Porošenkova korespondence s Facebookem ztrapňuje institut ukrajinského prezidenta

16. 5. 2015    zdroj
Historie s oslovením hlavy Facebooku Marka Zuckerberga prezidentem Ukrajiny ukazuje nemohoucnost ukrajinského vedení, domnívá se expert. Porošenkovo oslovení hlavy Facebooku Marka Zuckerberga vypadá komicky a absurdně, prohlásil zástupce ředitele Centra ukrajinistiky a bělorusistiky MSU Lomonosova Bogdan Bezpalko, když 15. května komentoval pro korespondenta IA Regnum žádost ukrajinského prezidenta, aby bylo na Ukrajině otevřeno zastoupení sociální sítě. 


“Samozřejmě že je to podle mého názoru absurdní, ale dobře to právě charakterizuje úroveň možností Petra Porošenka. Nemůže pokořit DLR a LLR, ale žádá, aby mu byla dána alespoň příležitost udělat pořádek na Facebooku. Ve skutečnosti je to všechno velmi komické. Není to úroveň pro hlavu státu dokonce mnohem menšího svými možnostmi státu, než je tomu s Ukrajinou,” řekl Bezpalko.

Podle experta je tato situace dobrou ukázkou nemohoucnosti ukrajinské státní moci, která “není schopna doma udělat pořádek, není schopna provádět reformy a nějakým způsobem zvednout ekonomiku, není schopna reformovat své ozbrojené síly, není schopna nějak najít dobré spojence v zahraniční politice. “Vše, co zůstává Petru Porošenkovi, je kormidlovat uvnitř Facebooku. Ze skutečné reality přechází k virtuální realitě. Pravděpodobně to dnes také je současná úroveň ukrajinské politiky”, konstatoval expert.

Připomeňme si, že již dříve prezident Ukrajiny Petr Porošenko požádal šéfa Facebooku Marka Zuckerberga, aby bylo otevřeno zastoupení sociální sítě v zemi. “Drahý Marku Zuckerbergu! Musíme využít všechny kanály, abychom získali reakci globálních pracovišť. Ukrajina by měla získat ukrajinské zastoupení na Facebooku”, napsal na své stránce prezident Ukrajiny. Dříve Zuckerberg vysvětlil, že Facebook blokuje zveřejňování některých ukrajinských uživatelů pro porušování norem sociální sítě – agresivní publikace, výzvy k násilí, hanobení lidí na základě etnické příslušnosti. Na podezření, že stanoviska Ukrajinců jsou moderována z ruského pracoviště, řekl, že společnost nemá pracoviště v Rusku, a ukrajinský segment je moderován mezinárodním týmem z Dublinu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová