Další diplomatické vítězství Ruska

The Saker 
15.5.2015  TheSaker překlad Zvědavec
 

Pokud neumíte rusky nebo nesledujete svobodnou blogosféru, možná jste si toho nevšimli, ale v Rusku se právě stalo něco velkého: Kerry, Nulandová a velká delegace ministerstva zahraničí odjela do Soči, kde se setkala s ministrem zahraničí Lavrovem a pak s prezidentem Putinem. S ním strávila přes 4 hodiny. Nejen to, Kerry přišel s některými dosti zajímavými poznámkami, kdy řekl, že dohoda Minsk-2 (M2A) byla jedinou cestou vpřed a že by silně varoval Porošenka před nápadem obnovit vojenské operace. 


Říct, že jde o ohromující vývoj, by bylo slabé.

Zaprvé to znamená, že tak zvaná „izolace Ruska“ nyní oficiálně skončila, dokonce i pro „nepostradatelnou Říši“.

Zadruhé, je to, pokud vím, první oficiální podpoření M2A. To je pro USA celkem ponižující, vzhledem k tomu, že M2A byla dojednána bez Američanů.

Zatřetí, vůbec poprvé USA varovaly ukrajinskou nacistickou juntu před vojenským útokem. To, v době, kdy jsou ukrajinští nacisté ve stavu válkychtivého šílenství a Porošenko právě slíbil, že znovu dobude nejen letiště v Doněcku, ale celý Donbas a dokonce i Krym, ukazuje, že poprvé nejsou USA a Kyjev na stejné straně.

Začtvrté, USA, poprvé, prohlásily, že pokud bude M2A realizována, EU a USA zruší sankce. Je zajímavé, že Rusové ani neměli o diskusi na téma sankcí zájem.

Takže co to vše znamená?

V tuto chvíli nic moc.

 
Pokud neumíte rusky nebo nesledujete svobodnou blogosféru, možná jste si toho nevšimli, ale v Rusku se právě stalo něco velkého: Kerry, Nuland a velká delegace ministerstva zahraničí odjela do Soči, kde se setkala s ministrem zahraničí Lavrovem a pak s prezidentem Putinem. S ním strávila přes 4 hodiny. Nejen to, Kerry přišel s některými dosti zajímavými poznámkami, kdy řekl, že dohoda Minsk-2 (M2A) byla jedinou cestou vpřed a že by silně varoval Porošenka před nápadem obnovit vojenské operace. Yet another huge diplomatic victory for Russia vyšel 13. května 2015 na thesaker.is. Překlad v ceně 275 Kč Zvědavec.
 

Američané jsou hrozní vyjednávači a v každičkém americko-ruském vyjednávání o konfliktu na Ukrajině Rusové své americké „geostrategické partnery“ (kvazi-oficiální ironický ruský výraz pro Západ) pokaždé zcela přetrumfli. Typicky se děje to, že Kerry se sesype, vrátí se do Washingtonu a změní svůj názor o 180 stupňů. Rusové to vědí a ruská média to ve svých analýzách zdůraznila.

USA mohou klidně kličkovat kolikrát chtějí, realita nekličkuje. Nedávná přítomnost čínských a indických vojáků na Rudém náměstí ukázala, že názor o „izolovanosti Ruska“ je mimo, ať se to Kerrymu a spol. líbí, nebo ne.

Pak zde bylo poněkud zvláštní chování Nuland, která byla v delegaci s Kerrym, kdy odmítla mluvit s tiskem a odjela, vypadajíce dosti nešťastně.

Nakonec rychlé skouknutí říšských hlásných trub odhaluje, že říšské ministerstvo propagandy skutečně neví, co si s tím počít.

Takže co se děje doopravdy?

Upřímně, na to je příliš brzy, a jak jsem řekl, pravděpodobnost dalšího amerického „cuknutí“ je velmi vysoká.

Avšak „mohlo“ by se dít to, že Američané konečně (!) zjistili pár základních faktů:

  • Rusko se nepodvolí
  • Rusko je připravené na válku
  • Nacisty okupovaná Ukrajina kolabuje
  • Většina světa podporuje Rusko
  • Celá americká politika vůči Rusku je neúspěšná

Vše výše uvedené je zjevné každému aspoň napůl kompetentnímu pozorovateli, ale pro vládu zcela intoxikovanou imperiální nadutostí, naprostou ignorancí a popíráním těchto věcí jsou to velmi, velmi bolestivé skutečnosti. Nicméně jejich popírání by mohlo, nakonec, dostat USA pod atomovky. Jak se říká, když máte hlavu v písku, vaše prdel čouhá ven.

Takže je možné, že to, co se právě stalo, je první známkou toho, že USA začínají střízlivět a že Kerry přijel prozkoumat u Lavrova a Putina, jak z toho ven se zachováním tváře. Je-li tomu tak, pak jsou to fatální zprávy pro Porošenka, neboť to znamená, že USA v podstatě hodily ručník do ringu v naprostém znechucení ze šílenců u moci v Kyjevě.

Navíc to může být známkou toho, že američtí vojenští analytici zaujali velmi negativní postoj k ukrajinským nacistickým šancím při jejich „znovudobývání“ Donbasu. Tím, že odjel do Ruska a oficiálně podpořil M2A, mohl poslat Kerry vzkaz Porošenkovi: zapomeň na to, nekoná se to!

Avšak silně varuji před předčasným optimismem. Považuji americkou „otočku“ za kvazi-jistotu. Doufám, že tato „otočka“ bude rozsahem omezena a pak, až se to stane, bude to více o záchraně tváře pro Obamu, než o popírání reality.

Nicméně jisté je to, že Rusko vyhrálo další bitvu v této dlouhé válce a že všechny známky ukazují na nevyhnutelnou porážku Říše.

– – –

Yet another huge diplomatic victory for Russia vyšel 13. května 2015 na thesaker.is. Překlad v ceně 275 Kč Zvědavec.