Útoky na ubytovny pro uprchlíky: Poselství zní nenávist

Christina Hebel
6. 4. 2015      zdroj
V Tröglitz byla zapálena budoucí ubytovna pro uprchlíky, čin bohužel není ojedinělý případ.Štvanice pokračuje na mnoha místech Německa.V Německu se rozeštvává: Na shromážděních občanů jako například v Tröblitz: „ Pro cizince se vydává hodně peněz. Ale pro nás ne. Ti dostanou zařízený byt od A až po Z. Každou blbost“, volal jeden účastník. 


Na ulici jako u PEGIDY v Drážďanech: „ Ti lidé sem přicházejí, protože si lehnou do sociální houpací sítě. Chtějí zde žít zadarmo na státní náklady“, provokoval jeden demonstrant. Nebo na internetu na facebookové stránce Spiegel online: „ Už to s těmi azylanty stačí, už je jich tu příliš mnoho“, napsal jeden člověk poté, co vešel ve známost požár v plánované ubytovně pro uprchlíky. Jeho pošta byla vymazána, jakákoliv pravicová vulgarita tam nemá co dělat.

Příklady, které ukazují, jakou samozřejmostí se taková hesla stala, jak hodně se na mnoha místech zabydlela. Tröglitz, kde pachatelé zapálili obytný dům, ve kterém mělo od května bydlet 40 uprchlíků, je výjimečný případ, říkají mnozí. Zde se sešlo dohromady hodně okolností. Místo, které teprve v polovině 30. let vyrostlo jako průmyslové sídliště, pak pád zdi, se kterým najednou ubyla pracovní místa – o 4500 méně. Mnoho obyvatel Tröglitz nemá dodnes práci, žádnou perspektivu, žádný pocit vlastní hodnoty. Mnoho mladých odešlo, zůstali zejména staří a vývěsky, na kterých můžeme číst:“ Byty k pronájmu.“

To je asi všechno pravda, i to, že v Tröglitz jsou činní funkcionáři NPD. Ale jednotlivý případ toto místo v Sasku – Anhaltsku s 2700 obyvateli není. To je vidět na PEGIDĚ a její kampani proti domnělé islamizaci Saska, spolkové země, ve které žije zrovna jen 2,5% cizinců. Je to ale také vidět na výzvách AfD, která se pomalu dostává do zemských sněmů a na CSU, která se heslům NPD jako „ Nejsme sociální úřad světa“ již dávno přizpůsobila.

Vulgarity se staly společensky únosné a připravují půdu pro útoky na ubytovny uchazečů o azyl a uprchlíky.Již v roce 2014 podle spolkové vlády útoky opět zřetelně vzrostly. Krátký pohled na minulé měsíce potvrzuje trend./podrobný seznam nadace Antonio Amadeo a Pro azyl najdete zde/.

3.duben 2015

Ve Wismaru, Mecklenbursko – Přední Pomořany, jsou napadeni dva uchazeči o azyl z Egypta – zjevně z motivu nenávisti vůči cizincům. Osm dosud neznámých mužů provolává podle údajů policie nenávistná hesla proti cizincům, zatímco ohrožují uprchlíky.

7.březen 2015

V Malderdingen, Bádensko – Württembersko, vytopili neznámí pachatelé budoucí ubytovnu pro uprchlíky. Vyrazili dveře terasy domu, v horním patře otevřeli dva kohoutky vody a uzavřeli odtok. Starosta Hartwig Bußhardt se domnívá, že šlo o nepřátelské aspekty vůči cizincům. Policie vyčíslila škody na několik desítek tisíc EUR.

9.únor 2015

V Eschenburgu ve Šlesvicku – Hoštýnsku je do domku pro dvě rodiny vhozen hořící kanistr s benzínem, do kterého se tentýž den mělo nastěhovat šest uprchlíků z Iráku. Nikdo nebyl zraněn, domek byl ještě prázdný. 38-letý muž, který bydlel se ženou a dcerou hned vedle, se později přiznal. Podle „Lübecker Nachrichten“ se v květnu bude muset zodpovídat před soudem. Již před činem si hodně stěžoval na ubytování uprchlíků. Na založení požáru je trest odnětí svobody minimálně jeden rok.

6. únor 2015

V Dortmundu, Severní Porýní – Vestfálsko, se shromáždí skupina pravicových extrémistů s pochodněmi před ubytovnou v Evingu a provolává nenávistná hesla vůči cizincům.Někteří také odpalují pyrotechniku.

16./17.leden 2015

V Porta Westfalica v Severním Porýní – Vestfálsku byl útok na ubytovnu pro uchazeče o azyl. Asi šest dospělých mužů ostřeluje budovu tzv. zbraněmi pro paintball, jak sděluje policie. Přitom provolávají rasistická hesla.

27.leden 2015

Ve Wassenberg/ Cáchy v Severním Porýní- Vestfálsku sedm Němců s obušky napadlo tři uprchlíky ze Severní Afriky. Během útoku zahalení útočníci provolávali rasistická hesla. Jedna z obětí byla tak těžce zraněna, že musela být dopravena do nemocnice.

12.prosinec 2014

Ve středofranckém Vorra v Bavorsku zapálí domnělí pravicově extrémističtí pachatelé obestavěnou hospodu, stodolu a renovovaný obytný dům. Na vedlejší budovu nastříkají neonacistická hesla a dva hákové kříže.Původně se v lednu mělo do budov nastěhovat 70 uprchlíků. Ubytovny se musí sanovat. Po pachatelích není ani stopy. Na objasnění činu vypsaly úřady odměnu 20 000 EUR.

Ve Vorra tehdy demonstrovalo 350 lidí proti nenávisti vůči cizincům – v Tröglitz se v sobotu večer sešlo dohromady 300 lidí, aby demonstrovali na ohlášené manifestaci proti nenávisti vůči cizincům. Je to pozdní projev solidarity ve městě, které je v šoku, ale to nestačí.

Možná se prvním krokem k lidštějšímu jednání stane iniciativa starosty Markuse Niertheho, který odstoupil po vyhrožování ze strany NPD, aby se uchazeči o azyl ubytovávali v soukromých bytech.

Pro Novou republiku přeložila Mgr. Zdeňka Holešová
Spiegel online: Angriffe auf Flüchtlingsheime:Die Botschaft lautet Hass