Krym již nebude závislý na ukrajinské vodě

6. 4. 2015      zdroj
Na Krymu byl zahájen zkušební přívod sladkovodní vody novým potrubím. Ruští vojáci v předstihu položili prvních 8 tras vodovodního potrubí, kterými teď voda bezproblémově poteče k obyvatelům poloostrova. Rozhodnutí o vybudování potrubí bylo přijato v loňském roce, kdy úřady Kyjeva blokovaly Severokrymský kanál. Region byl vlastně ve vodní blokádě.


Řečiště Severokrymského kanálu nyní znovu připomíná na vodu bohatou řeku. Spásou se staly artéské vrty. Z nich těmito magistrálami teče voda do kanálu. “Jsem velmi rád, že jsem se tohoto zúčastnil a jsem hrdý, že jsme odvedli svou práci. Voda teče na Krym mohutným proudem,” říká Andrej Medveděv, zástupce velitele 1. potrubní roty 1. potrubního praporu Západního vojenského okruhu.

Nové vodovodní potrubí v rekordním čase.

Za méně než týden vojáci položili osm potrubí. Celková délka potrubí je více než čtyřicet kilometrů. A to je jen začátek. “Díky ministerstvu obrany toto pro nás slabé místo přestalo existovat,” řekl Vladimír Konstantinov, předseda Státní rady republiky Krym.

Voda teče nejen do Severokrymského kanálu, ale i do domácností. Potrubím bude v nejbližší době proudit voda i do Kerče, Feodosie, Sudaku a Starého Krymu. Tato města v loňském roce nejvíce trpěla vodní blokádou, uvalenou oficiálním Kyjevem. Nyní už místnímu obyvatelstvu a návštěvníkům nehrozí žádné problémy se zásobováním vodou.

Je těžké uvěřit, že ještě před rokem hlavní vodní tepna poloostrova úplně vyschla. Dalo se dokonce po dně Severokrymského kanálu chodit. Oficiální Kyjev tehdy jednoduše postavil hráz a proudy vody z Dněpru vypouštěl do Černého moře. Ale i bez Ukrajiny byl kanál naplněn vodou, tentokrát již z vlastních zdrojů. Tyto objemy budou stačit nejen pro celou jihovýchodní část poloostrova, ale také pro zavlažování zemědělských pozemků.

Sady jabloní, broskví a hrušek – celkem sedm hektarů pozemků a téměř padesát tun úrody. O toto nemalé hospodářství se stará jedna rodina – Andrej Gucul s manželkou a dětmi. Minulý rok nebyl pro ně, stejně jako pro všechny ostatní zemědělce, snadný – vody byl nedostatek. Sady převedli na kapkovou závlahu. Je to lepší i pro půdu a úroda je šťavnatější. Bez pitné vody poloostrov také nebude. Ta, která již v nádržích je, stačí na celou sezónu dovolených. Kromě toho mají být v létě v Sudaku zprovozněny odsolovací stanice. A v západní části poloostrova se začnou hloubit další vrty.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová