla pozorována vysoká aktivita dronů a zjištěny pokusy diverzních skupin nepřítele proniknout do LLR.

Mladí se odstěhovali nebo narukovali do armády. Staří živoří ve sklepech.

28.04.15 Poslal dobrovolník s volacím znakem „Syč„.
Teď mají všichni na frontách LLR rozporné pocity. Není mnoho ostřelování, útoky nejsou žádné, velký útok nebyl už 5 dnů. Na druhé straně – to vše vypadá jako klid před bouří. Na Bachmutce – nejžhavější bod LLR, je každý den ostřelování, dříve byly útoky. Povídá se, že Plotnického zmáčkli, byl varován více než jednou, ale teď dohrál. Samozřejmě, že mu lidi přičítali hodně špatného – co ve skutečnosti tak nebylo. Tak například neporozdával příbuzným obchodní řetězce a nekoupil dům na Rublevce a rozhodně nezradil LLR a celkem správně odzbrojil jednotky kozáků, ale zároveň – kradl jeden po druhém „balíky“ s penězi na výplaty, část humanitárních nákladů (20-30%), obchodoval s uhlím – no, to se může, jen peníze nešly do rozpočtu, ale do kapsy), a nejhorší – bránil rozvoji, co se dalo udělat na podzim – udělal až na jaře. Jedním slovem – nebyl zrádce, nebyl vrah – ale nový šéf korupce, nové zloděj a nový „hemeroid“ Luganska. Myslím si, že v blízké budoucnosti se dočkáme nového šéfa LLR. Velení se už změnilo. Zůstává změna vlády, ne celé, ale (nutno) vyměnit 3-4 osoby. Ve vojenských záležitostech na Plotnického nemám žádné stížnosti. Ale lidi pro jeho chamtivost trpěli. To si myslí celá domobrana.

28.04.15 Přidali novináři.
Domobranec z Krymu, Stanislav Stankevič, byl osvobozen ze zajetí ukrajinských vojáků. Hovořil o tom, jaké zneužívání zažívají lidé, kteří jsou v zajetí ukrajinských okupantů. Okupanti mu vypálili na tělo hákový kříž žhavým řetězem. Také hovořil o jámách, kde jsou drženi zajatci v Kramatorsku, kde lidé sedí spoutaní řetězy. Stovky rusky mluvících, včetně žen, kteří jsou v zajetí, jsou vystaveni nejdivočejšímu mučení, zneužívání a vraždám. Lidé včetně žen jsou spoutaní a sedí v jámách. Kdo se okupantům nelíbí, toho vyženou do minového pole. Mladé ženy jsou zadrženy a podrobeny mučení … zajatci sedí nazí, dokonce i bez spodního prádla. Ukři zraňují lidi slovem „separ“, vypáleným na těle vězňů.

28.04.15 Zpráva z okupované Oděsy.
V regionu Oděsa dnes, 28. dubna, partyzáni vyhodili do povětří železniční trať. K explozi silné nálože došlo nedaleko města Iljičevsk. Podle železničního úřadu MV nastal výbuch kolem 6:00, na 25 kilometru na úseku trati Ksenievo-Akkarža, v blízkosti města Iljičevsk. Při jízdě strojvedoucí slyšel obrovský výbuch a zapnul rychlobrzdu. „Nálož vybuchla pod elektrickou lokomotivou. Částečně byla poškozena železniční trať. Na místě výbuchu byl kráteru o průměru 1,5 m. Síla výbuchu byla několik kilogramů TNT. Nikdo nebyl zraněn,” – uvedl úřad.

28.04.15 Zpráva Alexandra Matjušina (volací znak „Varjag“).
Víkend byl napjatý. Ukrajinské síly zesílily ostřelování na celé frontě, takže i kontrolní mise OBSE byla nucena uznat tuto skutečnost. Ostřelována byla Gorlovka a obce v jejím okolí, všechny přifrontové obce doněcké oblasti, Makejevka, Jasinovataya. Telmanovský rajon DLR ukrajinští okupanti ostřelovali z „Gradů“. V oblasti Písků okupanti podnikali pokusy o průlom, ale byli odraženi domobranou. V oblasti Širokino pokračovalo ostřelování a střety, jejich intenzita se zvýšila. Včera ukrajinští vojáci také provedli pokus prorazit v oblasti Staromychailovka, ale tady se jim to nepodařilo. Včera i z avdějevského směru se ukrajinští vojáci snažili proniknout na letišti v Doněcku, vypukl boj, ve kterém byli zahnáni zpět do původních pozic poté, co utrpěli ztráty. Je pravda, že i my, bohužel, máme ztráty. Mezi zraněnými byl i dobrovolník z daleké Brazílie Rafael Lusvarghi. Přeji mu brzké uzdravení.

28.04.15 Poslal Eduard Basurin.
V průběhu uplynulého dne domobrana DLR zaznamenala 41 porušení příměří. Také zaznamenala 3 tankové a 13 minometných útoků ukrajinských sil na obce DLR. Také zahájily palbu 5 krát z obrněných vozů, 2 krát z protiletadlovách zbraní, 6 krát z protitankových, 6 krát z granátometů a ručních palných zbraní. Byly ostřelovány obce Širokino, Spartak, Žabičevo, Sosnovskoje, Grigorovka, Sachanka, Golmovsky. V Doněcku – oblasti dolu Okťjabrskij, „Volvo Centra“ a letiště.

Pomoc pro opolčení přichází z celého Ruska, ale i ze zahraničí

Přidali novináři:
Ukrajinská armáda prohlásila, že během noci došlo k 22 střetnutím s pomocí těžkého dělostřelectva a raketometů. “V oblasti Avdějevky byla zahájena palba z raketometů BM-21 ‘Grad’, a od 21:00 do 21:01 byl vystřelen balíček ‘Gradů’ na pozice u obce Novolaspa ve volnovašském prostoru,” – píše se v prohlášení, tiskového centra takzvané“ ATO.

28.04.15 Poslal Eduard Basurin.
Ukrajinská armáda dnes ostřelovala z dělostřelectva obec Nová Marevka v telmanovském rajonu DLR, přičemž byl jeden civilista zraněn. Není vyloučeno, že pozorovací mise OBSE dnes prohlédne město. Sídliště Nové Marevky bylo poškozeno při ranním ostřelování ukrajinských sil. Ostřelováním Novoj Marevky vyrazily výbuchy okna ve třech domech. Dále byly poškozeny silnice, byly poškozeny elektrické sítě. V důsledku jiného ostřelování obce Doněck -Severnyj v jasinovatském rajonu, byl zraněn místní obyvatel střepinovým poraněním v důsledku minometné palby z pozic ukrajinské armády, když šel po dvoře svého domu.

28.04.15 Zpráva „Russkoj Věsny„.
V Kyjevě oznámili údajné zatčení premiéra LLR v Rusku. Tiskové centrum ATO oznámilo zatčení premiéra LLR Igora Plotnického. Mluvčí  ‘ATO’ Alexander Briginec to napsal na své stránce. Podle Brigince luganského vůdce zadrželi v Rusku. Kandidátem za Plotnického označil nějakého z Efremova, patrně měl na mysli bývalého šéfa frakce Strany regionů v Nejvyšší Radě, Alexandra Jefremova (před změnou moci v Kyjevě měl významný vliv v Lugansku, určitý čas jej média označovala za sponzora Luganské republiky). “Říkají, nikdo z nejvlivnějších lidí nebude souhlasit, aby se zašpinil funkcí v LLR – nesouhlasím. Jefremov ví, že „junta“ jej zavře … nemá co ztratit,“- napsal Bryginěc. První informace o zatčení Plotnického se objevily dne 26. dubna. Tehdy to na své straně řekl vojenský analytik Alexander Žilin. Později v komentáři pro stránku „Nakanune“ upřesnil, že zatčení Plotnického mu potvrdily tři nezávislé zdroje, včetně blízkých ministerstvu státní bezpečnosti republiky „Podle těchto údajů byl Plotnickij zadržen, potom jej odvezli do Petrohradu, zdánlivě pro nějakou konfrontaci s někým“, – řekl Žilin. Den předtím, 27. dubna, tisková služba LLR zatčení Plotnického popřela, vysvětlujíc jeho nepřítomnost nemocí. „V současné době je premiér LLR v městské nemocnici v Lugansku, je nachlazen“, – citoval zástupce republiky web „Ukrajina“.

Veřejná ochránkyně práv požaduje, aby Geraščenko byl trestně odpovědný
Z Korrespondent.net dnes 15:04   zdroj

Lutkovská žádá potrestat ty, kteří zveřejnili osobní údaje na webu Mirotvorec.

Bez peněz, vyhlídky na členství a zrušení víz. Výsledky summitu Ukrajina – EU
Z Korrespondent.net, dnes, 13: 30   zdroj

Summit se konal v přátelské atmosféře, ale žádné konkrétní výsledky přinesl.

V Kyjevě se konal 17. summit Ukrajina – EU.
Poprvé se zúčastnila Ukrajina jako stát, který uzavřel dohodu o přidružení s Evropskou unií.
Konkrétní výsledky a důležité změny summit nepřinesl, hlavní otázky položené ukrajinským vedením, jeho evropským protějškům zůstaly bez odpovědí.

Místo toho se významní hosté omezili na fráze a slova podpory.

EU není ještě připravena dát peníze na obnovu Donbasu
Z Korrespondent.net dnes 13:41   zdroj

Také Evropská unie nemá v plánu oznámit udělení Kyjevu velké nenávratné pomoci.

Jaceňuk čeká za $ 3 miliarda investic v letošním roce
Korrespondent.biz, dnes, 13:57   zdroj

Objem investic závisí na tom, jak bude Rada podporovat navrhované zákony, řekl premiér.

Pozemky na prodej. Ukrajina chce vytvořit volný trh s pozemky
Korrespondent.biz, dnes, 15:37   zdroj

Rušíc moratorium na prodej zemědělské půdy, vláda doufá, že přiláká do země investory. Ale Ukrajinci jsou proti příchodu cizinců na trh s pozemky, píše Helen Romaňuk v №16 časopisu reportér 24. dubna 2015.
V posledním měsíci na Ukrajině se aktivně diskutuje o možném zrušení moratoria na prodej zemědělské půdy. Jako první vyzval veřejnost, aby posoudila tuto otázku a politiku údajně prezident Peter Porošenko při vystoupení na zasedání národní rady pro reformy 31. března.

Stanovisko. Proč Ukrajina potřebuje otevření trhu s půdou
Korrespondent.biz, dnes, 16:10   zdroj

Vzhledem k tomu, že k prezidentským volbám je daleko, mají úřady všechny šance k otevření trhu s půdou bez větších ztrát pro hodnocení.

Můj komentář: Prodej pole byl pro prostého sedláka tím nejhorším zločinem, protože půda jej živila. Prodejem půdy se stával bezzemkem, páriem. Nechají si to líbit Ukrajinci? A chápeme to u nás?

Vojenská přehlídka na Den vítězství v Kyjevě nebude
Z Korrespondent.net dnes 15:56   zdroj

V Den vítězství v bude hlavní město hostit řadu akcí, ale nebude vojenská přehlídka.

Můj komentář: Ne, Den vítězství skutečně není pro banderovce svátkem, kdy by mohli pořádat přehlídku.

Vlkův komentář: Já si spíš myslím, že je to proto, že armádu vlastně nemají a poslat na přehlídku porážky při oslavě porážky Hitlera a Bandery současné Banderovce jaksi nelze…

Ruští komunisté již dorazili do Kyjeva oslavit 1.máj
Z Korrespondent.net dnes 15:07   zdroj

Komunistická strana Ruské federace oznámila svou účast na prvomájovém pochodu v centru města. Členové Komunistické strany Ruské federace přijeli do Kyjeva a zúčastní se akcí na oslavu májových svátků. Oznámil to vůdce ruské strany Gennadij Zjuganov.
Poznamenal také, že „tam teď (v Kyjevě – pozn.) je nebezpečno, a komunisté jsou si toho vědomi lépe než ostatní, protože mají největší zkušenosti v boji proti fašismu“.
„S ohledem na bezpečnost, přijímáme další opatření,“ – řekl Zjuganov.
Jak bylo oznámeno, Komunistická strana Ukrajiny předložila žádost o uspořádání akce ke Dni mezinárodní solidarity pracujících, podle které by měla projít kolona z oblasti Besarabského náměstí, po Kreščatiku na Evropské náměstí. V žádosti je uvedeno 6000 účastníků.

Děkuji Erneste!

Část MP – převážně z ukrajinských zdrojů:

Zveřejněná aktuální mapa ATO
28.dubna 2015, 12:18   zdroj
http://obozrevatel.com/crime/36521-opublikovana-aktualnaya-karta-ato.htm

Informační a analytické centrum SNBO zveřejnilo mapu protiteroristické operace na Donbasu v úterý 28.dubna.

V průběhu uplynulého dne se konfrontace v oblasti ATO výrazně zvýšila. Rozšířilo se území porušování příměří ze strany militantů. Poprvé v dubnu nepřítel použil proti našim vojákům raketomety „Grad“.

Také po pozicích sil ATO bylo provedeno 18 nepřátelských útoků ze 120 mm minometů, 6 x ze 122-mm děl.

Bylo zaznamenané použití tanků a protiletadlových systémů nepřítele.

Nepřestává ostřelování osad ilegálními ozbrojenými skupinami: večer 27. dubna teroristé vystřelili balíček „Gradů“ na o. Novolaspa, Volnovažského okresu, Doněcké oblasti.

Zvýšení počtu ozbrojených provokací ilegálních ozbrojených skupin v kombinaci s  obviněními ukrajinské strany z maření příměří opět demonstruje neochotou militantů vyřešit konflikt mírovou cestou.

V Mariupolské oblasti byl nepřítel aktivní v oblasti o. Širokino. Čermalyk. Vyprovokovat ukrajinské bojovníky se nepodařilo, ztráty v řadách ozbrojených sil ATO nebyly.

V Doněcké oblasti se radikálové snaží najít slabá místa v naší obranné linii v okolí letiště. Epicentrum konfrontace je ukrajinská pozice v blízkosti Avdějevky, kde nepřítel nejvíce aktivně používá zakázané zbraně. Kromě předměstí Doněcka, nepřítel porušil tichý režim v obcích kolem Svetlodarsku, severně od okupovaného Debalceva.

V Luhanské oblasti se nepřítel snažil vyprovokovat naší armádu poblíž osad u Bachmutské silnice – o. Zolote a Sokolniki a také ve Štěstí.

Podle státní pohraniční služby, bylo za posledních den registrováno 26 letů nepřátelských dronů na východní Ukrajině.

Důsledkem bojů jeden ukrajinský voják zemřel, 14 bylo zraněno. K drtivé většině těchto incidentů došlo na naších pozicích v oblasti Avdějevky.

Ukrajinská armáda posiluje obranné řady. Blízko Artěmovska pokračuje v práce na výstavbě opevnění na ochranu při-frontových oblastí od dosahu agresora.

Obranné systémy se budou skládat z příkopů, stovek podzemních krytů, desítek opevnění a palebných postavení. Práce se provádí celodenně, kvalita práce je řízena vojenskými inženýry.

Pod záminkou přehlídky teroristé vracejí do Doněcku „odvedenou“ techniku: foto a Videofakt.
28.dubna 2015, 13:16    zdroj

V pondělí 27.dubna ulicemi teroristy obsazeného Doněcka projela vojenská technika, která by měla být odvedena v souladu s únorovou dohodou o příměří z Minsku.

V „DLR“ i nadále tvrdí, že do Doněcku přivezená technika je nebojeschopná.

„V přehlídce bude minimálně 13 kusů techniky. Všechno nebojeschopná. Nyní je natírají a připravují k přehlídce. 10.května, že se vrátí do míst trvalé dislokace,“ – řekl zástupce „Ministerstva obrany DLR“ Eduard Basurin, uvádí 62.ua.

Podle něj, je SCKK, OBSE a ukrajinská strana informována o účasti techniky na přehlídce.

Jak uvádí „Observer“, dříve už teroristé přivezli do Doněcku čtyři BM-21 „Grad“, čtyři samohybná děla SAU a osm děl.

* Ukro-chunta našla novou fintu jak získat finance ze západu – pomoc pro Donbas. Na někoho zabrala, v EU zatím ne…

Kanada vyčlenila obětem ruské agrese na Donbasu 50 milionů dolarů.
28.dubna 2015, 11:49    zdroj

Kanada vyčlenila 50 milionů dolarů na humanitární pomoc obětem konfliktu v Doněcké a Luhanské oblasti.

Uvedl to ministr pro občanství a přistěhovalectví Kanady Chris Alexander na mezinárodní konferenci na podporu Ukrajiny v Kyjevě, oznamují „Novinky Donbasu“.

„Krize na východní Ukrajině je velmi vážná, to je důvod, proč jsem s potěšením oznámil jménem Kanady, že včera představili nový balíček ve výši 50 milionů dolarů na humanitární pomoc,“ – řekl.

Ministr vyjádřil naději, že i ostatní dárcovské země projeví svou podporu Ukrajině.

EU nevěří v brzký konec války na Donbasu a neposkytne mu peníze.
28 dubna 2015, 12:26    zdroj

Evropská unie odložila finanční prostředky na obnovu Donbasu, protože nemají jasno, kdy se vyřeší vojenský konflikt na Donbasu.

Tuto informaci potvrdil viceprezident EK Valdis Dombrovskis, oznamuje „Evropská pravda.“

„Opravdu, bylo očekávání, že tato konference bude konferencí o rekonstrukci Donbasu, ale otázka je v tom, že nejsme v pozici, kdy o tom můžeme diskutovat,“ – řekl.

Podle diplomata, EU nemá jasno, kdy skončí válka na Donbasu, do té doby je obnova infrastruktury na východě Ukrajiny nemožná.

„Nyní není jasné, jak zejména Donbas dosáhne bodu, kdy nudou moci začít tyto aktivity,“ – řekl Dombrovskis.

Zároveň Evropská unie rovněž plánuje oznámit poskytnutí podstatné nenávratné pomoci Kyjevu.

„Jsme přesvědčeni, že rozpočtová díra je uzavřena financováním MMF v průběhu příštích tří let Navíc, je nyní už vyčleněn dostatečně významný balíček podpory z EU. – Mluvíme o makro-finanční podpoře a grantech,“ – řekl místopředseda EK.

Jak uvádí „Pozorovatel“ 27. dubna, Kyjev hostil 17. summit EU-Ukrajina. Během jednání, strany přijaly společné prohlášení.

Jaceňuk oznámil novou verzi zvýšení sazeb pro obyvatelstvo.
28 dubna 2015, 11:45    zdroj

Zvýšení tarifů je nejlepší způsob, jak spustit program energo-efektivnosti.

To oznámil v úterý 28. dubna premiér Arsenij Jaceňuk během mezinárodní konference na podporu Ukrajiny, která se koná v Kyjevě, přináší „Segodňa“.

„Energetická úspornost je velmi důležitá. Vláda rozhodla o zvýšení cen bydlení. Nejlepší volba je rychle zahájit program zvýšení energetické účinnosti. Čím méně člověk spotřebuje, tím menší bude účet“, – řekl.
Podle něj, tarify – jsou největší zatížení kapes Ukrajinců. „Musíme udělat vše pro to, aby ‘zátěž’ překonali”, – řekl premiér.

Jak uvádí „Pozorovatel“, 1. dubna, se na Ukrajině prudce zvýšily ceny za služby. Podrobnosti lze nalézt v materiálu: „Sazby od MMF: o kolik se dražší komunální služby na Ukrajině 1. dubna:. Infografiky“ :

* Zájemci si tabulku mohou prohlédnout zde :

http://i.obozrevatel.ua/2/1693796/330x220_680263.jpg

Zajímavým článkem z Ukro-medii pro mne dnes byl také tento článek, který s Ukrajinou nemá nic společného. Ale snad nebude na škodu, když dnes na závěr přidám trochu něčeho z jiného soudku. Článek přináší informaci o čínském autosalonu Shanghai Motor Show a přidávám ho protože, u nás jsem alespoň já nezaznamenal příliš mnoho informaci o čínské automobilové výrobě. A možná i vy budete překvapeni jaké nové modely představil čínský automobilový průmysl.

14 čínských novinek autosalonu v Šanghaji.
(zdroj)

* z článku vyjímám :

„Výstava ukázala, že čínské vozy se postupně zbavují image levné a nespolehlivé. Výrobci opouštějí masové segmenty a přecházejí do dražších, zavedených prémiových značek. Kromě toho právní předpisy Číny podporují vytváření společných podniků s evropskými a japonskými společnostmi. I když ještě nejde všechno hladce: auta z Číny jsou téměř dokonalým a moderním produktem a rychlost, se které se zlepšují, je působivá.“

* A zde si tyto čínské modely můžete prohlédnout :

http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/668880.jpg
http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/123185.jpg
http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/750337.jpg
http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/330231.jpg
http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/957383.jpg
http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/684535.jpg
http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/236021.jpg
http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/863173.jpg
http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/913250.jpg
http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/493144.jpg
http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/220296.jpg
http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/527495.jpg
http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/254648.jpg
http://i.obozrevatel.ua/5/1715297/gallery/787590.jpg

Děkuji MP!

Mirečkova část – denní svodka OBSE:

Stručný překlad a přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině dle informací obdržených do 26. dubna 2015 19:30

Mirečkovy komentáře jsou napsány kurzívou. Odhad všech míst, která ve svodce uvádím, je založen na mapě http://militarymaps.info/. Jedná se sice o zdroj opolčenecký takže není nezaujatý, ale žádný podobný vládní zdroj pro konfrontaci neexistuje. Berte proto moje odhady s rezervou. V případě že nejde s dostatečnou jistotou určit zdroj, neuvádím radši nic.

(Odkaz na původní článek – http://www.osce.org/ukraine-smm/153916)

25. dubna SMM navštívila Shyrokyne a viděla čerstvé poškození místní infrastruktury. SMM se pokusila dostat do východní části vesnice, ale nebyl jí tam povolen přístup členy DLR. I přes přítomnost SMM, boje pokračovaly a SMM slyšela odchozí a příchozí palbu z čehož většina byla z ručních zbraní a 82mm minometů. 26. dubna pak SMM pozorovala nejintenzivnější bombardování v Shyrokyne od počátku bojů v půlce února 2015.

Dle mluvčího Protiteroristické Operace (ATO) byl jeden člen dobrovolnického batalionu Donbas zabit a další dva zraněni střepinami minometného granátu ráno 25. dubna poblíž Shyrokyne.

26. dubna se SMM setkala v Mariupolu s tiskovým mluvčím dobrovolnického batalionu Azov, aby prodiskutovali video, které ukazuje údajné ukřižování a upálení zaživa člena DLR, členy batalionu Azov před několika dny. Podle tiskového mluvčí shlédli video všichni polní velitelé a nikdo nepoznal kohokoliv z daného videa. Tiskový mluvčí vyloučil, že by lidé na videu patřili do jeho batalionu. Řekl, že bojovníci Azovu nenosí ani takové maskáče ani takové zbraně. SMM bude pokračovat v zjišťování.

Je mi z toho videa fyzicky špatně takže jsem ho rozhodně neviděl celé, ale u tiskového mluvčí mám pocit, že lže, jako když tiskne. Chápu, že by tuto situaci popíral, ať už by se jednalo o pravdivé video nebo o podvrh směřující na očernění batalionu Azov, ale jeho popírání nedává moc smysl. Snažil jsem se kouknout, co mají daní vojáci na sobě a

Za prvé – mají na hlavách kukly, tak co je za argument, že nikdo nikoho z videa nepoznal?

Za druhé – nejsem odborník na zbraně, ale ze záběru jsem i já poznal, že mají na ramenou pověšené něco, co se minimálně hodně podobá útočné pušce Kalašnikov. Obě strany konfliktu používají totožné zbraně, takže pokud tiskový mluvčí tvrdí, že jeho vojáci nenosí takové zbraně, tak jak je to možné?

A za třetí – podívejte se na tento odkaz ukazující příslušníky Azovu na přehlídce. Takových podobných fotek lze vygooglit mnoho. Všimněte si zbraně minimálně podobné Kalašnikovu a těch maskáčů, video má zhoršenou kvalitu ale podle mého názoru to vypadá jako ty maskáče, co mají ti katani na sobě. Pokud jste někdo schopni to video bez ztráty jídla shlédnout a porovnat ty maskáče s těmi na té fotce můžete si to ověřit sami, podle mého názoru jsou minimálně dost podobné. Takže minimálně popírá video argumenty, které jsou hodně zpochybnitelné, maximálně kryje zkur… kteří to udělali.

U Berdianske SMM viděla ukrajinský náklaďák táhnoucí poškozenou sanitku. Dle UKR vojáků byla sanitka zasažena toho rána šrapnely z granátu vystřeleného ze samohybné houfnice. SMM viděla na sanitce stopy poškození od neidentifikovatelných šrapnelů.

V Hranitne (UKR) nabídl ukrajinský velitel eskortování členů SMM na místo posledního bombardování kam od 27. února SMM nebyl povolen vstup. SMM viděla 5 kráterů odpovídající zásahům z raket Grad a několik poškozených domů. SMM nemohla určit, ze kterého směru byly rakety vystřeleny.

Nechci omlouvat střílení Grady do obydlené oblasti to je sakra hodně špatně, ale proč tam SMM nebyl do teď povolen přístup? a jednomu přijde zvláštní i to, že ty krátery by měly být úplně čerstvé, ale nejde z nich určit směr, odkud rakety přilétly….

V Nova Marivka (DLR) vojačka DLR sdělila SMM, že vesnice byla bombardována 24. dubna odpoledne a v 1:00 v noci. Nedošlo ke ztrátám na životech. SMM provedla analýzu 12 kráterů a určila, že byly nejspíše způsobeny 152mm dělostřelectvem. Dle 9 kráterů bylo určeno, že střelba přišla z jihojihozápadu.

25. dubna SMM navštívila poslední ukrajinský checkpoint v Troitske sousedící s Kalynove (LLR). Dva ukrajinští vojáci SMM ukázali zbytky vozidla, které bylo zničeno před několika dny. Dle těchto vojáků dané vozidlo přijíždělo k checkpointu ze strany LLR museli na něj spustit palbu, která pak způsobila jeho explozi, která zabila řidiče. Po jeho výbuchu se ukázalo, že vozidlo bylo plně naloženo výbušninami. Po tomto incidentu ukrajinští vojáci zničili most mezi Troitske a Kalynove.

Že by vojáci LLR měli mezi sebou příznivce „Božského větru“? Nebo si ukrajinští vojáci vymysleli tuto historku, aby měli důvod zničit most a měli tak na checkpointu klid?

LLR umístila protitankové miny na most u Ščastia (UKR).

25. a 26. dubna SMM pozorovala ukrajinské síly, jak provádí opevňovací práce na mnoha lokalitách. SMM pozorovala budování příkopů, zákopů a palebných postavení v blízkosti Hrechyshkyne, Novoaidar a Popasna (vše UKR).

V Toshkivka (UKR) byla SMM zastavena 11 ženami (30 – 55 let), které SMM upozornily na to, že už tři dny nepřetržitě blokují vojenské opevňovací práce, a že nepřestanou s protestem, dokud armáda nebude souhlasit s posunem opevnění dále od vesnice. SMM doprovodila ženy do místa, kde bylo postaveno nové opevnění zhruba 100 metrů od obytných oblastí ve vesnici, a ženy vyjádřili obavu, že nejenom životy vesničanů by byly v ohrožení, ale i klíčová infrastruktura – elektrická rozvodna (nejsem si jist překladem – sub-plant), tlaková vodovodní stanice (pumping station) a čistička odpadních vod, které slouží i 4 okolním vesnicím.

Na Stanici Luhanska nyní ukrajinští vojáci na checkpointu zabavují průchozím pasy a vracejí jim je, až když se vracejí.

25. dubna SMM opětovně navštívila 3 úložiště těžkých zbraní DLR, na dvou z nich vše v pořádku, na třetím chybělo 6 zbraní, které jsou prý použity při cvičení. 26. dubna SMM navštívila jedno nové úložiště těžkých zbraní UKR a zaznamenaly sériová čísla, vše v pořádku. Dále SMM opětovně navštívila 3 úložiště těžkých zbraní UKR. Na jednom z nich nezbývalo skoro nic, 9 z 10 Gradů zmizelo. Dle vojáka, který hlídal to, co zbývalo, byly zbraně odvezeny ještě dál od kontaktní linie (to je ještě horší výmluva než „použito pro cvičení“). Chybělo také 8 z 18 tažených 152mm houfnic a tři ze zbývajících měly odstraněny štítek se sériovým číslem. Na dalším stanovišti chyběly 4 152mm tažené houfnice, které jsou prý použity při cvičení. Dále SMM 25. dubna navštívila úložiště zbraní v Luhansku pro přehlídku 9. května.

Přes tvrzení že stažení těžkých zbraní z oblasti bylo dokončeno, SMM viděla přítomnost těžkých zbraní v oblasti:
UKR – stacionární tank poblíž Stepne; v oblasti Hirske 2 tanky
DLR – 15 stacionárních tanků a následující den dva T-72 ve stejné oblasti v Doněcku (nejspíš připraveno na přehlídku). SMM chtěla bránou vstoupit do místa uložení, ale uniformovaný muž jim v tom zabránil; Michurine 2 tanky

25. dubna bezpilotní letoun (BPL) SMM, pozoroval vysokou koncentraci obrněných vozidel na DLR straně kontaktní linie v oblasti jihovýchodně od Donetsku. Alespoň 55 BVP, 10 tanků, 2 240mm houfnice a alespoň 15 náklaďáků v Rozdolne (DLR). 26. dubna v oblasti severně od Shyrokyne bylo pozorováno podobné hromadění sil – 6 tanků, 1 obrněný transportér, 6 BVP, 2 náklaďáky a zhruba 100 vojáků v Kulykove (DLR)

Doufám, že hromadí techniku proto, aby odstrašili ukrajinskou stranu od provokací a aby byli připravení na odražení případného útoku a ne aby provedla útok DLR.

Pokud by vás zajímala souhrnná tabulka porušení příměří tak ji naleznete v originále zde. Vzhledem k tomu že má 10 stran tak jsem ji nepřekládal, to by bylo fakt na hodně dlouho. V oblasti Doněcku zaznamenáno zhruba 580 explozí, v oblasti Shyrokyne pak zhruba 550.

Děkuji Mirečku!

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná: nenašel jsem.

Vypátrali kosíři:

Dneska začnu chacalem, který si včera dal, kupodivu 🙂 také pauzu. Tad yje jeho slovenský výběr ze včerejška:

Na Slovensku sa denník SME venoval konferencií o Ukrajine, ktorá sa koná v Kyjeve:
(zdroj)

Vyzerá to tak, že Kyjev sa pomaly chystá na nejakú ofenzívu, keď v poslednom čase upozorňujú na to, že separatisti zaútočia …

Na SME ešte chvíľu ostanem a dávam do pozorností komentár od Juraja Mesíka, občiasnkého aktivistu, ktorý sa zjavne tiež pozerá na svet cez čierno – biele okuliare:
(zdroj)

Bohužiaľ, celý komentár je v spoplatnenej verzii.

V denníku Pravda som našiel dnes tento článok o Putinovi:
(zdroj)

Môj obľúbený dennik N sa venuje tiež konferencií na Ukrajine:
(zdroj)

A z Hospodárskych novín o sankciách voči Rusku:
(zdroj)

Ze Slovenska se ozval další z kosířů – PG a napsal mi, krom jiného toto:

vcera vo vecernych hodinach som na CT2 sledoval cca 1/2 dokumentu o Banderovcoch a UPA (po 20-tej hodine, presny cas neviem).

Dnes som sa to snazil dohladat v archive CT a to sa mi nepodarilo. Na CT2 je v programe z 27.4.2015 od 20:00 do 1:00 uvedena popiska „Ve víru války“. Lenze to nieje to, co bezalo v tv vcera:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/27.04.2015

Z druhej polovice dokumentu, mohol divak nadobudnut skresleny dojem. A to ze Banderovci vlastne boli len bojovnici za slobodu UA. O ziadnych etnickych cistkach a vyvrazdovani ani slovo.

Pokial v prvej polovici neboli uvedene zverstva (odkazy je mozne dohladat aj na Kose) ktorych sa dopustali, pride mi to ako dalsi pokus o prepisovanie historie.

(Poznámka Nové republiky: slovenský kosíř má pravdu. V první ani v druhé polovině nebylo ani slovo o zvěrstvech, která banderovci páchali na Polácích, Rusech a Češích. Film byla typická manipulace z dílny koncesionářům ukradené české ‘veřejnoprávní’ televize. Navíc hned v úvodu jistý Syrůček prohlásil, že vlastně nevidí rozdíl mezi husitskými ‘bandity’ a banderovskými bandity! Film je pravidelně reprízován, aby divák nabyl dojmu, že banderovci jsou čistí vlastenci a ne genocidní vrazi.)

Shodou okolností jsem v pondělí večer dopadl přesně jako PG. Dodělával jsem svodku a  k tomu dokumentu ČT o Banderovcích jsem se dostal také až v druhé polovině pořadu. A  měl z toho stejný dojem – že jde o jejich glorifikaci. Naivně vlk si myslel, že si to dá včera dopoledne celé, aby si rozšířil obzory. Naivní proto, že v archivu ČT prostě není. A to přesto, že poprvé byl vysílán už 5.5.2011. Prý kvůli tomu, že by došlo k porušení cizích autorských práv. Jak se můžete dočíst zde: (zdroj)
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10267432275-banderovci/
Tehdy jsem ho nezaznamenal. Ale řada lidí ano a už tehdy těžce prášili ČT kožich za způsob, jakým tohle téma pojala. Tady někde jsou možná kořeny jejího dnešního „zpravodajství“ a toho jak k Ukrajině a konfliktu tam přistupují Pazderkové a Karasové a  koho si zve jako experty na tématiku / Šír, Votápek, Janda a spol./

Když už jsme zase u ČT…. Před třemi dny jsem od kosíře ZH obdržel mail s linkem na parodický skeč studia Blaník ohledně ČT. Ačkoli je to NAPROSTO SENZAČNÍ podívaná, cosi mi říkalo – nespěchej s jeho uveřejněním na Kose. Počkej si až to bud k něčemu pasovat. Já myslím, že ve vazbě na ten pořad o Banderovcích je to dokonalé. Kdy, že vznikl? A  kdy že začíná ta parodická story o ČT? V roce 2011? Náhoda? Ale co nemohu rozlousknout je, jak do té skvělé šarády dostali Marka Wollnera. Kterého si rozhodně hodně vážím. Tohle mu vrchnost rozhodně tvrdě spočítá. Jestli máte jen 7 minut času a chcete z dnešní svodky blíže prozkoumat jediný materiál, tak tohle je ten správný výběr dne: (zdroj) https://www.stream.cz/blanik/10005521-nase-vase-televize#nejnovejsi

Zajímavou fotku arcidemokrata Jaceňuka mi zaslal JK.

Já svou část začnu zprávou o Plotnickém z ruských zdrojů.

Zde. http://top.rbc.ru/politics/28/04/2015/553f6c5a9a7947e76f67c022

své zatčení popírá a konstatuje, že jde o kyjevskou fantazii.

Přidám také videem. Z ukrajinské vládní televize. K nalezení zde:

http://fakty.ictv.ua/ua/index/view-media/id/88446

Vystupuje na ní zástupce vedoucí prezidentské kanceláře Valerij Čalyj. A  mimo jiné doslova konstatuje:

EU dodává zbraně na Ukrajinu, ale o tom se nemluví…

Aby o chvíli později na otázku, zda lze očekávat dodávky zbraní z EU a USA, sdělil:

Nemůžeme o tom mluvit otevřeně, co a z které země dostaneme. Něco bude veřejně sděleno, o ostatním vždy jen off record.

Já dodávám, že tuhle ruskou propagandu o dodávkách zbraní Kyjevu šíří zástupce vedoucího Porošenkovy kanceláře v  ukrajinské oficiální TV…

Ovšem něco z ruské propagandy, konkrétně z Rossia Today přidám taky. Abych uspokojil ty, co Kosu vidí jako propagandistický nástroj Moskvy.

http://www.rtdeutsch.com/18230/

Ta informuje, že Porošenkovým prezidentským poradcem, vedle celé řady amerických expertů, je i bývalý ministerský předseda Slovenska, Mikuláš Dzurinda. Má prý , kromě jiného radit v boji proti korupci….. Já myslím, že to je ten pravý. Viz případ Gorila! Ale on to Porošenko fakt řekl … Tak nevím. Že by si Rusové v předstihu vymysleli tu Gorilu?

Pořád slyšíme, jak na Ukrajině jde o demokracii a  jak tam demokraté čelí zlému, diktaturou posedlému Rusovi, který jim tu demokracii chce zatrhnout. Na Ukrajině je zjevně, demokrat úplně každý. Podle dobrozdání německé vlády nově i gauner a  extremista Ljaško a jeho partaj Svoboda. Alespoň tak hovoří oficiální odpověď Spolkové vlády na interpelaci poslanců Die Odkaze. Kdybyste náhodou nevěřili, tak se o tom můžete přesvědčit zde:

http://dip21.bundestag.de/dip21/btd/18/045/1804568.pdf

Ony se západní vlády chovají poněkud zvláštně. V článku německého Handelsblattu, který referuje o setkání německé kancléřky a polské premiérky se konstatuje, že Kopaczová měla, mimo jiné říci že:

Pozorovatelé OBSE neměli pořád žádný přístup na území kontrolované separatisty. Takže nemohli ověřit, zda opravdu byly staženy těžké zbraně podle Minských protokolů!!!!

Kosa zveřejňuje každý den denní přehledy OBSE v Mirečkově sekci. že by paní Kopacz a  její podpůrný tým nebyli schopni si najít stejný zdroj? Nebo neumí anglicky? Nebo prostě lžou? Netuším. Problém je, že podobná vyjádření vedou rovnou cestou k válce. Světové a poslední na téhle planetě.

Viz: http://www.handelsblatt.com/politik/international/merkel-zu-gast-in-warschau-eu-haelt-an-russland-sanktionen-fest/11696296.html

Paní Kopaczové i kancléřce Merkelové bych věru doporučoval, aby nechaly sledovat ukrajinské zdroje. Zde se například mohou dozvědět, že Kyjev veřejně přiznal, že v současnosti vede na Donbasu záškodnickou válku:

http://ukr.segodnya.ua/regions/donetsk/sily-ato-provodyat-specoperacii-v-tylu-u-boevikov-mvd-569030.html

Oba Minské protokoly jsou na Kose na stránce Fakta o Ukrajině v plném znění. Pro jistotu jsem do nich nahlédl. Jestli se tam náhodou nepíše, že klid zbraní se nevztahuje na akce záškodníků. Nic takového jsme ovšem nenašel.

Že je nějaký ukrajinský web nemusí zajímat, protože může být manipulován Moskvou? OK! Tak si dáme oficiální stránku ukrajinského prezidenta:

http://www.president.gov.ua/en/news/32750.html

Ne, pořád ještě neumím anglicky. Ale čerpám z německého zdroje. A ten uvádí, že tam stojí následující zajímavé vyjádření Porošenka:

„Der ukrainische Präsidenten Pjotr Poroschenko rechnet nach eigenen Worten auf die „Befreiung“ einiger ukrainischen Gebiete in kurzer Zeit. Die Armee werde aber nicht als Erster in die Offensive gehen.

Ukrajinský prezident Peter Porošenko počítá s  tím, podle vlastních slov, s osvobozením /okupovaných/ ukrajinských území v krátkém čase. Ale armáda prý nepůjde do ofenzivy jako první…

Nevím, jak to překládáte vy, ale pro mne jsou nyní verifikovány informace opolčenců o chystané velké provokaci Kyjeva se zneužitím opolčenských a ruských uniforem, aby nastalo nové kolo války.

Říkáte, že jsem nic nepřidal dneska z DWN? máte pravdu. Takže přeci jen něco přidám:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/04/28/usa-wollen-gas-allianz-zwischen-russland-und-griechenland-verhindern/
(zdroj)
Jestli správně překládám celkové vyznění tohoto článku, tak USA berou mocně pod tlak jak Turecko, tak Řecko kvůli projektu plynovodu Turecký proud. Prostě tlačí na to, aby Rusové svůj plyn další cestou, mimo stávající, tedy přes Ukrajinu, dodávat nemohli. Za žádnou cenu! DWN z toho vyvozují, že je to kvůli tomu, aby otevřeli cestu svým těžařům břidlicového plynu do Evropy. Já si myslím, trošku něco jiného – že prostě jde o to poškodit Moskvu a zbavit jí příjmů. Takže opravdu – Evropa bude bez ruského plynu, ten půjde do Asie. Jednou pro vždy. I tehdy, až Evropa zjistí, že břidlicový plyn buď není nebo je zatraceně drahý. A ona to zjistí.

Tím bych dneska skončil. Je mi těžko na duši.