Ukrajina: Bývalý poslanec Kalašnikov zjevně zavražděn

16. 4. 2015    zdroj
V Kyjevě byl nalezen zastřelený bývalý poslanec Strany regionů. Je to další podezřelé úmrtí příznivce svrženého prezidenta Janukoviče. Bývalý ukrajinský poslanec Strany regionů svrženého proruského prezidenta Viktora Janukoviče byl zjevně zavražděn. Oleg Kalašnikov byl večer nalezen ve svém bytě v Kyjevě se střelnými ranami, sdělilo Ministerstvo vnitra. 

Ministerský úředník Anton Geraščenko prohlásil, že policie zahájila vyšetřování pro vraždu. Zkoumají se jak politické motivy, tak téze o loupežné vraždě.

Podle ministerského úředníka 52 – letý Kalašnikov organizoval minulý rok během protestů prozápadní opozice na Majdanu protidemonstrace. Kalašnikov je již čtvrtý příznivec Janukoviče, který v minulých měsících přišel o život za podezřelých okolností. Tak bývalý guvernér Olexandre Pelušenko byl nalezen mrtev ve svém bytě na jihu Ukrajiny. Krátce předtím byl objeven mrtev ve svém domě v Kyjevě bývalý poslanec Stanislav Melnik. Oba politici si prý vzali život.

Koncem února se zřítil z okna ze 17.patra Michailo Čečetov, vysoký parlamentní pracovník Strany regionů. Kromě toho koncem března se prolomil led Bajkalského jezera pod minibusem na Sibiři, kde se utopil nejmladší syn Janukoviče. Podle rodiny se asi jednalo o nehodu.

Pro Novou republiku přeložila Mgr. Zdeňka  Holešová


Spiegel online: Ukraine: Ex – Abgeordneter Kalaschnikow offenbar ermordert 15.4.2015