Co nového v ČT 24 dne 5. května 2015

Oldřich Průša
5. 5. 2015
Předpokládejme společně, že vedení zpravodajství ČT 24 vědělo dříve než na poslední chvíli, že se uskuteční tisková konference českého premiéra a polské evropské komisařky pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elžbiety Bieńkowské. Jednoho by napadlo, že paní komisařka nepovede své vystoupení v češtině. Nikoliv však ČT. Výsledkem trapná záležitost – hovořila anglicky bez tlumočení.

Zprávařka ČT pak její vystoupení shrnula ve dvou větách. Víc jí do čtecího zařízení nacpat redakce nestačila. Polský velvyslanec či zástupce EU v Praze ji budou určitě informovat. Myslím, že situaci se cize říká „Fopa“ (faux pas).

Před pár měsíci se totéž stalo při vystoupení maďarského ministra zahraničí, který si k překvapení ČT dovolil v Budapešti hovořit maďarsky. Tehdy redaktor oznámil, že ČT tlumočení nezajistila.

Večer 28. října 2014 v čase zahájení slavnostního předávání vyznamenání prezidentem republiky Milošem Zemanem vypadl ČT 24 přímý přenos (starší pamatují – ZÁVADA NENÍ NA VAŠEM PŘIJÍMAČI).

Obdobná situace nastala dnes 5. května 2015 ve chvíli, kdy měli přednést své vzpomínkové projevy ústavní představitelé a hosté před budovou Českého rozhlasu. Výpadek trval asi devět minut. Zmínění řečníci tak před budovou stáli tak trochu jako „paka“ a čekali, co bude dál. Přenos byl obnoven a projevy předneseny. Snad tu techniku ČT dodává Mostelstal (Moskevské televizní ocelárny), aby poškodily dobré jméno České televize.

Dopředu bylo avizováno, že na závěr slavnostního shromáždění bude odhalena pamětní deska dosud neznámým jedenaosmdesáti obětem, položivším svoje životy při obraně budovy rozhlasu. Stalo se. Bohužel, uvnitř vstupní haly budovy. Bohužel proto, že ČT má zřejmě málo televizních kamer (nebo jsou soustředěny v Arénách O2 a ČEZ a nezbyla žádná, která by závěr vzpomínkového aktu zachytila.

Jako poznámku pod čarou možno doplnit, že jsem v posledních dnech zkusil chvíli sledovat vystoupení ředitele ČT P. Dvořáka. Vydržel jsem nedlouho; jen do chvíle než jsem znovu slyšel o nějakých 88 procentech diváků spokojených s kvalitou zpravodajství ČT. Přepnul jsem na MS v hokeji a díval bych se určitě radši i na utkání Středoafrická republika – Ekvádor soudcované Javánci, než na zmanipulovaného ředitele ČT.