Jiří Vyvadil: Nechte je, pane prezidente trochu vycukat…

Jiří Vyvadil
6. 5. 2015   Parlamentní listy
Kdykoliv se zastanu Miloše Zemana, mám trochu nepříjemný osobní pocit, protože nechci vypadat jako bezmyšlenkovitý člen jeho fan Klubu. Od toho má konec konců senátora Velebu, jehož strana je opřena o trvalou podporu prezidenta a potřebuje díky tomu získat preference.

Ovšem opakovaný vtip přestává být vtipem a mně se čeští rektoři jeví jako malé děti…Už před rokem byla vedena diskuze, zda prezident musí či nemusí jmenovat profesorem osobu, ke které má nějaké zásadní výhrady. M.C. Putna z mého úhlu pohledu byl a je doslova neštěstím…No nicméně tehdy jej prezident jmenoval.

Teď se opět objevily jeho výhrady a já v rámci celého právního systému hájím názor, že někdo navrhuje a druhý jmenuje a mezi oběma subjekty musí být dohoda.

Ten který navrhuje může být vázán striktními právními předpoklady a jsou –li splněny, navrhnout musí. Ale nedovedu si představit, že ten, kdo jmenuje, musí tomu návrhu vyhovět.
Pro celou Českou republiku máme doslova inflaci profesorů

Je to dávno, a v rámci svého života jsem se stal po skončení mandátu zákonodárce také soudcem. Ale plně jsem chápal, že prostě Václav Havel jako prezident republiky může mé jmenování odmítnout a bral jsem to jako výron jeho ústavní pravomoci. Proto jsem se předem dotázal, zda odmítne, či nikoliv a tehdejší jeho ředitel Jaroslav Šafařík mi zavolal a sdělil, že pan prezident jmenování nebude blokovat. A kdyby blokoval, měl by na to právo.

Díky absurdnímu systému, kdy profesura není funkčním místem, ale profesor je profesorem pro celou Českou republiku máme doslova inflaci profesorů a možná největší počet profesorů na 100 000 obyvatel v Evropě.

Důvody, které prezident uvádí jsou vážné…Dnes jsem poslouchal rektora Jihočeské univerzity, který hovořil o podpásovosti výroků mluvčího prezidenta, když někoho označil za spolupracujícího s STB. Téměř jsem měl pocit, že pan rektor řekně, že i kdyby profesor onanoval na hlavním nádraží v Praze, je prezident takového člověka prezident jmenovat.

Žijeme v Absurdistánu. Podle denních zpráv nás osvobodili nás Američané, ačkoliv přijeli do pohodové Plzně a padlo jich zde 200, zato Rusové nás okamžitě okupovali, ačkoliv odešli ze všech zemí Evropy nejdříve a padlo jich zde 140 000.
Premiér Sobotka si rád hraje svou polívčičku

Peroutka, který napsal eticky hanebný článek proti Židům a oslovující génia německého národa Adolfa Hitlera je člověkem křišťálově čistým a Zeman, který to lehce vytknul je opovrženíhodná bestie.

A do toho samozřejmě premiér Sobotka, který si rád hraje svou polívčičku, že by prezident jmenovat měl….

A tak se ptám pana Sobotky, musel by prezident republiky jmenovat agenta STB profesorem, či musí prezident republiky jmenovar exhibicionistu, který rád onanuje před mladými dívkami do 14 let ?

Vysokoškolský zákon o tom nemluví.

Tedy asi podle pana premiéra by musel.

No rektoři a lampasácký ministr školství s podporou svého premiéra, zase trolí…

Co je nechat trochu vycukat ?

Žádný spěch, pane prezidente.