Wall Street Journal: Volby ve Francii “vyhrál” Putin

1. 4. 2015    zdrojzdroj-WSJ
V komunálních volbách ve Francii získaly většinu hlasů pravicové a ultrapravicové strany, které zastávají proputinovskou pozici. Pomocí tohoto kurzu řeší své vnitřní problémy, píše Wall Street Journal. Ale tak vysoká podpora mezi obyvatelstvem ukazuje, že Francouzi postrádají silného vůdce, jako je například ruský prezident, dospěla k závěru publikace.


Strany pravicového a ultrapravicového zaměření získaly v komunálních volbách ve Francii celkem 54,6% hlasů. Politici tohoto křídla mají obecně pozitivní vztah ke kurzu Vladimíra Putina, proto se reportér Wall Street Journal domnívá, že podobný výsledek nemůže Rusko nepotěšit.

Tak členové strany Nicolase Sarkozyho, který nazval rozpor mezi Ruskem a Evropou “tragédií” a považuje Rusko za “přirozeného partnera” Francie, získali 29,4% hlasů v prvním kole hlasování. Extrémně pravicovou stranu “Národní fronta” Marine Le Pen podpořila více než čtvrtina Francouzů, a ona přitom trvá na tom, že Francie musí vystoupit z NATO, a vyzývá ke spolupráci s Ruskem jak ve vojenské oblasti, tak i v oblasti energetiky. Ukazuje se, že většina Francouzů podporuje myšlenku, že Francie potřebuje silného vůdce, uzavírá autor a vychází při tom ze skutečnosti, že obě strany podporují politický kurz Putina.

A i když samotné výsledky tohoto hlasování neznamenají, že Francouzi schválili připojení Krymu k Rusku, poznamenává autor článku, ale spolu s uznáním geopolitické slabosti Spojených států to má důsledky pro evropskou politiku. Takto, píšou noviny, se Kreml snažil ukázat Evropanům, že USA jsou slabé, a část Francouzů tomu uvěřila.

Francouzi nevěří slibům Washingtonu o použití síly zejména poté, co v případě Sýrie se k bombardování nerozhodly, a v případě, že by uskutečnily letecký úder, je pravděpodobné, že IS by se tak nerozšířil. Autor je přesvědčen, že právě tato pochybná bojeschopnost Washingtonu zajistila půdu pro růst proputinovských nálad ve Francii.

Ironií je, že samotný Sarkozy, který podporuje Putina, byl svého času nazýván Sarko-Američanem. Ale již v roce 2008, když vystoupil jako prostředník v době urovnání krize v Gruzii, nezačal přikazovat Rusku, a v roce 2011 podepsal smlouvu na dodávku “Mistralů” do Ruska. Teď obviňuje Hollanda, který pozastavil dodávky vrtulníkových lodí Rusku, že tančí, jak pískají USA. Podle autora článku se snaží zbavit se proamerické image před volbami v roce 2017. Pokud jde o Marine Le Pen, proputinský a protiamerický postoj jí umožňuje, aby odvedla pozornost od image nepřijatelné strany, ale zároveň má ujistit příznivce v její vytrvalosti.

Autor článku ve Wall Street Journal se nedomnívá, že tyto proputinské nálady vydrží dlouho. Alain Juppé, bývalý premiér, ministr zahraničí a nyní soupeř Sarkozyho, který může být nominován v prezidentských volbách jejich stranou, řekl, že pokud Putina nezastaví, bude i nadále pokračovat v ofenzivě.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová