Keller: Čí zájmy hájí Juncker, korporací nebo spotřebitelů?

Keller: Čí zájmy hájí Juncker, korporací nebo spotřebitelů?

Jan Keller
31.květen 2015  zdroj

  Rezoluce ke smlouvě mezi EU a USA  (TTIP)  bude Evropským parlamentem projednávána a bude se o ní hlasovat příští týden na plenárním zasedání ve Štrasburku, uvádí v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz europoslanec Jan Keller.

Principiálně by mohlo dojít po uzavření smlouvy TTIP k další investiční a kapitálové globalizaci spojené se zúžením rozhodovacích procesů na úzkou skupinu kapitálových uskupení a k dalšímu potlačení vlivu vlád jednotlivých států.

PZ: Jaká je situace s projednáváním připomínek ke smlouvě TTIP v Evropském parlamentu?

Rezoluce ke smlouvě TTIP bude Evropským parlamentem projednávána a bude se o ní hlasovat příští týden na plenárním zasedání ve Štrasburku. Rezoluce je poměrně kritická, ale mohla být ještě kritičtější. Chystám se v rozpravě vystoupit s dotazem, zda se v rámci jednání uvažuje také o podmínkách, za kterých bude možno jednomu nebo více státům od smlouvy odstoupit. Pokud se o ničem takovém nejedná, pak by to znamenalo, že smlouvu nebude možno ukončit ani v případě, že se zjistí, že sliby a očekávání s ní spjatá byla falešná.

PZ: Komise chce při jednání se Spojenými státy o volném obchodu dosáhnout přijatelné a vyvážené dohody, tvrdí předseda Jean-Claude Juncker, je to pravda a co tím myslí?

Bohužel Juncker nespecifikoval, zda dohoda má být přijatelná z hlediska velkých koncernů, anebo z hlediska spotřebitelů, z hlediska velkých investorů, anebo z hlediska odborářů. Zájmy těchto skupin nejsou vždy totožné a  Juncker v minulosti hájil spíše daňové zájmy obřích korporací než zájmy kohokoliv jiného.

PZ: Mezi Evropou a USA jsou rozdíly v podpoře zemědělství, jak řeší smlouva i tyto otázky?

Z řad evropských poslanců se ozývá snad nejvíce námitek a obav právě v  souvislosti se zemědělskou politikou. Jsme sice neustále ujišťováni, že USA budou brát ohled na zvláštnosti evropského trhu s potravinami, taková ujišťování však zůstávají zatím jen ve verbální rovině.

Osobně nechápu, jak se obchod zjednoduší, jestliže všichni budou respektovat zvláštnosti všech ostatních ještě více, než je respektovali dosud. Takže pochybuji o upřímnosti těchto slibů.

PZ: Máme šanci, myslím jako naše republika prostřednictvím europoslanců, vznášet nějaké připomínky a nebo se to děje jenom na úrovni ministrů, premiérů?

Připomínky vznášet zajisté můžeme, ale nemůžeme dost dobře ovlivnit, zda na ně bude brát někdo ohled. Já jsem například vznesl připomínku na Evropskou komisi týkající se utajování jednání. Bylo mi v předepsané lhůtě na hlavičkovém papíru odpovězeno, že vůbec nic z jednání není utajované s  výjimkou skutečností, které je zapotřebí utajovat. Nemohu tedy tvrdit, že na moji připomínku nebylo reagováno. Přesto mne tato vysoce kompetentní reakce ne zcela uspokojila.

Související:
Švihlíková: Komise je zaskočena odporem proti smlouvě TTIP 


     (rp,prvnizpravy.cz,foto:fbjankeller)