Ze Západu vanou obavy z „babišizace“ české politické scény

Daniel Veselý
15.4.2015 Altpress

Málokdy se stává. že by se o dění v České republice někdo za našimi západními humny zajímal. Ono je možná lepší, že tomu tak není, protože řada politických eskapád v této zemi se nedá žánrově spolehlivě zařadit; není to ani komedie, ani horor, možná snad jakási nečistokrevná směska obého. Nyní ale přichází renomované periodikum Foreign Policy s obavami o osud české demokracie, jež byla po triumfujícím sametu na Západě vydávána jako úspěšně fungující model moderního kapitalismu bez drakonických přehmatů, jež drtily především země bývalého Sovětského svazu.

Časopis Foreign Policy varuje před českým oligarchou Andrejem Babišem

a jeho touhou po stále větší moci.

Autoři článku s názvem Now the Czechz Have an Oligarch Problem, Too Ola Chichowlasová a Andrew Foxall si s velkou dávkou naivity mysleli, že s pádem minulého režimu se z naší země, nejdříve Československa, po roce 1993 České republiky (je napínavé sledovat, že tentokrát nedošlo k frapantní mýlce; nejsme už zdivočelí Čečenci), stala výkladní skříň neoliberálního kapitalismu.

Autoři ovšem pozapomněli, že v euforických 90. letech minulého století u nás docházelo ke grandiózní krádeži či eufemicky řečeno privatizaci státního majetku, korupci, jánabráchismu, zrodu nové žraločí nomenklatury, zatímco se stovky miliard ztrácely v podezřelých vestách a vyhladovělých portmonkách, a slovo tunel se vedralo do české mluvy a je dnes již legendární, ba inspirující i pro některé další státy.

Jeden svatořečený, druhý pranýřovaný a třetí bez komentáře

A nad tím vším bděl bývalý prezident a zvěstovatel „Dobra“ Václav Havel a expremiér a normalizační inženýr v jedné osobě Václav Klaus. Zatímco se ten druhý po právu brzy ocitnul na mediálním, posléze i politickém pranýři, ten první již od roku 1990 pochopil, že naše země je jen banánovou republikou, nyní však v hájemství velmoci, jež zvítězila nad rozloživší se Říší zla. Bylo proto podle importovaného bontonu nutno souhlasit a podporovat veškeré zločiny Vítěze studené války, vydávané s noblesou za civilizační mise, jež s pádem údajného ideologického soka ale neustaly, ba pokračovaly a v roce 2003 vyústily ve skutečný horor trhající dodnes Střední východ na kusy.

Ten první politik již za svého života získal gloriolu, po své smrti byl přímo svatořečen a má bustu v americkém Kongresu, nicméně o mrtvých jen v dobrém. Zato druhý politik pravděpodobně vyplýtval veškerý svůj um při nastolování „thatcherizace“ československé, potažmo české ekonomiky (ač ji už v euforické době nastupující deváté dekády příkře odsuzoval každý soudný ekonom) a na pranýři díkybohu setrvává dále.

Příchod Drákuly

Pisatelé článku tedy tyto jevy zabalili do voňavého hávu nevinnosti, řkouce, že naše země v této době „rozkvétala“ a stala se zárodkem „mimořádně úspěšného příběhu“, aniž by uvedli, že první Newtonův zákon v našem podnebném pásu rovněž platí. Temná mračna se dle jejich mínění nad naší kotlinkou rozprostřela teprve s příchodem finanční krize, s nedůvěrou vůči Bruselu a všeobecně panující deziluzí z politiky, již umně rozdmýchával a stále rozdmýchává stávající prezident Miloš Zeman. To vše populisticky dokázal využít potravinářský magnát a oligarcha, který skoupil vlivná média, načež se svou politickou platformou ANO uspěl ve volbách a nyní zastává klíčové funkce v nejvyšších patrech české politiky.

Kumulace moci v rukou jednoho z „politicky nemocnějších miliardářů na světě“ a katapult „Babisconiho“ na výsluní moci podle těchto novinářů představují „bod obratu“ v našich postkomunistických dějinách.

Údajný Putinův kůň Viktor Orbán

A záhy přichází klíčové sdělení textu: „Ačkoliv situace v Praze není tak nepříznivá jako v Budapešti, kde to vypadá, že Viktor Orbán ztrácí důvěru v demokracii coby politický systém, redukce demokratických institucí v České republice je alarmujícím znamením v té části Evropy, která je zranitelná tváří v tvář vlivu Putinova Ruska. Vzestup Andreje Babiše je toho učebnicovým příkladem.“

A je to tady, povinný Bubák je opět na scéně. Autoři článku dále rozebírají Babišovu estébáckou minulost, likvidaci kmotra Mrázka, za níž oligarcha možná stojí, možná nikoliv, a další jeho skandály a prohřešky. Vyměnili jsme „disidentskou tradici“ za „obchodní zájmy“, posteskli si oba žurnalisté na konci textu nostalgicky, aby tak ukázali, že vůbec nic nepochopili.

Ano, Babišův politický, ekonomický a mediální růst je bezesporu skutečným ohrožením demokratických mechanismů, zbyly-li tu vůbec nějaké, aniž by k tomu potřeboval přímou telefonní linku do Kremlu. Ona oligarchizace politické a mediální scény vskutku není pouze plíživá, nýbrž zcela naze otevřená. Není to ale pouze náš „Babisconi„, kdo se na postupné vaporizaci demokratických hodnot v současnosti podílí, byť má nyní v rukou tolik moci, již by mu kdejaký ukrajinský kolega mohl závidět; moci, jež je velice snadno zneužitelná a která se může stát větší černou můrou, než si dokážeme představit.

I tito tři politici se každý svým dílem podíleli na úpadku demokracie v ČR
I tito tři politici se každý svým dílem podíleli na úpadku demokracie v ČR