“Neprůstřelná vesta Evropy” opět požadovala od EU peníze

16. 5. 2015   zdrojzdroj
EU si musí uvědomit, že Ukrajina ji chrání před “agresí po zuby ozbrojené jaderné velmoci – Ruska”, soudí ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. V rozhovoru s Le Monde naléhal na Západ, aby poskytl Kyjevu výraznější podporu a odvolával se přitom na to, že EU platí svým členům desetkrát víc. V rozhovoru s Le Monde předseda vlády Ukrajiny Arsenij Jaceňuk Západu vytknul, že poskytuje Ukrajině nedostatečnou podporu.


“Vážíme si podpory našich západních přátel. Ale Evropa a celý ostatní svět nesmí zapomínat na oběti, které přinesli Ukrajinci pro svou vlastní svobodu, a na v novodobé historii bezprecedentní bitvu, kterou vedli ve jménu evropských hodnot,” řekl ukrajinský premiér.

Podle něj musí Západ pochopit, že Ukrajina je “ve válečném stavu s po zuby ozbrojenou jadernou mocností – Ruskou federací”. Jelikož Ukrajina hraje roli “neprůstřelné vesty Evropské unie”, čím silnější bude, tím silnější bude i Evropa, je přesvědčen Jaceňuk…

… V reakci na otázku o boji proti korupci Jaceňuk prohlásil, že zřízení Národního protikorupčního úřadu je jen první krok. Aby tento státní orgán začal pracovat efektivně, bude to vyžadovat nějakou dobu. Kromě toho bude muset Kyjev snížit míru korupce v správním aparátu prostřednictvím deregulace, domnívá se ukrajinský politik. Čím méně moci je ve správním aparátu, tím méně má korupčních schémat.

Kyjevské vládě se podařilo vymýtit korupci v plynárenském odvětví odstraněním prostředníků, jako je Dmitrij Firtaš a Sergej Levočkin, poznamenal Jaceňuk. Nyní už má Kyjev pouze přímé smlouvy s takovými plynárenskými korporacemi jako Gaz de France, RWE, E.ON a další …

… Co se týká minského mírového procesu, Jaceňuk nadále “důrazně vyzývá Rusy, aby plnili své závazky.”Je přesvědčen, že místní volby na Donbasu není možné uskutečnit, dokud ruská vojska neopustí území Ukrajiny.

“Takže to všechno záleží na panu Putinovi. Podpisem té dohody jsme mu ukázali východisko, ale on se nerozhodl ho realizovat. Nechce, aby v Evropě byla stabilita a mír. Stabilita Ruska je založena na nestabilitě v Evropě a v ostatním světě”, řekl závěr Jaceňuk.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová