Jaceňuk: Budeme mluvit s lídry Donbasu, až budou za mřížemi!

29. 5. 2015   První zprávy
Ukrajina nemá v úmyslu zapojit se do dialogu s představiteli Doněcké a Luhanské lidové republiky, prohlásil jak prezident, tak i premiér Ukrajiny.Ukrajina se nebude angažovat v dialogu s představiteli Doněcké a Luhanské lidové republiky (DLR a LLR). Uvedl to prezident Ukrajiny Petro Porošenko na kyjevském Bezpečnostním foru.
„Musíme zajistit spravedlivé volby. Budeme vést dialog s Donbasem, ale s jiným Donbasem, ukrajinským,“ uvedl prezident.

Oba ukrajinští politici už celkem otevřeně dávají najevo, že minské dohody, které předpokládají rovněž dialog s představiteli vzbouřeneckých regionů jihovýchodní Ukrajiny, považují za mrtvé.

Jaceňuk: Dali jsme minskou dohodu k ledu!

Petro Porošenko rovněž řekl, že jsou všechny důvody věřit, že Rusko nepotřebuje Krym, ale celou Ukrajinu, slabou a destabilizovanou.

Podle něj agresor (Rusko) nepotřeboval Krym – agresor vlastní 1/6 půdy na planetě a ani s ní se není sto vyrovnat. My máme „důvod být přesvědčeni, že agresor potřebuje celou Ukrajinu: slabou destabilizovanou, zdiskreditovanou evropskými hodnotami a zdiskreditovanými lidmi, kteří našli sílu zvednout se na evrospkém Majdanu,” prohlásil mimo jiné na Bezpečnostní fóru v Kyjevě.

Stejný postoj k separatistickým republikám, jen ještě ostřeji, na fóru přednesl premiérArsenij Jaceňuk.

Řekl, že jeho vláda se nikdy zabývat současnými představiteli Donbasu. „Budeme komunikovat pouze s legitimními zástupci regionu, chceme tam provést legitimní volby,” řekl premiér a zdůraznil, že je připraven hovořit s představiteli uvedených samozvaných republik „pouze tehdy, když budou za mřížemi“.

„U nás je, mimochodem, dostatek volných cel,” dodal Jaceňuk.