Západ chce udělat z Ukrajiny zemi na pěstování GMO

16. 4. 2015   zdroj
Obnovení ukrajinské ekonomiky západní země nemají v plánu, ale chystají se udělat z Ukrajiny agrární zemi. Tato skutečnost se stává stále zřetelnější. Prohlásil to 14. dubna tajemník Rady bezpečnosti Ruské federace Nikolaj Patrušev na setkání tajemníků bezpečnostních rad ŠOS. Informovala o tom agentura “Vedomosti”.


“Přičemž to vyvolává otázku, zda oni sami potřebují geneticky modifikovanou produkci, kterou zde plánují pěstovat. V Evropě tuto produkci, mírně řečeno, neschválí, řekl Patrušev.

Poznamenal, že “právě Ukrajina by se vzhledem ke své zeměpisné poloze mohla stát mostem mezi Evropou a Asií. Zdá se však, že Washington je připraven učinit jakékoli kroky, aby se to neumožnilo.”

Podle IA Regnum zakazuje ukrajinská legislativa zemědělcům pěstovat geneticky modifikované plodiny. Mezitím však v srpnu 2014 Světová banka a Mezinárodní měnový fond (MMF) v souvislosti s podmínkami 17-ti miliardové půjčky, přidělené Ukrajině, prohlásily, že země se otevře pěstování geneticky modifikovaných plodin a geneticky modifikovaných organismů, používaných v zemědělství.

Poznámka: Ukrajina je bohatá na černozemě a je ideální pro pěstování obilí. V roce 2012 ukrajinští zemědělci sklidili více než 20 milionů tun pšenice.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová