Nervy moderátora německé televize to v rozhovoru s Porošenkem nevydržely

Juraj Abramovič
15. 5. 2015    zdrojzdroj
Zdá se, že pro vůdce ukrajinského státu se stalo jakousi tradicí dělat ze sebe v Evropě klauny. A německá televize se pro ně stala skutečně začarovaným místem – když se tam dostanou, začnou kázat absolutní bludy. Nejprve se dostal do bryndy Jaceňuk, když informoval v živém vysílání o “sovětské invazi do Německa,” teď převzal štafetu Porošenko, který navštívil Berlín 13. května. Téhož dne poskytl ukrajinský prezident rozhovor centrální německé státní televizi ZDF. Samotné video s patetickým titulkem “Porošenko: Budeme bojovat do poslední kapky krve” je nyní k dispozici na internetové stránce kanálu zde.


Nespěchejte ale trávit 7 minut svého života sledováním rozhovoru, abyste znovu slyšeli již všem známé sténání Porošenka o “ruských vojácích” a také ujišťování, že “Ukrajina se neochvějně řídí dohodami z Minsku.” Jak se ukázalo, dráždí to už nejen střízlivě uvažující spoluobčany pana Porošenka.

Nervy nevydržely ani u moderátora německé televize, který byl nucen přerušit další prázdné tirády ukrajinského prezidenta poznámkou: “Pane Porošenko, ale vy sami přiléváte olej do ohně prohlášením, že chcete obsadit Doněck, a toto tvrzení vyvolalo silné podráždění dokonce i u německé vlády “.

Na což Porošenko s nevinným úsměvem typickým pro provinilé dítě odpověděl: “Jsem vám velmi vděčný za tento komentář, ale chtěl bych vám poradit, abyste nečetl ruské noviny. Je to jediný zdroj, kde můžete najít takový nesmysl. Já jsem prezident míru a Ukrajina je důsledný zastánce dohod z Minsku. Stáhli jsme zbraně a nevidíme řešení konfliktu silou zbraní.”

Německého moderátora to ale nepřesvědčilo a neslevil: “Na Západě ne každý věří, že zastupujete “dobrou” stranu. Ukrajina je jednou z nejzkorumpovanějších zemí na světě a v otázce ústavní změny není viditelný pokrok. V Kyjevě se mluví jazykem tvrdého nacionalismu. Kdy se to zastaví? ”

Uvádět Porošenkovu odpověď na tuto otázku nemá smysl – byla stejně prázdná jako předchozí repliky a sestávala z tirád o “rozhodujícím boji proti korupci”, atd. atd.

V této souvislosti jsou zajímavá nikoli Porošenkova slova, ale postoj samotné státní televize, která bezpochyby odráží zájmy německého vedení, a otázky moderátora, které ukazují, jak se doslova za pár měsíců změnil postoj Německa k ukrajinskému vedení.

No a na závěr si nemůžeme nepoložit otázku: a jak je to s Kerrym, který doslova před dvěma dny, s odkazem na slova ukrajinského prezidenta, ho varoval před útoky na Doněck. Vypadá to tak, že Porošenko si myslí, že americký ministr zahraničí také čerpá informace pouze z “ruských novin?” A co federální vláda Německa – “velmi podrážděná” podle moderátora Porošenkovými slovy o tom, že chce znovu dobýt Doněck? Nejinak než že frau Merkelová začíná své ráno čtením “Komsomolskoj pravdy”.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová